Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Spaanse wijn voor beginners

Wereldwijd is Spanje de derde grootste wijnproducent en qua oppervlakte zelfs het allergrootste wijnland. En wist je dat het grootste wijngebied ter wereld in Spanje te vinden is? Elke Spaanse regio, van noord tot zuid, van het vaste land tot de eilanden, kent zijn eigen wijngebieden en dat maakt dat je in elke Spaanse uithoek van een lokaal wijntje kunt genieten met enorm veel variëteit. Zou het daarom niet fantástico zijn als je over wat basiskennis beschikt om nog meer te kunnen genieten van Spaanse wijn op vakantie of in eigen land? Wij helpen je met dit artikel op weg en weiden uit over de tientallen Spaanse wijngebieden, de belangrijkste druivensoorten en tal van interessante weetjes over wijnen uit Spanje. Verder geven we suggesties voor de combi Spaans & Wijn in Spanje, ofwel een Spaanse cursus combineren met wijnproeverijen in bodegas. En natuurlijk geven we wijntips voor het kopen van mooie Spaanse wijnen tegen Spaanse prijsjes.


Handig om te weten over Spaanse wijnen

Als je een fles Spaanse wijn voor je hebt staan, kijk dan eens goed naar het etiket. Zie je Denominación de Origen staan? DO is een officiële kwaliteitsgarantie waarvan Spanje er ruim 60 telt - een enorm aantal en zeer rijk aan variëteit. De hoogste DO-status kennen Rioja en Priorato: Denominación de Origen Calificada (DOC). Zegt dat etiket en de DO alles over de kwaliteit van de Spaanse wijn? Nee, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Je zult wijnen met DO-status tegenkomen die niet lekker zijn. Of omgekeerd, wijnen die niet over DO certificering beschikken maar opvallend aangenaam naar binnen gaan. In sommige Spaanse restaurants zul je zelfs smakelijke huiswijnen tegenkomen zonder ook maar enig etiket op de fles. Onder de DO komt de zogenaamde Vino de la Tierra. Dit is een aparte categorie wijnen die je in verschillende regio's binnen Spanje kunt vinden en waarvoor minder strenge regels gelden. Maar laat je niet afschrikken door deze lagere kwalificatie, want er kunnen hele mooie wijnen tussenzitten die veel status genieten. 

Wat geografische kennis komt ook goed van pas bij Spaanse wijnen. In Spanje bepaalt het klimaat en de hoogte voor een aanzienlijk deel de smaak van de wijn. Bedenk dat Spanje van alle wijnlanden het meest bergachtig is en dat heeft als consequentie een relatief laag rendement op de productie. Maar de hoogtes leveren tegelijkertijd spannende en geconcentreerde Spaanse wijnen op en dat proef je! Geografisch kunnen de Spaanse wijngebieden op het vaste land grofweg als volgt onderverdeeld worden: het noorden, het oosten, het zuiden en de centrale gedeeltes van Spanje, vaak met hun eigen kenmerken. Een rode wijn uit het regenachtige Galicië of een tinto uit het warme Granada, een verschil van dag en nacht. Terugkomend op Spanje als grootste wijnland als het gaat om de oppervlakte - waarom produceert ze dan niet de meeste wijn ter wereld? Dat heeft vaak te maken met de extreme klimatologische omstandigheden waarbij afwisselend de droogte en de vorst een intensieve aanplanting simpelweg niet mogelijk maken. Ook de ouderdom van de wijn is natuurlijk een factor van belang. In Spanje wordt meestal uitgegaan van volgende vier gradaties: Jóven (jonge wijnen), Crianza (op fust gerijpt), Reserva (minimaal twee jaar gerijpt) en Gran Reserva (minimaal vijf jaar gerijpt). Of een oude wijn beter is dan een jonge wijn? Nee, dat is vooral een kwestie van smaak. Sterker nog, de laatste jaren winnen soepele jonge wijnen aan populariteit. Over ouderdom gesproken: wist je dat in Spanje al wijn verbouwd wordt sinds de tijd van de Feniciërs en dan gaan we terug helemaal tot de 19e eeuw v. Chr..

En dan zijn er natuurlijk de Spaanse druiven die veel van de smaak bepalen. Spanje telt honderden inheemse druifsoorten, van de oer-Spaanse (blauwe) druivensoort Tempranillo tot en met druifsoorten op de Canarische Eilanden die elders in Europa niet meer verbouwd worden. Bekende witte Spaanse druiven zijn de Verdejo en de Airén. Bedenk dat er in Spanje ook volop gewerkt met druiven die hun oorsprong buiten Spanje hebben, zoals de Syrah en de Cabernet Sauvignon. Wat kennis van het Spaans komt natuurlijk ook altijd van pas. Niet te missen: tinto staat in het Spaans voor rood (dus niet rojo!) en blanco voor wit. 


Spaanse rode druivenrassen

De bekendste Spaanse druif is zonder twijfel de Tempranillo. Tot de karakteristieken van de vroeg rijpende Tempranillo behoren een dikke schil en bovengemiddeld veel tannines. Omdat de robuuste Tempranillo druiven resistent zijn tegen oxidatie kunnen ze langer bewaard worden. De Tempranillo wijnen worden in warmere Spaanse gebieden doorgaans omschreven als fruitig en vlezig en in koelere Spaanse gebieden als elegant. De Tempranillo kun je in Spanje in verschillende benamingen tegenkomen. In Ribera del Duero heet de druif bijvoorbeeld 'Tinto', in La Mancha 'Cencibel' en in Catalonië 'Ull de Llebre'.

Een andere prominente Spaanse rode druif is de Garnacha, zelfs de meest verspreide blauwe druif van Spanje. In tegenstelling tot de Tempranillo heeft deze bleke druif minder tannines en een lager zuurgehalte. De Garnacha ontwikkelt zich goed in droge en warme gebieden. Qua smaak worden Garnacha wijnen vaak omschreven als fruitig, sappig, zwoel en expressief. Ook de Garnacha kent verschillende benamingen; in het Catalaanse Terra Alta spreken ze bijvoorbeeld van de 'Garnatxa Negra'.

Een andere typische Spaanse blauwe druif is de Monastrell die we met name tegenkomen in het Alicante gebied. De Monastrell, vaak gemengd met andere druiven als de Syrah en de Garnacha, levert doorgaans fruitige en alcoholrijke wijnen op. Voor lichtere Spaanse rode wijnen is de Mencía een aanrader die we vooral in het regenachtige Galicië en het aangrenzende Bierzo tegenkomen. Deze blauwe druif met een dunne schil en met relatief weinig tannines zorgen voor lichtere rode wijnen die tegelijkertijd over voldoende power beschikken. Niet zonder reden wordt de Mencía vergeleken met de Cabernet Franc, een lichtere variant van de Cabernet Sauvignon, en ook met de Pinot Noir. 

Spaanse witte druivenrassen

De aromatische Verdejo geldt als een van de beste Spaanse witte druivenrassen. De beroemde Ruedawijnen - zeer aromatisch, fruitig, zacht en fris - worden gemaakt van de Verdejo. Een van de geheimen is dat de Verdejodruif met haar ruwe schil goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. De Verdejo groeit vooral in Rueda maar is ook terug te vinden in andere streken. Vooral de fruitigheid - citroen, meloen, ananas, etc - maken de Verdejo een wereldtopper. 

En dan de Albariño uit Galicië die met de dag in aanzien lijkt te stijgen. Deze Galicische topper die magistraal met zeevruchten combineert is inmiddels ook ver buiten Spanje doorgebroken. Neem maar eens een kijkje op een willekeurige kaart van een beter Nederlands visrestaurant en je komt hem omgetwijfeld tegen. De Albariño staat voor frisse en geraffineerde witte wijnen die formidabel combineren met schaaldieren en vis.

Een andere prominente Spaanse witte druif is de Viuara, ook bekend als de Macabeo. Deze druif vinden we veel terug in wijnen met een lage zuurgraad die vroeg geconsumeerd moeten worden. Maar wat is nu de meest gebruikte Spaanse witte druif? Dat is toch echt de Airén. We komen hem tegen in de wijnstreken La Mancha en Valdepeñas. Met haar aroma's van appels, citrus en peer zijn deze heldergele wijnen doorgaans heel toegankelijk en derhalve ook een aanrader voor niet wijnfanaten.


Rioja: de beroemdste Spaanse rode wijn 

Rioja, met afstand de bekendste Spaanse wijn, geldt als één van de beste wijnstreken van Europa. Rioja verkreeg als eerste Spaanse wijnregio de DO-status én de DOC-status, de allerhoogste kwalificatie in Spanje. Het wijngebied Rioja vinden we op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de Atlantische Kust en de Franse grens. De Atlantisch beïnvloede wijnregio met voor Spaanse begrippen relatieve mildheid wordt als volgt onverdeeld: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja.

Kort door de bocht, de beste wijnen komen uit Rioja Alta waar zich ook de bekende wijnplaats Haro bevindt. Een aanrader om te bezoeken. De Riojastreek als geheel kent een aantal condities die ideaal zijn voor het verbouwen van wijn. Zo wordt het nabijgelegen onstuimige weer (oceaanwinden en -regen) afgeweerd door een bergketen. Verder zijn de hoogtes, de aanwezigheid van de Ebro en de klei-kalkbodem buitengewoon gunstig voor het produceren van topwijnen. Voor de vermaarde rode Rioja is de Tempranillo de belangrijkste en meest dominante druif. De Tempranillo wordt bij Rioja meestal gecombineerd met de Garnacha (zorgt voor kracht) en in mindere mate met de Mazuelo (zorgt voor robuustheid en kruidenaroma's) en de Graciano (zorgt voor aanvullende aroma's). Waar Rioja in het verleden bekend stond om haar lange rijpingsproces in eiken vaten (dus oude wijnen) zijn nu vooral de jonge, fruitige wijnen in trek.

Een mooie, stevige en zeer betaalbare kennismaking met Rioja? Probeer bijvoorbeeld de Dominio de Heredia 2016 afkomstig uit Rioja Alta. 'Deze op hout gelagerde wijn is rond en zacht van smaak, met tonen van aardbeien, kruiden en vanille.' 


Ribera del Duero: meest prestigieuze Spaanse wijngebied van dit moment

120 kilometer boven Madrid vinden we de prestigieuze wijnstreek Ribera del Duero (letterlijk: Oever aan de Duero). Goed voor 20.841 hectare wijngaarden omvat ze delen van de provincies Burgos, Valladolid, Segovia en Soria. In deze wijnstreek zijn circa 200 bodegas actief, een relatief bescheiden aantal. Ribera del Duero produceert hoofdzakelijk tintos (97% van de productie). Het restant wordt gevormd door roséwijnen die drie procent voor hun rekening nemen. Ribera del Duero is niet de eerste de beste wijnstreek van Spanje. Sterker nog, het is tegenwoordig de meest bewierookte wijnregio van Spanje. Maar Ribera del Duero gaat al wat jaartjes mee; zo was Winston Churchill al een grote fan. Opvallend genoeg verwierf het wijngebied pas in 1982 de DO status.

Het geheim van de Ribera del Duero wijnen? In de eerste plaats het extreme klimaat: negen wintermaanden met temperaturen die 's nachts kunnen dalen tot wel min 20 en drie zeer hete zomermaanden met grote temperatuurverschillen gedurende dag en nacht. In de tweede plaats is de hoogte een factor van betekenis; gemiddeld zo'n 750 meter voor het Ribera del Duero gebied als geheel. In de derde plaats is er de druif die zich perfect heeft aangepast aan de karakteristieken van het Ribera del Duero gebied: de Tinto Vin, de lokale benaming van de Tempranillo. Hoewel de Tinto Vino goed is voor circa 95% van de Ribera del Duero wijnen, wordt de druif ook gecombineerd met de Cabernet Sauvignon, de Malbec en de Merlot. En als vierde factor is er de innovativiteit van de wijnmakers. Deze vier factoren tezamen, in combinatie natuurlijk met nog veel meer geheimen, maken de veelgeprezen volle, fruitige en complexe smaken van de Ribera del Duero.

Wat zoal van Ribera del Duero drinken in Nederland van Ribera del Duero? Er is genoeg interessants en betaalbaars te drinken in Nederlandse wijnzaken en supermarkten. Probeer bijvoorbeeld de Viña Mayor, Crianza, 2015, een stevige Spaanse jongen die voor iets meer dan 15 euro is te vinden bij Gall & Gall. Of nog beter:de opvallend fruitige en relatief lichte Protos, Roble, 2018, die we voor slecht 9,99 vinden bij AH. Beide door Hamersma beoordeeld met een 8,5 en dan zit het goed, sin duda.  

Rueda: hofleverancier van de bekendste witte Spaanse wijnen


Rueda staat bekend om z'n prachtige fruitige witte wijnen die tot de beste van Spanje worden gerekend. Fransoos Ilja Gort is ook enthousiast: 'Gevaarlijke wijn. Veel te lekker: sinaasappel, grapefruit, kruisbessen: de volledige fruitmand, maar dan in wijnvorm.' DO Rueda bevindt zich in de provincies Valladolid, Segovia en Ávila aan de oevers van de Duero op maar twee uur rijden van Madrid. Het succes van Rueda is van recente aard en mede toe te schrijven aan een innovatieve samenwerking tussen het gerenommeerde Riojahuis Marquéz de Riscal en een Franse professor. Het wijngebied kent een klimaat van hete zomers en koude winters met grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen die bijdragen aan een heerlijke frisheid en aroma. Verder zijn er de kiezelbodems die bijdragen aan haar aromatische smaak.

Afkomstig uit Rueda is de Verdejo met afstand de belangrijkste Ruedadruif. Een Ruedawijn moet minimaal voor de helft bestaan uit Verdejo, maar liever nog meer! Verder kun je in Rueda ook de inheemse Viura en de Rueda Sauvignon Blanc tegenkomen. Wie van fruit houdt, zit gebakken met Rueda: peer, appel, limoen, perzik, je kunt het allemaal in je glas beleven! Goed om te weten, de Rueda drink je zo jong mogelijk. En nu een tip. Een bijzonder aangename kennismaking met een Rueda, nog onder de 10 euro, is de Zoraida, Verdejo, 2017, special selection. 'De wijnen hebben een aangename frisheid, omdat de wijnmakers ervoor kiezen om hun druiven 's nachts te oogsten als het een stuk koeler is. Deze wijn is fruitig met de smaak van peer, meloen, exotisch fruit en citroen.' Deze exclusieve wijn is verkrijgbaar bij Jumbo, waar ze wel raad weten met betere en originelere Spaanse wijnen gewoon tegen supermarktprijzen.    


Galicië: sublieme frisse witte wijnen en lichtere rode wijnen

Groen en regenkampioen is Galicië in het uiterste noordwesten van Spanje. Galicië staat vooral bekend om zijn aromatische en frisse witte wijnen uit Rías Baixas met de witte Albariñodruif in de hoofdrol. Rías Baixas kan onderverdeeld worden in vijf subgebieden: Valle del Salnés, Condado de Tea, El Rosal, Sotomayor en Ribera del Ulla. Onthoud vooral het hoog aangeschreven Valle del Salnés, dat zich bevindt in een koude subzone in de omgeving van het stadje Cambados aan de rotsachtige westkust van Galicië. Het gure zeeklimaat in combinatie met de bodem van kalk, krijt en graniet zorgen hier voor een unieke Atlantische zilte smaak. In het bescheiden Cambados in zuidelijk Galicië kunnen verschillende bodegas bezocht worden, zeker een aanrader als je in de buurt bent.

Een ander bekend Galicisch wijngebied is Ribeira Sacra, in het bijzonder vanwege haar zeer pittoreske en steile terrassen waar al sinds de Romeinse tijd wijn wordt verbouwd. Dit uitgestrekte wijngebied bevindt zich ten zuidoosten van Santiago de Compostela aan de oevers van de rivieren Cabe, Sil en de Miño, het zuidelijk deel van de provincie Lugo en het noorden van de provincie Ourense - prachtig om door heen te rijden. Aangekomen in het binnenland van Galicië vinden we meer rode wijnen met de Mencía in de hoofdrol. Deze fijne rode druif vinden we ook in het meer oostelijk gelegen wijngebied Valdeorras grenzend aan de regio Castilla-León. Een mooie rode wijn uit deze laatste DO is de Gaba do Xil uit 2015 te koop bij Wijnwinkel & Wijnbar Rood, Wit & Rosé in Dordrecht. De wijnmaker van deze straffe, kruidige en fruitige rode wijn is Gaba do Xil, bekend om zijn gebruik van inheemse rassen die hij ook nog eens inheems snoeit.

Mooie Mencíawijnen vinden we overigens ook iets buiten de grenzen van Galicië. We maken dan een uitstapje naar het opkomende wijngebied Bierzo in de provincie León, een overgangsgebied tussen de lichtere wijnen van Galicië en de zwaardere Duerowijnen. De rode wijnen van Bierzo kunnen voor Spaanse begrippen verrassend licht zijn. 


Catalonië: duurdere kwaliteitswijnen en cava

Catalonië is één van de toonaangevende Spaanse wijnregio's met 11 DO-gebieden waar rood, wit, rosé én cava van hoge kwaliteit worden geproduceerd. Het Catalaanse wijngebied staat bekend om zijn innovatie en ondernemersgeest. Hoewel de regio verschillende klimaatzones telt, worden de wijngebieden gedomineerd door een Mediterraan-continentaal klimaat. Gelegen in de provincie Taragona geldt Priorat als het best aangeschreven Catalaanse wijngebied. En dat blijkt wel uit de allerhoogste Spaanse status die ze geniet: DOC. De Prioratwijnen gemaakt van Garnacha Tinta, Garnacha Peluda, Cariñena, Syrah en Cabernet Sauvignon staan bekend om hun verfijndheid, finesse en een complexe en volle smaak. De zeer aromatische druiven zijn te danken aan de bodem (van vulkanische oorsprong), de zon en de droogte. Geografisch en kwalitatief verwant aan Priorat is het wijngebied Montsant. De prijs is niet verwant, want deze is een stuk vriendelijker dan haar beroemde buur.

Een buitenkansje uit Montsant? Probeer de Solà Fred 2017, een Carinyena van een zeer hoge kwaliteit die door het vakblad Ddecanter met 97 punten werd beloond. Je koopt hem voor minder dan 8 euro (!), bijvoorbeeld bij Rood, wit & rosé in Dordrecht. Het meest zuidelijke en hoogstgelegen wijngebied van Catalonië? Dat is Terra Alta in Tarragona nabij het Aragonese Zaragoza en Teruel. Hier worden mooie wijnen gemaakt van de Garnacha, lokaal bekend als Garnatxa Negra. Een van de meest bekende, innovatieve, groene en ook commerciële wijnhuizen van Spanje is Torres, ook in Nederland geen onbekende. In Catalonië (ze zitten ook buiten Spanje) zijn ze gevestigd in Pacs del Penedès, de hoofdstad van het wijngebied Penedès, deels in de provincie Barcelona en deels in de provincie Tarragona gelegen. Een bezoek aan dit fraai gelegen wijnbedrijf is zeker een aanrader. Een andere troef van Catalonië is natuurlijk de ook in Nederland welbekende Cava. De Spaanse 'champagne' wordt gemaakt van de Cavadruiven Macabeo, Parellada en Xarel·lo.


Navarra: rosé maar ook mooie rode en witte wijnen

Grenzend aan Rioja moet Navarra welhaast mooie wijnen opleveren. Toch staat Navarra als wijnregio in eerste instantie bekend om zijn roséwijnen veelal vervaardigd van de garnacha- en tempranillodruiven. Maar met ruim 60% worden in Navarra vooral krachtige rode wijnen geproduceerd. Naast de garnacha is de tempranillo een belangrijke rode druif in Navarra. De witte wijnen, nog geen 8% van de productie, worden vooral gemaakt van de macabeodruif. De wijnstreek Navarra loopt vanaf het zuiden van Pamplona tot de rivierbekken van de Ebro. Navarra, goed voor 11.000 ha, kan onderverdeeld worden in vijf subgebieden: Valdizarbe (noordelijk), Tierra Estella (centraal oostelijk), Ribera Alta (centraal zuidelijk), Baja Montaña (noordoostelijk) en Ribera Baja (zuiden van Navarra). Het klimaat en de wijnen van deze gebieden kunnen behoorlijk verschillen, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is een vruchtbare bodem. Een uitzondering hierop vormt de Ribera Baja die minder goede condities kent. Navarra produceert hoofdzakelijk jóvenes en in mindere mate crianzas. Een bekend Spaans wijnhuis uit de Navarra regio is Chivite dat al ruim 300 jaar bestaat.

Een degelijke kennismaking met de rode Navarrawijnen is de reserva El Parador uit 2012, een label van het familiebedrijf Chivite die je kunt kopen bij Gall & Gall


Aragón: krachtige rode wijnen niet zelden met mooie prijs-kwaliteitsverhouding

De wijnen uit de regio Aragón zijn doorgaans rood én krachtig. Aragón herbergt vier DO's: Somontano, Campo de Borja, Cariñena en Calatayud.

Het bekendste wijngebied van Aragón is Somontano. Te vinden in de noordelijke provincie Huesca waar circa 25 wijnmakers actief zijn. Bekende tinto druiven voor de Somontano zijn Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha en Syrah. Voor de blancos zijn dit o.m. Macabeo, Garnacha Blanca, Alcañon en Cardonnay. Een actuele aangename witte uit Somontano is de Viñas del Vero Luces 2019 met de druiven Chardonnay, Macabeo en Sauvignon Blanc. 'Sappig met de smeuige smaak van perzik en het opwekkende van citrusfruit' - al voor 3,99 euro verkrijgbaar bij AH. Een mooie rode voor dezelfde lage prijs: Viñas del Vero 2018 Cabernet Sauvignon Syrah Tempranillo. 'De wijnmaker zelf drinkt m het liefst aan de koele kant, op 14 a 16 graden celsius. Lekker bij tapas en allerlei gerechten uit de snelle keuken.'

In het westelijk deel van de regio Aragón vinden we het wijngebied Campo de Borja dat sinds 1977 de DO-status draagt. Het gebied dat gekenmerkt door een extreem continentaal klimaat, bevindt zich tussen de Ebro en de Sierra de Moncayo. Verbouwd op hoogtes van 350-700 meter zijn de wijnen van Campo de Borja te kwalificeren als fruitig, stevig en krachtig. Tinto druiven van Campo de Borja zijn o.m. Tempranillo, Garnacha, Syrah en de Cabernet Sauvignon en voor de blancos zijn dit Moscatel de Alejandría, Chardonnay en de Macabeo.

De oudste wijnregio van Aragón is Cariñena. Ten zuiden van Zaragoza worden in Cariñena al sinds 1932 DO wijnen geproduceerd. Uit de D.O. Cariñena is ook de gelijknamige Spaanse druif afkomstig. Deze wordt daar echter maar weinig wordt gebruikt in tegenstelling tot Rioja en Cataluña. Een zeldzaam koopje uit Cariñena is de Castillo Mayor 2012 die voor minder dan 4 euro is op te halen bij de Aldi

Een onbekende en tegelijkertijd zeer betaalbare wijnregio in de provincie Zaragoza is Calatayud. Mooie wijnvoorbeelden uit dit gebied zijn de Marqués de Montaña (2015; druif: Garnacha) en in het bijzonder de Reserva Esteban (2013; druiven: Tempranillo en Garnacha). Beide wijnen werden vermeld in de Hamersma 2018 en waren toen in Nederland te koop voor nog geen 6 euro, een voortreffelijke prijs. 

Castilla y León

Het gebied Castilla y León bevindt zich ten noordwesten van Madrid. Het is een van de sterke opkomende wijngebieden die onvervalste Spaanse krachtpatsers produceert. Naast de Vinos de la Tierra de Castilla y León herbergt het gebied wijnen met hun eigen beschermde herkomstbenaming hebben zoals bijvoorbeeld D.O.Toro, D.O. Bierzo, D.O. en de eerdergenoemde D.O. Ribera del Duero. En als we het hebben over krachtpatsers dan zijn de inmiddels befaamde Toro wijnen zeer representatief voor dit gebied. Een must voor liefhebbers van krachtige Spaanse rode wijnen. Voor wie wil kennis wil maken met de Castilla y León wijnen is de eigenzinnige en evenwichtige Zoraida 2018 Tempranillo een aanrader, gewoon te koop bij de Jumbo. 'Deze houtgerijpte wijn is donker, krachtig en stevig met de smaak van cassis, vanille, leer, zoethout, laurier en pure chocolade', én goed voor 14,5%. 


La Mancha: grootste wijngebied ter wereld dat nu ook kwalitatief imponeert

Best verrassend: het relatief onbekende La Mancha is het grootste wijngebied ter wereld. De productie is goed voor ergens tussen de 400.000 en 600.000 hectare aan wijngaarden! De wijn wordt geproduceerd in de provincies Toledo, Albacete, Cuenca en Ciudad Real die allemaal deel uitmaken van de Spaanse regio Castilië-La Mancha. Nog niet zo lang geleden stond La Mancha vooral bekend om z'n bulkwijn. Dat is nu wel anders, want haar wijnen weten zelfs het koninklijke paleis in Madrid te bereiken. Het Mancha wijngebied wordt gekenmerkt door zeer hete maar ook ijzige winters. Maar ondanks deze extreme omstandigheden worden er dankzij moderne technieken frisse en uitgesproken wijnen gemaakt.

De rode Manchawijnen hebben een eigen smaak waar je een beetje van moet houden. Of zoals Harold Hamersma een Manchawijn beschreef: "Het is een stijl. En ik moet meteen zeggen: niet de mijne. Maar ik ken horden met liefhebbers die van deze steil achteroverslaan". Veelvoorkomende blauwe druiven zijn de Cencibel (een regionale variant van de Tempranillo), de Garnacha en de Cabernet Sauvignon, die ook gecombineerd mooie wijnen opleveren. Valdepeñas is onderdeel van La Mancha maar kent een eigen DO, de tweede grootste van Spanje qua volume. De grond bevindt zich op een hoogte van 700 meter en kent specifieke kenmerken als gevolg van extreme temperatuurverschillen variërend van min 10 tot 40 graden. Valdepeñas staat bekend om zijn rode reservas en gran reservas vaak gemaakt van de Cencibel. Een bekende witte Manchadruif is de Airén. De witte Manchawijn is doorgaans heel toegankelijk. Sterker nog: ook bij mensen die minder van wijn houden gaat deze als een breezer naar binnen. Een stevige en zeer goede kennismaking met de karakteristieke rode Manchawijnen is de Cimal, Tempranillo, 2015. Eet er goed bij want de eiken en de vanille komen binnen!

Valencia en Alicante: fruitige alcoholrijke betaalbare wijnen


Ook verrassend, Valencia is het tweede grootste wijngebied van Spanje, goed voor circa 30% van de totale Spaanse productie. En ook Valencia kent een zeer oude wijntraditie. Het wijngebied Valencia bestaat uit drie DO-gebieden: Valencia, Alicante en Utiel-Requena.

Alicante produceert mooie fruitige wijnen niet zelden met een pittig tanninegehalte én een hoog alcoholpercentage. In de Alicantewijnen kom je vaak de Monastrell tegen, al dan niet gecombineerd met 'hulpdruiven' als Syrah, Garnacha, Tempranillo, Bobal en de Cabernet Sauvignon. Alicante is een zeer vruchtbare streek waar naast wijn ook amandel, honing en tal van fruitsoorten worden verbouwd wat het fruitige karakter van haar wijnen verklaart. De Alicante wijnstreek bestaat uit twee zones. Gedomineerd door de Monastrell vinden we tussen de regio's Castilla-La Mancha en Murcia rondom het bergplaatsje Villena de zone Vinalopó. Gelegen aan de noordkust van Alicante bij Denia vinden we La Marina waar vooral met de witte Moscatel de Alejandría wordt gewerkt. Alicante is overigens al eeuwen bekendheid om haar Fondillón, een hoogwaardige desertwijn van minimaal 16% alcohol gemaakt van de Monastrell. 

Landinwaarts in de westelijke zone van de regio Valencia op een hoogte van 600-900 meter vinden we de grootste van de drie Valencia wijnzones: Utiel-Requena. De naam verwijst naar de plaatsen Utiel en Requena. Deze DO behoort tot de Spaanse wijngebieden met de meest extreme klimatologische omstandigheden met grote temperatuurverschillen tussen de zomer- en de wintermaanden plus vorst en hagelsteen in de winter. Voor de rode wijnen wordt vooral gewerkt met de Tempranillo, Garnacha en in het bijzonder de Bobal die circa 80% van de wijngaarden voor zijn rekening neemt. 

In 1957 verkreeg Valencia haar DO status, maar al lang daarvoor verbouwden Romeinen en zelfs Grieken hier wijnen. Desalniettemin is Valencia voor het grote publiek een vrij onbekende wijnregio. DO Valencia bestaat uit vier gebieden: Valentino (noordwestelijk deel Valencia op een hoogte van 175-550 m); Alto Turia (ten westen van Valentino op een hoogte van 700-1100 m); Moscatel (ten westen van Valencia op een hoogte van 100 m) en Clariano (ten zuiden van Valencia op een hoogte van 350 m). Goed om te weten, rood drink je bij voorkeur jong. Maar Valencia heeft de afgelopen kwalitatieve stappen gezet en daarmee winnen ook de betere crianzas terrein. Verder kun je in Valencia uitstekende droge, witte wijnen verwachten. Tip voor een Valenciawijn in Nederland? Probeer de Niche de Torre Oria 2015! Met de druiven Petit Verdot en Merlot werd ze door de Volkskrant bekroond met een 9. Voor slechts 6,50 euro te krijgen bij onze eigen HEMA.

Murcia: expressieve, fruitige en alcoholrijke wijnen


Verwant aan Alicante is het aangrenzende Murcia. Ook in het wijngebied Murcia is een hoofdrol weggelegd voor de Monastrell, niet zelden gecombineerd met 'hulpdruiven' als de Syrah, Tempranillo, Garnacha en de Carbernet Sauvignon. Het zal dan ook niet verbazen dat de rode wijnen van het zeer warme Murcia expressief, fruitig en alcoholrijk zijn! De regio Murcia telt drie DO gebieden: Jumilla, Yecla en Bullas, tezamen goed voor meer dan 35.000 hectare wijngaarden.

Gelegen rondom het gelijknamige stadje is het wijngebied Jumilla met afstand het bekendste wijngebied van Murcia. In menig Nederlandse supermarkt  kun je hem spotten tegen Spaanse prijsjes. Het wijngebied Yecla bevindt zich in het oosten van de regio Murcia en haar tintos worden gedomineerd door de onvermijdelijke krachtpatser Monastrell en de Garnacha. Een mooie actuele tip? Flor de Zalín, 2018, gewoon te vinden in Nederland bij de Jumbo. De prijs is slechts 5,49 euro - een koopje en een schitterende fruitige kennismaking met een rode Murciawijn! 

Bullas is de derde en de jongste D.O. van de drie, hoewel in werkelijkheid een zeer oud wijngebied. Door de ligging in de bergen kent deze wijnregio in het noordwesten van Murcia koude winters wat zorgt voor opvallende smaken. Goed om te weten voor avontuurlijke wijnfanaten is dat Bullas de afgelopen jaren flink aan kwaliteit heeft gewonnen en het proberen dus waard is. Murcia wordt wel de moestuin van Europa genoemd en derhalve kan je ook ook zeer fruitige en smaakvolle witte wijnen verwachten, niet zelden zeer aantrekkelijk geprijsd. Extremadura: onbekende wijnregio met rijpe rode en witte wijnen

Een van de onbekendere Spaanse wijnregio's is Extremadura, hoewel dit langzaam aan het veranderen is. Zo werd de 'Habla del Silencio' in 2015 gekozen tot beste tinto van Spanje en de 'Habla de Ti' gekozen tot beste blanco van Spanje, beide afkomstig van het wijnhuis Habla. Maar het is ook duidelijk dat de Extremadurawijnen, vaak zacht en rijp van smaak, niet tot de top van Spanje behoren. De Ribera del Guadiana verkreeg zijn DO-status in 1999 en bestaat uit zes subdivisies: Tierra de Barros, Mantanegra, Ribera Alta, Ribera Baja, Cañamero en Montánchez.

Tierra de Barros is de meest prominente wijnregio van Extremadura en je zult hem daar op vrijwel elke wijnkaart  tegenkomen. Zowel de rode wijnen (veel biologisch) als de witte wijnen zijn veelal gemaakt van inheemse druivenrassen. Voor de rode wijnen van Extrema zijn o.m. de Garnacha Tinta, Bobal, Mazuela, Monastrell en de Tempranillo toegestaan. Voor de witte wijnen zijn dit de Alarije, Borba, Cayetana Blanca, Chardonnay,Viura en de Verdejo. Goed om te weten voor de liefhebbers: in Extremadura kom je op wijnkaarten naast de eerdergenoemde lokale trots Tierra de Barros steevast de kwaliteitswijnen Rioja en Ribera del Duero tegen, niet zelden voor minder dan drie euro per glas! Extremadura is dus ook een fijne regio om te genieten van de beroemde Spaanse toppers maar dan wel tegen Extremadura prijzen!

  

Andalusië: verrassende krachtige, rode wijnen  

Dat heel veel zon en warmte heerlijke wijnen kunnen opleveren bewijst Andalusië. Een van de verrassende Andalusische wijnregio's is Granada, D.O.P. Granada. Hoewel dit wijngebied rond de Sierra Nevada nog onbekend is, wordt er al sinds de tijd van de Feniciërs wijn gemaakt. Typerend voor de wijnregio Granada is het microklimaat en de hoogtes waarop de druiven worden verbouwd: van 600 tot wel 1350 meter. De vruchtbare streek en het klimaat (warme dagen, frisse nachten en een overvloed aan zon) zorgen voor een krachtige Spaanse smaak. Dat Granadawijnen aan terrein winnen blijkt uit de DOP-status (Denominacion de Origen Protegida) die ze sinds 2009 draagt, de voorloper van de DO Granada die ongetwijfeld volgt. Neem voor betere Granadawijnen, en overigens ook andere minder bekende Spaanse wijnregio's, een kijkje op Granada Wijnen. Het is een aanrader om Dick een verrassingspakket te laten samenstellen! Een andere zeer verrassende Andalusische wijnregio is het uiterst zuidelijk gelegen Cádiz. Je kunt er mooie rode wijnen verwachten onder het label Vino de la Tierra de Cádiz.  Canarische Eilanden: heerlijke vulkanische wijnen

De Canarische Eilanden bieden unieke en vaak verrassend goede wijnen. De Canarische wijnen worden vooral voor de eigen eilanden geproduceerd, je drinkt ze dus daar! Karakteristiek voor de Canarische wijnen zijn de verscheidenheid aan microklimaten, de oude wijnstokken en natuurlijk de vulkanische gronden. Op alle zeven grote Canarische Eilanden vindt wijnbouw plaats. Vooral bekend om zijn kwalitatieve rode wijnen neemt Tenerife met afstand de meeste Canarische wijnen (7600 ha) voor zijn rekening. Op een eervolle tweede plek vinden we het bescheiden eiland La Palma, toch goed voor 1273 hectare. Met 755 hectare staat Lanzarote bekend om zijn kwalitatieve witte wijnen. Dan volgt Gran Canaria dat met slechts een kleine 500 hectare verrassend goede rode en witte wijnen weet te produceren. Enkele bekende Canarische druiven zijn de rode Listán Negro en de witte Listán Blanco. DO gebieden zijn o.m. Abona (zuiden Tenerife), Lanzarote, Gran Canaria en La Palma, De wijngebieden op Gran Canaria bevinden zich vooral in het noordoosten van het eiland tussen Las Palmas de Gran Canaria en Santa Brígrada en op de flanken van de Bandama-krater, tevens een interessant uitstapje voor wijn- en natuurliefhebbers gezien de wijnbodegas hier en niet te vergeten de spectaculaire kloof. Bijzonder aan La Palma is dat je er druivensoorten vindt die uit het vaste land van Europa al eeuwen verdwenen zijn. Dankzij de droge vulkanische gronden biedt ook Lanzarote zeer onderscheidende kwalitatieve wijnen. Malsavía, van oorsprong een Griekse druif, is de bekendste witte wijn van Lanzarote uit het wijngebied La Geria waar wijnstokken in kuilen worden gepland. Met zijn vele microklimaten biedt Tenerife een verscheidenheid aan wijngebieden en druivensoorten. Voor een lesje Tenerife wijnen is een bezoek aan Casa del Vino La Baranda een must.Sherry is ook wijn

Sherry heeft in Nederland misschien niet de beste reputatie, maar wie in sherrysteden als Jerez de la Frontera is geweest weet wel beter. Tegelijkertijd kan niet ontkend worden dat sherry een afwijkende smaak heeft ten opzichte van de doorgaans makkelijk drinkbare witte wijnen. Wat basiskennis over sherry kan dan ook geen kwaad om goed beslagen ten ijs te komen in de wereld van sherry. De twee belangrijkste druiven voor sherry zijn de Palomino Fino en de Pedro Ximénez. Daarbij is het goed om te weten dat Palomino droge (sherry)wijnen oplevert en de Pedro Ximénez zoete wijnen. En dan de sherrysmaken. De voor sherrybegrippen minder alcoholrijke Finos staan voor drogere sherry's, een goede combi met vis. Daar staan de zoetere olorosos tegenover. Met alcoholpercentages van wel 18% laten die zich mooi combineren met zoete nagerechten. En dan zijn er nog de manzanillas die vooral in de havenplaats Sanlúcar de Barrameda worden geproduceerd. De smaak lijkt op de fino, maar dan met een subtiele ziltige smaak en derhalve een nog betere combi met vis, voor de fijnproevers!

Spaans combineren met wijn en sherry

Sherrycursus bij Tenidiomas in Jerez

Wie van wijn houdt en graag Spaans wil leren, kan twee vliegen in een klap slaan. Als je lessen gaat volgen bij een taalschool in Spanje dan kom je welhaast automatisch in aanraking met Spaanse wijn: bij de lunch, het diner, in een Spaans restaurant of tijdens een tapaskroegentocht met je medecursisten. Maar je kunt nog een stapje verder gaan door deel te nemen aan een speciaal wijnprogramma of -activiteiten. We zetten een paar taalscholen op een rijtje die wijn in hun activiteitenprogramma hebben. In de sherryhoofdstad Jerez de la Frontera verzorgt Tenidiomas de speciale cursus 'De taal van sherry'. Bij deze cursus volg je in de ochtend Spaanse lessen en bezoek je later op de dag (wel zo verstandig natuurlijk) bodegas voor smakelijke wijnproeverijen. Ook bij de Baskische taalschool Instituto Hemingway maken wijnproeverijen deel uit van het activiteitenprogramma. Of overweeg de wijnproeverijen van taalschool La Casa del Español in de provincie Valladolid waar verschillende beroemde Spaanse wijnen hun oorsprong hebben, zoals de Ribera del Duero of de witte Rueda. 

 
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring