Het historische El Puerto de Santa María is gelegen in de Baai van Cádiz aan de monding van de Guadalete rivier. Het was hier waar Columbus de zeilen hees voor zijn tweede expeditie naar Amerika wat het begin zou inluiden van een periode van ongekende welvaart voor de havenstad. Dit blijkt wel uit de bijnaam die de stad in die tijd verkreeg: 'De Stad van Honderd Paleizen'. Tegenwoordig staat El Puerto de Santa María vooral bekend om zijn sherry, vis en stranden. Druk is het vooral in de zomermaanden wanneer Spanjaarden de hitte van het binnenland inruilen voor de relatieve koelte van de Atlantische Oceaan. Ook de gezellige straatjes in het bescheiden oude centrum puilen dan uit van de Spaanse toeristen.  

De Stad van Honderd Paleizen

Volgens de legende werd de stad gesticht door de Griekse koning Menestheus rond 1184 v.Chr. In 711 kwamen de Moren die in 1260 onder leiding van Alfonso X (bijgenaamd El Sabio, de Wijze) verdreven werden. Spoedig zou er dankzij Koninklijke privileges 'El' ('De') worden toegevoegd aan de stadsnaam. Bepaald geen sinecure want hiermee verkreeg de stad een unieke titel die zelfs aan de hoofdstad Madrid nooit verleend zou worden. Aan het eind van de 15e eeuw ontmoette Columbus in El Puerto de Santa María zijn latere stuurman Juan de La Cosa die de koers zou uitzetten bij de tweede expeditie naar Amerika. Juan de la Cosa geniet grote bekendheid omdat hij in 1500 als eerste een wereldlandkaart ontwikkelde waarop het continent Amerika accuraat werd weergegeven. Mede door de handel met Amerika groeide El Puerto de Santa María in de 17e en 18e eeuw uit tot een zeer welvarende stad en kooplieden bouwden in die tijd weelderige huizen - zeg maar gerust paleisjes. Dat leverde de stad de klinkende bijnaam La Ciudad de los Cien Palacios op. Hoewel een aantal daarvan door verwaarlozing verloren zijn gegaan, zijn gelukkig verscheidene paleisjes bewaard gebleven.


Sherry Bodega Osborne

Sherrybodegas en zeevruchten

Wie het bescheiden centrum van El Puerto de Santa María verkent, loopt ongetwijfeld aan tegen een van de sherrybodegas. Je hoeft alleen maar je neus te volgen, want de sherrylucht hangt letterlijk als een perfum boven de stad. El Puerto de Santa María is een onvervalste sherrystad en maakt samen met Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda deel uit van de vermaarde sherrydriehoek. En niet zonder reden, want bekende sherrymerken als Osborne en Terry vinden er hun oorsprong. Bij de meeste bodegas is de entree laagdrempelig - leuk om een flesje te kopen of een rondleiding te volgen voor alle ins en outs van het sherry productieproces. Maar het leukste blijft natuurlijk het proeven van de sherry zelf! Een mooi adresje hiervoor is El Patio de las 7 Esquinas ,een prachtige bar waar geweldige tapas worden geserveerd, net als fijne sherry die getapt worden uit grote vaten. Zeker aardig om hier een sherryproeverij in te lassen en proef dan zowel de zeer droge als de zoete variant om de variatie van sherry optimaal te ervaren. Een andere niet te versmaden specialiteit van de havenstad zijn de zeevruchten. Een prachtig adresje hiervoor is het veelgeprezen visinstituut Romerijo, dat zowel als restaurant en winkel dienst doet. Of neem voor overheerlijke vis een kijkje op de plaatselijke vismarkt, evenmin een straf!  

Stranden in overvloed

Terwijl de meeste buitenlandse toeristen de warmte en het warme zeewater van de Middellandse Zee opzoeken, geven veel Spanjaarden juist de voorkeur aan de 'koelere' Atlantische Oceaan. Bij El Puerto de Santa María (in westelijke richting) begint een kilometerslange strandstrook waar het met jaarlijks 3200 zonuren aangenaam toeven is. De boulevard Avenida de la Bajamar die parallel loopt aan de Guadaleta, voert je in een halfuur naar het eerste strand van deze strook, genaamd Playa de la Puntilla. Wat verder weg vinden we Playa de Vistahermosa, een drukbezocht strand van 3100 meter die bekend staat om zijn goede condities voor wind- en kitesurfen. Rust- en natuurzoekers zouden koers kunnen zetten richting het geïsoleerde Playa de Levante, een strand dat loopt langs Parque Natural de la Bahía de Cádiz dat wetlands, dennenbossen en zandvlaktes herbergt. Maar ook ten oosten van El Puerto de Santa María (aan de overkant van de Guadaleta richting Cádiz) liggen tal van stranden. Hier vind je Playa de Valdelagrana waar in de zomerperiode in groten getale toeristen heen trekken. Aardig om te weten: vanaf dit brede strand en de aangrenzende boulevard kijk je uit op de nieuwe brug van Cadiz: La Pepa. Plof hier neer tussen de Spaanse badgasten met een pot sangría en zeevruchten en je zult in vol ornaat van de Spaanse Atlantische kust genieten!

 
 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring