Sinds 1997 zo'n beetje synoniem voor het Guggenheim Museum: Bilbao. De grootste stad van de regio Baskenland is sinds de komst van dit pronkstuk van een kille industriestad veranderd in een bruisende cultuurstad. Met het in 2017 verschenen 'Origin' van Dan Brown is de belangstelling alleen maar toegenomen. Maar Bilbao dat is getransformeerd tot een moderne architectuurstad blijft in beweging met nieuwe aanwinsten. Een mooi contrast met de moderne architectuur vormt haar gezellige oude binnenstad van Bilbao met haar talrijke pintxosbares. Hier wemelt het van de eigenzinnige cafés waar culinaire fanaten een betaalbaar alternatief vinden voor het overlopen San Sebastián.

Guggenheim museum aan de rivier Nervion in Balbao

Bilbao: van grauwe industriestad naar innovatieve toeristentrekker

Het imago van het Bilbao van vóór de opening van het Guggenheim Museum was dat van een grauwe en vieze industriestad. Maar toen in de jaren negentig de staalindustrie instortte en fabrieken moesten sluiten, konden nieuwe wegen bewandeld worden. Moderne architectuur en kunst kregen prioriteit. De Baskische regering ging in gesprek met het Guggenheim dat op zoek was naar een nieuwe locatie. De Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry werd gekozen voor het ontwerp van het nieuwe museum. Dat leverde een meesterwerk op dat wereldwijd werd geprezen door de architectuursector. In de slipstream van het Guggenheim werden tal van andere innovatieve projecten gerealiseerd: de metro (naar een ontwerp van Norman Foster; 1995), Palacio Eukalduna (een conferentiecentrum uit 1999) en de stadstram Euskotran (2002). Ook de wolkenkrabber Torre Iberdrola uit 2007 (met 165 meter het hoogte gebouw van Bilbao) en voetbalstadion San Mamés uit 2013 kunnen aan dit rijtje toegevoegd worden. Veel van deze projecten, zoals de toeristenmagneet Guggenheim, zijn te vinden aan de slingerende rivier Nervión. Via de haven van Bilbao biedt ze toegang btot de Golf van Biskaje.   

Meer dan het Guggenheim

Hoewel het Guggenheim alles en iedereen overvleugelt in Bilbao, kent de stad nog een aantal interessante culturele troeven. Bezoek Museo Vasco als je meer te weten wil komen over de boeiende Baskische geschiedenis. Of kies voor het conventionele Museo de Bellas Artes de Bilbao, een van de betere kunstmusea van Spanje. Voor klassieke meesters als Velázquez, Goya en Van Dyck. Overweeg ook eens langs te lopen bij het nieuwe culturele centrum Azkuna, gevestigd in een oud wijndepot. Naast een spectaculair binnendesign vind je er tentoonstellingen, muziek, restaurants en zelfs een zwembad met een glazen vloer.

 

Op gastronomische verkenning in de gezellige oude kern van Bilbao

Bilbao heb je pas echt ervaren met een tocht langs de niet te versmaden Baskische pintxoskroegen. Het principe is simpel, maar o zo verrukkelijk: hoppen van de ene bar naar de andere voor een biertje of een wijntje en de niet te versmaden pintxos. De Baskische variant op tapas. Bij uitstek hiervoor geschikt is de oude binnenstad aan de oevers van de Nérvion. Het gezelligste gedeelte van Casco Viejo wordt gevormd door zeven naast elkaar lopende straatjes die bekendstaan als Las Siete Calles. De oorspronkelijke kern van Bilbao. Wat niet mag ontbreken tijdens je culinaire verkenning van Bilbao, is de nabijgelegen Mercado de la Ribera. De naar verluid grootste overdekte markt van Europa kent een imposant aanbod van verse producten. Natuurlijk zijn er ook een paar tapasbarretjes gevestigd waar je heerlijk kunt genieten van de Baskische delicatessen. 

Net als San Sebastián is Bilbao bezaaid met toprestaurants. In 2018 waren er maar liefst acht restaurants in Bilbao met een Michelinster. De absolute topper is Azurmendi dat op een kwartiertje rijden van Bilbao ligt. Het driesterrenrestaurant van chefkok Eneko Atxa biedt niet alleen culinaire hoogstandjes. Het heeft ook een innovatieve architectuur en werd meerdere malen uitgeroepen tot de meest duurzame eetgelegenheid van de vijftig beste restaurants ter wereld. Binnen de stadsgrenzen vind je andere culinaire toppers als Porrue, Mina en Kokken, stuk voor stuk toppers!

Genieten van cultuur en natuur

Bilbao is niet alleen een geschikte bestemming voor liefhebbers van cultuur en gastronomie. Ook natuurliefhebbers vinden een goede uitvalsbasis in Bilabo. Gelegen in een van de groenste provincies van Spanje met eindeloze heuvellandschappen en een prachtige kustlijn bevindt Bilbao zich in het hart van Biskaje. Wandelliefhebbers op hun beurt kunnen genieten van tochten in nationaal park Urkiola of het beschermde moerasgebied Urdaibai. Daarnaast kent de kust van de provincie prachtige stranden, indrukwekkende kliffen en knusse vissersdorpjes. Overweeg daarom om tijd te reserveren voor dit unieke gebied en de bezienswaardigheden van Bilbao. Zo heb je het beste van Bilbao en de overige parels van de provincie Biskaje.
Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring