Gelegen in de Baai van Cádiz is het historische El Puerto de Santa María aan de monding van de Guadalete rivier de plaats waar Columbus de zeilen hees voor zijn tweede expeditie naar Amerika. Dit zou het begin inluiden van een periode van ongekende welvaart voor de havenstad. Dit blijkt wel uit de bijnaam die de havenstad in die tijd verkreeg: 'De Stad van Honderd Paleizen'. Tegenwoordig staat El Puerto de Santa María vooral bekend om zijn sherry, vis en stranden. Druk is het vooral in de zomermaanden wanneer Spanjaarden de hitte van het binnenland inruilen voor de relatieve koelte van de Atlantische Oceaan. Ook de gezellige straatjes in het bescheiden oude centrum puilen dan uit van de Spaanse toeristen.  

De Stad van Honderd Paleizen

Volgens de legende werd de stad rond 1184 v.Chr. gesticht door de Griekse koning Menestheus. In 711 kwamen de Moren die in 1260 onder leiding van Alfonso X (bijgenaamd El Sabio, de Wijze) verdreven werden. Spoedig zou er dankzij Koninklijke privileges 'El' ('De') worden toegevoegd aan de stadsnaam. Bepaald geen sinecure want hiermee verkreeg de stad een unieke titel die zelfs aan de hoofdstad Madrid nooit verleend zou worden. Aan het eind van de 15e eeuw ontmoette Columbus in El Puerto de Santa María zijn latere stuurman Juan de La Cosa die de koers zou uitzetten bij de tweede expeditie naar Amerika. Juan de la Cosa geniet grote bekendheid omdat hij in 1500 als eerste een wereldlandkaart ontwikkelde waarop het continent Amerika accuraat werd weergegeven. Mede door de handel met Amerika groeide El Puerto de Santa María in de 17e en 18e eeuw uit tot een zeer welvarende stad. In die tijd bouwden kooplieden tal van weelderige huizen - zeg maar gerust paleisjes. Dat leverde de stad de klinkende bijnaam La Ciudad de los Cien Palacios. Vele van die paleizen gingen door verwaarlozing verloren, maar gelukkig zijn er nog een aantal bewaard gebleven.


Sherry Bodega Osborne

Sherrybodegas en zeevruchten

Wie het bescheiden centrum van El Puerto de Santa María verkent, loopt onvermijdelijk aan tegen een van haar sherrybodegas. Je hoeft alleen maar je neus te volgen, want de sherrylucht hangt letterlijk als een parfum boven de stad. El Puerto de Santa María is een onvervalste sherrystad en maakt samen met Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda deel uit van de sherrydriehoek. Met reden, want bekende sherrymerken als Osborne en Terry vinden hun oorsprong in El Puerto de Santa María. Bij de meeste bodegas is de entree laagdrempelig, zeker een aanrader om een flesje op de kop te tikken of een rondleiding mee te volgen voor de ins en outs van het sherry productieproces. Maar het leukste blijft natuurlijk het proeven van de sherry zelf. Een mooi adresje hiervoor is El Patio de las 7 Esquinas. Een prachtige bar waar verschillende sherrysoorten als de zeer droge tot de zoete variant uit grote vaten worden getapt. En de tapas zijn ook nog eens geweldig. Een andere niet te versmaden lokale specialiteit van de havenstad zijn de zeevruchten. Een prachtig adresje hiervoor is het veelgeprezen visinstituut, dat zowel als restaurant en winkel dienst doet. Of neem voor overheerlijke vis een kijkje op de plaatselijke vismarkt, evenmin een straf!  

Stranden in overvloed

Terwijl de meeste buitenlandse toeristen de warmte en het warme zeewater van de Middellandse Zee opzoeken, geven veel Spanjaarden juist de voorkeur aan de 'koelere' Atlantische Oceaan. Bij El Puerto de Santa María (in westelijke richting) begint een kilometerslange strandstrook waar het met jaarlijks 3200 zonuren meer dan prettig toeven is. De boulevard Avenida de la Bajamar die parallel loopt aan de Guadaleta, voert in een halfuur naar het eerste strand van deze strook: Playa de la Puntilla. Wat verder weg vinden we Playa de Vistahermosa, een drukbezocht strand van 3100 meter die bekend staat om zijn goede condities voor wind- en kitesurfen. Rust- en natuurzoekers zetten juist koers naar het geïsoleerde Playa de Levante. Dit strand loopt langs Parque Natural de la Bahía de Cádiz dat wetlands, dennenbossen en zandvlaktes herbergt. Maar ook ten oosten van El Puerto de Santa María (aan de overkant van de Guadaleta richting Cádiz) liggen tal van stranden in het verschiet. Hier bevindt zich Playa de Valdelagrana waar in de zomerperiode toeristen massaal neerstrijken. Goed om te weten, vanaf dit brede strand en de aangrenzende boulevard kijk je uit op de nieuwe brug van Cadiz: La Pepa. Plof hier neer tussen de Spaanse badgasten met een pot sangría en zeevruchten en je zult in vol ornaat van de Spaanse Atlantische kust genieten!

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring