Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Spaanse wijn voor beginners

Wereldwijd is Spanje de derde grootste wijnproducent en qua oppervlakte zelfs het grootste wijnland. En wist je dat het grootste wijngebied ter wereld in Spanje te vinden is? Elke Spaanse regio, van noord tot zuid, van het vaste land tot de eilanden, kent zijn eigen wijngebieden en dat maakt dat je in elke Spaanse uithoek van een lokaal wijntje kunt genieten. Zou het daarom niet fantástico zijn als je over wat basiskennis beschikt om nog meer te kunnen genieten van Spaanse wijn op vakantie of in eigen land? Wij helpen je met dit artikel op weg en weiden uit over de tientallen Spaanse wijngebieden, de belangrijkste druivensoorten en tal van interessante weetjes over wijnen uit Spanje. Verder geven we suggesties voor de combi Spaans & Wijn in Spanje, ofwel een Spaanse cursus combineren met wijnproeverijen in bodegas. En natuurlijk geven we wijntips voor het kopen van mooie Spaanse wijnen tegen Spaanse prijsjes.Handig om te weten over Spaanse wijnen

Als je een fles Spaanse wijn voor je hebt staan, kijk dan eens goed naar het etiket. Zie je Denominación de Origen staan? DO is een officiële kwaliteitsgarantie en het is goed om te weten dat Spanje ruim 60 DO-gebieden telt. De hoogste DO-status kennen Rioja en Priorato: Denominación de Origen Calificada (DOC). Zegt dat etiket en de DO alles over de kwaliteit van de Spaanse wijn? Nee, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Je zult wijnen met DO-status tegenkomen die niet lekker zijn. Of omgekeerd, wijnen die niet over de DO certificering beschikken maar heerlijk smaken. In sommige Spaanse restaurants zul je zelfs smakelijke huiswijnen tegenkomen zonder ook maar enig etiket op de fles. Onder de DO komt de Vino de la Tierra, een aparte categorie wijnen die je in verschillende regio's binnen Spanje kunt vinden met minder strenge regels. Laat je niet afschrikken door deze lagere kwalificatie want er kunnen hele mooie wijnen tussenzitten die veel status genieten. 

Wat geografische kennis komt ook goed van pas bij Spaanse wijnen. In Spanje bepaalt het klimaat en de hoogte voor een aanzienlijk deel de smaak van de wijn. Bedenk dat Spanje van alle wijnlanden het meest bergachtig is en dat heeft als consequentie een relatief laag rendement op de productie. Maar de hoogtes leveren tegelijkertijd spannende en geconcentreerde Spaanse wijnen op en dat proef je! Geografisch kunnen de Spaanse wijngebieden op het vaste land grofweg als volgt onderverdeeld worden: het noorden, het oosten, het zuiden en de centrale gedeeltes van Spanje, vaak met hun eigen kenmerken. Een rode wijn uit het regenachtige Galicië of een tinto uit het warme Granada, een verschil van dag en nacht.

Ook de ouderdom van de wijn is natuurlijk een factor van belang. In Spanje wordt meestal uitgegaan van volgende vier gradaties: Jóven (jonge wijnen), Crianza (op fust gerijpt), Reserva (minimaal twee jaar gerijpt) en Gran Reserva (minimaal vijf jaar gerijpt). Of een oude wijn beter is dan een jonge wijn? Nee, dat is vooral een kwestie van smaak. Sterker nog, de laatste jaren winnen de soepele jonge wijnen aan populariteit.

En dan zijn er natuurlijk de Spaanse druiven die veel van de smaak bepalen. Spanje telt honderden inheemse druifsoorten, van de oer-Spaanse (blauwe) druivensoort Tempranillo tot en met druifsoorten op de Canarische Eilanden die elders in Europa niet meer verbouwd worden. Bekende witte Spaanse druiven zijn de Verdejo en de Airén. Bedenk dat er in Spanje ook volop gewerkt met druiven die hun oorsprong buiten Spanje hebben, zoals de Syrah en de Cabernet Sauvignon. Wat kennis van het Spaans komt natuurlijk ook altijd van pas. Niet te missen: tinto staat in het Spaans voor rood (dus niet rojo!) en blanco voor wit. 


Spaanse rode druivenrassen

De bekendste Spaanse druif is zonder twijfel de Tempranillo. Tot de karakteristieken van de vroeg rijpende Tempranillo behoren een dikke schil en bovengemiddeld veel tannines. Omdat de robuuste Tempranillo druiven resistent zijn tegen oxidatie kunnen ze langer bewaard worden. De Tempranillo wijnen worden in warmere Spaanse gebieden doorgaans omschreven als fruitig en vlezig en in koelere Spaanse gebieden als elegant. De Tempranillo kun je in Spanje in verschillende benamingen tegenkomen. In Ribera del Duero heet de druif bijvoorbeeld 'Tinto', in La Mancha 'Cencibel' en in Catalonië 'Ull de Llebre'. Een andere prominente Spaanse druif is de Garnacha, zelfs de meest verspreide blauwe druif van Spanje. In tegenstelling tot de Tempranillo heeft deze bleke druif minder tannines en een lager zuurgehalte. De Garnacha ontwikkelt zich goed in droge en warme gebieden. Qua smaak worden Garnacha wijnen vaak omschreven als fruitig, sappig, zwoel en expressief. Ook de Garnacha kent verschillende benamingen; in het Catalaanse Terra Alta spreken ze bijvoorbeeld van de 'Garnatxa Negra'. Een andere typische Spaanse blauwe druif is de Monastrell die we tegenkomen in onder meer het Alicante gebied. De Monastrell, vaak gemengd met andere druiven als de Syrah en de Garnacha, levert doorgaans fruitige en alcoholrijke wijnen op. Voor lichtere Spaanse rode wijnen is de Mencía een aanrader die we vooral in het regenachtige Galicië en het aangrenzende Bierzo tegenkomen. Deze blauwe druif met relatief weinig tannines zorgen voor lichtere rode wijnen die tegelijkertijd over voldoende power beschikken. 

Spaanse witte druivenrassen

De Verdejo geldt als een van de beste witte Spaanse druivenrassen. De beroemde Rueda wijnen worden van de Verdejo gemaakt. De Verdejo druif met haar ruwe schil is goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Verdejo wijnen laten zich omschrijven als zeer aromatisch, fruitig, zacht en fris. De Albariño uit Galicië lijkt met de dag in aanzien te stijgen en ook in Nederland vinden we hem steeds meer terug op de kaarten van (vis)restaurants. De Albariño staat voor frisse en geraffineerde witte wijnen die formidabel combineren met schaaldieren en vis. Een andere prominente witte Spaanse druif is de Viuara, ook bekend als de Macabeo. Deze druif vinden we veel terug in wijnen met een lage zuurgraad die vroeg geconsumeerd moeten worden. Maar wat is nu de meest gebruikte Spaanse witte druif? Dat is de Airén die vooral voorkomen in de wijnstreken La Mancha en Valdepeñas. Met haar aroma's van appels, citrus en peer zijn deze heldergele wijnen doorgaans heel toegankelijk en derhalve ook een aanrader voor niet wijnfanaten.


Rioja: de beroemdste Spaanse rode wijn 

Rioja, met afstand de bekendste Spaanse wijn, geldt als één van de beste wijnstreken van Europa. Rioja verkreeg als eerste Spaanse wijnregio de DO-status én de DOC-status, de allerhoogste kwalificatie in Spanje. Het wijngebied Rioja vinden we op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de Atlantische Kust en de Franse grens. De wijnregio wordt als volgt onverdeeld: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Kort door de bocht, de beste wijnen komen uit Rioja Alta waar zich ook de bekende wijnplaats Haro bevindt, een aanrader om te bezoeken. De Riojastreek als geheel kent een aantal condities die ideaal zijn voor het verbouwen van wijn. Zo wordt het nabijgelegen onstuimige weer (oceaanwinden en -regen) afgeweerd door een bergketen. Verder zijn de hoogtes, de aanwezigheid van de Ebro en de klei-kalkbodem buitengewoon gunstig voor het produceren van topwijn. Voor de vermaarde rode Rioja is de Tempranillo de belangrijkste en meest dominante druif. De Tempranillo wordt bij Rioja meestal gecombineerd met de Garnacha (zorgt voor kracht) en in mindere mate met de Mazuelo (zorgt voor robuustheid en kruidenaroma's) en de Graciano (zorgt voor aanvullende aroma's). Waar Rioja in het verleden bekend stond om haar lange rijpingsproces in eiken vaten (dus oude wijnen) zijn nu vooral de jonge, fruitige wijnen in trek. Een mooie, stevige en zeer betaalbare kennismaking met Rioja is de Dominio de Heredia 2016 afkomstig uit Rioja Alta. 'Deze op hout gelagerde wijn is rond en zacht van smaak, met tonen van aardbeien, kruiden en vanille.' 


Ribera del Duero: meest prestigieuze Spaanse wijngebied van dit moment

120 kilometer boven Madrid vinden we de prestigieuze wijnstreek Ribera del Duero (letterlijk: Oever aan de Duero). Goed voor 20.841 hectare wijngaarden omvat ze delen van de provincies Burgos, Valladolid, Segovia en Soria. In deze wijnstreek zijn circa 200 bodegas actief, een relatief bescheiden aantal. Ribera del Duero produceert hoofdzakelijk tintos (97% van de productie). Het restant wordt gevormd door roséwijnen die drie procent voor hun rekening nemen. Ribera del Duero is niet de eerste de beste wijnstreek van Spanje. Sterker nog, het is tegenwoordig de meest bewierookte wijnregio van Spanje. Maar Ribera del Duero gaat al wat jaartjes mee; zo was Winston Churchill al een grote fan. Opvallend genoeg verwierf het wijngebied pas in 1982 de DO status. Het geheim van de Ribera del Duero wijnen? In de eerste plaats het extreme klimaat: negen wintermaanden met temperaturen die 's nachts kunnen dalen tot wel min 20 en drie zeer hete zomermaanden met grote temperatuurverschillen gedurende dag en nacht. In de tweede plaats is de hoogte een factor van betekenis; gemiddeld zo'n 750 meter voor het Ribera del Duero gebied als geheel. In de derde plaats is er de druif die zich perfect heeft aangepast aan de karakteristieken van het Ribera del Duero gebied: de Tinto Vin, de lokale benaming van de Tempranillo. Hoewel de Tinto Vino goed is voor circa 95% van de Ribera del Duero wijnen, wordt de druif ook gecombineerd met de Cabernet Sauvignon, de Malbec en de Merlot. En als vierde factor is er de innovativiteit van de wijnmakers. Deze vier factoren tezamen, in combinatie natuurlijk met nog veel meer geheimen, maken de veelgeprezen volle, fruitige en complexe smaken van de Ribera del Duero.     

Rueda: hofleverancier van de bekendste witte Spaanse wijnen


Rueda staat bekend om z'n prachtige fruitige witte wijnen die tot de beste van Spanje worden gerekend. Fransoos Ilja Gort is ook enthousiast: 'Gevaarlijke wijn. Veel te lekker: sinaasappel, grapefruit, kruisbessen: de volledige fruitmand, maar dan in wijnvorm.' DO Rueda bevindt zich in de provincies Valladolid, Segovia en Ávila aan de oevers van de Duero op maar twee uur rijden van Madrid. Het succes van Rueda is van recente aard en mede toe te schrijven aan een innovatieve samenwerking tussen het gerenommeerde Riojahuis Marquéz de Riscal en een Franse professor. Het wijngebied kent een klimaat van hete zomers en koude winters met grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen die bijdragen aan een heerlijke frisheid en aroma. Verder zijn er de kiezelbodems die bijdragen aan haar aromatische smaak. Afkomstig uit Rueda is de Verdejo met afstand de belangrijkste Ruedadruif. Een Ruedawijn moet minimaal voor de helft bestaan uit Verdejo, maar liever nog meer! Verder kun je in Rueda ook de inheemse Viura en de Rueda Sauvignon Blanc tegenkomen. Wie van fruit houdt, zit gebakken met Rueda: peer, appel, limoen, perzik, je kunt het allemaal in je glas beleven! Goed om te weten, de Rueda drink je zo jong mogelijk. En nu een tip. Een bijzonder aangename kennismaking met een Rueda, nog onder de 10 euro, is de Zoraida, Verdejo, 2017, special selection. 'De wijnen hebben een aangename frisheid, omdat de wijnmakers ervoor kiezen om hun druiven 's nachts te oogsten als het een stuk koeler is. Deze wijn is fruitig met de smaak van peer, meloen, exotisch fruit en citroen.' Deze exclusieve wijn is verkrijgbaar bij Jumbo, waar ze wel raad weten met betere en originelere Spaanse wijnen gewoon tegen supermarktprijzen.    


Galicië: sublieme frisse witte wijnen en lichtere rode wijnen

Het uiterst noordwesten van Spanje, groen en regenachtig, staat vooral bekend om zijn aromatische en frisse witte wijnen uit Rías Baixas waar de Albariño heerst. Deze Galicische topper die magistraal combineert met zeevruchten heerst inmiddels ook ver buiten Spanje en in menig Nederlands visrestaurant zul je hem op de kaart tegenkomen. Rías Baixas kan onderverdeeld worden in vijf subgebieden: Valle del Salnés, Condado de Tea, El Rosal, Sotomayor en Ribera del Ulla. Met name Valle del Salnés, een koude subzone in de omgeving van het stadje Cambados aan de rotsachtige westkust van Galicië, staat hoog aangeschreven. Het gure zeeklimaat en de de bodem van kalk, krijt en graniet zorgen o.a. voor de vermaarde Atlantische zilte smaak. In het bescheiden Cambados in zuidelijk Galicië kunnen verschillende bodegas bezocht worden. Minder bekend is dat er ook mooie rode kwaliteitswijnen uit Galicië komen, vaak omschreven als 'elegant', 'soepel' en 'toegankelijk' en minder krachtig dan de Spaanse krachtpatsers uit de zonovergoten gebieden van het Iberisch schiereiland. De rode wijnen van Galicië worden met name in het wijngebied Ribeira Sacrac gemaakt, vermaard om zijn steile terrassen waar al sinds de Romeinse tijd wijn wordt verbouwd. Het wijngebied bevindt zich ten zuidoosten van Santiago de Compostela waar de oevers van de rivieren Cabe, Sil en de Miño deel van uit maken, net als het zuidelijk deel van de provincie Lugo en het noorden van de provincie Orense. Uit dit uitgestrekte gebied komt ook de Mencía die zich laat vergelijken met de Cabernet Franc, een lichtere variant van de Cabernet Sauvignon. Een voorbeeld van een mooie soepele, lichte rode wijn uit Ribeira Sacrac is de veelgeprezen Finca Cuarta 2014 van wijnmaker Ruben Moure. De Mencía vinden we overigens ook terug in het opkomende wijngebied Bierzo (westelijk gelegen in de provincie León) dat geldt als een overgangsgebied tussen de lichtere wijnen van Galicië en de zwaardere Duero wijnen. 


Catalonië: kwaliteitswijnen en cava

Catalonië is één van de toonaangevende Spaanse wijnregio's met 11 DO-gebieden waar rood, wit, rosé én cava van hoge kwaliteit worden geproduceerd. Het Catalaanse wijngebied staat bekend om zijn innovatie en ondernemersgeest. Hoewel de regio verschillende klimaatzones telt, worden de wijngebieden gedomineerd door een Mediterraan-continentaal klimaat. Als best aangeschreven Catalaanse wijngebied geldt Priorato dat in de provincie Tarragona is gelegen. Priorato beschikt over de allerhoogste status: DOC. De Prioratowijnen worden onder meer gemaakt van de Garnacha Tinta, Garnacha Peluda, Cariñena, Syrah en de Cabernet Sauvignon. De zeer aromatische druiven zijn te danken aan de bodem (van vulkanische oorsprong), de zon en de droogte. De Prioratowijnen worden geroemd om hun verfijndheid en finesse en complexe en volle smaak. Het meest zuidelijke en hoogstgelegen wijngebied van Catalonië (eveneens in Tarragona) is Terra Alta nabij het Aragonese Zaragoza en Teruel. Hier worden mooie wijnen gemaakt van onder meer de garnacha, lokaal bekend als garnatxa negra. Een van de meest bekende, innovatieve en groene wijnhuizen van Spanje is Torres. In Catalonië (ze zitten ook buiten Spanje) zijn ze gevestigd in Pacs del Penedès, de hoofdstad van het wijngebied Penedès, deels in de provincie Barcelona en deels in de provincie Tarragona gelegen. Een bezoek aan dit fraai gelegen wijnbedrijf is zeker een aanrader als je in de buurt bent. Een andere troef van Catalonië is natuurlijk Cava. De welbekende Spaanse 'champagne' wordt gemaakt van de Cavadruiven Macabeo, Parellada en Xarel·lo.


Navarra: rosé maar ook mooie rode en witte wijnen

Grenzend aan Rioja moet Navarra welhaast mooie wijnen opleveren. Desalniettemin is Navarra als wijnregio vooral bekend om zijn roséwijnen veelal vervaardigd van de garnacha- en tempranillodruiven. Maar met ruim 60% worden in Navarra vooral krachtige rode wijnen geproduceerd. Naast de garnacha is de tempranillo een belangrijke rode druif in Navarra. De witte wijnen, nog geen 8% van de productie, worden vooral gemaakt van de macabeodruif. De wijnstreek Navarra loopt vanaf het zuiden van Pamplona tot de rivierbekken van de Ebro. Navarra, goed voor 11.000 ha, kan onderverdeeld worden in vijf subgebieden: Valdizarbe (noordelijk), Tierra Estella (centraal oostelijk), Ribera Alta (centraal zuidelijk), Baja Montaña (noordoostelijk) en Ribera Baja (zuiden van Navarra). Het klimaat en de wijnen van deze gebieden kunnen behoorlijk verschillen, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is een vruchtbare bodem. Een uitzondering hierop vormt de Ribera Baja die minder goede condities kent. Navarra produceert hoofdzakelijk jóvenes en in mindere mate crianzas. Een bekend Spaans wijnhuis uit de Navarra regio is Chivite dat al ruim 300 jaar bestaat. Een degelijke kennismaking met de rode Navarrawijnen is de reserva El Parador uit 2012, een label van het familiebedrijf Chivite die je kunt kopen bij Gall & Gall. En ook nog een voorbeeld van een rosé uit Navarra: Chivite Las Fincas Rosado 2018. Alleen qua uiterlijk al een kunstwerkje en opgesierd met een vermelding op de achterkant van het wereldberoemde restaurant Arzak die meewerkte aan deze rosé. Maar let op, rosés mogen bij voorkeur niet ouder zijn dan één jaar en dat betekent dat je in 2020 een 2019 drinkt, etcétera.   


Aragón: krachtige rode wijnen niet zelden met mooie prijs-kwaliteitsverhouding

De meeste wijnen die geproduceerd worden in de regio Aragón zijn rood en krachtig. Aragón herbergt vier DO's: Somontano, Campo de Borja, Cariñena en Calatayud. Met afstand het bekendste wijngebied van Aragón is Somontano dat is gelegen in de noordelijke provincie Huesca waar zo'n 25 wijnmakers actief zijn. Druiven die voor de Somontano tintas gebruikt worden zijn o.m. Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha en de Syrah en voor de blancos zijn dit Macabeo, Garnacha Blanca, Alcañon en de Cardonnay. In het westelijk deel van de regio Aragón vinden we het wijngebied Campo de Borja dat sinds 1977 de DO-status draagt. De wijnen van Campo de Borja staan bekend als fruitig, stevig en krachtig en worden verbouwd op hoogtes tussen de 350 en 700 meter. Tot de druiven voor de tintas van Campo de Borja behoren de Tempranillo, Garnacha, Syrah en de Cabernet Sauvignon. Voor de blancos zijn dit de Moscatel de Alejandría, Chardonnay en de Macabeo. De oudste wijnregio uit Aragón is Cariñena waar sinds 1932 wijnen worden geproduceerd. Een onbekende en tegelijkertijd zeer betaalbare wijnregio in de provincie Zaragoza is Calatayud. Mooie voorbeelden van wijnen uit dit gebied zijn de Marqués de Montaña, 2015 (druif: Garnacha) en in het bijzonder de Reserva Esteban, 2013 (druiven: Tempranillo en Garnacha). Beide wijnen werden vermeld in de Hamersma 2018 en waren toendertijd in Nederland te koop voor nog geen 6 euro, een voortreffelijke prijs. Een actuele aangename witte uit Somontano is de Viñas del Vero Luces 2019 met de druiven Chardonnay, Macabeo en Sauvignon Blanc. 'Sappig met de smeuige smaak van perzik en het opwekkende van citrusfruit' - voor 5,99 euro verkrijgbaar bij AH.


La Mancha: grootste wijngebied ter wereld dat nu ook kwalitatief imponeert

Best verrassend: het relatief onbekende La Mancha is het grootste wijngebied ter wereld. De productie is goed voor ergens tussen de 400.000 en 600.000 hectare aan wijngaarden! De wijn wordt geproduceerd in de provincies Toledo, Albacete, Cuenca en Ciudad Real die allemaal deel uitmaken van de Spaanse regio Castilië-La Mancha. Nog niet zo lang geleden stond La Mancha vooral bekend om z'n bulkwijn. Dat is nu wel anders, want haar wijnen weten zelfs het koninklijke paleis in Madrid te bereiken. Het Mancha wijngebied wordt gekenmerkt door zeer hete maar ook ijzige winters. Maar ondanks deze extreme omstandigheden worden er dankzij moderne technieken frisse en uitgesproken wijnen gemaakt. De rode Manchawijnen hebben een eigen smaak waar je een beetje van moet houden. Of zoals Harold Hamersma een Manchawijn beschreef: "Het is een stijl. En ik moet meteen zeggen: niet de mijne. Maar ik ken horden met liefhebbers die van deze steil achteroverslaan". Veelvoorkomende blauwe druiven zijn de Cencibel (een regionale variant van de Tempranillo), de Garnacha en de Cabernet Sauvignon, die ook gecombineerd mooie wijnen opleveren. Valdepeñas is onderdeel van La Mancha maar kent een eigen DO, de tweede grootste van Spanje qua volume. De grond bevindt zich op een hoogte van 700 meter en kent specifieke kenmerken als gevolg van extreme temperatuurverschillen variërend van min 10 tot 40 graden. Valdepeñas staat bekend om zijn rode reservas en gran reservas vaak gemaakt van de Cencibel. Een bekende witte Manchadruif is de Airén. De witte Manchawijn is doorgaans heel toegankelijk. Sterker nog: ook bij mensen die minder van wijn houden gaat deze als een breezer naar binnen. Een stevige en zeer goede kennismaking met de karakteristieke rode Manchawijnen is de Cimal, Tempranillo, 2015. Eet er goed bij want de eiken en de vanille komen binnen!

Valencia en Alicante: fruitige alcoholrijke wijnen

Ook verrassend, Valencia is het tweede grootste wijngebied van Spanje. Het wijngebied Valencia kan onderverdeeld worden in drie DO-gebieden: Valencia, Alicante en Utiel-Requena. Alicante produceert mooie fruitige wijnen vaak met een pittig tanninegehalte en een hoog alcoholpercentage. In de Alicantewijnen kom je vaak de Monastrell tegen al dan niet gecombineerd met 'hulpdruiven' als de Syrah, de Garnacha, de Tempranillo, de Bobal en de Cabernet Sauvignon. Alicante is een zeer vruchtbare streek waar naast wijn ook amandel, honing en tal van fruitsoorten worden verbouwd wat het fruitige karakter van haar wijnen verklaart. De Alicante wijnstreek bestaat uit twee zones: Vinalopó (gelegen tussen de regio's Castilla-La Mancha en Murcia) en La Marina (de noordkust van Alicante). Gelegen landinwaarts in de westelijke zone van de regio Valencia op 600-900 meter hoog is Utiel-Requena de grootste van de drie wijngebieden. Karakteristiek voor deze regio zijn de grote temperatuursverschillen tussen de zomer- en de wintermaanden. Voor de rode wijnen wordt gewerkt met de Tempranillo, de Garnacha en de Bobal waarvan de laatste het meest wordt aangeplant. Valencia verkreeg al in 1957 de DO status, en al lang daarvoor verbouwden de Romeinen en zelfs de Grieken hier al wijnen. Desalniettemin is Valencia voor het grote publiek een vrij onbekende wijnregio. De DO Valencia bestaat uit vier gebieden: Valentino (noordwesten van regio Valencia; hoogte 175-550 m); Alto Turia (ten westen van Valentino; 700-1100 m); Moscatel (ten westen van stad Valencia; 100 m) en Clariano (zuiden van regio Valencia; 350 m). Een mooi voorbeeld van een Valencia wijn? Probeer de Niche de Torre Oria 2015 met de druiven Petit Verdot en Merlot, door de Volkskrant bekroond met een 9. Voor slechts 6,50 euro te krijgen bij de HEMA.

Murcia: expressieve, fruitige en alcoholrijke wijnen


Verwant aan Alicante is het aangrenzende Murcia. Ook in het wijngebied Murcia is een hoofdrol weggelegd voor de Monastrell, niet zelden gecombineerd met 'hulpdruiven' als de Syrah, Tempranillo, Garnacha en de Carbernet Sauvignon. Het zal dan ook niet verbazen dat de rode wijnen van het zeer warme Murcia zeer expressief, fruitig en alcoholrijk zijn! De regio Murcia telt drie DO gebieden: Jumilla, Yecla en Bullas, tezamen goed voor meer dan 35.000 hectaren aan wijngaarden. Gelegen rondom het gelijknamige stadje is het wijngebied Jumilla met afstand het bekendste wijngebied van Murcia. In menig Nederlandse supermarkt, met name Jumbo, kun je hem spotten tegen Spaanse prijsjes. Het wijngebied Yecla bevindt zich in het oosten van de regio Murcia. De tintos van Yecla worden gedomineerd door de onvermijdelijke krachtpatser Monastrell en de Garnacha. Bullas is de derde en de jongste D.O. van de drie, hoewel in werkelijkheid een zeer oud wijngebied. Door de ligging in de bergen kent deze wijnregio in het noordwesten van Murcia koude winters wat zorgt voor opvallende smaken. Goed om te weten voor avontuurlijke wijnfanaten is dat Bullas de afgelopen jaren flink aan kwaliteit heeft gewonnen en het proberen dus waard is. Murcia wordt wel de moestuin van Europa genoemd en derhalve kan je ook ook zeer fruitige en smaakvolle witte wijnen verwachten, niet zelden zeer aantrekkelijk geprijsd. Een mooie actuele Murcia tip? Flor de Zalín, 2018, gewoon te vinden in Nederland bij de Jumbo. De prijs is slechts 5,49 euro - een koopje en een schitterende fruitige kennismaking met een rode Murciawijn! Extremadura: innovatieve rode en witte wijnen

Een van de onbekendere Spaanse wijnregio's is Extremadura, hoewel dit aan het veranderen is. Zo werd de 'Habla del Silencio' in 2015 gekozen tot beste tinto van Spanje en de 'Habla de Ti' gekozen tot beste blanco van Spanje, beide afkomstig van het wijnhuis Habla. De Ribera del Guadiana die zijn DO-status verkreeg in 1999, bestaat uit zes subdivisies. Tierra de Barros is de meest prominente en je zult hem in Extremadura op vrijwel elke wijnkaart  tegenkomen. De andere vijf, want we willen volledig zijn, zijn Mantanegra, Ribera Alta, Ribera Baja, Cañamero en Montánchez. Extremadura produceert zowel rode wijnen (veelal biologisch) als witte wijnen, veelal gemaakt van inheemse druivenrassen. Voor de rode wijnen zijn o.m. Garnacha Tinta, Bobal, Mazuela, Monastrell en de Tempranillo toegestaan en voor de witte wijnen de Alarije, Borba, Cayetana Blanca, Chardonnay,Viura en de Verdejo. Voor de liefhebbers: in veel steden in Extremadura zul je op de wijnkaart, naast de lokale trots Tierra de Barros, steevast Rioja en Ribera del Duero kwaliteitswijnen tegenkomen voor minder dan drie euro per glas! Extremadura wijntjes drink je dus in Extremadura en in Nederland ga je simpelweg niet de muy extremadura prijs-kwaliteitsverhouding vinden.

  

Andalusië: verrassende krachtige, rode wijnen  

Dat heel veel zon en warmte heerlijke wijnen kunnen opleveren bewijst Andalusië. Een van de verrassende Andalusische wijnregio's is Granada, D.O.P. Granada. Hoewel dit wijngebied rond de Sierra Nevada nog onbekend is, wordt er al sinds de tijd van de Feniciërs wijn gemaakt. Typerend voor de wijnregio Granada is het microklimaat en de hoogtes waarop de druiven worden verbouwd: van 600 tot wel 1350 meter. De vruchtbare streek en het klimaat (warme dagen, frisse nachten en een overvloed aan zon) zorgen voor een krachtige Spaanse smaak. Dat Granadawijnen aan terrein winnen blijkt uit de DOP-status (Denominacion de Origen Protegida) die ze sinds 2009 draagt, de voorloper van de DO Granada die ongetwijfeld volgt. Neem voor betere Granadawijnen, en overigens ook andere minder bekende Spaanse wijnregio's, een kijkje op Granada Wijnen. Het is een aanrader om Dick een verrassingspakket te laten samenstellen! Een andere zeer verrassende Andalusische wijnregio is het uiterst zuidelijk gelegen Cádiz. Je kunt er mooie rode wijnen verwachten onder het label Vino de la Tierra de Cádiz.  


Canarische Eilanden: verrassende vulkanische wijnen

De Canarische Eilanden bieden unieke en verrassend goede wijnen die vooral voor de eigen eilanden worden geproduceerd, dus je drinkt ze daar! Karakteristiek voor de Canarische wijnen zijn de verscheidenheid aan microklimaten, de oude wijnstokken en de vulkanische gronden. Wijnbouw vindt plaats op alle zeven grote Canarische Eilanden. Tenerife, vooral bekend om zijn kwalitatieve rode wijnen, neemt met afstand de meeste Canarische wijnen (7600 ha) voor zijn rekening. Op een eervolle tweede plek vinden we het bescheiden eiland La Palma, goed voor 1273 hectaren. Lanzarote op haar beurt, 755 hectaren, staat bekend om haar uitstekende witte wijnen. Dan volgt Gran Canaria dat met slechts een kleine 500 hectaren verrassend goede rode en witte wijnen weet te produceren. Enkele bekende Canarische druiven zijn de rode Listán Negro en de witte Listán Blanco. DO gebieden zijn o.m. Abona (zuiden Tenerife), Lanzarote, Gran Canaria en La Palma, De wijngebieden op Gran Canaria bevinden zich vooral in het noordoosten van het eiland tussen Las Palmas de Gran Canaria en Santa Brígrada en op de flanken van de Bandama-krater, tevens een interessant uitstapje voor wijn- en natuurliefhebbers gezien de verscheidene wijnbodegas hier en de spectaculaire kloof. Bijzonder aan La Palma is dat je er druivensoorten vindt die al eeuwen verdwenen zijn uit de rest van Europa zijn. Dankzij de droge vulkanische gronden biedt ook Lanzarote zeer onderscheidende kwalitatieve wijnen. Malsavía, van oorsprong een Griekse druif, is de bekendste witte wijn van Lanzarote uit het wijngebied La Geria waar wijnstokken in kuilen worden gepland. Met zijn vele microklimaten biedt Tenerife een verscheidenheid aan wijngebieden en druivensoorten. Voor een lesje Tenerife wijnen is een bezoek aan Casa del Vino La Baranda een must.Sherry is ook wijn

Sherry heeft in Nederland misschien niet de beste reputatie, maar wie in sherrysteden als Jerez de la Frontera is geweest weet wel beter. Tegelijkertijd kan niet ontkend worden dat sherry een afwijkende smaak heeft ten opzichte van de doorgaans makkelijk drinkbare witte wijnen. Wat basiskennis over sherry kan dan ook geen kwaad om goed beslagen ten ijs te komen in de wereld van sherry. De twee belangrijkste druiven voor sherry zijn de Palomino Fino en de Pedro Ximénez. Daarbij is het goed om te weten dat Palomino droge (sherry)wijnen oplevert en de Pedro Ximénez zoete wijnen. En dan de sherrysmaken. De voor sherrybegrippen minder alcoholrijke Finos staan voor drogere sherry's, een goede combi met vis. Daar staan de zoetere olorosos tegenover. Met alcoholpercentages van wel 18% laten die zich mooi lcombineren met zoet nagerechten. En dan zijn er nog de manzanillas die vooral in de havenplaats Sanlúcar de Barrameda worden geproduceerd. De smaak lijkt op de fino, maar dan met een subtiele ziltige smaak en derhalve een nog betere combi met vis, voor de fijnproevers!

Spaans combineren met wijn en sherry

Sherrycursus bij Tenidiomas in Jerez

Wie van wijn houdt en graag Spaans wil leren, kan twee vliegen in een klap slaan. Als je lessen gaat volgen bij een taalschool in Spanje dan kom je welhaast automatisch in aanraking met Spaanse wijn: bij de lunch, het diner, in een Spaans restaurant of tijdens een tapaskroegentocht met je medecursisten. Maar je kunt nog een stapje verder gaan door deel te nemen aan een speciaal wijnprogramma of -activiteiten. We zetten een paar taalscholen op een rijtje die wijn in hun activiteitenprogramma hebben. In de sherryhoofdstad Jerez de la Frontera verzorgt Tenidiomas de speciale cursus 'De taal van sherry'. Bij deze cursus volg je in de ochtend Spaanse lessen en bezoek je later op de dag (wel zo verstandig natuurlijk) bodegas voor smakelijke wijnproeverijen. Ook bij de Baskische taalschool Instituto Hemingway maken wijnproeverijen deel uit van het activiteitenprogramma. Of overweeg de wijnproeverijen van taalschool La Casa del Español in de provincie Valladolid waar verschillende beroemde Spaanse wijnen hun oorsprong hebben, zoals de Ribera del Duero of de witte Rueda. 

 
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring