Weinig Spaanse steden zijn zo veelzijdig als Málaga. Je vindt er een aantrekkelijk historisch centrum, verscheidene fijne stranden, 36 musea en een klimaat om je vingers bij af te likken. Daar komt bij dat de hoofdstad van Andalusië en de geboortestad van Pablo Picasso niet stilstaat. Hiervan getuigen het nieuwe recreatie- en winkelgebied Muelle Uno, twintig musea-aanwinsten en de nieuwe kunstwijk Soho. Stilletjes spreekt men al over het nieuwe Barcelona.

Winkelstraat in centrum Malaga
 

Málaga van bovenaf

Waar beginnen in Málaga? Begin op een zonnige dag vroeg in de ochtend met het bezoeken van de forten van Málaga. Gelegen aan de berghellingen van de berg Gibralfaro sta je zo vanuit het historisch centrum in mum van tijd bij het 11e eeuwse Alcazaba. De bescheiden entree is de investering meer dan waard. De geurige tuinen, de Moorse versieringen en binnenplaatsen en de panorama's komen in de buurt van het Alhambra, natuurlijk het allerfraaiste Alcazaba van Spanje. Naast het robuuste fort vind je ook het Romeins amfitheater dat gratis bezocht kan worden. Als we het Alcazaba weer verlaten, zetten we de klim verder in op weg naar Castillo Gibralfaro. Ooit gebouwd door de Moren in de 8e eeuw werd dit kasteel in de 14e eeuw grotendeels verbouwd. Binnen vind je interessante informatie over de historie van het fort na de Moorse periode. Zo kunnen we lezen dat ook de Hollanders het fort hebben aangevallen. Daarvoor, tijdens de Reconquista in 1487, was het fort het decor van een zeer belangrijke veldslag. Het toen nog Moorse kasteel werd belegerd door een enorme christelijke troepenmacht van 50.000 soldaten, 20.000 ruiters en nog eens 8.000 hulptroepen. De Moren werden uiteindelijk verslagen na een zware veldslag van vier maanden in de hete zomermaanden. Vervolgens streken de Katholieke Koningen Isabella en Ferdinand neer in het kasteel. De wandeling naar het Castillo Gibralfaro is aangenaam en redelijk pittig, maar bedenk dat je boven beloond wordt met de mooiste uitzichten over de stad en haar kustlijn en haven. Wist je overigens dat je nog verder de bergen in kunt trekken zonder de gemeente Málaga te verlaten? Als je ruim in je tijd zit dan is het zeker een aanrader om de Montes de Málaga in te trekken en het landelijke leven te ervaren. 

Muelle Uno in het havengebied van Malaga

Aantrekkelijke autovrije binnenstad 

De binnenstad van Málaga is autovrij en dat maakt het een hele fijne stad om te slenteren, te shoppen of een vorkje te prikken. De laatste jaren is flink geïnvesteerd in het opknappen van oude panden en stadsgevels wat de binnenstad alleen nog maar aantrekkelijker heeft gemaakt. Binnen de grenzen van de inmiddels verdwenen Moorse stadsmuur is de in het oog springende kathedraal gelegen. De 16e eeuwse Catedral de Málaga doemt op vanuit verschillende delen van de stad en is bovendien vanuit de omringende bergen en zee te aanschouwen. De malagueños noemen de kathedraal treffend 'de eenarmige vrouw' (La Manquita), omdat één toren na de oplevering van de kerk in 1782 als gevolg van geldgebrek nooit voltooid is. Het bekendste winkelgebied in Málaga vinden we rondom de Calle Marqués de Larios en niet ver daar vandaan is in 2011 Muello Uno verschenen. Zeker een aanrader om via dit moderne winkel- en recreatiegebied richting stadstrand Malagueta te slenteren. Op maar een paar honderd meters van dit moderne shopping gebieden vinden we Málaga's gezellige oude centrum dat een aantrekkelijk aanbod restaurants en tapasbars kent, hoewel ietwat toeristisch. Een institutt in het oude centrum is Bodega El Pimpi, de oudste en bekendste bodega van de stad. Let vooral op de wand waar tal van Spaanse prominenten prijken die dit instituut in de loop van de tijd bezochten. 


Picasso- en museumstad

Pablo Picasso woonde gedurende zijn kindertijd (1881-1891) tien jaar in Málaga. Voor bewonderaars van de wereldberoemde kunstenaar valt er genoeg te beleven in Málaga. Begin bij zijn geboortehuis aan de statige Plaza de la Merced, een zonovergoten plein met veel terrassen en barretjes. Casa Natal de Picasso biedt een bescheiden maar interessant overzicht van de jaren van Picasso in Málaga en in het bijzonder de audiotour is informatief. Zo komen we te weten dat hij Málaga nooit vergeten was en altijd een belangrijke inspiratiebron vormde in zijn werk. Ook vernemen we dat hij niet de enige kunstenaar in de familie was, zijn vader, overgrootvader en oom schilderden allemaal. Het geboortehuis vormt een mooie aanloop voor het nabijgelegen Picassomuseum waar het echte werk kan beginnen. Gevestigd in het fraaie Palacio de Buenavista kun je in het museum werk uit zijn begin- en eindperiode bekijken. Maar in Málaga valt op museumgebied nog veel meer te beleven. Een van de nieuwe aanwinsten van de stad is Museo Carmen Thijssen. Net als in het gelijknamige museum in Madrid staat het museum garant voor een imposante kunstcollectie dat in Málaga geënt is op Andalusische schilders. Zeker ook het vermelden waard is de eerste buitenlandse dependance van het Centre Pompidou. Niet in de laatste plaats vanwege het spectaculair glazen kubusgebouw waar werken van grote kunstenaars als Frida Kahlo en natuurlijk Málaga's eigen Picasso prijken. Málaga telt nog verscheidene andere interessante musea die het bezoeken waard zijn zoals Museo Ruso (Russisch Museum) en Museo Alborania (Zeemuseum), om er maar een paar te noemen.

 

De stranden van Málaga afstruinen

Málaga herbergt maar liefst 16 stranden. De mooiste zijn te vinden aan de oostkant van Málaga, een kilometerslange strandpromenade die je helemaal kunt uitlopen. Begin je expeditie - wandelend, fietsend, skatend of joggend - bij Playa de la Malagueta, wel het bekendste strand van de Costa del Sol genoemd. Een heerlijk strand waar je kunt zonnebaden, een vorkje kunt prikken in een van de chiringuitos of kunt wandelen, bijvoorbeeld richting een van de pier. Aan dit stadsstrand begint bovendien de aantrekkelijke promenade die voert naar verschillende stranden en wijkjes. Een aanrader is het pittoreske Pedregalejo, een oude visserswijk die bekendheid geniet om om zijn karakteristieke strandtentjes, de eergenoemde chiringuitos. Nog iets verder weg, op 7 kilometer van het stadscentrum verwijderd, vinden we een ander pittoresk strand dat El Palo genaamd is en behoort bij de gelijknamige wijk. Ook ten westen van het stadstrand Malagueta, voorbij het havengebied, liggen verscheidene stranden. Hiertoe behoren Playa de Guadalmar en Playa de San Julián, die met de bus goed bereikbaar zijn.
 

 

Culinaire versnaperingen en festivals

Málaga kent een aantal culinaire specialiteiten. Een daarvan zijn de zoete wijnen die vanwege de specifieke karamelachtige smaak het best als dessertwijn gedronken kan worden. Hoewel de vinos dulces tegenwoordig vooral populariteit genieten bij de malageños, behoorden ze ooit tot de duurste wijnen ter wereld totdat een epidemie er een einde aan maakte. Een ander bekend voorbeeld is Espeto de sardinas, waarbij de sardines op een speciale manier geroosterd worden naast het vuur. Deze visspecialiteit kun je je laten smaken in een van de chiringuitos aan het stadsstrand Malagueta of bijvoorbeeld aan het verderweg gelegen strand Pedregalejo. Voor vis kun je ook naar de nieuwe culinaire aanwinst Mercado Merced, vers opgeleverd in november 2015. Deze markthal, op een steenworp afstand van het geboortehuis van Picasso, is Málaga's equivalent van Mercado de San Miguel in Madrid en Boqueria in Barcelona. Zoals verwacht mag worden van een grote Andalusische stad (568.479 inwoners) zijn er fiestas in overvloed. De beroemdste daarvan is Féria de Málaga, het grootste zomerfestival van Spanje. Dit enorme feestspektakel met zijn enorme kermisterrein zet Málaga in augustus in vuur en vlam. Eerder in het jaar, in april, is er het bekende Festival de Málaga en ook tijdens dit filmfestival kun je in het oude centrum veel sfeer en drukte verwachten. Geef je ogen goed te kost want je kunt dan zo maar een beroemdheid tegen het lijf lopen.

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring