Sinds 1997 staat Bilbao zo'n beetje synoniem voor het Guggenheim Museum. De grootste stad van de regio Baskenland is dankzij dit wonderlijke pronkstuk en boegbeeld getransformeerd van een kille industriestad tot een toeristentrekker die inmiddels jaarlijks een miljoen bezoekers trekt. Met het in 2017 verschenen 'Oorsprong' van Dan Brown waarin het Guggenheim een hoofdrol vervult, is de belangstelling alleen maar verder toegenomen. Een mooi contrast met de moderne architectuur vormt de gezellige binnenstad van Bilbao met haar smakelijke pintxosbars. Alternatievelingen zullen zich thuisvoelen in de eigenzinnige galerijen en cafés, terwijl culinaire fanaten merken dat het innovatieve Bilbao culinair niet onderdoet voor het overlopen San Sebastián. 

Guggenheim museum aan de rivier Nervion in Balbao
 

Bilbao: van grauwe industriestad naar innovatieve toeristentrekker

Het imago van Bilbao van voor de opening van het Guggenheim Museum was dat van een grauwe en vieze industriestad. Maar toen in de jaren 90 de staalindustrie instortte en fabrieken moesten sluiten, konden nieuwe wegen bewandeld worden. Moderne architectuur en kunst kregen prioriteit. Toen de Baskische regering ging praten met het Guggenheim dat op zoek was naar nieuwe locaties én de Canadese architect Frank Gehry werd gekozen voor het ontwerp van een nieuw museum ging het snel. Maar niemand had kunnen bedenken dat met de komst van het Guggenheim Museum op een voormalig industrie- en sportterrein in noordwestelijk Bilbao de stad zo'n enorme boost zou geven. In de slipstream van het Guggenheim kwamen tal van andere innovatieve projecten: metro (naar een ontwerp van Norman Foster; 1995), Palacio Eukalduna (een conferentiecentrum uit 1999) en de stadstram Euskotran (2002) tot stand. Ook de wolkenkrabber Torre Iberrola uit 2007 (met 165 meter het hoogte gebouw van Bilbao) en Voetbalstadion San Mamés uit 2013 kunnen aan dit rijtje toegevoegd worden. Veel van deze projecten, zoals de toeristenmagneet Guggenheim, zijn te vinden aan de slingerende Nervión die via de haven van Bilbao uitmondt in de Golf van Biskaje.   

Guggenheim: de grote troef van Bilbao 

Zelden heeft een museum zoveel voor een stad betekend als het Guggenheim Museum dat deed voor Bilbao. Het titanium gebouw met z'n zilverkleurige gebogen vormen is niet alleen een lust voor het oog maar het vormt ook een natuurlijk geheel met de directe omgeving. En al net zo bijzonder is dat de meeste bezoekers niet komen voor de collectie zoals gebruikelijk bij musea, maar voor de buitenkant - vanwege zijn metalen buitenkant wel gekscherend Flor de Metal genoemd. Binnen kun je een relatief bescheiden, vaste collectie verwachten met hedendaagse, originele kunst en tijdelijke exposities die elkaar voortdurend afwisselen. Buiten de kunst en de architectuur zou je ook een bezoekje kunnen brengen vanwege het goed aangeschreven restaurant. Hoewel het Guggenheim alles en iedereen overvleugelt in Bilbao, kent de stad nog een aantal interessante culturele troeven. Bezoek Museo Vasco de Bilbao om meer te leren over de boeiende Baskische geschiedenis. Of bezoek het conventionele Museo de Bellas de Artes de Bilbao, één van de betere kunstmusea van Spanje, voor klassieke meesters als Velázquez, Goya en van Dyck. En wat denken van het nieuwe cultuurcentrum Azkuna dat is gevestigd in een oud wijndepot. Naast een spectaculair binnendesign vind je er tentoonstellingen, muziek, restaurants en zelfs een zwembad met een glazen vloer. 

 

Op gastronomische verkenning in de gezellige oude kern van Bilbao

Bilbao heb je pas echt ervaren met een Baskische pinxtoskroegentocht. Het principe is simpel maar o zo verrukkelijk: hoppen van de ene pinxtobar naar de andere voor de niet versmaden pinxtos (de Baskische tapasvariant) met een biertje of een wijntje want zo doen de Basken dat. De oude binnenstad in het zuidoosten van de stad aan de oevers van de Nérvion is hiervoor bij uitstek geschikt. Het gezelligste gedeelte van Casco Viejo wordt gevormd door zeven naast elkaar lopende straatjes (de oorspronkelijke kern van Bilbao) bekend staan als Las Siete Calles. Vergeet evenmin een kijkje te nemen aan de overkant in de wijk Bilbao La Vieja, tegenwoordig een geliefd stapgebied bij jongeren. Net als San Sebastián is Bilbao bezaaid met sterrenrestaurants met in 2018 maar liefst acht Michelinrestaurants. De absolute topper is Azurmendia dat een aantal kilometers buiten Bilbao is gelegen. Het driesterrenrestaurant, beter gezegd complex, van chefkok Eneko Atxa biedt niet alleen culinaire hoogstandjes maar ook een formidabel uitzicht op Bilbao en haar omgeving. Dichter bij huis vind je andere culinaire toppers als Porrue, Mina en Kokken, stuk voor stuk zeer goed aangeschreven. Wat sowieso niet mag ontbreken tijdens je culinaire verkenning van Bilbao is Mercado de la Ribera. De naar verluid grootste overdekte markt van Europa laat je achterover slaan met haar imposante verse vis- en vleesaanbod en natuurlijk zitten er ook een paar tapasbarretjes waar je heerlijk kunt neerstrijken. 


Reisbestemmingen Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring