slider1
Reisinformatie en praktische tips voor je vakantie naar Spanje vind je hier.

Reizen in Spanje

Weinig landen kunnen op tegen het toeristische en culturele aanbod van Spanje. Zo herbergt het derde best bezochte land ter wereld een gevarieerde kustlijn van 5000 kilometer, 45 werelderfgoederen, twee eilandengroepen, hoogvlaktes, tientallen wijngebieden, een paar honderd toeristische steden en twee niet te versmaden metropolen. Hiernaast is Spanje het moederland van het Spaans, de derde taal ter wereld. Maar het meest onweerstaanbaar van Spanje is de ontembare levenslust. Het land telt niet alleen de meeste restaurants en cafés ter wereld, maar kent ook een ongeëevenaard aantal fiestas - van diep-religieuze vieringen tot uitbundige carnavalsfeesten. Dit en heel veel meer maakt Spanje tot één van de meest bezochte en aantrekkelijke landen ter wereld. 

Spanje: land van autonome regio's

Spanje bestaat uit 17 autonome regio's (Comunidades Autónomas), waarvan de meeste weer verder onderverdeeld kunnen worden in provincies. Deze regio's hebben allemaal hun eigen regering en sommige hebben zelfs hun eigen taal - naast het Spaans. In het Baskenland (País Vasco) en Navarra wordt door een gedeelte van de bevolking Baskisch gesproken. Bijzonder aan het Baskisch is dat ze aan geen enkele andere taal verwant is. In Catalonië (Cataluña) wordt Catalaans gesproken. Deze Romeinse taal met Franse invloeden wordt ook in bepaalde gedeeltes van Aragón, de Balearen en Andorra gesproken. Ook de regio Galicia nabij Portugal kent een eigen taal: Gallego. Het Galicisch kent de nodige Portugese invloeden. In geografisch opzicht is Castilië en León (Castilla y León) de grootste Spaanse gemeenschap, naar inwonersaantal is dit Andalusië (Andalucía). Spanje kent twee eilandengroepen die zelfstandige regio's vormen: de Balearen (waaronder Majorca, Minorca en Ibiza) en de Canarische Eilanden (waaronder Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en La Palma). Verder kent Spanje twee exclaves - Ceuta en en Melilla - op de kust van Marokko.

Madrid

Madrid: de dynamische en bruisende hoofdstad van Spanje

Madrid is zowel qua bewoners als in oppervlakte met afstand de grootste stad van Spanje. De hoogstgelegen hoofdstad van Europa blinkt voor reizigers vooral uit in drie zaken: kunst, architectuur en een onovertroffen uitgaansleven. Wat betreft de kunst heb je geen lange adem nodig, dat wil zeggen als je je richt op beroemdste musea, want het Prado, Thyssen-Bornemisza en Reina Sofía liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Voor de gemêleerde architectuur van Madrid moet je wat meer meters maken, hoewel de bekendste bezienswaardigheden als de Plaza Mayor en Palacio Real zich allemaal in historisch Madrid bevinden. Het vermaarde nachtleven kent zijn gelijke niet, binnen en buiten Spanje. Nadat je laat op de avond hebt gegeten in een van de ontelbare tapasbars of restaurants zoals gebruikelijk in Madrid, dan kan de lange nacht beginnen. Dit kan op elke willekeurige dag en in tientallen uitgaanswijken plaatsvinden. Wellicht iets minder bekend, maar Madrid is de laatste jaren ook uitgegroeid tot een waar shopparadijs. Dat de stad dit serieus neemt, blijkt wel uit de openingstijden: winkels mogen er letterlijk 24 uur per dag hun deuren openen. Madrid is tevens de hoofdstad van de gelijknamige regio waar ook een aantal interessante toeristische attracties zijn te vinden. Op 32 kilometer ten noordoosten van de stad Madrid bevindt zich Alcalá de Henares. Deze historische stad is bekend om zijn universiteit, opgericht in 1499, en als geboorteplaats van 's lands bekendste schrijver, Miguel de Cervantes. Op circa 45 kilometer ten noordwesten van Madrid bij het stadje San Lorenzo de El Escorial staat een van de belangrijkste monumenten van Spanje: El Escorial. Het immense kloosterpaleis werd gebouwd in opdracht van Filips II gedurende 1563-1584 nadat de Fransen waren verslagen in de Slag bij Saint-Quentin.

Castilie en Leon

Castilië en León: historische steden, kastelen en uitgestrekte vlakten

Castilla y León is de grootste regio van Spanje, ruim twee keer Nederland in oppervlakte. Dit dunbevolkte gebied wordt gekenmerkt door historische steden van een vrij bescheiden omvang. Op een uur rijden van Madrid, in noordwestelijke richting, vinden we Segovia. Deze mooie vestingstad biedt twee unieke bezienswaardigheden die niet gemist mogen worden: het imposante Romeine aquaduct en het oogstrelende middeleeuwse kasteel Alcázar. Ook op een uur rijden van de hoofdstad ligt Ávila. Deze vestingstad is beroemde vanwege zijn middeleeuwse muren die de oude stad volledig omringen. Als je vanuit Segovia 170 kilometer in noordwestelijke richting gaat, kom je uit in Salamanca. Deze aantrekkelijke studentenstad staat bekend om zijn grootse Plaza Mayor (misschien wel het allermooiste plein van Spanje) en de vermaarde Universidad de Salamanca, de oudste universiteit van Spanje. Ten noordoosten van Salamanca vinden we Valladolid, een stad die een zeer prominente rol speelde in de Spaanse geschiedenis, maar op toeristisch vlak onbekend is. Jammer, want Valladolid heeft genoeg te bieden waaronder historische gebouwen, musea en gastronomie waarvan vooral de wijnen eruit springen. Als we verder noordoostelijk opschuiven dan komen we uit in Burgos. De toeristische trekpleister hier is de gotische kathedraal, die zowel van buiten als binnen veel indruk maakt. Nog zo'n klassieke Spaanse stad is León, op 183 kilometer ten westen van Burgos. Deze hoofdstad van de gelijknamige provincie werd ooit gesticht door de Romeinen en speelde later een belangrijke rol tijdens de Reconquista. Trekpleisters zijn onder meer de gotische kathedraal en de Leonese processies tijdens Pasen. Ook zijn ligging aan de Camino de Santiago mag niet onvermeld blijven. De meest onbekende provinciestad van Castilla y León is het rustieke Soria dat aan de oevers van de Duero is gesitueerd. Tot de charmes van deze bescheiden stad behoren de romaanse monumenten en het groen zowel binnen als buiten de stadsgrenzen.

Barcelona: het Europese Spanje 

Waar Madrid staat voor het klassieke Spanje staat Barcelona meer voor het Europese Spanje, deels bepaald door de ligging aan de zee en de nabijheid van Frankrijk. Het architectonische kenmerk van de hoofdstad van Catalonië is het modernismo, dat begin 20e eeuw de bouwkunst van de stad en Catalonië zou gaan bepalen. De beroemdste exponent van deze architectonische stroming is Gaudí, die verantwoordelijk is voor hoogstandjes als de Sagrada Familia en de al net zo geliefde Parc Güell. Sinds de Olympische Spelen van 1992 kreeg Barcelona een extra boost waar het toerisme enorm van profiteerde. Vooral de zeekant van Barcelona is sinds de jaren 90 spectaculair veranderd. Moderne jachthavens, strakke restaurants en flitsende strandclubs hebben het strandgebied en de stad nog aantrekkelijker gemaakt. Tegenwoordig is Barcelona zelfs is zo populair dat de gemeente maatregelen neemt tegen het toerisme waaronder beperkingen voor Airbnb.

Catalonië: stranden, vissersdorpjes, kloosters en de Pyreneeën

Barcelona is met afstand de populairste bestemming van Cataluña maar deze regio heeft nog veel meer in huis. Op 99 kilometer ten noorden van Barcelona bevindt zich Gerona. In het historische gedeelte zijn de 'hangende' gebouwen en de Arabische baden (in werkelijkheid gebouwd na de Moorse periode) enkele attracties. Een andere stad die niet onvermeld mag blijven is de Romeinse stad Tarragona op 91 kilometer ten zuiden van Barcelona. De stad biedt overblijfselen uit de Romijnse tijd waaronder een amfitheater. In Catalonië bevinden zich twee beroemde kloosters: Montserrat en Poblet. Een groot deel van de regio wordt in beslag genomen door de Spaanse Pyreneeën. Veel mooie berglandschappen zijn terug te vinden in Parque Nacional de Aigüestortes. En dan is er ook nog de welbekende Costa Brava. De 'Wilde Kust' bestrijkt 200 kilometer lopend van de Frans-Spaanse grens tot en met Blanes.

Aragón: middeleeuwse steden, mudéjar en natuurschoon van de Pyreneeën

Ten westen van Catalonië bevindt zich Aragón, een relatief onbekende regio die helemaal loopt van het noorden van Spanje bij de Franse grens (de provincie Huesca) tot en met het midden van Spanje (provincie Teruel) ter hoogte van Valencia. De hoofdstad is Zaragoza, de op vier na grootste stad van het land gelegen aan de Ebro. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich aan de Plaza del Pilar waar de basiliek-kathedraal Pilar de show steelt. Zaragoza staat ook bekend om zijn mudéjararchitectuur en Romeinse en Moorse overblijfselen. Hiertoe behoort het enorme 11e eeuwse Aljafería, het oudste Moorse complex van Spanje. Verder is Zaragoza sterk verbonden met Goya. Hoewel de Spaanse kunstenaar 44 kilometer zuidwestelijker werd geboren (in Fuendetodos in 1746), werkte en genoot hij zijn opleiding in Zaragoza. Veel van zijn meesterwerken kunnen in verschillende musea in de stad bewonderd worden. 144 kilometer noordelijker vinden we Jaca. Een bezienswaardigheid in deze bescheiden stad en uitvalsbasis voor de Pyreneeën vormt de kathedraal met zijn 11e eeuwse interieur. Op 15 kilometer ten zuidwesten van Jaca bevindt zich het Monasterio de San Juan de la Peña, een 9e eeuws klooster dat is gebouwd onder een overhangende rots. Natuurliefhebbers zullen enthousiast worden van Parque Nacional de Ordesa, een nationaal park dat het mooiste gedeelte van de Spaanse Pyreneeën herbergt. Tot de vele natuurattracties behoren kloven, watervallen, wandelpaden en paradores. In zuidelijk Aragón zijn Albarracín (een pittoresk dorpje gelegen tussen kale rotsen en verdedigingsmuren) en in het bijzonder Teruel (beroemd om zijn unieke mudéjararchitectuur) aanraders. 

La Rioja en Navarra: wijn, stierenrennen en fraaie berglandschappen

De kleinste regio van Spanje behoort tot de bekendste wijnstreken van Europa. De hoofdstad van deze regio is Logroño, een stad met 153.402 inwoners. Logroño is altijd een belangrijke doorgangsplaats geweest; zo loopt de route van de Camino de Santiago er langs. Tot de bezienswaardigheden behoren het bescheiden historisch centrum en de grote bodegas waar je wijntours kunt volgen. Een nog bekendere wijnbestemming is het 47 kilometer noordwestelijker gelegen Haro. Dit stadje met 11.806 inwoners kent een fijn, oud centrum wat zich concentreert rond het sfeervolle centrale plein. Maar de grootste attracties hier zijn de wijnbodegas waar je van alles over de beroemde Rioja wijnen te weten kunt komen. Op 105 kilometer ten noordoosten van Logroño ligt Pamplona. De hoofdstad van Navarra is wereldwijd bekend vanwege het stierenrennen. De stad is sowieso interessant om te bezoeken gezien zijn fraaie oude centrum en de goed aangeschreven pintxos en wijnen. Ook zijn in Navarra's Pyereeën veel buitenluchtactiviteiten te ondernemen als klimmen, kanoën en zelfs skiën in de winter. Karakteristiek voor de provincie Navarra zijn ook de Baskische invloeden. Zo maakt een gedeelte van de regio deel uit van het officieuze Groot-Baskenland.  

Baskenland

Baskenland: bergen, gastronomie en elegante badplaatsen

Baskenland is een bijzondere Spaanse regio: vanwege de Baskische cultuur en het Baskisch dat aan geen enkele andere taal verwant is en reeds voor de komst van de Romeinen werd gesproken. Op de autowegen staan de Baskische steden dan ook aangegeven in twee talen: Spaans en het Euskara (Baskisch). Het mooie Baskische landschap wordt gedomineerd door de Pyreneeën, groene heuvels en Atlantische stranden en leent zich derhalve voor tal van vakantie-activiteiten waaronder camperen. Het Spaanse gedeelte (Baskenland wordt gedeeld met Frankrijk) van de regio bestaat uit drie provincies: Álava, (hoofdstad: Vitoria), Guipúzcoa (hoofdstad: San Sebastián) en Vizcaya (hoofdstad: Bilbao). Een Baskische rijzende ster is Bilbao. Ooit een industrieel lelijk eentje, nu één van de meest onderscheidende Spaanse steden. Deze metarmorfose heeft alles te maken met de komst van het architectonische kunstwerk Museo Guggenheim in 1997. Maar de hoofdrol in Baskenland is San Sebastián die inmiddels drommen toeristen trekt. Deze mondaine badplaats en culinaire hoofdstad van Spanje is beroemd om haar sierlijke stranden, festivals en bovenal om zijn culinaire attracties: pintxos de beste tapas van Spanje) en een onevenredig sterrenrestaurants. Het stadsstrand en paradepaardje Playa de la Concha is een waar juweeltje dat al regelmatig is uitgeroepen tot mooiste strand van Spanje én Europa.

Asturie

Cantabrië en Asturië: de ruige Noord-Spaanse kust en het Picosgebergte

Cantabria en Principado de Asturias zijn twee regio's die het middenstuk van de noordkust vormen. De zeer imposante bergketen Picos de Europa ligt in beide regio's op maar 20 kilometer van de kust. Het gebergte maakt deel uit van het Parque Nacional Picos de Europa. Bezoek in dit park, het tweede meest bezochte nationale park van Spanje, in ieder geval de Fuente Dé kabelbaan, en maak onderweg ook een tussenstop bij het liefelijke bergdorpje Potes. Ongeveer een derde van de inwoners van Cantabrië woont in Santander, de hoofdstad van deze regio. Deze aangename havenstad is uitgerust met een aantal weidse stranden waaronder het in heel Spanje bekende strand El Sardinero. Santander staat ook bekend om zijn klassieke muziekfestival in de zomerperiode. De andere grote trekpleister van Cantabrië is Santillana del Mar. Dit historische dorp (slechts 4000 inwoners) herbergt een aantal fraaie middeleeuwse gebouwen en staat bekend als één van Spanjes mooiste plaatsen. Nabij Santillana liggen de Cuevas de Altamira, de beroemdste prehistorische grotten van Spanje die tekeningen herbergen van 15.000 jaar oud. Ten westen van Catabria ligt Principado de Asturias. Bijzonder aan het Prinsdom van Asturië is dat deze regio het enige christelijke bolwerk was in Spanje tijdens de Moorse periode. De hoofdstad van deze trotse regio is Oviedo. Deze universiteitsstad staat toeristisch vooral op de kaart vanwege zijn preromaanse kerken, het historische centrum én de cider. Op een halfuur rijden van Oviedo ligt de imposante Costa Verde. De Groene Kust herbergt brede stranden, kliffen en vissersdorpjes waaronder het levendige Llanes. De grootste stad van Asturië is Gijón, een aangename havenplaats met een aantrekkelijk, uitgestrekt stadstrand genaamd Playa de San Lorenzo.

Galicië: uitgestrekte woeste kusten, pelgrims en Keltische invloeden 

De autonome regio Galicia ligt in het uiterste westen van Spanje aan de Atlantische Oceaan grenzend aan Portugal. Galicië onderscheidt zich nadrukkelijk van de rest van Spanje door zijn druilerige klimaat en Keltische invloeden. Met afstand de bekendste Galicische bestemming is de hoofdstad Santiago de Compostela. Al 1000 jaar volgen pelgrims trouw de Camino de Santiago met als einddoel de machtige kathedraal van Santiago. Het oude centrum van Santiago is met zijn gezellige straatjes, historische gebouwen, gemoedelijkheid en zijn vermaarde visgerechten en witte wijn een zeer aangename plaats om te vertoeven. Op 98 kilometer ten westen van Santiago ligt Cabo Finisterre (Galicisch: Cabo Fisterra), zo'n beetje het westelijkste puntje van Europa. Vanaf deze vuurtoren op de kaap kijk je uit over de beruchte Kust des Doods (Costa de la Muerte). Wie de Galicische kustlijn verder wil, verkennen zou de Camiño dos Faros (de Weg van de Vuurtorens) kunnen volgen. Deze 200 kilometer lange route voert naar stranden, duinen, bossen, rivieren, vissersdorpjes en tal van vuurtorens.

Castilië-La Mancha: Don Quijote en schilderachtige vlaktes en steden

In deze regio in het zuidoosten van Spanje beleefde Don Quijote zijn avonturen. Liefhebbers van de beroemdste Spaanse schrijver kunnen in zijn sporen treden door de Quijote route te volgen. Hierbij mogen natuurlijk de wereldberoemde windmolens niet ontbreken waarvan Consuegra op 62 kilometer ten zuidoosten van Toledo, de bekendste bestemming vormt. Ook bij Campo de Criptana, op 117 kilometer ten zuidoosten van Toledo, staan windmolens waarvan er drie dateren uit de 16e eeuw. Hoewel Castilla-La Mancha met zijn karakteristieke landschap van windmolens, desolate vlakten en kastelen wereldwijd bekendheid geniet dankzij de verhalen van Cervantes wordt het relatief weinig bezocht door reizigers. Dat geldt in ieder geval niet voor Toledo, aan de overkant van de Taag gelegen op 71 kilometer ten zuidwesten van Madrid. Sporen van Romeinen, Visigoten, moren, joden en christenen zijn allemaal terug te vinden in deze historische stad. Het rijke kerkelijke verleden van Toledo kan teruggevonden worden in de uitbundige catedral, de tweede grootste kathedraal van Spanje. De andere grote toeristische attractie van Castilla-La Mancha is Cuenca, nu in 50 minuten bereikbaar met de AVE. De stad ligt schilderachtig aan een ravijn tussen de rivieren Júcar en Huéca en wordt omgeven door prachtige natuur waar tal van outdoorsporten beoefend kunnen worden. Het visitekaartje van Cuenca vormen de Casas Colgadas, hangende huizen die zijn gebouwd op een uitstekende rots boven een ravijn. Gelegen aan de rand van een rots kent Alcala del Jucar een soortgelijke ligging als Cuenca. Het dorp gekarakteristeerd door pittoreske, steile trappen en steegjes. 


Valencia: huerta, paella, badplaatsen en een rijk Romeinse verleden 

In het oosten van Spanje aan de Middellandse Zee ligt de regio Valencia waar in de huerta de Valenciaanse sinaasappels worden verbouwd. Met afstand de belangrijkste en interessantste stad van de regio is het levenslustige Valencia. Nog niet eens zo lang geleden was de derde stad van het land een grote onbekende voor buitenlandse toeristen, maar met de komst van de Ciudad de las Artes y Ciencias veranderde dit in rap tempo. Al net zo bekend als het Wetenschapspark van Santiago Calatrava zijn de spectaculaire Fallas en natuurlijk de paella. Op 20 kilometer ten zuiden van Valencia vormt het zoetwatermeer L'Albufera een interessant uitstapje dat deel uitmaakt van het gelijknamige nationale park. De lagune is omgeven door rijstvelden waar een groot gedeelte van de Spaanse rijst wordt geproduceerd, een perfecte plek dus voor een paellalunch zo dicht bij de bron. Op ruim 20 kilometer van Valencia vinden we Sagunto en het is zeker de moeite waard om hier een tussenstop te maken. Bijvoorbeeld vanwege het amfitheater, een overblijfsel van de rijke Romeinse geschiedenis van de regio Valencia. Op 105 kilometer ten zuiden van Valencia aan de Costa Blanca bevindt zich Dénia en de bekendste bezienswaardigheid van deze bescheiden badplaats is Castillo de Dénia, oorspronkelijk een Moors fort uit de 12e eeuw. Landinwaarts, op 95 kilometer ten westen van Dénia, bevindt zich Alcoi, vooral bekend van de fiesta Moros y Cristianos. Benidorm, op 49 kilometer ten zuiden van Dénia, is van een bescheiden vissersplaats in de jaren 50 van de vorige eeuw omgeturnd tot de bekendste massatoerismebestemming van Spanje uitgerust met een spectaculaire skyline. Als je 45 kilometer zuidelijker gaat, kom je uit in Alicante. De veelzijdige badplaats (335.000 inwoners) kent naast een royale strandstrook een rijk verleden waarin Grieken, Romeinen en Moren allemaal een rol speelden. In het compacte oude gedeelte van Alicante zijn uitstekende restaurants en een gezellig uitgaansleven te vinden. Vanaf het Castillo de Santa Bárbara, dé historische attractie van Alicante, kijk je uit op de stad, de stranden en de haven.  

Murcia: vruchtbare vlaktes, historie en de Warme Kust 

Als we nog wat verder opschuiven naar het zuiden komen we uit in Murcia. Deze regio wordt wel de 'Groentetuin van Europa' genoemd gezien zijn vele huertas. De gelijknamige hoofdstad telt 441.354 inwoners en is daarmee goed voor een derde van de gehele populatie van de regio. Murcia, gelegen aan de rivier Segura, werd in 825 gesticht door de Moren. De aantrekkelijke universiteitsstad, nog nauwelijks bekend bij toeristen, herbergt twee universiteiten, verscheidene theaters, bruggen, goede restaurants en een levendig historisch centrum. 50 kilometer zuidelijker ligt Cartagena. Deze havenstad werd in 227 v.Chr. gebouwd door de Carthagers. In 209 v.Chr. werd de stad ingenomen door de Romeinen. Cartagena zou in die periode uitgroeien tot één van de belangrijkste steden van Hispania zoals de Romeinen het Iberisch schiereiland noemden. Cartagena ligt aan de relatief onbekende kuststrook Costa Cálida. De Warme Kust, en daar is geen woord van gelogen, grenst in het noorden aan de Costa Blanca en in het zuiden aan de Costa de Almería. De Costa Cálida is goed voor 250 kilometer strand, bestaande uit mooie smalle stranden én de Mar Menor. Deze bijzondere lagune (170 km²)  wordt van de Middellandse Zee gescheiden door La Manga, een 21 kilometer lange strook land. Mar Menor staat in toeristisch opzicht bekend om zijn watersportmogelijkheden, modderbaden en talrijke toeristische voorzieningen. Een leuk plaatsje om in dit gebied te bezoeken is Cabo de Palos, bekend om zijn vuurtoren, fraaie ligging en visrestaurants. In de Mar Menor liggen daarnaast ook vijf eilanden waaronder het bij wandelaars populaire Isla Perdiguera.

Andalusië: fiestas, stranden en toeristische topattracties

Van alle Spaanse regio's herbergt het zuidelijke Andalucía de meeste toeristische trekpleisters. Op het gebied van steden, stranden, fiestas en zelfs als het gaat om wintersport. De overtreffende trap van het Spaanse en Andalusische temperament is te vinden in Sevilla. In de hoofdstad van Andalucía zijn een aantal van Spanjes grootste trekpleisters te vinden: La Giralda, het Alcázar en de pittoreske wijk Barrio de Santa Cruz. Maar het is ook de Spaanse stad met een zeer bourgondische inslag dankzij de vele fiestas, flamenco en bovenal vanwege het uitgaansbloed van de inwoners. Dan snel naar het prachtige Granada 260 kilometer oostwaarts. Granada is misschien wel de allermooiste stad van Spanje onder meer dankzij de meest bezochte bezienswaardigheid van Spanje: het Alhambra. Dit onovertroffen Nasridische paleis mag gerekend worden tot het allermooiste wat Spanje te bieden heeft. Maar in de omgeving van Granada in de Sierra Nevada bevinden zich ook wintersportplaatsen als Solynieve. Reis voor meer superieure Moorse architectuur naar Córdoba en bezoek de grootse Mezquita, samen met het Alhambra het belangrijkste Moorse erfgoed van Spanje. Dan naar de innovatieve havenstad Malagá aan de Middellandse Zee die gezegend is met een voortreffelijk klimaat en een veelzijdige mix van stranden, kunst en winkel- en uitgaansmogelijkheden. De tweede grootste stad van Andalusië is de laatste jaren volop in ontwikkeling met tal van nieuwe toeristische attracties. Een andere havenstad die er mag zijn, is Cádiz. De oudste stad van Europa is gelegen aan een fraaie strandstrook aan de grillige Atlantische Oceaan. Cádiz is ook de thuishaven van het grootste carnaval van Spanje. Aan de overkant, in de baai van Cádiz, vinden we het sfeer El Puerto de Santa María, in het bijzonder tijdens de zomermaanden. Aan deze historische kustplaats, culinair bekend om zijn sherry en vis, ligt een hele strook stranden. Naast bovenstaande steden herbergt Andalusië nog tal van andere interessante steden zoals de sherryhoofddstad Jerez de la Frontera of het pittoreske witte dorp Vejer de la Frontera. Wie het vrij onbekende binnenland van Andalusië wil verkennen zou naast het bekende Ronda kunnen afreizen naar de renaissance- en olijfsteden Jaén, Baeza en Úbeda. Vanaf het Andalusische binnenland is het niet al te ver naar de havenstad Almería, bekend om zijn kolossale Arabische fort. Op natuurgebied springt Parque Nacional de Doñana eruit, een van de grootste wetlands van Europa. Het nationale park aan de Atlantische Oceaan aan de monding van de Guadalquivir herbergt een rijke fauna waaronder flamingo's en lynxen. Jaarlijks doorkruist een enorme bedevaart ter ere van de maagd van El Rocío door dit natuurgebied. Het meest zuidelijke puntje van Andalusië en Spanje wordt gevormd door Tarifa, een bekende surf- en kitebestemming met prachtige brede stranden. 

Extremadura: middeleeuwse stadjes, Romeinse monumenten en ruige natuur

Ten noorden van Andalusië in de richting van Portugal ligt de dunst bevolkte en de meest geïsoleerde regio van Spanje waar opvallend veel prominente conquistadores vandaan komen. De hoofdstad van Extremadura is Mérida, in 25 v.Chr. in de Romeinse tijd gesticht door Augustus. Verspreid over de stad liggen tientallen Romeinse monumenten waarvan het Romeins amfitheater in de zomer het decor van het vermaarde toneelfestival vormt. 76 kilometer noordelijker vinden we het aangename en culinaire Cáceres waarvan het 15e en 16e eeuwse oude stadscentrum deel uitmaakt van de Werelderfgoedlijst. Als je 46 kilometer in oostelijke richting gaat, kom je uit in het bescheiden Trujillo, misschien wel de mooiste stad van Extremadura. De bescheiden stad staat vooral bekend om zijn fraaie Plaza Mayor en het daarboven gelegen kasteel dat uitkijkt op het statige centrale plein. Trujillo staat ook te boek als de geboorteplaats van de beruchte conquistador Francisco Pizarro (de veroveraar van Peru) waarvan op het Plaza Mayor een niet te missen standbeeld staat. Op 69 kilometer ten noorden van Trujillo bevindt zich Parque Natural de Monfragüe. Dit nationale park (een van de 15 van Spanje) herbergt een gevarieerde fauna waartoe een aantal bedreigde vogelsoorten behoren als de zwarte ooievaar. Door het park lopen twee rivieren: de Tajo en de Tiétar. Ook Guadalupe op 69 kilometer ten oosten van Trujillo is een grote trekpleister. Hier bevindt zich het imposante Monasterio de Guadalupe. Bijzonder fraai gelegen op een berg herbergt dit grootse klooster één van de grootste bibliotheken van Spanje. Volgens de legende zou op de plaats van het klooster in de 14e eeuw een houten beeld van de Heilige Maagd zijn gevonden door een herder. 

Balearen: stranden, natuurparken, toerisme en parties

Islas Baleares (4492 km²) omvat 4 hoofdeilanden: Ibiza, Formentera, Mallorca, Menorca en Cabrera. Op 79 kilometer van Valencia ligt het party- en danceeiland van Europa: Ibiza. Maar het eiland kent ook verscheidene andere attracties op natuur- en historisch gebied waaronder Sa Caleta (een nederzetting van de Feniciërs) en het natuurgebied Ses Feixes. Op 7 kilometer ten zuiden van Ibiza ligt het kleinste bewoonde eiland van de archipel: Formentera. Dit eiland met zijn mooie landschappen en ongerepte stranden is sinds 1999 onderdeel van de Werelderfgoedlijst van Unesco. Mallorca (3640 km²) is het grootste en populairste eiland van de archipel Balearen. Het is een gevarieerd eiland waar je tal van uitstapjes kunt maken. Cultuur en historie vind je vooral in de hoofdstad Palma de Mallorca met als uitschieter de gotische kathedraal. Ten zuiden van de hoofdstad ligt Playa de Mallorca, het middelpunt van een strook met drukbezochte badplaatsen. Op 75 kilometer van Mallorca ligt Menorca, het meest oostelijke puntje van Spanje. Het op een na grootste eiland van de Balearen heeft naast ongerepte natuur ook historische steden in petto. Ten zuiden van Mallorca ligt het bescheiden eiland Cabrera dat in zijn geheel een beschermd nationaal park vormt. Hetzelfde geldt voor het eiland Dragonera.

Canarische Eilanden: stranden, wijn en vulkaanlandschappen

De archipel Canarias bevindt zich in de Atlantische Oceaan en bestaat uit 7 hoofdeilanden. Op 115 kilometer voor de kust van Marokko bevindt zich het meest oostelijk gelegen Canarische eiland: Lanzarote. Het is een vulkanisch eiland waar vrijwel geen bomen groeien. Aan de oostkant van het eiland ligt de hoofdstad Arrecife waar het 18e eeuwse vestingswerk Castillo de San José (het herbergt een bescheiden museum en een goed restaurant) een bezienswaardigheid is. Een uniek natuurgebied vormen de vulkanen in Nationaal Park Timanafaya. Dit surrealistische vulkanische maanlandschap ontstond door een vulkaanuitbarsting in 1730. En ook wijnliefhebbers komen er aan hun trekken, want door de neergeslagen lava wordt hier bijzondere wijn verbouwd die het proberen waard is. Ten zuiden van Lanzarote bevindt zich Fuerteventura. Het tweede grootste eiland van de archipel heeft toeristen tientallen mooie stranden te bieden. Ten westen van Fuerteventura ligt de toeristentrekpleister Gran Canaria. De hoofdstad is Las Palmas de Gran Canarias, gelegen in het noordoosten van het eiland. De stad is goed voor 383.050 inwoners en kent een aantrekkelijk historisch centrum waar het huis van Columbus bezocht kan worden. De machtige zandduinen van Maspalomas vormen een imposante natuurattractie. Naast Gran Canaria ligt Tenerife, het grootste Canarische eiland en tevens het dichtsbevolkte eiland van Spanje. Tenerife herbergt de hoogste berg van Spanje: El Telde, 3718 meter hoog. Deze slapende vulkaan maakt deel uit van Parque Nacional del Teide waarbinnen zich een prachtig vulkanisch landschap bevindt.   

Geboortegrond van het Spaans

Spanje is de bakermat van het Spaans (español). Het Spaans of Castiliaans (castellano) wordt in 21 landen door circa 470 miljoen mensen gesproken. Hiernaast wordt deze Ibero-Romaanse taal ook nog eens door tientallen miljoenen mensen elders gesproken. Hoewel het Spaans in zowel Spanje als Latijns-Amerika eigen varianten kent, kan er wereldwijd probleemloos met elkaar gecommuniceerd worden. Het zuiverste Spaans zou gesproken worden in de regio Castilië en León in steden als Salamanca, Burgos en Valladolid. Spanje telt de meeste Spaanse taalscholen ter wereld en of je nu Spaans wil leren in miljoenensteden of de voorkeur geeft aan rustieke plaatsjes ver weg van de drukte, het is allemaal mogelijk. Ook wat betreft taalprogramma's en activiteiten is er een heel scala aan mogelijkheden. Zo kun je Spaans combineren met surfen in San Sebastián, skiën in Granada of bergbeklimmen in de Pyreeën. 

Feitjes over Spanje
Grootte: 504.645 km² (13,5 keer Nederland)
Inwoners: 47.190.493 
Hoofdstad: Madrid 
 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Spanje