Volgens de inwoners is het de allermooiste stad van de wereld: Sevilla. En dat vinden zij niet voor niets! Het levenslustige Sevilla herbergt het grootste historische centrum van Europa met een duizelingwekkend aantal kerken, kloosters, paleizen en pleinen. Hetzelfde kan gezegd worden over winkels, tapasbars en restaurants. Even uitblazen kan in het sierlijke Parque de María Luise waar we ook het iconische Plaza de España vinden. En als de avond valt kun je je overgeven aan het eindeloze nachtleven en de in Sevilla sterk verankerde flamenco. Het traditionele Sevilla biedt Spanje in de overtreffende trap.


Rijk verleden en smeltkroes van beschavingen

Volgens de legende werd Sevilla gesticht door de Griekse held Hercúles. Feit is dat de stad een lange en boeiende geschiedenis kent waarin onder meer Grieken, Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren hun sporen achterlieten. De laatste groep veroverde de stad in 712. Sevilla zou zich in de Moorse periode ontwikkelen tot een van de belangrijkste steden van het Al-Andalusrijk. In de tijd van de Almohaden eind 12e eeuw werd de Giralda gebouwd, toendertijd de hoogste minaret ter wereld. In 1248 kwam Sevilla weer in christelijke handen onder leiding van de katholieke koning Ferdinand III. Sevilla beleefde zijn Gouden Eeuw na de ontdekking van Amerika in 1492 door Columbus. De stad verkreeg niet alleen het handelsmonopolie op de Nieuwe Wereld maar zou ook uitgroeien tot een van de rijkste steden van Europa. Wie meer wil weten van het koloniale Sevilla kan zich uitleven in Archivo General de Indias aan de Plaza del Triunfo. In dit archiefgebouw liggen ontelbare documenten opgeslagen van de kolonisatie van Amerika, waaronder een sollicitatiebrief van Miguel Cervantes die een gooi deed naar een post in de Nieuwe Wereld. Om een gevoel te krijgen bij het oude Sevilla is  'Koningin op Blote Voeten' van ldefonso Falcones een aanrader. Deze historische roman speelt zich af in de 18e eeuw en vertelt op zinderende wijze het kleurrijke zigeunerleven van de zigeunerwijk Triana uit de 18e eeuw.

Tapas in El Centro in Sevilla

Stad van de ferias, flamenco, tapas, Don Juan en Carmen

Sevilla kent vele troeven en legendes. Wie heeft niet gehoord van de sensuele Carmen en de gelijknamige opera van de Fransman George Bizet. De opera werd geïnspireerd op de sigarenrolsters van de oude tabaksfabriek, in de 19e eeuw de grootste werkgever van Spanje. De enorme Real Fábrica de Tabacos, nu onderdeel van de universiteit, is na het Escorial het grootste gebouw van Spanje. Al net zo tot de verbeelding spreekt het wereldberoemde personage Don Juan. De Sevilliaanse vrouwenversierder duikt reeds begin 17e eeuw op in Spaanse literatuur, en als theaterstuk genaamd El Burlador de Sevilla. Ook tapas horen bij Sevilla. Hoewel je ze in heel Andalusië en Spanje blinkt Sevilla uit in het aantal tapasbars. En dan is er ook nog de flamenco. Het broeierige Sevilla ademt een en al flamenco en is de bekendste flamencostad van Spanje. Sevilla's eigen flamencovariant is de sevillana, vaak omschreven als een luchtige en toegankelijke flamencovariant. Van commerciële voorstellingen tot intieme, besloten voorstellingen, wie op zoek gaat naar flamenco kan dat in Sevilla in verschillende vormen vinden. En of het nog niet genoeg is, is Sevilla ook de nummer een als het gaat om beroemde fiestas. Wie kent niet de Semana Santa vieringen tijdens de Goede Week en het daaropvolgende uitbundige lentefeest Feria de Abril?


Topattracties die je gezien moet hebben in Sevilla: Catedral, Giralda, Alcázar en Santa Cruz

Waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt in Sevilla is de kathedraal. Tevens een handig referentiepunt, want je bent niet de eerste die verdwaalt in de ontelbare steegjes die het historisch centrum rijk . Als grootste gotische kathedraal ter wereld vul je er zo een halve dag. Naast de pracht en praal van de buitenkant zijn ter binnen ook talloze hoogtepunten te bewonderen: het altaar (de weelderigste van Spanje en dat wil best wat zeggen) en bijvoorbeeld het graf van Columbus. Hét symbool van Sevilla is de Giralda, een minaret die na de christelijke herovering als klokkentoren werd geïntegreerd in de kathedraal. Best een pittige klim, maar het beklimmen van de Giralda hoort simpelweg bij een eerste bezoek aan Sevilla. In de omgeving ten zuiden van de kathedraal vinden we een ander groots monument: het Alcázar. Dit paleiscomplex waar eeuwenlang de heersers van Sevilla zetelden, kent voortreffelijke mudéjararchitectuur. De mooie koepels, de gedetailleerde wandtegels en de sierlijke tuinen met sinaasappels zijn een streling voor het oog en maken dat je je in een sprookjeswereld waant. Het toeristische maar nooit te versmaden Barrio de Santa Cruz vinden we in oostelijke richting van de kathedraal. De middeleeuwse van oorsprong joodse wijk straalt een en al Andalusische warmte, elegantie en gezelligheid uit en is zonder twijfel de mooiste wijk van Sevilla. Santa Cruz behorend tot het district Casco Antiguo is één groot doolfhof van elegante patios en smalle straatjes. Hoewel de winkels, restaurants en tapasbars van Santa Cruz gemiddeld genomen commerciëler zijn dan elders in de stad zijn er toch genoeg mooie adresjes te vinden. Een daarvan is het instituut Bodega de Santa Cruz. op een steenworpafstand van de kathedraal. Het is in deze klassieke tapasbar de gehele dag door een komen en gaan van klanten terwijl de barmannen onverstoorbaar hun bestellingen op traditionele wijze (met krijt) optekenen. 

Ten zuiden van de kathedraal

Ten zuiden van de kathedraal liggen een aantal fijne bezienswaardigheden die eigenlijk niet gemist mogen worden. Een daarvan is Hotel Alfonso XIII, een vijfsterrenhotel uit 1928 en één van de duurste hotels van Spanje. Trek je stoute schoenen aan en drink binnen een cocktail in de chique bar en wie weet loop je wel een celebrity tegen het lijf. De tweede niet te missen stop is de uiterst charmante genoemde Universidad. Hier stap je binnen om de Sevillaanse universiteitssfeer op te snuiven danwel een vleugje tabak van de eerdergenoemde tabaksfabriek. Maar de hoofdattractie waar we heen lopen is Parque María Luisa - niet zo maar een park maar het aantrekkelijkste stadspark van Spanje! Met zijn exotische planten, fijne tuinen en bankjes met azulejos weet dit weelderige stadspark al je zintuigen te prikkelen. In deze groene zone bevindt zich ook het in meerdere opzichten grootse Plaza de España. Het maanvormige plein met haar ontelbare zuilen, bogen en azulejos fungeerde niet geheel toevallig als filmdecor voor grote films als Star Wars. Pak na deze toeristische attractie een drankje in een paviljoen in het park en laat Sevilla verder tot je doordringen! 


Ten noorden van de kathedraal: Zona Norte

Als we vanaf het kathedraalsplein, via de aantrekkelijke flaneerpromenade Avenidada de la Constitución, in noordelijke richting gaan, dan komen we uit in een gebied dat ook behoord tot Casco Antiguo, maar een stuk minder toeristisch is dan bijvoorbeeld Santa Cruz. Je vindt er veel bezienswaardigheden en betere tapasbars waar je tegen lokale prijzen kunt genieten van al het lekkers van Sevilla. Vroeg of laat loop je aan tegen Plaza de Encarnación waar we een relatief nieuwe toeristische attractie van formaat vinden: Metropol Parasol. Deze opmerkelijke en ultramoderne houten parasol van de Duitser Jürgen Mayer verwacht je niet direct in het klassieke winkelhart van Sevilla. Horecaplekken, winkels, een ondergrondse parkeerplaats en archeologische vondsten maken allemaal deel uit van het inmiddels multifunctionele gebouw, door de Sevillanen gedoopt tot Las Setas (champignons). Neem zeker een kijkje boven waar spectaculaire wandelpaden een schitterend uitzicht bieden op Sevilla. Maar in Zona Norte vinden we bijvoorbeeld ook Casa de Pilatos (een van de prominente paleisen van Sevilla dat vaak als filmdecor diende) of Iglesia de Santa Marina en Iglesia de Santa Marina (13e eeuwse kerk in gotische-mudéjarstijl). Niet minder interessant zijn de culinaire attracties van Zona Norte, zoals Bar Alfalfa (geliefd bij de Sevillanen) en El Rinconcillo (sinds 1670!). 


El Arenal: de wijk van de scheepswerven en het stierenvechten

In het roemruchte verleden van Sevilla bevonden zich in de wijk El Arenal de scheepswerven en wapenarsenalen. Een icoon van Sevilla is de pal aan de rivier gelegen 13e eeuwse Torre del Oro. Deze twaalfhoekige vestingtoren hield eeuwen lang toezicht op het scheepsverkeer en werd gebruikt als uitlaadplaats voor de schatten uit de Nieuwe Wereld. In het Moorse tijdperk stond de toren met een muur in verbinding met het landinwaarts gelegen Alcázar. In noordwestelijke richting vinden we een ander instituut: Plaza de Toros de la Maestranza. Nergens is stierenvechten zo populair als in Sevilla en de mooiste arena van Spanje ontvangt dan ook dagelijks drommen aficionados en toeristen. Ook als je geen liefhebber bent van corridas loont het de moeite om de fraaie barokke gevel van deze stierentempel te bekijken. Voor andere cultuur zet je koers naar hét theater en operahuis van Sevilla: Teatro de la Maestranza. Landinwaarts, niet ver van het theater, bevindt zich Hospital de la Caridad waar een interessant verhaal aan is verbonden. Dit voormalige opvanghuis voor behoeftige ouderen werd gesticht door Miguel de Mañara, naar verluid de inspiratie voor de mythische Don Juan. Na de zoveelste wilde nacht kreeg hij een visioen en van het een kwam het ander. Ook Atarazanas de Reales mag niet onvermeld blijven, al is het maar omdat deze gewelfde ruimte een Games of Thrones locatie is. Naast al die bezienswaardigheden heeft El Arenal ook moderne bars, betere restaurants en clubs in petto.     


Aan de overkant van de rivier: Triana

De Río Guadalquivir verdeelt Sevilla in twee stukken en wie voldoende tijd heeft zou ook zeker even een kijkje aan de overkant moeten nemen. Tussen de twee bruggen San Telmo en Isabel II vinden we namelijk de oude kern van het roemruchte Triana, van oudsher de zigeuner- en zeemanswijk van Sevilla. Niet te missen is het aan de Guadalquivir gelegen Calle Betis met haar kleurrijke huisjes. Overdag neerstrijken op een van de terrasjes die uitkijken op het oude centrum van Sevilla, en in de laten uurtjes je vermaken in de kolkende flamencobars, geen straf! Net als flamenco is Triana beroemd om haar keramiek. Bezoek hiervoor de Calle San Jorge waar zich verschillende goede azulejozaken bevinden, tevens fijne adresjes voor souvenirs. En als je de smaak te pakken hebt, bezoek dan ook Centro Cerámica Triana, een museum dat volledig gewijd is aan keramiek. 

Aan de overkant van de rivier: Isla Cartuja

Via de Pasarela de Cartuja staan we zo bij Isla de la Cartuja, een eiland in de Guadalquivier vernoemd naar een kartuizerklooster. Columbus zou er wonen en zijn reizen plannen. In Monasterio de Santa María de las Cuevas woonden kartuizermonniken die opdracht gaven tot enkele van de mooiste werken van de School van Sevilla. Het klooster werd gekozen voor de Expo'92. Tegenwoordig herbergt het klooster een goed aanschreven museum met hedendaagse kunst: Museo de Arte Contemporaneo. Maar ook een wandeling in de directe omgeving is interessant met een groengebied en een opvallend kunstwerk in de muur. Als we nog verder noordelijk opschuiven via een groot bedrijvenpark dan lopen we aan tegen Isla Mágica. Gebaseerd op het 16e eeuwse koloniale Spanje is dit amusementenpark met achtbanen en waterattacties een populair kinderuitje. Als we verder noordelijk opschuiven dan komen we ter hoogte van de Amarillobrug (veel gelijkenissen met de Erasmusbrug) terecht bij het geïsoleerde Alamillopark, een uiterste stukje Sevilla, goed voor 120 ha.Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring