Capital Madrid bruist als geen andere Spaanse stad van de energie. In de hoogstgelegen hoofdstad van Europa in het midden van Spanje wordt het leven dag en nacht gevierd, zeven dagen in de week. Naast zijn vermaarde levenslust en onovertroffen nachtleven staat Madrid ook garant voor gevarieerde architectuur, topmusea, eigenzinnige wijken, beroemde parken en pleinen en de grootste voetbalclub ter wereld. En zo kunnen we nog wel even door gaan. Vervelen in deze ware Spaanse metropool met ruim zes miljoen madrileños is simpelweg geen opción!
 


Districten van de metropool Madrid

Madrid is goed voor 21 distritos. Deze districten kunnen weer verder onderverdeeld worden in honderden barrios (wijken). De meeste historische bezienswaardigheden bevinden zich in El Centro. Die bestaat uit zes barrios: Sol, Palacio, Embajadores, Cortes, Justicias en Universidad. Andere interessante districten voor toeristen? Dat zijn o.m. Retiro, Salamanca en La Latina. Naast deze officiële stadsdistricten omvat de metropool Madrid ook verscheidene voorsteden. Vaak aangeduid als 'periferia' (buitenring). Met het op twee na grootste metronetwerk van Europa is Madrid de op vier na grootste stad van Europa. Bezoek je Madrid voor de eerste keer? Mis dan in ieder geval niet het Koninklijk Paleis, het Retiropark, de pleinen Plaza Mayor en Plaza de España en haar wereldberoemde musea Prado en Museo Thyssen-Bornemisza.


Oud-Madrid: het toeristische centrum

Madrid de los Austrias staat voor een officieuze wijk. Equivalent voor het oude centrum van Madrid. In dit gebied vind je veel middeleeuwse architectuur. Sol is hier het ultieme stadshart. Het logische vertrek- en referentiepunt in deze wijk is het historische en altijd drukke Puerta del SolNiet alleen het hart van Madrid, ook het letterlijke middelpunt van Spanje. Het is hier waar de Madrileños jaarlijks hun nieuwjaar inluiden met druiven en champagne. Het is ook de plek waar in 1808 de Franse bezetters verslagen werden. Toch is er in Madrid een nog beroemder plein te vinden: Plaza Mayor. Het meest gefotografeerde plein van Spanje. Een prachtig rechthoekig stadsplein met stijlvolle balkonnetjes. Ooit vonden er terechtstellingen, heiligverklaringen en stierengevechten plaats. Een heerlijk plek dus om neer te strijken op een van de haar terrassen en al het moois op je gemakje gade te slaan. Maar qua grootsheid spant het Koninklijke Paleis in de barrio Palacio toch wel de kroon. Het werkpaleis van de Spaanse koning - Palacio Real - behoort dan ook de allergrootste paleizen van Europa. Laat je rondleiden door de troonzaal, de eetzaal, de koninklijke apotheek en de elegante, uitgestrekte tuinen rondom het paleis! 

Paseo del Prado: dé museumstraat van Madrid en Spanje

Madrid is de stad van musea en de 'Gouden Driehoek'. Ofwel: drie wereldberoemde musea die zich allemaal bevinden in de Paseo del Prado. Het museum met de meeste faam wereldwijd? Dat is zonder twijfel Museo del Prado. Hier breng je met gemak een aantal dagen door. Het Pradomuseum (in 2015 goed voor 2,7 miljoen bezoekers) beheert de grootste Spaanse schilderkunst ter wereld. Werken van Spaanse meesters als Goya, Velázquez en El Greco. Maar niet minder imposant zijn de zalen gericht op o.m. Nederlandse en Vlaamse kunst. Bekijk voor de Nederlandse-Spaanse relatie zeker 'De overgave van Breda' van Diego Velázquez. Een kopie hangt in het stadhuis van Breda. Ben je meer van de moderne kunst? Bezoek dan het Reina Sofía! De grote trekpleister hier vormt het wereldberoemde Guernica van Pablo Picasso. Maar dan zijn we er nog. Met het gerenommeerde Thyssen-Bornemisza is er nog een derde Madrileens museum van wereldformaat. Hier kun je een breed palet van werken uit de 13e tot de 20e eeuw verwachten. Denk aan Rubens, Van Gogh en opnieuw Picasso. Volgens kunstkenners presenteert Thyssen-Bornemisza de belangrijkste verzamelde particuliere collectie ter wereld. 


Retiro en de Gran Vía

De genoemde topmusea bevinden zich in het district Retiro. Dat is in de omgeving van het immense stadspark van Madrid: Parque del Retiro. In het Central Park van Madrid kun je na een museumbezoek even heerlijk tot rust komen. Je kunt wandelen, picknicken, een balletje trappen of een van de statige monumenten bezoeken. Hiertoe behoren het grote ruiterstandbeeld van Alfonso Alfonso XII en het meesterlijke Palacio de Cristal ('glazenpaleis'). Je vindt ze in de omgeving van het meer waar je een roeibootje kunt huren. Net zo iconisch als het Retiro is de Gran Vía, zeg maar het Broadway van Spanje. Deze flamboyante stadsboulevard van Madrid loopt helemaal van de Plaza de España (in westelijke richting) tot de Plaza de Cibeles (in oostelijke richting). Daar staat het fel witte gemeentehuis van Madrid. Met warenhuizen, oude bioscopen en theaters, gesitueerd in en tussen prachtige gebouwen is Gran Vía een waar paradijs voor architectuurliefhebbers. Ga rustig zitten op een bankje en neem de chaos, mensen en geluiden in je op; zo voelt een Spaanse wereldstad!


Mercado de San Miguel in Madrid

De alternatieve wijken Chueca en Malasaña

Ten noorden van de Gran Vía, op nog geen 1,5 kilometer van de Puerta del Sol, ligt de creatieve wijk Chueca. Van een vervallen wijk veranderde Chueca in een trendy wijk met een prominente gay populatie. Je vindt er dan ook tal van uitgaans- en winkelstraten rijkelijk bezaaid met excentrieke winkeltjes, accessoires, gadgets en het winkelcentrum Fuencarral. Een aanrader in Chueca is ook de overdekte mark San Antón. Een heerlijke plek om te borrelen, tapas te eten of om je te vergapen aan show cooking op de tweede verdieping. Voor sommigen trendsetters is Chueca al weer iets te mainstream. Daarom gaan ze liever iets noordoostelijker richting Malasaña dat snel aan populariteit wint. Deze bohemienwijk is het het domein van kunstenaars, maar ook yuppies en feestvierders. Voor het alternatieve centrum in deze barrio moet je zijn bij Plaza del Dos de Mayo. Hier ontstond de Movida Madrileña. Regisseur Pedro Almodóvar is daarvan met afstand de bekendste exponent is.  




Letras, La Latina en Lavapiés: middeleeuwen, tapasbars en multiculturalisme

Las Letras is de wijk waar de schrijvers uit de Spaanse Gouden Eeuw woonden. De literaire wijk van Madrid. Neem een kijkje in Calle Cervantes voor Casa-Museo Lope de Vega. De beroemdste Spaanse schrijver na Cervantes woonde hier tussen 1610 en 1635. Of ga naar Calle de Atocha (nummer 87) waar in 1604 het eerste deel van Don Quichote werd gedrukt. Met een historie die helemaal teruggaat tot in de 9e eeuw (we hebben het over de Moorse tijd) is La Latina één van de oudste wijken van de stad. Veel historische plekken van deze wijk die in de middeleeuwen het hart van Madrid vormden, kunnen nog bezocht worden. Wandel bijvoorbeeld naar Plaza de la Paja en Plaza San Andrés. Of bezoek de basiliek Real Basílica de San Francisco el Grande. Ook een van de meest prominente theaters van Madrid vind je in deze wijk: Teatro de la Latina (sinds 1919). Als het ook maar even kan, bezoek dan op zondagochtend het vermaarde El Rastro. De beroemde rommelmarkt van Madrid - al sinds de middeleeuwen een publiekstrekker. Maar La Latina is op z'n best als de avond valt. Madrilenen en een plukje toeristen slaan dan toe in de voortreffelijke en hippe tapasbars. Een niet te missen mooi straatje in Latina is Cava Baja. Daar vind je de nodige fijne tapasbars en restaurants. Wie vanuit La Latina een kilometer in oostelijke richting gaat, komt in een compleet andere wereld terecht: Lavapiés. Deze van oorsprong Joodse wijk heeft zich ontwikkeld tot dé multiculturele wijk van Madrid. Indiërs, Chinezen, Afrikanen, Zuid-Amerikanen en autochtonene Madrilenen zorgen hier voor heel veel diversiteit en authenticiteit. Het kleurrijke Lavapiés mag dan steeds populairder worden, deze rauwe volkswijk zal niet iedereen bevallen. 

De exclusieve districten Salamanca en Charmatín en de koninklijke Real Madrid  

Dedomineerd door wolkenkrabbers, ambassades, ministeries, dure appartementen en exclusieve uitgaansplekken vinden we in noordoostelijk Madrid het welvarende district Salamanca. Je vult hier met gemak een dag met uitsluitend exclusief shoppen in straten met klinkende namen als Goya en Serrano. Wie ook in de avonduren op chic wil gaan temidden van de rijken van Madrid zet koers naar de nachtclub Ramses. Bestel een cocktail en wacht tot Cristiano Ronaldo met zijn entourage binnenstapt, of een nieuwe Madrileense voetbalster. Het welvarendste deel van Madrid vind je overigens niet in Salamanca maar in het district Charmatín. Het gaat om El Viso. Hier liggen de Spaanse inkomens het allerhoogst. Opvallend genoeg is d e villabuurt op een steenworpafstand van het Bernabéu-stadion gelegen. Met een capaciteit van 85.454 plaatsen is Estadio Santiago Bernabéu één van de grootste en indrukwekkendste voetbalstadia ter wereld. Het herbergt een imposant museum rijkelijk gevuld met voetbalbekers en trofeeën - zeg maar gerust een schatkamer. Overweeg je een wedstrijd te bezoeken? Regel dan ruim van tevoren kaartjes, want ze zijn schaars. Een andere arena is te vinden ten oosten van Salamanca. We hebben het dan over Plaza de Toros de las Ventas. De tweede grootste stierenarena ter wereld.  

Cervantesinstituut en Spaans leren in Madrid

Opgericht door de Spaanse overheid heeft Instituto Cervantes als doel om het Spaans en de cultuur van Spanje en de Spaanssprekende landen wereldwijd te promoten. Op alle continenten vind je kantoren van Instituto Cervantes die zich met deze doelstelling bezig houden. In Nederland vind je Instituto Cervantes in Utrecht. Van alle gebouwen over de hele wereld springt het hoofdkantoor in Madrid er qua grandeur toch echt uit. Instituto Cervantes is sinds 2006 gevestigd in het Edificio de las Cariátides. Een prachtig monumentaal gebouw aan de Calle de Embajadores - niet te missen als je deze straat doorkruist. Wil je Spaans leren in een Spaanse metropool? Dan vindt je in de hoofdstad van Spanje een meer dan interessante bestemming. In het bijzonder voor wie van bruisende miljoenensteden houdt en het hele pallet aan Spaanse cultuur bij elkaar wenst. Want Spanjaarden uit alle mogelijke Spaanse regio's leven in Madrid. Madrid kent ook de meeste Spaanse taalscholen van Spanje. Wat Madrid ook aantrekkelijk maakt voor taalstudenten is de bereikbaarheid van zo'n beetje iedere Spaanse bestemming. Van Sevilla tot Barcelona, een kwestie van een paar uur reizen met de snelle trein of vliegtuig!

 
 





Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring