James Bond dronk er een cocktail en Christopher Columbus vertrok er voor zijn ontdekkingsreis naar Amerika: Cádiz. In het door water omgeven Cádiz zit je gebakken als je van het echte Spanje houdt, want in de oudste stad van Europa is de sfeer nog sereen en traditioneel en Engelssprekenden zijn er zeldzaam. Speciaal voor carnavalvierders: in Cádiz wordt het grootste carnaval van het Iberisch schiereiland gehouden. En wist je dat Cádiz op een schiereiland ligt en via een 5 kilometer lange brug verbonden is met het vaste land?  

Oudste stad van Europa

Cádiz werd officieel 1100 v.Chr. gesticht en is daarmee de oudste permanent bewoonde stad van Europa. De stad kent een veelbewogen geschiedenis waar Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren allemaal hun stempel op hebben gedrukt. Dit illustreert bijvoorbeeld Teatro Romano de Cádiz, niet alleen het oudste theater van Hispania maar tevens een van de grootste theaters tijdens de Romeinse tijd. Cádiz maakte een bloeiperiode door ten tijde van Columbus. In 1493 en 1502 vertrok de ontdekkingsreiziger uit de haven van Cádiz voor zijn tweede en vierde reis. De stad zou in die periode uitgroeien tot de belangrijkste haven voor de Spaanse vloot. Door al de schatten die toen uit de Nieuwe Wereld de havenstad binnen geloodst, was de stad een geliefd doelwit voor de Nederlanders en de Engelsen. Een heroïsche periode maakte Cádiz door toen Spanje in 1808 vrijwel volledig was bezet door de Fransen. Cádiz was toen een van de weinige Spaanse steden die weerstand konden bieden aan de Franse belegering. Niet veel later, in 1812 werd in Cádiz de eerste Spaanse grondwet uitgeroepen. In diezelfde periode zou de havenstad zich ontwikkelen tot de meest liberale stad van Europa, met een parlement (in het Spaans: Cortes) en een vooruitstrevende grondwet, uniek voor die tijd. Als je meer wilt weten over de rijke geschiedenis van Cádiz bezoek dan zeker Museo de Cádiz. 
Schiereiland en hoogste brug van Europa

Cádiz ligt op een schiereiland en wordt aan drie zijden omgeven door de zee. Via de Puente Carranza, een 1400 meter lange verkeersbrug, staat Cádiz al enige tijd in verbinding met het vaste land. Inmiddels is daar een tweede, nog imposantere brug bijgekomen: Puente de la Constitución de 1812. Met 185 meter is ze één van de hoogste bruggen ter wereld, langer en hoger dan de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco. De ruim 5 kilometer lange 'Brug van de Grondwet van 1812' linkt Cádiz met de havenstad Puerto Real. La Pepa, zoals de brug in de volksmond wordt genoemd, heeft wel wat gekost: ruim een half miljard, het dubbele van wat was begroot. Het project was er ook een van lange adem. In plaats van de geplande drie jaar werd er in totaal acht jaar aan gewerkt, grotendeels te wijten aan de economische crisis die in Spanje stevig toesloeg.  

Klein Havana

Cádiz wordt wel 'Klein Havana' genoemd. En inderdaad, er zijn een aantal treffende gelijkenissen met de Cubaanse stad. Wie bij zomers weer uitkijkt over de baai waant zich in exotische steden als Havana, San Juan of Panama-Stad. Er zijn ook een aantal concrete plekken die op elkaar lijken. Een voorbeeld hiervan is de boulevard die doet denken aan de Malecón in Havana. Ook historisch is er een link. In de tijd dat Cuba nog een kolonie was van Spanje bestond er veel scheepvaartsverkeer tussen de twee steden wat ongetwijfeld tot wederzijdse beïnvloeding heeft geleid. Het beste bewijs van de gelijkenissen wordt waarschijnlijk geleverd in de Bondfilm 'Die Another Day'. De scene dat James Bond zijn Cubaanse mojito dronk en Halle Berry het 'Cubaanse' strand op kwam lopen werd in werkelijkheid niet in Havana maar in Cádiz opgenomen! Het stadscentrum Cádiz is vrij klein en niet meer dan 2 kilometer breed, écht verdwalen is dan ook onmogelijk. Alhoewel, het oude centrum kan met zijn hellende straatjes die uitkomen op gezellige pleintjes een waar doolhof vormen.


Stranden van Cádiz

Cádiz telt zes stranden, binnen en buiten de stadsgrenzen gelegen. Je hoeft niet ver te lopen voor Playa de la Caleta, het bekoorlijke stadsstrand Cádiz dat bij Barrio de Viña ligt en geflankeerd wordt door twee forten: Santa Catalina en San Sebastián. Het is een feest om op het terras van Caleta een lokaal visje op te peuzelen uitkijkend op de zee en het fraaie badhuis. Buiten de stad vinden we Playa de Santa María del Mar waar vooral op zondag veel families neerstrijken.  Strandtechnisch nog fraaier is Playa de la Victoria, reeds aangemerkt als beste stedelijke strand van Europa! Aan het Victoriastrand bevinden zich verschillende chiringuitos, fijn om een hapje of drankje te nuttigen. En kite- en windsurfers zullen hier ook watertanden dankzij de stevige wind die hier heerst. Maar het grootste strand van Cádiz is Playa de la Cortadura, circa vier kilometer lang, waar ooit barbecues plaatsvonden waar wel 200.000 mensen op afkwamen.   


Balneario de Nuestra Señora de la Palma aan het Playa Caleta
 

Wachttorens

Kenmerkend voor Cádiz zijn de uitkijktorens die stammen uit de 18e eeuw: torres miradores. De stad bezit er nog 126 uit de tijd dat Cádiz het centrum van de trans-Atlantische handel vormde. Vanuit de torens keken de scheepseigenaren of de vracht al in zicht was, bepaald geen overbodige luxe in een tijd dat kapers voortdurend op de loer lagen. Torre Tavira is met zijn 45 meter de hoogste van al die torens. Het aardige is niet alleen dat deze toren midden in het oude centrum staat maar dat ze ook bezocht kan worden. Helemaal bovenin wacht je een eersteklasuitzicht over de stad en baai. Cádiz is overigens nog steeds een belangrijke haven zowel voor handels- als voor cruiseschepen. Zo vertrekken er dagelijks veerboten vanuit Cádiz naar de Canarische Eilanden. Wie geïnteresseerd is in het Cádiz ten tijde van de koloniale zeehandel en de Franse belegering moet zeker de spannende, historische roman 'De Geseling van Cádiz' (Spaanse titel: El Asedio) van Arturo Pérez-Reverte lezen.  


Carnaval van Cádiz

Het carnaval van Cádiz is één van de beroemdste en grootste carnavals ter wereld. Waar het de rest van het jaar nog tamelijk rustig aan toegaat, verandert dit radicaal als het vermaarde carnaval zich aandient. De havenstad staat dan letterlijk 24 uur per dag in het teken van loltrapperij, ironie en satire, typerend voor het carnaval van Cádiz. De voorbereidingen worden serieus genomen. Zo oefenen zangers maandenlang hun spotliedjes waarbij vooral politici het moeten ontgelden. De pleinen en smalle straatjes van Cádiz zijn tijdens deze kleurrijke happening tot de nok toe gevuld en het compacte centrum van Cádiz barst uit zijn voegen met verklede en dansenden massa's. Voor wie zich in het carnaval wil storten, reserveert tijdig een hotel of boekt een cursus Spaans bij Spanish in Cadiz, ook geen gekke strategie. 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring