Dankzij haar superieure ligging aan de Atlantische oceaan groeide Sanlúcar de Barrameda na de ontdekking van Amerika uit tot een belangrijke havenstad. Tal van prominente zeevaarders lichtten er het anker. Zo ook Columbus die voor zijn derde reis vertrok vanuit Sanlúcar de Barrameda. Samen met Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa María maakt Sanlúcar deel uit van de sherrydriehoek. Maar dan met zijn eigen specialiteit, de ziltige manzanilla die zo fijn combineert met de lokale visgerechten. Gelegen aan de Guadalquivier kent Sanlúcar met haar kleine 70.000 inwoners ook goede stranden waar het grote reispubliek nog niet heeft toegeslagen.

Expedities naar de Nieuwe Wereld

Dankzij de gunstige ligging is Sanlúcar altijd al een belangrijke handelsstad geweest. In 1448 vertrok Columbus voor zijn derde reis vanuit Sanlúcar. De havenstad groeide toen aan belang als vertrek- en aankomstpunt voor de schepen die naar de Nieuwe Wereld voeren. Dat resulteerde weer in vele kerken en kloosters die het belang van de stad moesten illusteren. Na de 16e eeuw viel de stad flink terug toen Cádiz de positie van Sanlúcar overnam. Om in de 19e en 20e eeuw weer sterk terug te komen, vooral dankzij de sherry.

Manzanillastad

Wie niet direct valt voor sherry, zou toch de manzanilla moeten proberen. Want de sherry van Sanlúcar heeft zijn eigen, unieke ziltige smaak. Dat heeft alles te maken met de ligging aan de zee en de nabijheid van moerasgebied. Die unieke smaak kun je ervaren in een van de vele bodegas die de stad rijk is. Maar ook bars of restaurants aan het strand zijn aanraders om je de manzanilla te laten smaken, al dan niet gecombineerd met de lokale zeevruchten. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring