Spaanse wijn voor beginners

Wereldwijd is Spanje de derde grootste wijnproducent en aua oppervlakte zelfs het grootste wijnland ter wereld. En wist je dat het grootste wijngebied ter wereld in Spanje te vinden is? Elke Spaanse regio, van noord tot zuid, kent zijn eigen wijngebieden en dat maakt dat je in elke Spaanse uithoek een lokaal wijntje kunt drinken. Zou het daarom niet fantástico zijn als je over wat basiskennis beschikt om nog meer te kunnen genieten van Spaanse wijn op vakantie in Spanje of in eigen land? Wij helpen je met dit artikel op weg en weiden uit over de tientallen Spaanse wijngebieden, de belangrijkste druivensoorten en tal van interessante weetjes over wijnen uit Spanje. Verder geven we ook suggesties voor de combi Spaans & Wijn in Spanje. 

Wijnveld Rioja in omgeving Haro

Handig om te weten over Spaanse wijnen

Als je een fles Spaanse wijn voor je hebt staan, kijk dan eens goed naar het etiket. Zie je Denominación de Origen staan? Denominación de Origen (DO) is een officiële kwaliteitsgarantie. Spanje telt ruim 60 DO-gebieden waarvan Rioja en Priorato de hoogste status kennen: Denominación de Origen Calificada (DOC). Zegt dat etiket en de DO alles over de kwaliteit van de wijn? Nee, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Je zult wijnen met DO-status tegenkomen die niet lekker zijn. Of omgekeerd, wijnen die niet over de DO certificering beschikken maar heerlijk smaken. In sommige Spaanse restaurants zul je zelfs huiswijnen tegenkomen zonder enig etiket, maar die prima smaken. 
Wat geografische kennis komt ook goed van pas bij Spaanse wijnen. Zo bepaalt het klimaat voor een deel de smaak van de wijn. Geografisch kunnen de Spaanse wijngebieden op het vaste land grofweg als volgt onderverdeeld worden: het noorden, het oosten, het zuiden en de centrale gedeeltes van Spanje. 
Verder is het handig om te letten op de ouderdom van de wijn. Meestal wordt uitgegaan van volgende vier gradaties: Joven (jonge wijnen), Crianza (op fust gerijpt), Reserva (minimaal twee jaar gerijpt) en Gran Reserva (minimaal vijf jaar gerijpt). Of een oude wijn beter is dan een jonge wijn? Nee, dat is vooral een kwestie van smaak. Daarnaast is er de laatste jaren de trend dat jonge wijnen steeds populairder worden.
Wat kennis van het Spaans komt natuurlijk ook van pas. Zo staat: tinto in het Spaans voor rood (dus niet rojo!) en blanco voor wit.
Tenslotte moet je natuurlijk ook iets weten over Spaanse druiven. Spanje telt honderden inheemse druifsoorten en de bekendste daarvan is de oer-Spaanse (blauwe) druivensoort Tempranillo. Bekende witte Spaanse druiven zijn de Verdejo en de Airén. Bedenk dat er in Spanje ook volop gewerkt met druiven die hun oorsprong buiten Spanje hebben, zoals de Syrah en de Cabernet Sauvignon.  

Spaanse rode druivenrassen

De bekendste Spaanse blauwe druif is de Tempranillo. Tot de karakteristieken van de vroegrijpende Tempranillo behoren een dikke schil en bovengemiddeld veel tanninnes. De robuuste Tempranillo druiven zijn resistent tegen oxidatie wat maakt dat ze langer bewaard kunnen worden. De Tempranillo wijnen worden in warmere Spaanse gebieden doorgaans omschreven als fruitig en vlezig en in koelere Spaanse gebieden als elegant. De Tempranillo komen we in verschillende Spaanse wijngebieden tegen in soms verschillende benamingen. In Ribera del Duero heet de druif bijvoorbeeld 'Tinto', in La Mancha 'Cencibel' en in Catalonië 'Ull de Llebre'. Een andere bekende Spaanse druif is de Garnacha, de meest verspreide blauwe druif van Spanje. In tegenstelling tot de Tempranillo heeft deze bleke druif minder tanninnes en een lager zuurgehalte. De Garnacha ontwikkelt zich goed in droge en warme gebieden. Qua smaak worden Garnacha wijnen vaak omschreven als fruitig, sappig, zwoel en expressief. Ook de Garnacha kent verschillende benamingen; in het Catalaanse Terra Alta spreken ze bijvoorbeeld van de 'Garnatxa Negra'. Een andere bekende Spaanse blauwe druif is de Monastrell die we tegenkomen in onder meer het Alicante gebied. De Monastrell, vaak gemengd met andere druiven als de Syrah en de Garnacha, levert doorgaans fruitige en alcoholrijke wijnen op. Voor lichtere Spaanse rode wijnen is de Mencía een aanrader, die we vooral in het regenachtige Galicië en het aangrenzende Bierzo vinden. Deze blauwe druif met relatief weinig taninnes zorgen voor lichtere rode wijnen die tegelijkertijd over voldoende power beschikken.
 

Spaanse witte druivenrassen

De meest voorkomende Spaanse witte druif is de Airén, die we vooral tegenkomen in de wijnstreken La Mancha en Valdepeñas. De heldergele wijn zijn doorgaans makkelijk drinkbare wijnen met aroma's van appels, citrus en peer. Niet minder fraai is de Albariño uit Galicië, die garant staat voor frisse witte wijnen die fantastisch combineren met schaaldieren en vis. Verdejo geldt als een van de beste Spaanse witte druivenrassen. Deze kleine druif uit Rueda is met een ruwe schil beschermd tegen de extreme weersomstandigheden van het gebied. Verdejo wijnen gelden als zeer aromatisch en zacht en fris en fruitig. 

Rioja: de beroemdste Spaanse rode wijn 

Rioja is met afstand de bekendste Spaanse wijn. Niet zelden is de rode Rioja aangemerkt als de beste rode wijn van Europa. Rioja kreeg als eerste Spaanse wijnregio de DO-status en de DOC-status, de allerhoogste kwalificatie in Spanje. Het wijngebied Rioja ligt op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de Atlantische Kust en de Franse grens. De wijnregio wordt als volgt onverdeeld: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Kort door de bocht kan gesteld worden dat de beste wijnen uit Rioja Alta komen waar ook de bekende wijnplaats Haro is te vinden. De Riojastreek als geheel kent een aantal condities die ideaal zijn voor het verbouwen van wijn. Zo wordt het nabijgelegen onstuimige weer (oceaanwinden en -regen) afgeweerd door een bergketen. Verder zijn de hoogtes, de aanwezigheid van de Ebro en de klei-kalkbodem buitengewoon gunstig voor het produceren van topwijn. Voor de vermaarde rode Rioja is de Tempranillo de belangrijkste en meest dominante druif. Deze wordt meestal gecombineerd met de Garnacha (deze zorgt voor een krachtige smaak) en in mindere mate de Mazuelo (zorgt voor robuustheid en kruidenaroma's) en de Graciano (zorgt voor aanvullende aroma's). Waar Rioja in het verleden bekend stond om het lange rijpingsproces in eiken vaten en dus oudere wijnen, zijn nu vooral de jonge, fruitige wijnen in trek. 

Ribera del Duero: het best aangeschreven Spaanse wijngebied van dit moment

De wijnstreek Ribera del Duero (letterlijk: oever aan de duero) is te vinden 120 kilometer boven Madrid en omvat delen van de provincies Burgos, Valladolid, Segovia en Soria. In de wijnstreek zijn ruim 200 bodegas actief. Er worden hoofdzakelijk tintos geproduceerd, hoewel er ook roséwijnen vandaan komen. Ribera del Duero is niet de eerste de beste wijnstreek van Spanje. Sterker nog, het is tegenwoordig de meest bewierookte wijnregio van Spanje. Ribera del Duero gaat al lang mee (Winston Churchill was al een fan), maar opvallend genoeg verwierf het  wijngebied pas in 1982 de DO status. Het geheim van de Ribera del Duero wijnen? In de eerste plaats wordt vaak het extreme klimaat genoemd. De wijnstreek telt negen wintermaanden waarbij de temperatuur 's nachts tot wel min twintig kan dalen. De drie zomermaanden daarentegen zijn heel heet maar met grote temperatuurverschillen gedurende de dag en de nacht. In de tweede plaats is de hoogte een factor van betekenis. De wijnbouw vindt plaats op een hoogte van 750 meter. In de derde plaats is er de druif. De Tinto Vino (de lokale benaming van de Tempranillo) heeft zich perfect aan de specifieke omstandigheden van het wijngebied aangepast. De Tinto Vino is goed voor circa 95% van een Ribera del Duero wijnen, maar wordt ook wel gecombineerd met de Cabernet Sauvignon, de Malbec en de Merlot. En als vierde factor kunnen we ook nog de innovatieve wijnmakers noemen die tezamen met bovenstaande omstandigheden de veelgeprezen volle, fruitige en complexe smaken maken.   
 

Galicië: frisse witte wijnen en verrassende lichte rode wijnen

Het uiterst noordwesten van Spanje, groen en regenachtig, staat vooral bekend om zijn aromatische en frisse witte wijnen uit Rías Baixas waar de Albariño druif heerst. Rías Baixas bestaat uit vijf subgebieden: Valle de Salnés, Condado de Tea, El Rosal, Sotomayor en Ribera del Ulla. Met name Valle de Salnés, in de omgeving van het stadje Cambados aan de westkust van Galicië, staat hoog aangeschreven. Minder bekend is dat er ook mooie rode kwaliteitswijnen uit Galicië komen die omschreven worden als 'elegant', 'soepel' en 'toegankelijk'. Deze rode wijnen worden met name gemaakt in het wijngebied Ribeira Sacrac, waar al sinds de Romeinse tijd wijnen worden verbouwd. Het wijngebied bevindt zich ten zuidoosten van Santiago de Compostela waar de oevers van de rivieren Cabe, Sil en de Miño deel van uit maken, net als het zuidelijk deel van de provincie Lugo en het noorden van de provincie Orense. Uit dit gebied komt de Mencía die zich laat zich vergelijken met de Cabernet Franc, een lichtere variant van de Cabernet Sauvignon. Een voorbeeld van een mooie soepele, lichte rode wijn uit Ribeira Sacrac is de veelgeprezen Finca Cuarta 2014 van wijnmaker Ruben Moure. De Mencía vinden we overigens ook terug in het opkomende wijngebied Bierzo (westelijk gelegen in de provincie León) dat geldt als een overgangsgebied tussen de lichtere wijnen van Galicië en de zwaardere Duero wijnen. 

Catalonië: kwaliteitswijnen en cava

Catalonië is één van de toonaangevende Spaanse wijnregio's met 11 DO-gebieden waar rood, wit, rosé én cava van hoge kwaliteit worden geproduceerd. Het Catalaanse wijngebied staat bekend om zijn innovatie en ondernemersgeest. Hoewel de regio verschillende klimaatzones telt, worden de wijngebieden gedomineerd door een Mediterraan-continentaal klimaat. Als best aangeschreven Catalaanse wijngebied geldt Priorato dat in de provincie Tarragona is gelegen. Priorato beschikt over de allerhoogste status: DOC. De Prioratowijnen worden onder meer gemaakt van de Garnacha Tinta, Garnacha Peluda, Cariñena, Syrah en de Cabernet Sauvignon. De zeer aromatische druiven zijn te danken aan de bodem (van vulkanische oorsprong), de zon en de droogte. De Prioratowijnen worden geroemd om hun verfijndheid en finesse en complexe en volle smaak. Het meest zuidelijke en hoogstgelegen wijngebied van Catalonië (eveneens in Tarragona) is Terra Alta nabij het Aragonese Zaragoza en Teruel. Hier worden mooie wijnen gemaakt van onder meer de garnacha, lokaal bekend als garnatxa negra. Een van de meest bekende, innovatieve en groene wijnhuizen van Spanje is Torres. In Catalonië (ze zitten ook buiten Spanje) zijn ze gevestigd Pacs del Penedès, de hoofdstad van het wijngebied Penedès, deels in de provincie Barcelona en deels in de provincie Tarragona. Een bezoek aan dit fraai gelegen wijnbedrijf is zeker een aanrader als je in de buurt bent. Een andere troef van Catalonië is Cava. De welbekende Spaanse 'champagne' wordt gemaakt van de Cavadruiven Macabeo, Parellada en Xarel·lo.

Navarra: roséwijnen maar ook mooie rode en witte wijnen

Navarra staat van oudsher bekend om zijn uitstekende roséwijnen gemaakt van de garnachadruif. Tegenwoordig worden er vooral rode wijnen geproduceerd, die vaak krachtig zijn. De wijnstreek Navarra loopt vanaf het zuiden van Pamplona tot de rivierbekken van de Ebro. Navarra kan onderverdeeld worden in vijf subgebieden: Valdizarbe (noordelijk), Tierra Estella (centraal oostelijk), Ribera Alta (centraal zuidelijk), Baja Montaña (noordoostelijk) en Ribera Baja (zuiden van Navarra). In Navarra wordt met verschillende druiven gewerkt waarvan de Garnacha en de Tempranillo domineren. Het klimaat en de wijnen van deze gebieden kunnen behoorlijk verschillen, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is een vruchtbare bodem met uitzondering van de Ribera Baja die minder goede condities kent. Navarra produceert hoofdzakelijk jóvenes, en nauwelijks crianzas. 

Rueda: hofleverancier van de bekendste witte Spaanse wijnen

De DO Rueda staat vooral bekend om zijn prachtige witte wijnen die tot de beste van Spanje worden gerekend. Het wijngebied, gelegen in de provincies Valladolid, Segovia en Ávila, wordt gekenmerkt door kiezelbodems, hete zomers en koude winters en grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen. Dit alles bij elkaar zorgt voor een heerlijke frisheid en aroma. De beste Ruedawijnen worden volledig gemaakt van de Verdejo, een van de bekendste en beste Spaanse witte druiven. Een andere inheemse druif is de Viura, vaak gebruikt voor wijnen die snel geconsumeerd worden of als toevoeging aan de hoger aangeschreven Verdejo. Ook de Sauvignon Blanc, in combinatie met de Verdejo, wordt toegestaan voor de witte Ruedawijn. 

Aragón: krachtige rode wijnen 

De meeste wijnen die geproduceerd worden in de regio Aragón zijn rood en krachtig. Aragón herbergt vier DO's: Somontano, Campo de Borja, Cariñena en Calatayud. Met afstand het bekendste wijngebied van Aragón is Somontano dat zich bevindt in de noordelijke provincie Huesca waar zo'n 25 wijnmakers actief zijn. Druiven die voor de Somontano tintas gebruikt worden zijn onder meer de Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha en de Syrah. Voor de Blancas zijn dit de Macabeo, Garnacha Blanca, Alcañon en de Cardonnay. In het westelijk deel van de regio Aragón vinden we het wijngebied Campo de Borja dat sinds 1977 de DO-status draagt. De wijnen van Campo de Borja staan bekend als fruitig, stevig en krachtig en worden verbouwd op hoogtes die variëren tussen 350 en 700 meter. Tot de druiven voor de tintas van Campo de Borja behoren de Tempranillo, Garnacha, Syrah en de Cabernet Sauvignon. Voor de Blancas zijn dit de Moscatel de Alejandría, Chardonnay en de Macabeo. De oudste wijnregio uit Aragón is Cariñena waar al sinds 1932 wijnen worden geproduceerd. Een onbekende en tegelijkertijd zeer betaalbare wijnregio in de provincie Zaragoza is Calatayud. Mooie voorbeelden van wijnen uit dit gebied zijn de Marqués de Montaña, 2015 (druif: Garnacha) en in het bijzonder de Reserva Esteban, 2013 (druiven: Tempranillo en Garnacha), beide kosten circa 6 euro in Nederland en maken deel uit van de Hamersma 2018). 

La Mancha: grootste wijngebied ter wereld dat ook kwalitatief imponeert

Best verrassend: het relatief onbekende La Mancha is het grootste wijngebied ter wereld. De productie is goed voor ergens tussen de 400.000 en 600.000 hectaren wijngaarden verdeeld over de provincies Toledo, Albacete, Cuenca en Ciudad Real die allemaal deel uitmaken van de Spaanse regio Castilia-La Mancha. Nog niet zo lang geleden stond La Mancha vooral bekend om zijn bulkwijn, maar inmiddels komen er steeds meer kwaliteitswijnen vandaan die zelfs het koninklijke paleis in Madrid weten te bereiken. Het wijngebied wordt gekenmerkt door zeer hete maar ook ijzige winters, maar ondanks deze extreme omstandigheden worden er dankzij moderne technieken frisse wijnen gemaakt. Een bekende witte Manchadruif is de Airén waarvan vrij droge, witte wijnen worden gemaakt. De rode Manchawijnen hebben een eigen smaak die als licht fruitig, niet al te zwaar en toegankelijk omschreven kunnen worden. Veelvoorkomende blauwe druiven zijn de Cencibel (een regionale variant van de Tempranillo), de Garnacha en de Cabernet Sauvignon, die ook gecombineerd mooie wijnen opleveren. Valdepeñas is onderdeel van La Mancha maar kent een eigen DO, de tweede grootste van Spanje qua volume. De grond bevindt zich op een hoogte van 700 meter en kent specifieke kenmerken als gevolg van extreme temperatuurverschillen variërend van min 10 tot 40 graden. Valdepeñas staat bekend om zijn rode reservas en gran reservas vaak gemaakt van de Cencibel. 

Valencia en Alicante: fruitige wijnen

Valencia is na La Mancha het grootste wijngebied van Spanje. Net als La Mancha is Valencia een relatief onbekend wijngebied, zelfs voor Spanjaarden buiten deze regio. Valencia kan onderverdeeld worden in drie DO-gebieden: Valencia, Alicante en Utiel-Requena. Een van de mooiste Spaanse rode wijnregio's (zeker als je houdt van fruitige alcoholrijke rode wijnen) maar veel minder bekend dan Rioja of Ribera del Duero is het wijngebied Alicante. Het is een zeer vruchtbare streek waar naast wijn ook amandel, honing en tal van fruitsoorten worden verbouwd. De wijnstreek laat zich verdelen in twee zones: Vinalopó (gelegen tussen de regio's Castilla-La Mancha en Murcia) en La Marina (de noordkust van Alicante). Karakteristiek voor de Alicante wijnregio is de Monastrell. Typerend voor deze rode druif en de Alicantewijnen zijn het pittige tanninegehalte en het hoge alcoholpercentage. Voorbeelden van andere Alicantedruiven, niet zelden gecombineerd met de Monastrell, zijn de Syrah, de Garnacha, de Tempranillo, de Bobal en de Cabernet Sauvignon. De grootste van de drie wijngebieden, Utiel-Requena, bevindt zich landinwaarts in de westelijke zone van de regio Valencia op hoogtes van 600-900 meter. Karakteristiek voor deze regio zijn de grote temperatuursverschillen tussen de zomer- en wintermaanden. Er wordt voor de rode wijnen gewerkt met de Tempranillo, de Garnacha en de Bobal waarvan de laatste het meest wordt aangeplant. Tenslotte is er de wijnregio DO Valencia in de provincie Valencia waar al sinds 1932 wijnen worden gemaakt. Een mooie vol rode wijn uit deze streek is de Niche de Torre Orla 2014 (opgenomen in de Hamersma 2018) die je in Nederland voor 6,50 euro koopt. De druiven in deze wijn zijn de Petit Verdot en Merlot, niet zo'n gebruikelijke combi in Spanje. 

Murcia: expressieve en fruitige rode en witte wijnen

Verwant aan Alicante is het aangrenzende Murcia. Ook hier is de Monastrell dominant in de drie DO regio's van Murcia: Jumilla, Yecla en Bullas. Jumilla, grotendeels gelegen rondom het gelijknamige stadje, is het bekendste wijngebied met wijnen die je ook in Nederlandse supermarkten kunt tegenkomen. De rode wijnen staan bekend als expressief en fruitig met een prominente rol voor de Monastrell die wordt gecombineerd met onder meer de Syrah, Tempranillo, Garnacha en de Carbernet Sauvignon. Verder worden er zeer fruitige en smaakvolle witte wijnen geproduceerd. Yecla bevindt zich in het oosten van de regio Murcia. De rode wijnen van dit wijngebied worden gedomineerd door de Manastrell en de Garnacha. Bullas is de derde en de jongste D.O. van de drie, hoewel het een zeer oud wijngebied is. Door de ligging in de bergen kent deze wijnregio in het noordwesten van Murcia koude winters. Ook in Bullas dat de afgelopen jaren aan kwaliteit heeft gewonnen, kun je bovenstaande druiven verwachten.  

  

Granada: verrassende krachtige, rode wijnen  

Dat veel zon en warmte heerlijke wijnen kunnen opleveren bewijst de wijnregio Granada. Hoewel dit wijngebied rond de Sierra Nevada nog onbekend is, wordt er al sinds de tijd van de Feniciërs wijn gemaakt. Typerend voor de wijnregio Granada is het microklimaat en de hoogtes waarop de druiven worden verbouwd: van 600 tot wel 1350 meter. De vruchtbare streek en het klimaat (warme dagen, frisse nachten en een overvloed aan zon) zorgen voor een krachtige Spaanse smaak. Dat de Granadawijnen terrein winnen blijkt uit de DOP-status (Denominacion de Origen Protegida) die ze sinds 2009 draagt, de voorloper van de DO Granada die er aan zit te komen. Ook in Nederland zijn de Granadawijnen in opkomst. Een ware specialist in Nederland is Granada Wijnen waarvoor we op onze Facebookpagina drie wijnen van verlootten. De eerste Granadawijn was de Calvente Guindalera blanco 2014 (€ 17,50). Een eerdere editie van deze zeer speciale dróge muskaatwijn met een een DOP Granada kwaliteitstempel werd geserveerd door elBulli. De tweede was de Velata Noladós, 2010 (€ 13,95), eveneens met de DOP Granada status, die laat zich omschrijven als een stevige rode wijn met 12 maanden houtrijping. En de derde was de Garcia de Verdevique tinto 2014 (€ 8,95), die ondanks (of misschien wel dankzij) het hoge alcoholgehalte (14,5%) een zeer smakelijke drinkbare eetwijn is. Als je deze biologische wijn een tijdje open zet of even laat rusten in een karaf, dan heb je een topwijn te pakken!  

Extremadura: innovatieve rode en witte wijnen

Een van de onbekendere Spaanse wijnregio's is Extremadura, hoewel dit aan het veranderen is. Zo is de 'Habla del Silencio' in 2015 gekozen tot beste tinto van Spanje en de 'Habla de Ti' gekozen tot beste blanco van Spanje, beide afkomstig van het wijnhuis Habla. De Ribera del Guadiana die zijn DO-status verkreeg in 1999, kan onverdeeld worden in zes subdivisies. De belangrijkste is de Tierra de Barros die je in Extremadura op bijna elke wijnkaart zult tegenkomen. De andere vijf zijn Mantanegra, Ribera Alta, Ribera Baja, Cañamero en Montánchez. Extremadura produceert zowel rode wijnen (veelal biologisch) als witte wijnen, grotendeels gemaakt van inheemse druivenrassen. Voor de rode wijnen zijn onder meer Garnacha Tinta, Bobal, Mazuela, Monastrell en de Tempranillo toegestaan en voor de witte wijnen de Alarije, Borba, Cayetana Blanca, Chardonnay, Viura en de Verdejo. Voor de liefhebbers: in veel steden in Extremadura zul je op de wijnkaart (naast natuurlijk de lokale Tierra de Barros) steevast Rioja en Ribera del Duero kwaliteitswijnen tegenkomen voor minder dan drie euro per glas!

Spaans combineren met wijn en sherry

Sherrycursus bij Tenidiomas in Jerez

Wie van wijn houdt en graag Spaans wil leren, kan twee vliegen in een klap slaan. Als je lessen gaat volgen bij een taalschool in Spanje dan kom je welhaast automatisch in aanraking met Spaanse wijn: bij de lunch, het diner, in een Spaans restaurant of tijdens een tapaskroegentocht met je medecursisten. Maar je kunt nog een stapje verder gaan door deel te nemen aan een speciaal wijnprogramma of -activiteiten. We zetten er een paar op een rijtje. In de sherryhoofdstad Jerez de la Frontera verzorgt Tenidiomas de speciale cursus 'De taal van sherry'. Bij deze cursus volg je in de ochtend Spaanse lessen en bezoek je later op de dag (wel zo verstandig natuurlijk) bodegas voor smakelijke wijnproeverijen. Bij Tandem San Sebastián kun je het speciale programma Spaans & Gastronomie volgen waar (vanzelfsprekend) wijnproeverijen deel van uitmaken. Ook bij Instituto Hemingway, eveneens een Baskische taalschool, maken wijnproeverijen deel uit van het activiteitenprogramma. Of overweeg de wijnproeverijen van La Casa del Español in de provincie Valladolid waar verschillende beroemde Spaanse wijnen vandaan komen. 

 
 

 

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool

Blog

Terug naar...

Startpagina