Pamplona is wereldberoemd vanwege het stierenrennen dat in juli de stad helemaal op zijn kop zet. Maar de hoofdstad van Navarra is ook boeiend als er geen stier te bekennen is. De ligging van de oude stad op een heuvel uitkijkend op het nieuwe gedeelte imponeert gelijk. Eenmaal boven aangekomen bij de imposante stadsmuren liggen volop bezienswaardigheden in het verschiet. Een mooie culinaire bonus van Pamplona (Baskisch: Iruña) vormen de tapas waarvan wordt beweerd dat ze weinig onderdoen voor die van San Sebastián. 

Plaza del Castillo Pamplona

Oude vestingstad Pamplona
Dat Pamplona een vestingstad was, blijkt overduidelijk uit de oude stadsmuren die tegenwoordig vredig uitkijken op het uitgestrekte nieuwe gedeelte van de stad. De stadsmuren, gebouwd onder het bewind van Filips II, worden beschouwd als een van de best bewaard gebleven bastions van Europa. Achter deze stadsmuren ligt een aantrekkelijke oude kern met middeleeuwse gebouwen en romaanse gebouwen verborgen. De geschiedenis van Pamplona gaat ver terug als je je bedenkt dat ze reeds in 75 v.Chr. werd gesticht door de Romeinse generaal Pompey. Wie zijn verkenning begint bij de stadsmuren en een van de smalle straten insteekt, zal onder de indruk raken van de elegante huizen van soms wel zes verdiepingen hoog. Functioneel overigens want deze hoge panden zorgen in de zomer voor de broodnodige schaduw terwijl ze in de winter de ijzige wind buiten de deur weten te houden. Als je in zuidelijke richting gaat, kom je al snel uit bij het kloppend hart van de stad: Plaza del Castillo. Een opmerkelijk groot plein voor een middelgrote stad als Pamplona. In de directe omgeving vind je ook de vermaarde stierenarena waar de deelnemers en stieren finishen tijdens het stierenrennen.

Hemingway en Pamplona
Zoals Ernest Hemingway verbonden is aan Havana, zo is er ook een sterke connectie met Pamplona. Hij zou Pamplona in totaal negen keer bezoeken en genoot er met volle teugen van de cafés, de lokale gerechten en het stierenrennen en stierenvechten. Met zijn beroemde roman 'The Sun also Rises' (Spaanse titel: Fiesta) zette hij eigenhandig de San Fermínfeesten en het stierenrennen internationaal op de kaart. En net als in de Cubaanse hoofdstad is Hemingway op verschillende plekken in de stad terug te vinden. Natuurlijk is er ook in Pamplona een café waar Hemingway vaak te vinden was. Ga hiervoor bijvoorbeeld naar het beroemde Café Iruña aan de Plaza de Castillo. In het etablissement waar Hemingway veelvuldig werkte aan Fiesta, kun je met hem op de foto, dat wil zeggen met zijn standbeeld. Aan hetzelfde plein, op nummer 1, vind je tevens het exclusieve hotel La Perla waar Hemingway regelmatig overnachtte. Nog een prominente Hemingwayplek in Pamplona vind je bij de arena waar een levensgroot standbeeld van hem staat.

De grote encierro van Pamplona
Met de San Fermín-feesten gaat het in juli echt helemaal los in Pamplona. Hoewel dit festival een rijke historie kent, spreekt vooral het stierenrennen (encierro) tot de verbeelding bij het grote publiek. Om een indicatie te geven van de gekte: Pamplona kent een kleine tweehonderdduizend inwoners maar tijdens de feesten loopt de populatie op naar een miljoen! Maar waar blijft dit vreemdelingenlegioen? Wie er zeer vroeg bij is én flink in de buidel wil tasten, kan terecht in een hotel. Er is ook een groep, geen gekke strategie, die iets buiten de stad verblijft. En dan is er ook nog een grote groep diehards die gewoon op straat slaapt! Hoewel dit wereldberoemde festival Pamplona toeristisch en financieel veel brengt, zijn er ook inwoners die zo hun bedenkingen hebben. Het negatieve imago dat het stierenrennen de stad bezorgt, is ze een doorn in het oog en de backpackersinvasie van buitenlandse feestvierders valt evenmin bij iedereen in goede aarde. Wat je er ook van mag vinden, Sanfermines is een ongekende happening. Benieuwd geraakt? Stem dan eens af op Televisión Española (TVE) waar dagelijks het stierenrennen live wordt verslagen inclusief analyses van 'stierenloopkenners'.  

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring