San Sebastián heeft enorm veel te bieden, niet in de laatste plaats op culinair gebied. De Noord-Spaanse badplaats telt niet alleen de meeste sterrenrestaurants van Spanje maar serveert ook 's lands beste tapas: pintxos. San Sebastián is ook wereldberoemd om zijn schelpvormige baai en topstranden. Het Conchastrand werd in 2018 zelfs uitgeroepen tot het beste strand van Spanje én Europa. Dat deze badplaats met klasse bij Spanjaarden met stip op nummer één staat als favoriete vakantiebestemming in eigen land zegt eigenlijk alles.

La Concha San Sebastian

Gastronomische hoofdstad van Spanje

Wil je letterlijk cultuur proeven? Dan moet je absoluut in San Sebastián zijn! Want San Sebastián telt zestien sterren verdeeld over negen sterrenrestaurants! En van de zeven driesterren restaurants die Spanje telt, zijn er drie te vinden in Donostia zoals de stad in het Baskisch heet. Nergens ter wereld vind je zoveel sterrenrestaurants op een populatie van nog geen 187.000 inwoners. De leukste en voordeligste manier om kennis te maken met de afwisselende keuken van San Sebastián is met pintxos, de Baskische tapasvariant. In het oude stadsdeel, genaamd Parte Vieja, vind je een duizelingwekkend aantal pintxosbars waar je kunt genieten van smakelijke vismousses, inktvisjes of peperspiesjes. Een lokale favoriet is Bar Nestor, vermaard om zijn exclusieve tortilla die hier uitsluitend bij de lunch en het diner geserveerd wordt voor een klein groepje gelukkigen. In het knusse oude centrum lopen tegenwoordig heel wat toeristen rond en soms is het dringen geblazen om een bestelling te doen. Daarom kan het geen kwaad om ook eens buiten het oude centrum een kijkje nemen. Zoals de aangename wijk Gros aan de overkant van de rivier waar zich Bergara bevindt dat al regelmatig in de prijzen viel dankzij zijn pintxos. Maar voor wie een onvergetelijke culinaire avond wil beleven, zet koers naar het allerberoemdste sterrenrestaurant van San Sebstián dat wordt gerekend tot de vijftig beste restaurants ter wereld. We hebben het natuurlijk over het driesterrenrestaurant Arzak van de vermaarde chef-kok Juan Mari Arzak en zijn dochter Elena Arzak. Ondanks die drie Michelinsterren - sinds 1989 - staat het restaurant bekend om zijn laagdrempeligheid waar de lokale bevolking  - rijk en arm - de deur plat loopt. 

Playa de la Concha: het beste strand van Spanje en Europa

Dat San Sebastián onder Spanjaarden zo'n populaire bestemming is, heeft ook veel te maken met de voortreffelijke stranden die in totaal 6 kilometer bestrijken. Eén van de mooiste en elegantste stranden van heel Spanje is Playa de la Concha. Het Conchastrand werd in 2018 door Tripadvisor zelfs nog uitgeroepen tot beste strand van Spanje én Europa. De schoonheid van het majestueuze Conchastrand zit hem in de halve maan vorm. Het  strand wordt verder opgesierd door rotsen en een aantrekkelijke promenade die vooral 's zomers erg levendig is. Maar ook het westelijker gelegen buurstrand Playa de la Ondaretta dat uitkijkt op het eiland Santa Clara, mag er zijn. Werp ondertussen ook een blik op het landinwaarts gelegen Palacio Miramar, een buitenverblijf van de Spaanse koninklijke familie. Op een paar kilometer ten oosten van Playa de la Concha vinden we ook nog een derde strand: Playa de la Zurriola. Vooral surfers zijn gecharmeerd van dit strand vanwege de golven die hier eigenlijk altijd goed zijn. Het surfstrand ligt bij het niet te missen Kursaal, een plek waar veel toeristen hun verkenning van San Sebastián starten. Dit gewaagde en robuuste congresgebouw is een prominent voorbeeld van moderne architectuur in San Sebastián dat bovendien ook regelmatig het toneel is van culturele happeningen waaronder het vermaarde filmfestival in september.   

Parte Vieja: de gezellige oude stad 

Tussen de Río Urumea en de baai ligt Parte Vieja, het oude centrum van San Sebastián. Het is een mooie en sfeervolle buurt met nauwe straatjes, aparte huisjes, barokke kerken en klassieke pleintjes waarvan het kloppend hart wordt gevormd door Plaza de la Constitución. Huisjes met oranje en blauwe luikjes sieren dit bijzondere, omsloten plein. Let ook op de genummerde balkonnetjes, een overblijfsel uit de tijd dat het plein nog als stierenarena diende. Het centrale plein staat in verbinding met een aantal zeer gezellige, smalle straatjes waar circa 120 pintxosbars zijn te vinden. De bar- en restaurantdichtheid zou hier het hoogst van Spanje én de wereld zijn! Achter de oude stad vinden we de heuvel Monte Urgull die ooit over de stad waakte. Een andere nabijgelegen attractie is het omstuimige Paseo Nuevo, een zeeboulevard waar de golven met veel geweld tegen aan klotsen en wandelaars niet zelden een koude douche bezorgen. De Paseo Nuevo loopt helemaal om de Monte Urgull heen en mondt uit bij de kleine binnenhaven waar sierlijke, kleurrijke panden de aandacht trekken. Onderweg loop je aan tegen het aquarium waar haaien zwemmen en de rijke Baskische maritieme geschiedenis uit de doeken wordt gedaan. In het elegante oude centrum vind je bovendien een aantal fijne winkeltjes zoals de vermaarde parfumwinkel Benegas.

Klimmen tot de top: Monte Urgull en Monte Igueldo

San Sebastián ligt ingeklemd tussen twee heuvels: de Monte Urgull en de Monte Igueldo. Vlak achter de oude stad Vieja ligt de Montel Urgull. De wandeling kan ingezet worden via verschillende paden die leiden naar verschilende miradores. Al vrij snel loop je aan tegen Castillo de la Mota, een voormalig vestigingswerk dat voor het laatst dienst deed tijdens de oorlog met Napoleon. Nog hoger op de top van de heuvel staat een imposant Christusbeeld dat ook vanaf de zeepromenade al prominent zichtbaar is. Vanaf de top heb je werkelijk een fantastisch uitzicht op de zee en het schildpadvormige eiland Santa Clara. Maar het panorama kan nog mooier. Ga hiervoor naar de tweede heuvel, de Monte Igueldo, te vinden ten westen van de baai. Deze wandeling is een stuk pittiger, want om er vanuit het centrum te komen moet je wel eerst een kilometerslange promenade aflopen, bepaald geen straf overigens. Eenmaal aangekomen bij de voet van de Monte Igueldo zijn er vervolgens twee mogelijkheden om het laatste stuk naar boven te overbruggen: met de kabelgaan of wandelend. Als het even kan, kies dan de laatste optie. Weliswaar een pittige klim maar de fraaie uitkijkpunten en de typisch Baskische berghuizen zijn niet te versmaden. Eenmaal boven aangekomen wachten een aantal fantastische panorama's: aan de oostkant kijk je in vol ornaat uit op de halve maanvormige Conchabaai en de gehele stad, terwijl je aan de westkant uitkijkt op de woeste (surf)stranden van Zarautz.

Festivalstad San Sebastián

San Sebastián geniet een reputatie als festivalstad. Het bekendste evenement Festival de San Sebastián, het beroemdste filmfestival van Spanje en de gehele Spaanstalige wereld. Prominente plekken tijdens het nazomerfestival vormen het Kursaal en het statige 19e eeuwse Hotel María Cristina waar de celebrities traditiegetrouw overnachten. Jazzliefhebbers kunnen in de derde week van juli hun hart ophalen tijdens Festival de Jazz de San Sebastían, één van de oudste en grootste jazzfestivals van Europa. Los gaat het ook tijdens Semana Grande in augustus. Met non-stop feesten en spectaculaire vuurwerkshows aan het strand dekt de naam van dit evenement zeker de lading. Maar de belangrijkste feestdag van San Sebastián vindt plaats in de winter tijdens Tamborrada de San Sebastián. De stad is dan 24 uur in de ban van onafgebroken tromgeroffel geproduceerd door als klok of soldaat verklede donostiarras. En wist je dat San Sebastián zich in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa mocht noemen?  

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring