Spaanstalige Wereld Agenda

San Sebastián Film Festival

15-09-2023
Eind september wordt het prestigieuze Festival de San Sebastián gehouden. Het festival is uitgegroeid tot het belangrijkste filmfestival van Spanje en de gehele Spaanstalige wereld. Een groot aantal films dingt naar de gewilde Concha de Oro waaronder de nodige Spaanstalige producties.

Historie San Sebastián Film Festival

Het festival werd ooit in 1953 opgezet met als doel om de Spaanse filmindustrie te stimuleren. Maar reeds in 1955 werden ook films uit andere landen toegelaten. In 1957 verkreeg het festival de status van 'A-categorie filmfestival', de hoogste kwalificatie die een filmfestival kan verkrijgen. In Spanje is Festival de San Sebastián (in het Spaans ook bekend als Festival Internacional de Cine de San Sebastián) het enige filmfestival met deze status.  

Concha de Oro: de ultieme hoofdprijs 

Verschillende prijzen worden door een jury toegekend. Dé hoofdprijs is de Concha de Oro (de Gouden Schelp) die wordt uitgereikt voor de beste film. Verder is er de Concha de Plata (de Zilveren Schelp) uitgereikt aan de beste regisseur, acteur en actrice. Ook is er nog de Premio Donostia (de Donostia Award) die als eerbetoon aan een acteur. En er is een publieksprijs voor de populairste film.

Prominente locaties tijdens filmfestival

Het filmfestival is uitgerold over verschillende prominente locaties in San Sebastián. De hoofdrol is weggelegd voor het Kursaal waar de films worden getoond. Een andere prominente plek is weggelegd voor Teatro Victoria Eugenia. Voor de bouw van het Kursaal was het theater nog het middelpunt van het festival. Films worden ook getoond in Teatro Principal, het oudste theater van de stad. Het chique hotel María Cristina is een prominente festivallocatie omdat de beroemde filmsterren er verblijven. 

Periode: vrijdag 15 september - zondag 23 september 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring