Sherry, flamenco en paarden: zo kan Jerez de la Frontera in drie woorden getypeerd worden. De stad van de sherrybaronnen is de onomstreden hofleverancier van de aperitiefwijn. Jerez de la Frontera is ook de geboortestad van de flamenco en nergens anders in Spanje is deze kunstvorm zo nadrukkelijk aanwezig. En als derde is Jerez vermaard om zijn wereldberoemde paardenras (Cartujano) en de School voor de Paardrijkunst waar de edele dieren gedresseerd worden. Hoewel het deftige Jerez veel in huis heeft en de nodige gelijkenissen toont met Sevilla is deze fijne Andalusische stad nog steeds een goed bewaard geheim te noemen. Daarnaast is het centraal gelegen en goed betaalbare Jerez de la Frontera met haar trein- en busstation een prima uitvalsbasis voor Cádiz of El Puerto de Santa María en haar Atlantische stranden.

Historisch centrum Jerez de la Frontera

De la Frontera: waar komt dat vandaan?

Een interessant detail in de geschiedenis van Jerez de la Frontera is dat ze meerdere eeuwen de grens vormde tussen het christelijke noorden en het islamitische zuiden van Andalusië. Jerez ontwikkelde zich in de 7e en 8e eeuw in vele opzichten en de basis voor het huidige oude centrum ontstond toen. De Moorse periode van de stad begon in 711 toen de stad nog Scherisch werd genoemd. In 1264 eindigde het Arabische tijdperk nadat de stad door de Castiliaanse legers van koning Alfons VIII was heroverd. Toen ontstond de toevoeging De la Frontera (Spaans: van de grens) omdat de stad (inmiddels omgedoopt tot Xeres en niet veel later tot Jerez) grensde aan het Moorse koninkrijk van Granada. Maar Jerez is wat betreft niet uniek; meerdere Andalusische plaatsen kregen in de 13e eeuw om die reden deze toevoeging en zouden net als Jerez vele jaren het strijdtoneel vormen tussen christelijke en islamitische troepen. Als je geïnteresseerd bent in de Moorse overblijfselen, dan kun je die in het oude centrum nog volop vinden. Bijvoorbeeld in het robuuste Alcázar dat is gesitueerd aan een weelderig Andalusisch park dat met smalle lanen en sinaasappelbomen is bezaaid. In dit voormalige 12e-eeuwse fort van de Almohaden zijn e Arabische baden bewaard gebleven. Of kijk omhoog naar de nabijgelegen kathedraal. De sierlijke kathedraaltoren, in mudéjarstijl, is een overblijfsel van de voormalige moskee. 

Standbeeld Tio Pepe in Jerez de la Frontera

De geheimen van de sherryhoofdstad 

Wie door de straten rondom de sherrybodegas loopt, zal letterlijk en figuurlijk sherry ademen. De bijzondere wijnsoort die in Spanje Vino de Jerez wordt genoemd, kent zijn oorsprong in Jerez. Al in de tijd van de Feniciërs (rond 1100 v. Chr.) werd er In Jerez al sherry gemaakt. Tegenwoordig herbergt Jerez circa 20 sherryfabrikanten en alle toonaangevende sherryhuizen hebben er hun hoofdkantoor. De bekendste en populairste daarvan is Gonzáles Byass die hun sherry verkopen onder Tío Pepe. Deze bodega vind je in hartje centrum naast het Alcázar aan het weelderige parkje. En wat is er nou leuker en informatiever dan zo'n bodega te bezoeken? Het leuke van een sherrytour is dat je leert dat sherry veel meer is dan die mierzoete dessertwijn zoals we die vooral in Nederland kennen. Wat basiskennis kan natuurlijk geen kwaad. Onthoud dat de fino een droge variant die de beste reputatie geniet van alle sherry's. Verder zijn er de amontillad, een halfdroge sherry en de oloroso die donker en vol is. Maar wat is nou eigenlijk het geheim van Jerez als sherrystad? Niet onbelangrijk, de Jerez-streek kent het perfecte microklimaat voor de productie van sherry. Verder kent het gebied een kalkrijke bodem dat is gelegen rondom de Guadalquivir-rivier die wonderen doet en de Palomino-druiven haar unieke sherrysmaak meegeeft. Dat Jerez op wijngebied nog meer te bieden dan sherry blijkt uit de in 2014 toegewezen prestigieuze titel 'Europese Wijnstad'.

De raspaarden van Jerez de la Frontera

Paarden zijn onlosmakelijk verbonden met Jerez. De trots van de stad is de Cartujano - één van de oudste en zuiverste paardenrassen ter wereld. De lijn van deze Andalusische volbloedpaarden, schimmels, gaat terug tot de 15e eeuw toen ze de trots waren van de Kartuizer-monniken. De ultieme paardenplek in Jerez is de wereldberoemde Real Escuela Andaluza de Arte Escuerte. Deze Koninklijke Paardenacademie richt zich met name op het dresseren van de Andalusische paarden. Een bezoek aan Jerez is dan ook pas echt compleet als je een trainingssessie, of nog mooier, een spectaculaire voorstelling bijwoont. En voor paardenliefhebbers is er nog veel meer te beleven. Zo is er in mei de grootse Feria del Caballo, die ontstaan is vauit een paardenmarkt en in die hoedanigheid perfect past in de paardentraditie van Jerez. Een van de hoogtepunten van deze paardenferia vormen de trotse ruiters tezamen met hun Andalusische schonen die fier paraderen in Parque González Hontoria. Op dit feestterrein worden ook Sevillanas gedanst en heerlijke plaatselijke culinaire specialiteiten geserveerd. Een leuk weetje: bij warm weer wordt de sherry aangevuld met verkoelende Seven-Up.

Centro de Andaluz de Flamenco in Jerez


Jerez de la Frontera: bakermat van de flamenco

Geen stad in Spanje ademt flamenco als Jerez de la Frontera. Op basis waarvan? In de eerste plaats heeft Jerez de meeste flamenco-beroemdheden voortgebracht waarvan Manuel Torre (1878-1933) en Moraíto Chico (1956-2011) de bekendste voorbeelden vormen. In de tweede plaats heeft Jerez tal van belangrijke flamenco-uitvindingen op haar naam staan. Een daarvan is het flamencoritme buleria, een flamencostijl die zich kortweg laat omschrijven als uitbundig en vrolijk. In de derde plaats worden er in Jerez jaarlijks wel duizend flamenco-activiteiten georganiseerd door wel 23 Peñas, die zich exclusief bezig houden met flamenco. De bekendste flamenco-happening van Jerez - tevens het meest toonaangevende flamencofestival ter wereld - vindt plaats eind februari, begin maart: Festival de Jerez. Wie de flamenco in de wijken van Jerez wil proeven, kan koers zetten naar twee centraal gelegen barrios: Santiago en San Miguel. Ten noorden van het oude stadshart vinden we Barrio de Santiago, een voormalige zigeunerwijk die nog steeds een grote zigeunergemeenschap kent. Santiago is bezaaid met flamencohuizen (peñas flamencas) waar de pure (niet commerciële) flamenco nog volop voorhanden is. Het kloppend flamencohart van de wijk wordt gevormd door Centro de Andaluz de Flamenco, een oogstrelend cultureel flamencocentrum dat een schat aan flamencomateriaal herbergt waaronder boeken en uniek geluids- en videomateriaal. Barrio San Miguel vinden we ten zuidoosten van het oude stadshart. Hier staat het fraaie Monumento a La Paquera, een eerbetoon aan de flamencozangeres Francisca Méndez Garrido (1934-2004). Flamenco opsnuiven kan ook in een van de tabancos, nostalgische wijnbars met veel karakter en historie. De beroemdste en oudste daarvan is Tabanco San Pablo, die al sinds 1934 bestaat. 
 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring