Alicante geniet al jaren, nee al eeuwen, bekendheid als vakantie- en strandbestemming aan de Costa Blanca. Minder bekend is dat Alicante ook een zeer rijke geschiedenis kent die helemaal terugvoert tot de Grieken. Culinair staat ze er met haar rijstgerechten én fruitige wijnen bijzonder fraai op. Verrassend is ook het aantal bewoners. Vanuit het compacte historisch centrum centrum uitkijkend op de jachthaven en het stadsstrand zou je niet onmiddellijk vermoeden dat Alicante goed is voor 335.000 inwoners.  

Jachthaven Alicante met op achtergrond Castillo de Bárbara

Alicante: stad van het licht

In 230 v.Chr werd Alicante door de Carthaagse veldheer Hamilcar Barkas gesticht als Akra Leuke: Witte Landtong. Maar eeuwen daarvoor bevolkten Grieken en Phoeniciërs al het gebied. Al snel namen de Romeinen de stad over die het Lucentum doopten: Stad van het Licht. Van de 8e tot de 13e eeuw was de stad in Moorse handen die haar de huidige naam Alicante meegaven. Diezelfde Moren bouwden op de Monte Benacantil een vesting die later na de herovering zou uitgroeien tot Castillo de Santa Bárbara, een historische attractie van formaat in Alicante. In de 16e eeuw, toen al een aantal eeuwen in christelijke handen, groeide Alicante met haar haven uit tot een van de belangrijkste handelssteden van Spanje. Met de komst van het treinspoor in 1858 zou Alicante tevens de eerste Spaanse havenstad met een lijnverbinding met Madrid worden. Daarmee werd gelijk de basis gelegd voor Alicante als kosmopolitische en toeristische bestemming. Spanjaarden en buitenlanders kwamen in groten getale af op het goede klimaat én het baden in de zee wat in die tijd helemaal in de mode was. 


Plaza Santísima Faz

Het oude centrum van Alicante van bovenaf  

De compacte oude stad van Alicante bevindt zich tussen de boulevard Rambla en de heuvel Benacantil. Het boven het historisch centrum uittorende Castillo de Bárbara trekt direct de aandacht. Best een steile en pittige klim naar het kasteel vanuit het oude centrum...zo zal blijken. Maar wie van wandelen houdt, zal volop genieten. Zowel onderweg als boven wacht je namelijk een magistraal uitzicht op de kustlijn en de uitgestrekte metropool Alicante. Voor wie minder gecharmeerd is van steile beklimmingen is er ook goed nieuws. Je kunt namelijk ook de lift pakken. Ga je ook weer lopend terug, pak in de afdaling dan ook de charmante mediterraanse wijk Santa Cruz mee met zijn trappen en smalle straatjes. Weer terug in het oude centrum valt er ook genoeg te beleven. Bijvoorbeeld culinair. Aan de pleinen en smalle straten bevinden zich genoeg goede restaurants waar prachtige lokale rijstgerechten en wijnen uit Alicante worden geserveerd. In de ochtend genieten van een verse jus d'orange gemaakt van smaakvolle lokale sinaasappels is ook een must in Alicante. 

Playa de San Juan in Alicante

Jachthaven en stranden van Alicante

Prominent onderdeel van Alicante is haar jachthaven. Je loopt vanuit het oude stadsdeel zo aan tegen deze toeristische zone. Onmogelijk om hier te missen is de replica van een schip van de Armada (de roemruchte Spaanse vloot) die net als verscheidene luxejachten vredig ronddobbert in de haven van Alicante. Wie op zoek is naar vertier vindt vanaf het casino al snel een uitgaanszone bezaaid met clubs en discotecas waar propers je maar al te graag naar binnen loodsen. Als je de jachthaven eenmaal gepasseerd bent, dan loop je al snel aan tegen het appetijtelijke stadsstrand van Alicante: Playa del Postiguet. Aan dit drukke stadsstrand loopt een iconische esplanade van een kleurrijk marmer waar de inwoners en toeristen gebroederlijk flaneren en neerstrijken op de aangename terrassen. Wie vervolgens nog zes kilometer noordelijker gaat, arriveert bij het uitgestrekte strand San Juan de Alicante. Buiten het hoofdseizoen heb je hier een kilometerslange, dunbevolkte en verzorgde strandstrook tot je beschikking. Vanuit het stadscentrum sta je er met de tram overigens zo. Of blijf gewoon zitten...met tussenstops in o.m. Benidorm en Calpe...om vervolgens helemaal in het 100 kilometer noordelijker gelegen Denia uit te komen - adelante! 

Sportieve activiteiten omgeving Alicante

Op 20 minuten rijden ten zuiden van de stad Alicante ligt Los Arenales del Sol, behorend tot de gemeente Elche. Een vrij kleine plaats, maar in de zomer door de nodige toeristen bezocht. Niet zo gek, want gelegen op een berg en aan het strand kun je er letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Lekker relaxen en genieten van een hapje en een drankje? Dat kan! Op de boulevard zitten namelijk de nodige eet- en drinkgelegenheden. Voor de actievelingen onder ons is er in Los Arenales del Sol gelukkig ook genoeg te doen. Op de boulevard vind je bijvoorbeeld surfschool Parres WaterSports Elche waar je terecht kunt voor uiteenlopende wateractiviteiten. En op nog geen tien minuten van het strand zit manege Club Hípico Costa Blanca, speciaal voor paardenliefhebbers. Ben je veertien jaar of ouder, dan kun je op deze manege lessen nemen en buitenritten maken. Zo loop je binnen twee minuten vanaf de manage een prachtig natuurgebied in. De paarden zijn ontzettend lief en geschikt voor zowel gevorderde als beginnende rijders. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring