Agenda Spaanstalige Wereld


San Fermín Festival in Pamplona

03-07-2022

 


Sanfermines
 (in Spanje ook bekend als Fiestas de San Fermín) is een wereldberoemd evenement in Pamplona. Jaarlijks komen ruim een miljoen bezoekers af op dit megafestijn. Met afstand het bekendste onderdeel van het San Fermín festival is het gevaarlijke en omstreden stierenrennen waarbij jaarlijks gewonden vallen en soms zelfs doden. Kom met dit artikel meer te weten over het stierenrennen in Pamplona en tal van andere activiteiten en tradities die deel uitmaken van Sanfermines.  

Chupinazo, de wilde opening van Sanfermines

Er zijn er verschillende in Spanje maar de chupinazo van Pamplona moet wel de beroemdste en wildste ter wereld zijn. Tienduizenden feestgangers getooid met rode zakdoeken (pañuelos rojos) verzamelen zich op 6 juli op het centrale plein van Pamplona voor de officiële opening. Met het afschieten van de Chupinazo vanaf het balkon van het gemeentehuis om klokslag 12:00 uur worden de San Fermín feesten letterlijk afgeschoten. De uitzinnige massa schreeuwt dan â??Leve San Fermin!â?? om elkaar vervolgens met water én wijn te overgieten - we zijn vertrokken! Opgehitst door de massa en met de nodige alcohol gebeurt er in deze extatische toestand van alles. Een van de officieuze tradities van de opening is het topless gaan van een aantal vrouwen wat bijdraagt aan de feestvreugde en de wilde reputatie van de chupinzo. Hoewel dit fenomeen doorgaans onschuldig en gemoedelijk is, heeft de gemeente zijn handen vol aan sexuele agressie en gaat dit zelfs met actieve campagnes tegen. Een ander serieus probleem voor de autoriteiten is het wildplassen en met name de muren in het oude centrum krijgen het zwaar te verduren tijdens de feesten. 

Hoe werkt het stierenrennen van Pamplona

Na de opening op zaterdag is er elke dag om 08:00 uur een encierro waarbij zes vechtstieren door de smalle straten van Pamplona worden gejaagd op weg naar de arena. In totaal zijn er acht encierros en het is goed om daarbij te weten de stieren telkens door een andere fokkerij worden aangeleverd en qua gewicht en gevaarlijkheidsgraad behoorlijk kunnen verschillen. Nadat de stieren eenmaal zijn losgelaten en het startschot klinkt gaan honderden deelnemers de stieren voor op een 850 meter lang parkoers. Hoewel het verstandig is om te rennen voor je leven is het juist de sport om zo dicht mogelijk bij de imposante stieren te geraken. Volgens het protocol mogen de deelnemers die uitgerust zijn in witte kleding en een rode sjaal, zich alleen verdedigen met een opgerolde krant. De deelnemers bestaan uit een bonte mix van gelegenheidsrenners (veelal jongemannen) en een harde kern van serieuze renners voor wie het stierenrennen bijna religie is. Dat de encierro geen ludieke renpartij is, blijkt wel uit de cijfers. Sinds 1922 kwamen al 15 deelnemers om het leven en jaarlijks zijn er tientallen gewonden te betreuren. Met de stieren loopt het altijd slecht af, want ze worden allemaal gedood in de arena. Wist je dat de TVE het spektakel dagelijks live uitzendt met analyses en al?  

Stierengevechten en Hemingway

De traditionele stierengevechten vinden 's middags plaats in de Plaza de Toros, de arena van Pamplona. Het is daarbij traditie dat het vlees van de gedode stieren wordt verwerkt in een stoofpot (estofado) of als kotelet (chuleta) wordt aangeboden. Voor wie zich goed wil inlezen: de stierengevechten en de hartstochtelijke feesten van San Fermín zijn beschreven door Ernest Hemingway in zijn beroemde roman 'The Sun Also Rises' (de Spaanse titel is 'Fiesta'). De Amerikaanse schrijver die enorm veel passie had voor het stierenvechten en -lopen heeft daarmee het fenomeen van Pamplona eigenhandig op de kaart gezet. 

Sanferimines is nog veel meer dan stieren

Hoewel Sanfermines bij het grote publiek hoofdzakelijk bekend is vanwege het stierenrennen is het zoveel meer dan dat. Het festival staat namelijk bol van de tradities en activiteiten. De eeuwenoude traditie van het dragen van het beeld van San Fermín op 7 juli door het oude centrum van Pamplona is hiervan een goed voorbeeld. Bedenk dat het San Fermín Festival ooit is ontstaan als eerbetoon aan deze heilige die in 1591 in Frankrijk als martelaar stierf. Maar ook Baskische volksdansen, concerten, vuurwerk en de bonte stoet van verklede mensen die elk jaar met enorme maskers (Kilikis) door de stad paradeert, maken hier allemaal deel van uit. Weer van een geheel andere orde zijn de grote parties waar met name jongeren helemaal losgaan tot in de late uurtjes. Over tradities gesproken, San Fermín eindigt op 14 juli met de stoet van de reuzen en met het afscheidslied El Pobre de Mí op een wederom volgepakt Plaza de Ayuntamiento. 

Periode: zaterdag 3 juli - zondag 10 juli 
« januari 2022 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring