Agenda Spaanstalige Wereld


San Fermín Festival in Pamplona

06-07-2019

 


Sanfermines
 (in Spanje ook bekend als Fiestas de San Fermín) is een wereldberoemd evenement in Pamplona. Jaarlijks komen ruim een miljoen bezoekers af op dit megafestijn. Met afstand het bekendste onderdeel van het San Fermín festival is het gevaarlijke en omstreden stierenrennen waarbij jaarlijks gewonden vallen en soms ook doden. Lees meer over het stierenrennen in Pamplona en tal van andere activiteiten die deel uitmaken van Sanfermines.  

Chupinazo, de wilde opening van Sanfermines

De chupinazo van Pamplona (er zijn er verschillende in Spanje) is de beroemdste en waarschijnlijk de wildste ter wereld. Tienduizenden, getooid met rode zakdoeken (pañuelos rojos), verzamelen zich op 6 juli op het centrale plein van Pamplona voor de officiële opening. Met het afschieten van de Chupinazo om klokslag twaalf vanaf het balkon van het gemeentehuis worden de San Fermín feesten letterlijk afgeschoten. De uitzinnige massa schreeuwt dan ‘Leve San Fermin!’ om elkaar vervolgens met water én wijn te overgieten. In deze extatische toestand, opgehitst door de massa, gaan een aantal vrouwen topless wat bijdraagt aan de wilde reputatie van de chupinzo. Hoewel dit fenomeen meestal vrij onschuldig en gemoedelijk is, heeft de gemeente steeds meer zijn handen vol aan het tegengaan van sexuele agressie en zet hier zelfs campagnes voor in. Als gevolg van het massale feestgedruis waarbij alcohol rijkelijk vloeit, is ook wildplassen een serieus probleem voor de autoriteiten tijdens de feesten. Met name de muren in het oude centrum hebben het dan zwaar te verduren. 

Hoe werkt het stierenrennen van Pamplona

Het stierenrennen start elke dag om acht uur 's ochtends en er worden in totaal acht encierros gehouden waarbij zes vechtstieren door de smalle straten van Pamplona worden gejaagd. De stieren worden per encierro telkens door een andere fokkerij aangeleverd en verschillen qua gewicht en gevaarlijkheidsgraad. Honderden deelnemers gaan de stieren voor op een 850 meter lang parkoers. Hoewel het verstandig is om te rennen voor je leven is het juist de sport om zo dicht mogelijk bij de imposante stieren te geraken. Volgens het protocol mogen de deelnemers (uitgerust in witte kleding en een rode sjaal) zich alleen verdedigen met een opgerolde krant. De deelnemers bestaan uit een bonte mix van gelegenheidsrenners (veelal jongemannen) en een harde kern van serieuze renners voor wie het stierenrennen bijna religie is. Dat de encierro geen ludieke renpartij is, blijkt wel uit de cijfers: sinds 1922 zijn al 15 deelnemers om het leven gekomen. Verder zijn er jaarlijks tientallen gewonden te betreuren. Met de stieren loopt het altijd slecht af want ze worden allemaal gedood in de arena. Wist je dat de TVE het spektakel dagelijks live uitzendt met analyses en al? 
 

Stierengevechten en Hemingway

De traditionele stierengevechten vinden 's middags plaats in de Plaza de Toros, de arena van Pamplona. Het is traditie dat het vlees van de gedode stieren wordt verwerkt in een stoofpot (estofado) of als kotelet (chuleta) wordt aangeboden. Voor wie zich goed wil inlezen: de stierengevechten en de hartstochtelijke feesten van San Fermín zijn uitvoerig beschreven door Ernest Hemingway in zijn beroemde roman 'The Sun Also Rises' (de Spaanse titel is 'Fiesta'). De Amerikaanse schrijver heeft daarmee het fenomeen van Pamplona letterlijk op de kaart gezet. 

Sanferimines, meer dan stieren

Hoewel Sanfermines bij het grote publiek bekend is vanwege het stierenrennen is het zoveel meer dan dat. Het festival staat namelijk bol van de tradities en activiteiten. Een voorbeeld hiervan is de eeuwenoude traditie van het dragen van het beeld van San Fermín op 7 juli door het oude centrum van Pamplona. Bedenk dat het San Fermín Festival ooit is ontstaan als eerbetoon aan deze heilige die in 1591 in Frankrijk als martelaar stierf. Maar ook Baskische volksdansen, concerten, vuurwerk en de bonte stoet van verklede mensen die elk jaar met enorme maskers (Kilikis) door de stad paradeert, maken hier allemaal deel van uit. Weer van een geheel andere orde zijn de grote parties waar met name jongeren helemaal losgaan tot in de late uurtjes. Over tradities gesproken, San Fermín eindigt op 14 juli op een volgepakt Plaza de Ayuntamiento met het afscheidslied El Pobre de Mí. 

Periode: zaterdag 6 juli - zondag 14 juli 2019 
« mei 2019 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring