Volgens de inwoners is het de allermooiste stad van de wereld: Sevilla. En dat vinden zij niet voor niets, want het levenslustige Sevilla herbergt het grootste historische centrum van Europa met een duizelingwekkend aantal bezienswaardigheden en uitgaansplekken. Even uitblazen kan in de sierlijke stadstuinen of in een van de ontelbare tapasbars. En als de avond valt, kun je je overgeven aan het eindeloze nachtleven dat oneindig laat begint en de flamenco die sterk in Sevilla verankerd is. Sevilla biedt Spanje in de overtreffende trap.

Oude centrum Sevilla

Rijk verleden en smeltkroes van beschavingen

Volgens de legende werd Sevilla gesticht door de Griekse held Hercúles. Feit is dat de stad een lange en boeiende geschiedenis kent waarin onder meer Grieken, Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren hun sporen achterlieten. De laatste groep veroverde de stad in 712. Sevilla zou zich in de Moorse periode ontwikkelen tot een van de belangrijkste steden van het Al-Andalusrijk. In de tijd van de Almohaden eind 12e eeuw werd de Giralda gebouwd, toendertijd de hoogste minaret ter wereld. In 1248 kwam Sevilla weer in christelijke handen onder leiding van de katholieke koning Ferdinand III. Sevilla beleefde zijn Gouden Eeuw na de ontdekking van Amerika in 1492 door Columbus. De stad verkreeg niet alleen het handelsmonopolie op de Nieuwe Wereld maar zou ook uitgroeien tot een van de rijkste steden van Europa. Wil je meer weten over het koloniale Sevilla? Bezoek dan Archivo General de Indias aan de Plaza del Triunfo. In dit archiefgebouw liggen ontelbare documenten opgeslagen van de kolonisatie van Amerika. Zo ligt er een sollicitatiebrief van Miguel Cervantes die een gooi deed naar een post in de Nieuwe Wereld. Om een gevoel te krijgen bij het oude Sevilla kun je je ook storten op 'Koningin op Blote Voeten'. In deze historische roman beschrijft ldefonso Falcones het kleurrijke zigeunerleven van de Sevilliaanse zigeunerwijk Triana uit de 18e eeuw op zinderende wijze.

Tapas in El Centro in Sevilla

Stad van de ferias, flamenco, tapas, Don Juan en Carmen

Sevilla kent vele troeven en legendes. Wie heeft niet gehoord van de sensuele Carmen en de gelijknamige opera van de Fransman George Bizet. De opera werd geïnspireerd op de sigarenrolsters van de oude tabaksfabriek, in de 19e eeuw de grootste werkgever van Spanje. De enorme Real Fábrica de Tabacos, nu onderdeel van de universiteit, is na het Escorial het grootste gebouw van Spanje. Al net zo tot de verbeelding spreekt het wereldberoemde personage Don Juan. De Sevilliaanse vrouwenversierder duikt reeds begin 17e eeuw op in Spaanse literatuur, en als theaterstuk genaamd El Burlador de Sevilla. Ook tapas horen bij Sevilla. Hoewel je ze in heel Andalusië is Sevilla de onbetwiste tapashoofdstad van deze regio. En dan is er ook nog de flamenco. Het broeierige Sevilla ademt een en al flamenco en is met afstand de bekendste flamencostad van Spanje. Sevilla's eigen flamencovariant is de sevillana, wel omschreven als een luchtiger flamencovariant. Wie op zoek is naar flamenco kan dat in Sevilla in verschillende vormen tegenkomen: van commerciële voorstellingen tot intieme, besloten voorstellingen. En of het nog niet genoeg is, kent Sevilla een aantal van Spanjes beroemdste ferias: de religieuze Goede Week viering Semana Santa en het daaropvolgende uitbundige lentefeest Feria de Abril

Topattracties die je moet zien: Kathedraal, Giralda, Alcázar en Santa Cruz

Waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt in Sevilla is de kathedraal, tevens een handig referentiepunt waarvandaan verschillende delen van de stad makkelijk bewandeld kunnen worden. Met alleen al het bezoeken van de kathedraal - de grootste gotische kerk ter wereld - kun je met gemak een halve dag vullen. Tot de vele hoogtepunten binnen behoren het altaar (de weelderigste van Spanje en dat wil best wat zeggen) en het graf van Columbus. Een nog groter symbool van Sevilla is de Giralda, een minaret die na de christelijke herovering als klokkentoren werd geïntegreerd met de kathedraal. Best een pittige klim, maar het beklimmen van de Giralda hoort simpelweg bij een eerste bezoek aan Sevilla. In de omgeving ten zuiden van de kathedraal vinden we een ander groots monument: het Alcázar. Dit paleiscomplex waar eeuwenlang de heersers van Sevilla zetelden, kent voortreffelijke mudéjararchitectuur. De mooie koepels, de gedetailleerde wandtegels en de sierlijke tuinen met sinaassappels zijn een streling voor het oog en maken dat je je in een sprookjeswereld waant. Het toeristische maar nooit te versmaden Barrio de Santa Cruz vinden we in oostelijke richting van de kathedraal. De middeleeuwse van oorsprong joodse wijk straalt een en al Andalusische warmte, elegantie en gezelligheid uit en is zonder twijfel de mooiste wijk van Sevilla. Santa Cruz behorend tot het district Casco Antiguo is één groot doolfhof van elegante patios en smalle straatjes. Hoewel de winkels, restaurants en tapasbars van Santa Cruz gemiddeld genomen commerciëler zijn dan elders in de stad zijn er toch genoeg mooie adresjes te vinden. Een daarvan is het instituut Bodega de Santa Cruz. op een steenworpafstand van de kathedraal. Het is in deze klassieke tapasbar de gehele dag door een komen en gaan van klanten terwijl de barmannen onverstoorbaar hun bestellingen op traditionele wijze (met krijt) optekenen. 

Metropol-Parasol in Sevilla

Ten zuiden van de kathedraal

Ten zuiden van de kathedraal liggen een aantal fijne bezienswaardigheden die eigenlijk niet gemist mogen worden. Een daarvan is Hotel Alfonso XIII, een vijfsterrenhotel uit 1928 en één van de duurste hotels van Spanje. Trek je stoute schoenen aan en drink binnen een cocktail in de chique bar en wie weet loop je wel een celebrity tegen het lijf. De tweede niet te missen stop is de uiterst charmante genoemde Universidad. Hier stap je binnen om de Sevillaanse universiteitssfeer op te snuiven danwel een vleugje tabak van de eerdergenoemde tabaksfabriek. Maar de hoofdattractie waar we heen lopen is Parque María Luisa - niet zo maar een park maar het aantrekkelijkste stadspark van Spanje! Met zijn exotische planten, fijne tuinen en bankjes met azulejos weet dit weelderige stadspark al je zintuigen te prikkelen. In deze groene zone bevindt zich ook het in meerdere opzichten grootse Plaza de España. Het maanvormige plein met haar ontelbare zuilen, bogen en azulejos fungeerde niet geheel toevallig als filmdecor voor grote films als Star Wars. Pak na deze toeristische attractie een drankje in een paviljoen in het park en laat Sevilla verder tot je doordringen! 

Ten noorden van de kathedraal: Zona Norte

Als we vanaf het kathedraalsplein, via de aantrekkelijke flaneerpromenade Avenidada de la Constitución, in noordelijke richting gaan, dan komen we uit in een district dat Zona Norte wordt genoemd, ook behorend tot Casco Antiguo. Goed om te onthouden want hier zitten interessante tapasbars die nog niet overlopen worden door toeristen, maar des te meer door Sevillanen. Uiteindelijk lopen we vanzelf aan tegen Plaza de Encarnación waar we een relatief nieuwe toeristische attractie van formaat vinden: Metropol Parasol. Deze opmerkelijke en ultramoderne houten parasol van de Duitser Jürgen Mayer verwacht je niet direct in het klassieke winkelhart van Sevilla. Horecaplekken, winkels, een ondergrondse parkeerplaats en archeologische vondsten maken allemaal deel uit van het inmiddels multifunctionele gebouw, door de Sevillanen gedoopt tot  Las Setas (champignons). Neem zeker een kijkje boven waar spectaculaire wandelpaden een schitterend uitzicht bieden op Sevilla. Maar in Zona Norte vinden we bijvoorbeeld ook Casa de Pilatos (een van de prominente paleisen van Sevilla dat vaak als filmdecor diende) of Iglesia de Santa Marina en Iglesia de Santa Marina (13e eeuwse kerk in gotische-mudéjarstijl). Niet minder interessant zijn de culinaire attracties van Zona Norte, zoals Bar Alfalfa (geliefd bij de Sevillanen) en El Rinconcillo (sinds 1670!). 
 

El Arenal: de wijk van de scheepswerven en het stierenvechten

In het roemruchte verleden van Sevilla bevonden zich in de wijk El Arenal de scheepswerven en wapenarsenalen van Sevilla dat ten oosten van de Guadalquivir is gelegen. Tegenwoordig doet de oever dienst als vertrekpunt voor rondvaartboten. Een icoon van Sevilla is de pal aan de rivier gelegen Torre del Oro. Deze twaalfhoekige vestingtoren heeft eeuwen lang toezicht gehouden op het scheepsverkeer en werd gebruikt als uitlaadplaats voor de schatten uit de Nieuwe Wereld. Deze van oorsprong 13e eeuwse Moorse vestigingtoren stond met een muur ooit helemaal in verbinding met het Alcázar. In noordwestelijke richting vinden we een ander instituut: Plaza de Toros de la Maestranza. De mooiste stierenarena van Spanje (bedenk dat stierenvechten nergens zo populair is als in Sevilla) ontvangt dagelijks drommen aficionados en toeristen. Ook als je geen liefhebber bent van corridas loont het de moeite om de fraaie barokke gevel van deze stierentempel gade te slaan. Voor andere cultuur zet je koers naar hét theater en operahuis van Sevilla: Teatro de la Maestranza. Landinwaarts, niet ver van het theater, bevindt zich Hospital de la Caridad waar een interessant verhaal aan is verbonden. Dit voormalige opvanghuis voor behoeftige ouderen werd gesticht door Miguel de Mañara (volgens velen de inspiratie voor Don Juan) door een visoen die hij na een zoveelste wilde nacht kreeg. Ook Atarazanas de Reales vormt een bijzondere attractie in Arenal - al is het maar omdat de gewelfde ruimte diende als locatie voor Games of Thrones.  

Aan de overkant van de rivier: Triana

De Río Guadalquivir verdeelt Sevilla in twee stukken en wie voldoende tijd heeft zou ook zeker even een kijkje aan de overkant moeten nemen. Tussen de twee bruggen San Telmo en Isabel II vinden we namelijk de oude kern van het roemruchte Triana, van oudsher de zigeuner- en zeemanswijk van Sevilla. Niet te missen is het aan de Guadalquivir gelegen Calle Betis met haar kleurrijke huisjes. Overdag neerstrijken op een van de terrasjes die uitkijken op het oude centrum van Sevilla, en in de laten uurtjes je vermaken in de kolkende flamencobars, geen straf! Net als flamenco is Triana beroemd om haar keramiek. Bezoek hiervoor de Calle San Jorge waar zich verschillende goede azulejozaken bevinden, tevens fijne adresjes voor souvenirs. En als je de smaak te pakken hebt, bezoek dan ook Centro Cerámica Triana, een interessant museum dat volledig is gewijd aan keramiek. Als we vanuit Triana in noordelijke richting gaan dan komen we uit bij Isla de la Cartuja, het voormalige Expo 92 terrein. Hier vind je een voormalig klooster van de Kartuizermonniken (Monasterio de la Cartuja) en in dit grote gebouw huist tegenwoordig een kunstcentrum met hedendaagse kunst. Als we nog verder noordelijk opschuiven dan arriveren we in een heel andere wereld: Isla Mágica. Gebaseerd op het 16e eeuwse koloniale Spanje is dit amusementenpark met achtbanen en waterattacties een populair kinderuitje te noemen. 


 


Reisbestemmingen Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring