Wie van wijn houdt, houdt van Haro. In de officieuze Riojahoofdstad lijkt alles om wijn te draaien. Genieten van de beroemde Riojawijn kan in een van de vele cafés of wijnkelders in het sfeervolle oude centrum. Maar de meeste toeristen, waaronder de nodige Spanjaarden, komen af op de gerenommeerde bodegas die aan de rand van de stad liggen.

Plaza de la Paz in Haro

Rioja Alta en de druiven

De weg N232 vanuit Logroño (nog zo'n wijnbolwerk) voert door een prachtige omgeving van glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden en verlaten dorpjes terwijl op de achtergrond tafelbergen oprijzen. Het is zeer de moeite waard om de snelweg even af te gaan om zo'n wijngaard van dichtbij te bekijken en een volle druif in je mond te laten verdwijnen. In de oogsttijd (van september tot oktober) kun je de smaakvolle rode druiven (de nobele Tempranillo) met eigen ogen bekijken en eigenhandig (op eigen risico) keuren. Haro en de omliggende wijngaarden bevinden zich in een hoger gelegen gedeelte dan de andere Rioja gebieden, vandaar de wijnterm Rioja Alta die je ook op een wijnfles uit Rioja kunt tegengekomen. De hoogte zorgt voor een sneller productieproces dan elders in de Riojaregio en wellicht dat daarom Rioja Alta wordt aangemerkt als beste Riojawijngebied. Hoewel de Tempranillo domineert, is het niet de enige druif die in de vermaarde Rioja wijn opduikt. Het geheim zit hem in de combinatie met andere druivenrassen, zoals de Garnacha Tinta, Graciano en Mazuelo.  

Oude stad Haro

Plaza de la Paz is het gezellige middelpunt van Haro. Aan dit bescheiden centrale plein liggen een paar levendige cafés die vooral bevolkt worden door lokale inwoners, oud en jong. Het is ook prettig toeven op een van de zonovergoten terrassen aan het plein. In de zijstraten zijn meer restaurants en wijnbars te vinden, maar op doordeweekse dagen moet je toch echt op Plaza de la Paz zijn. In het bescheiden historische stadsdeel van Haro bevinden zich verscheidene statige huizen die het bekijken zeker waard zijn. Deze palacios kennen fraaie 17e en 18e eeuwse gevels die getuigen van Haro's welvaart uit het verleden. Het mooiste voorbeeld daarvan is het fijne Palacio Tejado. Typerend voor Haro zijn ook de talrijke cuevas (kelders) die hoofdzakelijk als wijnkelders dienden. 

Wijnexcursies in Haro

Een wijnexcursie is verplichte kost als je de wijnstad Haro aandoet. Je kunt dit doen bij verschillende vooraanstaande Rioja bodegas. Maar hoe regel je dat? Het makkelijkste is waarschijnlijk om advies in te winnen bij je hotel. Zij hebben vaak lijsten met bodegas paraat inclusief de tijdstippen van rondleidingen. Het is aan te bevelen om je vooraf in te schrijven want de wijnexcursies zijn populair. De tours bieden een inkijkje in het productieproces van de wijnhuizen en geven een aantal geheimen prijs van de beroemdste Spaanse wijn. De rondleidingen worden meestal afgesloten met een (bescheiden) proeverij en wie de smaak te pakken heeft (en wie heeft dat niet?), kan na afloop toeslaan in de winkel. De grote bodegas bevinden zich in de Barrio de la Estación op een kilometer ten noorden van het oude centrum. Nog meer weten over Spaanse wijn? Lees dan ook ons artikel Spaanse Wijn voor Beginners


 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring