San Sebastián heeft enorm veel te bieden en niet in de laatste plaats op culinair gebied. De Noord-Spaanse badplaats telt niet alleen de meeste sterrenrestaurants van Spanje maar serveert ook 's lands beste tapas: pintxos. San Sebastián is ook wereldberoemd om zijn schelpvormige baai en topstranden. En het Conchastrand werd in 2018 uitgeroepen tot het beste strand van Spanje én Europa. Dat deze badplaats met klasse bij Spanjaarden met stip op nummer één staat als favoriete vakantiebestemming in eigen land laat zich dan ook raden.

La Concha San Sebastian

Gastronomische hoofdstad van Spanje

Wil je letterlijk cultuur proeven? Dan moet je absoluut in San Sebastián zijn! Want San Sebastián telt zestien sterren verdeeld over zes sterrenrestaurants! Zo zijn er twee driesterren restaurants te vinden in Donostia zoals de stad in het Baskisch heet. Nergens ter wereld vind je zoveel sterrenrestaurants op een populatie van nog geen 187.000 inwoners. Maar de leukste en voordeligste manier om kennis te maken met de afwisselende keuken van San Sebastián is met de Baskische tapasvariant: pintxos. In het oude stadsdeel (Parte Vieja) vind je een duizelingwekkend aantal pintxosbars waar genoten kan worden van smakelijke vismousses, inktvisjes of peperspiesjes. Een lokale favoriet is Bar Nestor. Vermaard om zijn exclusieve tortilla die hier uitsluitend bij de lunch en het diner geserveerd wordt voor een klein groepje gelukkigen. In het knusse oude centrum lopen tegenwoordig heel wat toeristen rond en soms is het echt dringen geblazen voor een bestelling. Neem daarom vooral ook een kijkje buiten het oude centrum. Zoals de aangename wijk Gros aan de overkant van de rivier. Daar bevindt zich bijvoorbeeld Bergara dat al regelmatig in de prijzen viel dankzij de pintxos. Wie een onvergetelijke culinaire avond wil beleven, zet koers naar het beroemdste sterrenrestaurant van San Sebastián. Gerekend tot de vijftig beste restaurants ter wereld hebben we het natuurlijk over het driesterrenrestaurant Arzak van de vermaarde chef-kok Juan Mari Arzak en zijn dochter Elena Arzak. Ondanks die drie Michelinsterren - sinds 1989 - staat het restaurant bekend om zijn laagdrempeligheid waar de lokale bevolking  - rijk en arm - de deur plat voor loopt. 

Playa de la Concha: het beste strand van Spanje en Europa

Dat San Sebastián onder Spanjaarden zo'n populaire bestemming is, heeft veel te maken met haar voortreffelijke stranden. In totaal bestrijken die een kilometer of zes. Eén van de mooiste en elegantste stranden van heel Spanje is Playa de la Concha. Het Conchastrand werd in 2018 door Tripadvisor zelfs nog uitgeroepen tot beste strand van Spanje én Europa. De schoonheid van het majestueuze Conchastrand zit hem in de halve maan vorm. Opgesierd door rotsen en een aantrekkelijke promenade is het iconische strand vooral 's zomers erg levendig is. Maar ook het westelijker gelegen buurstrand Playa de la Ondaretta dat uitkijkt op het eiland Santa Clara, mag er zijn. Werp ondertussen ook een blik op het landinwaarts gelegen Palacio Miramar, het buitenverblijf van de Spaanse koninklijke familie. Op een paar kilometer ten oosten van Playa de la Concha vinden we ook nog een derde strand: Playa de la Zurriola. Vooral surfers zijn van dit strand gecharmeerd dankzij de golven die hier eigenlijk altijd goed zijn. Het surfstrand ligt bij het niet te missen Kursaal. De plek waar veel toeristen hun verkenning van San Sebastián aanvangen. Regelmatig het decor van culturele festijnen is dit gewaagde en robuuste congresgebouw een prominent voorbeeld van moderne architectuur in San Sebastián. Hiertoe behoort bijvoorbeeld het vermaarde filmfestival in september.   

Parte Vieja: de gezellige oude stad 

Tussen de Río Urumea en de baai is het oude centrum van San Sebastián, Parte Vieja. Het is een mooie en sfeervolle buurt met nauwe straatjes, aparte huisjes, barokke kerken en klassieke pleintjes. Het kloppend hart wordt gevormd door het intieme Plaza de la Constitución. Huisjes met oranje en blauwe luikjes sieren dit bijzondere, omsloten plein. Let ook op de genummerde balkonnetjes, een overblijfsel uit de tijd dat het plein nog een stierenarena was. Het centrale plein staat in verbinding met een aantal zeer gezellige, smalle straatjes waar circa 120 (!) pintxosbars zijn te vinden. De bar- en restaurantdichtheid zou hier zelfs het hoogst van Spanje én de wereld zijn! Achter de oude stad vinden we de heuvel Monte Urgull die over de oude stad waakt e. Een andere nabijgelegen attractie is de onstuimige Paseo Nuevo. Een zeeboulevard waar de golven met veel geweld tegen aan klotsen en waar wandelaars niet zelden een nat pak halen. De Paseo Nuevo loopt helemaal om de Monte Urgull heen om uit te monden uit bij de kleine binnenhaven waar sierlijke, kleurrijke panden de aandacht trekken. Onderweg loop je ook aan tegen het aquarium waar haaien zwemmen en de rijke Baskische maritieme geschiedenis uit de doeken wordt gedaan. In het elegante oude centrum vind je bovendien een aantal fijne winkeltjes zoals de vermaarde parfumwinkel Benegas.

Klimmen tot de top: Monte Urgull en Monte Igueldo

San Sebastián ligt ingeklemd tussen twee heuvels: de Monte Urgull en de Monte Igueldo. Vlak achter de oude stad Vieja ligt de Montel Urgull. De wandeling kan ingezet worden via verschillende paden die leiden naar verschillende uitkijkpunten. Al vrij snel loop je aan tegen Castillo de la Mota. Een voormalig vestigingswerk dat voor het laatst dienst deed tijdens de oorlog met Napoleon. Nog hoger op de top van de heuvel staat een imposant Christusbeeld dat ook vanaf de zeepromenade al prominent zichtbaar is. Vanaf de top heb je werkelijk een fantastisch uitzicht op de zee en het schildpadvormige eiland Santa Clara. Maar het panorama kan nog mooier. Ga hiervoor naar de tweede heuvel, de Monte Igueldo, dat je vindt helemaal ten westen van de baai. Deze wandeling is een stuk pittiger. Om er vanuit het centrum te komen moet je namelijk eerst een kilometerslange promenade aflopen, bepaald geen straf overigens. Eenmaal aangekomen bij de voet van de Monte Igueldo zijn er vervolgens twee mogelijkheden om het laatste stuk naar boven te overbruggen: met de kabelbaan of wandelend. Als het even kan, kies dan de laatste optie. Weliswaar een pittige klim maar de fraaie uitkijkpunten en de typisch Baskische berghuizen zijn niet te versmaden. Eenmaal boven aangekomen wachten een aantal fantastische panorama's. Zo kijk je aan de oostkant in vol ornaat uit op de halve maanvormige Conchabaai en de gehele stad. De westkant kijkt uit op de woeste (surf)stranden van Zarautz.

Festivalstad San Sebastián

San Sebastián geniet een reputatie als festivalstad. Het beroemdste filmfestival van Spanje en de gehele Spaanstalige wereld is Festival de San Sebastián. Prominente plekken tijdens dit bruisende filmfestival vormen het Kursaal en het statige 19e eeuwse Hotel María Cristina waar de celebrities traditiegetrouw overnachten. Jazzliefhebbers kunnen in de derde week van juli hun hart ophalen tijdens Festival de Jazz de San Sebastián, één van de oudste en grootste jazzfestivals van Europa. Los gaat het ook tijdens Semana Grande in augustus. Met non-stop feesten en spectaculaire vuurwerkshows aan het strand dekt de naam van dit evenement zeker de lading. Maar de belangrijkste feestdag van San Sebastián die plaatsvindt in de winter hebben we nog niet besproken: Tamborrada de San Sebastián. De badplaats is dan 24 uur in de ban van onafgebroken tromgeroffel geproduceerd door als kok of soldaat verklede donostiarras. Het festivalkarakter van San Sebastián werd in 2016 bekroond toen ze zich Culturele Hoofdstad van Europa mocht noemen. 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring