Op 24 kilometer van Valencia ligt Sagunto. Bekend om zijn Romeins amfitheater en kasteel met uitgestrekte verdedigingsmuren zeker een interessant uitstapje vanuit de sinaasappelstad. Bijvoorbeeld voor wie geïnteresseerd is in het rijke Romeinse verleden van de regio Valencia en tal van andere culturen die er zijn neergestreken. Sagunto kent twee kernen: het oude centrum en het strand- en havengebied van Puerto de Sagunto. 


Beleg van Saguntum

Sagunto is onlosmakelijk verbonden aan de belegering in 219 v.Chr. onder leiding van de roemruchte krijgsheer Hannibal. Saguntum (de benaming in het Romeins) lag in die tijd in het grensgebied tussen twee machten: Rome en Carthago. Hannibal besloot de Romeinse stad te bestormen, één van de eerste aanvallen op het Romeinse rijk door de Carthagers. De belegering zou negen maanden duren en omdat hulp uit Rome uitbleef, moesten de bewoners zich zelf maar zien te verdedigen. Uiteindelijk staken de bewoners uit wanhoop de stad in brand en stortten zich in het vuur om gevangenneming te voorkomen. Toen Rome eindelijk uitvergaderd was, werd Carthago de oorlog verklaard, de zogenaamde Tweede Punische Oorlog. De verwoeste stad werd vervolgens heroverd. Het Romeins theater is nog een overblijfsel van die tijd. 

Romeins theater en kasteel

Als je vanuit het bescheiden maar levendige stadscentrum loopt naar het Romeins theater dan loop je vanzelf aan tegen de Judería. De goed bewaard gebleven Joodse wijk herbergt smalle straatjes, witte huisjes en een oorspronkelijke stadspoort. Via de kronkelige straatjes van Sagunto staan we ook snel bij het Romeins amfitheater dat opvallend intact is dankzij een renovatie die een geslaagde mix van oud en nieuw heeft opgeleverd. Vergeet niet de akoestiek te testen want die is hier erg goed! In Sagunto vinden we ook nog Romeinse sporen in de vorm van de Vía Augusta, de 2000 jaar oude Romeinse weg. Als je verder opwaarts gaat (best een pittige klim bij warm weer) kom je uit bij het kasteel. Castillo de Segunto is feitelijk een ruïne waarvan de uitgestrekte muren van een kilometer eruit springen. Tot de hoogtepunten van het complex behoren ook de uitzichten op Sagunto en de kustlijn van Valencia. Als we weer teruglopen naar het centrum dan is het prettig toeven op een van de terrassen van het Plaza Mayor met haar mooie zuilengalerijen.


Puerto de Sagunto

De nieuwe kern van Sagunto bevindt zich op vijf kilometer ten oosten van het oude centrum aan de riviermond van de Palencia. Hier vind je ook het eindpunt van een spoorlijn waar treinen in het verleden hun erts afleverden. Een aantal industriële gebouwen tonen nog een glimp van de florerende ijzerindustrie van welheer. Puerto de Sagunto is gelegen aan de uitgestrekte Vía Verde - groene fietswegen over verlaten spoorlijnen waarvan Spanje er zo'n 50 telt. De hoogovens in dit havengebied midden tussen sinaasappelbomen zijn niet direct uitnodigend voor strandgangers. Maar als je verder noordelijk gaat, kom je uit bij een strook door duinen gedomineerde gave natuurstranden. Een van die stranden is Playa de Almarda, geliefd bij watersporters. Het meest natuurlijke strand van Sagunto is echter Playa Corrinto-Malvarossa waar je in alle rust kunt genieten van een dagje strand.  


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring