Wie van wijn houdt, houdt ook van Haro. In de officieuze Riojahoofdstad lijkt alles om wijn te draaien. Genieten van de beroemde Riojawijn kan in een van de talrijke cafés of wijnkelders in het sfeervolle oude centrum. Maar de meeste toeristen, waaronder de nodige Spanjaarden, komen af op de gerenommeerde bodegas die zich aan de rand van de stad bevinden.

Plaza de la Paz in Haro

Rioja Alta en de druiven

De weg N232 vanuit Logroño (nog zo'n wijnbolwerk) voert door een prachtige omgeving van glooiende heuvels, uitgestrekte wijngaarden en verlaten dorpjes met op de achtergrond tafelbergen. Het is zeer de moeite waard om de snelweg even af te gaan om zo'n wijngaard van dichtbij te bekijken. Misschien wel om een volle druif in je mond te laten verdwijnen...In de oogsttijd (van september tot oktober) kun je de smaakvolle rode druiven (de nobele Tempranillo) met eigen ogen bekijken en eigenhandig (op eigen risico) keuren. Haro en de omliggende wijngaarden bevinden zich in een hoger gelegen gedeelte dan de andere Rioja gebieden. Vandaar ook de wijnterm Rioja Alta, zoals die je ook op een wijnfles uit Rioja kunt tegengekomen. De hoogte zorgt voor een sneller productieproces dan elders in de Rioja regio en en derhalve wordt Rioja Alta aangemerkt als beste Riojawijn wijngebied. Hoewel de Tempranillo domineert, is het niet de enige druif die in de vermaarde Rioja wijn opduikt. Het geheim zit hem vaak in de combinatie met andere druivenrassen: dus ook de de Garnacha Tinta, Graciano en Mazuelo.

Oude stad Haro

Plaza de la Paz is het gezellige middelpunt van Haro. Aan dit bescheiden centrale plein bevinden zich verschillende levendige cafés die vooral bevolkt worden door lokale inwoners, oud en jong. Het is ook prettig toeven op een van de zonovergoten terrassen aan het plein. In de zijstraten zijn nog meer restaurants en wijnbars te vinden. Maar op doordeweekse dagen moet je toch echt zijn op de Plaza de la Paz voor de actie. In het bescheiden historische stadsdeel van Haro bevinden zich verscheidene statige huizen die het bekijken meer dan waard zijn. Deze palacios kennen fraaie 17e en 18e eeuwse gevels die getuigen van Haro's welvaart uit het verleden. Het mooiste voorbeeld daarvan is ongetwijfeld het verfijnde Palacio Tejado. Typerend voor Haro zijn ook haar talrijke cuevas (kelders) die hoofdzakelijk als wijnkelders dienden. 

Wijnexcursies in Haro

Een wijnexcursie is natuurlijk verplichte kost als je de wijnstad Haro aandoet. Je kunt dit doen bij verschillende vooraanstaande Rioja bodegas. Maar hoe regel je dat eigenlijk? Het gemakkelijkste is vaak om advies in te winnen bij je hotel. Vaak hebben ze lijsten paraat met bodegas, inclusief de tijdstippen van rondleidingen. Het is aan te bevelen om je vooraf in te schrijven, want de wijnexcursies zijn bijzonder populair. De wijntours bieden niet alleen een inkijkje in het productieproces van de wijnhuizen, maar geven ook een aantal geheimen prijs van de beroemdste Spaanse wijn. De rondleidingen worden meestal afgesloten met een (bescheiden) proeverij. Wie de smaak te pakken heeft (en wie eigenlijk niet?), kan na afloop toeslaan in de winkel. De grote bodegas bevinden zich in de Barrio de la Estiación op een kilometer ten noorden van het oude centrum. Nog meer weten over Spaanse wijn, Rioja en andere prominente Spaanse wijngebieden? Lees dan ook Spaanse Wijn voor Beginners


 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring