Sinds 1997 staat Bilbao zo'n beetje synoniem voor het Guggenheim Museum. De grootste stad van de regio Baskenland is sinds de komst van dit pronkstuk getransformeerd van een kille industriestad naar een bruisende cultuurstad die jaarlijks zo'n miljoen bezoekers trekt. Met het in 2017 verschenen 'Origin' van Dan Brown, waarin het Guggenheim een hoofdrol vervult, is de belangstelling alleen maar verder toegenomen. Een mooi contrast met de moderne architectuur vormt de gezellige oude binnenstad van Bilbao met de talrijke pintxosbarren. Hier wemelt het van de eigenzinnige café's en kunnen culinaire fanaten merken dat het innovatieve Bilbao op culinair gebied niet onderdoet voor het toeristische San Sebastián.


Guggenheim museum aan de rivier Nervion in Balbao

 

Bilbao: van grauwe industriestad naar innovatieve toeristentrekker

Het imago van het Bilbao van vóór de opening van het Guggenheim Museum was dat van een grauwe en vieze industriestad. Maar toen in de jaren negentig de staalindustrie instortte en fabrieken moesten sluiten, konden nieuwe wegen bewandeld worden. Moderne architectuur en kunst kregen prioriteit. De Baskische regering ging in gesprek met het Guggenheim, dat op zoek was naar een nieuwe locatie. De Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry werd gekozen voor het ontwerp van het nieuwe museum, en leverde een meesterwerk op dat wereldwijd werd geprezen door de architectuursector. In de slipstream van het Guggenheim werden tal van andere innovatieve projecten gerealiseerd: de metro (naar een ontwerp van Norman Foster; 1995), Palacio Eukalduna (een conferentiecentrum uit 1999) en de stadstram Euskotran (2002). Ook de wolkenkrabber Torre Iberdrola uit 2007 (met 165 meter het hoogte gebouw van Bilbao) en voetbalstadion San Mamés uit 2013 kunnen aan dit rijtje toegevoegd worden. Veel van deze projecten, zoals de toeristenmagneet Guggenheim, zijn te vinden aan de slingerende rivier Nervión, die via de haven van Bilbao toegang biedt tot de Golf van Biskaje.   

Meer dan het Guggenheim

Hoewel het Guggenheim alles en iedereen overvleugelt in Bilbao, kent de stad nog een aantal interessante culturele troeven. Bezoek Museo Vasco om meer te leren over de boeiende Baskische geschiedenis. Of kies voor het conventionele Museo de Bellas Artes de Bilbao, een van de betere kunstmusea van Spanje, voor klassieke meesters als Velázquez, Goya en Van Dyck. Overweeg ook eens langs te lopen bij het nieuwe culturele centrum Azkuna, dat is gevestigd in een oud wijndepot. Naast een spectaculair binnendesign vind je er tentoonstellingen, muziek, restaurants en zelfs een zwembad met een glazen vloer.

 

Op gastronomische verkenning in de gezellige oude kern van Bilbao

Bilbao heb je pas echt ervaren met een tocht langs Baskische pintxoskroegen. Het principe is simpel, maar o zo verrukkelijk: hoppen van de ene bar naar de andere voor een biertje of een wijntje en de niet te versmaden pintxos, de Baskische variant op tapas. De oude binnenstad aan de oevers van de Nérvion is hiervoor bij uitstek geschikt. Het gezelligste gedeelte van Casco Viejo wordt gevormd door zeven naast elkaar lopende straatjes die bekendstaan als Las Siete Calles, dit is de oorspronkelijke kern van Bilbao. Wat niet mag ontbreken tijdens je culinaire verkenning van Bilbao, is de nabijgelegen Mercado de la Ribera. De naar verluid grootste overdekte markt van Europa kent een imposant aanbod van verse producten en natuurlijk zijn er ook een paar tapasbarretjes gevestigd waar je heerlijk kunt neerstrijken. 

Net als San Sebastián is Bilbao bezaaid met toprestaurants, in 2018 waren er maar liefst acht restaurants met een Michelinster. De absolute topper is Azurmendi, dat op een kwartiertje rijden van Bilbao ligt. Het driesterrenrestaurant van chefkok Eneko Atxa biedt niet alleen culinaire hoogstandjes, het heeft een innovatieve architectuur en is meerdere malen uitgeroepen tot de meest duurzame eetgelegenheid van de vijftig beste restaurants ter wereld. Binnen de stadsgrenzen vind je andere culinaire toppers als Porrue, Mina en Kokken, stuk voor stuk zeer goed aangeschreven.

Genieten van cultuur en natuur

Bilbao is niet alleen een geschikte bestemming voor liefhebbers van cultuur en gastronomie, ook voor natuurliefhebbers is de stad een goede uitvalsbasis. Bilbao bevindt zich in het hart van Biskaje, een van de groenste provincies van Spanje met eindeloze heuvellandschappen en een prachtige kustlijn. Wandelliefhebbers kunnen bijvoorbeeld genieten van tochten in nationaal park Urkiola of het beschermde moerasgebied Urdaibai. Daarnaast kent de kust van de provincie prachtige stranden, indrukwekkende kliffen en knusse vissersdorpjes. Overweeg dus om je tijd te nemen voor dit unieke gebied en de bezienswaardigheden van Bilbao af te wisselen met de overige parels van de provincie Biskaje.
Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring