Reizen Cádiz (Spanje)

James Bond dronk er een cocktail en Christopher Columbus vertrok er voor zijn ontdekkingsreis naar Amerika: Cádiz. In het door water omgeven Cádiz zit je gebakken als je van het echte Spanje houdt, want de sfeer is er sereen en traditioneel en Engelssprekenden zijn er nog vrij zeldzaam. En wist je Cádiz geldt als de oudste stad van Europa? Alsof dat niet genoeg is wordt in Cádiz ook nog eens het grootste carnaval van het Iberisch schiereiland gehouden. Vers van de pers: volgens deThe New York Times is Cádiz een van de 52 steden die bezocht moeten worden in 2019.

Campo del Sur in Cadiz
 

Cádiz: oudste stad van Europa

Cádiz werd officieel 1100 v.Chr. gesticht en is daarmee de oudste permanent bewoonde stad van Europa. De stad kent een veelbewogen geschiedenis waar Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren allemaal hun stempel op hebben gedrukt. Cádiz maakte een van haar bloeiperiodes door ten tijde van Columbus. De ontdekkingsreiziger vertrok uit de haven van Cádiz in 1493 en 1502 voor zijn tweede en vierde reis. De havenstad zou in die periode uitgroeien tot de belangrijkste haven voor de Spaanse vloot. De schatten uit de Nieuwe Wereld die toen werden binnen geloodst, maakten Cádiz een geliefd doelwit voor Engelsen én Nederlanders. Een heroïsche periode in de Spaanse geschiedenis maakte Cádiz ook door toen Spanje in 1808 bezet was door de Fransen en Cádiz toen een van de weinige Spaanse steden vormde die weerstand kon bieden aan de Franse belegering. En niet veel later in 1812 werd in Cádiz zelfs de eerste Spaanse grondwet uitgeroepen, een historische gebeurtenis in Spanje. In diezelfde periode zou de havenstad zich ontwikkelen tot de meest liberale stad van Europa, met een parlement (in het Spaans: Cortes) en een vooruitstrevende grondwet, uniek voor die tijd. Als je meer wilt weten over de rijke geschiedenis van Cádiz bezoek dan zeker Museo de Cádiz


Schiereiland en een nieuwe brug

Wist je dat Cádiz op een schiereiland ligt en via een 5 kilometer lange brug verbonden is met het vaste land?  Gelegen op een schiereiland wordt Cádiz aan drie zijden omgeven door de zee. Al enige tijd staat Cádiz via de Puente Carranza, een 1400 meter lange verkeersbrug in verbinding met het vaste land maar in 2015 is daar een tweede, nog imposantere brug bijgekomen: Puente de la Constitución de 1812. Met 185 meter zelfs één van de hoogste bruggen ter wereld, langer en hoger dan de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco. De ruim 5 kilometer lange 'Brug van de Grondwet van 1812' linkt Cádiz met de havenstad Puerto Real. La Pepa (de Put) zoals de brug in de volksmond wordt genoemd, heeft wel wat gekost: ruim een half miljard, het dubbele van wat was begroot. Het project was er dan ook een van lange adem. In plaats van de geplande drie jaar werd er in totaal acht jaar aan gewerkt, grotendeels te wijten aan de economische crisis die in Spanje stevig toesloeg.  


Cádiz: klein Havana

Cádiz wordt niet zonder reden wel 'Klein Havana' genoemd, want er zijn een aantal treffende gelijkenissen met de Cubaanse hoofdstad. Wie bij zomers weer uitkijkt over de baai waant zich in exotische steden als Havana, San Juan of Panama-Stad. Verder zijn er ook een aantal concrete plekken die op elkaar lijken. Een voorbeeld hiervan is de boulevard die doet denken aan de Malecón in Havana. Ook historisch is er een sterke link. In de tijd dat Cuba nog een kolonie was van Spanje bestond er namelijk veel scheepvaartsverkeer tussen de twee steden wat ongetwijfeld tot wederzijdse beïnvloeding heeft geleid. Het beste bewijs van de gelijkenissen wordt waarschijnlijk geleverd in de Bondfilm 'Die Another Day'. De scene dat James Bond zijn Cubaanse mojito dronk en Halle Berry het 'Cubaanse' strand op kwam lopen werd in werkelijkheid niet in Havana maar in Cádiz opgenomen! Het stadscentrum Cádiz is vrij klein en niet meer dan 2 kilometer breed, écht verdwalen lijkt dan ook onmogelijk. Alhoewel, het oude centrum kan met zijn hellende straatjes die uitkomen op gezellige pleintjes een waar doolhof vormen.

Stranden van Cadiz

Cádiz is gelegen aan de Golf van Cádiz onderdeel van de minder toeristische Costa de la Luz. Aan deze kuststrook liggen verschillende fraaie stranden liggen binnen en buiten de stadsgrenzen van Cádiz. Playa de la Caleta is het bekoorlijke stadsstrand van Cádiz en is het is een aanrader om op het terras van Caleta een lokaal visje op te peuzelen. Maar voor optimale strandkwaliteit bezoek je Playa de la Victoria dat eerder al werd aangemerkt als het beste stedelijke strand van Europa. Aan dit strand vind je ook de vermaarde chiringuitos, fijn om een hapje of drankje te nuttigen. En kite- en windsurfers zullen watertanden van de stevige wind die er permanent lijkt te heersen op Playa de la Victoria. Om te genieten van de vis en zeevruchten van Cádiz zijn er volop mogelijkheden. Een aanrader is het weinig toeristische Mercado de Abastos waar je een onwaarschijnlijke hoeveelheid schaaldieren kunt verwachten. 

Balneario de Nuestra Señora de la Palma aan het Playa Caleta
 

Wachttorens van Cádiz

Kenmerkend voor Cádiz zijn haar talrijke uitkijktorens: torres miradores. De stad bezit er nog 126 die stammen uit de 18e eeuw toen Cádiz het centrum van de trans-Atlantische handel vormde. Vanuit de torens keken de scheepseigenaren of de vracht al in zicht was, bepaald geen overbodige luxe in een tijd dat kapers voortdurend op de loer lagen. Torre Tavira is met zijn 45 meter de hoogste van al die torens en verrassend genoeg ligt deze toren midden in het oude centrum en kan ze bezocht worden. Helemaal bovenin wacht je een eersteklasuitzicht over de stad en baai. Cádiz is overigens nog steeds een belangrijke haven, zowel voor handels- als cruiseschepen. Zo vertrekken er dagelijks veerboten naar de Canarische Eilanden. Wie geïnteresseerd is in het Cádiz ten tijde van de koloniale zeehandel en de Franse belegering, moet zeker de spannende historische roman 'De Geseling van Cádiz' van Arturo Pérez-Reverte lezen (de Spaanse titel luidt El Asedio).  


Carnaval van Cádiz

Het Carnaval van Cádiz is één van de beroemdste en grootste carnavals ter wereld. Waar het de rest van het jaar in Cádiz nog tamelijk rustig aan toegaat, verandert de stad radicaal als het vermaarde carnaval zich aandient. De havenstad staat dan letterlijk 24 uur per dag in het teken van loltrapperij, ironie en satire waarbij vooral politici het moeten ontgelden. De pleinen en smalle straatjes zijn tijdens deze happening tot de nok gevuld en overal in de stad wordt gedanst. Het compacte centrum van de stad is dan eigenlijk veel te klein. Als je je in dit carnaval wilt storten, reserveer dan tijdig een hotel. Ook geen gekke strategie, volg tijdens de carnavalsperiode een taalcursus in Cádiz! 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Spanje