Alicante geniet al jaren bekendheid als vakantie- en strandbestemming aan de Costa Blanca. Minder bekend is dat Alicante ook een rijke geschiedenis kent en culinair goed op de kaart staat. Verrassend is ook het aantal bewoners, want met 335.000 inwoners is de badplaats en tweede stad van de regio Valencia veel groter dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Jachthaven Alicante met op achtergrond Castillo de Bárbara

Alicante: stad van het licht

In 230 v.Chr werd Alicante door de Carthaagse veldheer Hamilcar Barkas gesticht als Akra Leuke (Witte Landtong), hoewel reeds eeuwen daarvoor Grieken en Phoeniciërs het gebied bevolkten. Al snel namen de Romeinen de stad over die het Lucentum (Stad van het Licht) noemde. Van de 8e tot de 13e eeuw was de stad in Moorse handen die de huidige naam Alicante meegaven. Diezelfde Moren bouwden op de Monte Benacantil een vesting die later na de herovering zou uitgroeien tot Castillo de Santa Bárbara, dé historische attractie van Alicante. Met de komst van het spoor in 1858 zou Alicante de eerste Spaanse havenstad worden die een lijnverbinding verkreeg met Madrid. Daarmee werd de basis gelegd voor Alicante als kosmopolitische en toeristische bestemming. Spanjaarden en buitenlanders kwamen in groten getale af op het goede klimaat en het baden in de zee wat in die tijd helemaal in de mode was. 

Plaza Santísima Faz

Het oude centrum van Alicante van bovenaf bekijken 

De compacte, oude stad bevindt zich tussen de boulevard Rambla en de heuvel Benacantil. Het boven het historisch centrum uittorende Castillo de Bárbara trekt meteen de aandacht. Het is een steile en best pittige klim naar het kasteel vanuit het oude centrum maar wie van wandelen houdt zal genieten, want zowel onderweg als boven wacht je een fraai uitzicht op de kustlijn en het verrassend uitgestrekte Alicante, zoals boven zal blijken. Voor wie wat minder van steile beklimmingen gecharmeerd is, kan ook de lift pakken in de omgeving van het stadstrand, ook handig voor de afdaling. Weer terug in het oude centrum valt er ook genoeg te beleven, bijvoorbeeld op culinair vlak. Aan de pleinen en smalle straten liggen de nodige goede restaurants waar mooie lokale rijstgerechten én wijnen (wie van wijn houdt moet zeker de Alicantewijnen proberen!) geserveerd worden door hartelijk personeel. Overheerlijk is ook de verse jus d'orange gemaakt van smaakvolle sinaasappels uit de regio, een andere delicatesse die Alicante deelt met grote broer Valencia.

Playa de San Juan in Alicante

Jachthaven en stranden van Alicante

Prominent onderdeel van Alicante is de jachthaven; je loopt er vanuit het oude stadsdeel zo tegen aan. Onmogelijk om te missen is de replica van een schip van de Armada (de roemruchte Spaanse vloot) die er dobbert net als verscheidene luxejachten. Een gedeelte van de jachthaven (vanaf het casino) is bezaaid met clubs en discotheekjes waar propers je maar al te graag naar binnen loodsen. Als je de jachthaven passeert, loop je al snel aan tegen het stadsstrand van Alicante, Playa del Postiguet. Aan dit drukke stadsstrand ligt een boulevard waar de inwoners en toeristen gebroederlijk flaneren. Nog fraaier en comfortabeler wordt het 6 kilometer noorderlijker op het strand San Juan de Alicante. Wie buiten het hoofdseizoen reist, heeft hier een kilometerslange, dunbevolkte en verzorgde strandstrook tot zijn beschikking. Je kunt er vanuit Alicante komen met de tram, die als eindbestemming (met onder meer stops in Benidorm en Calpe) het 100 kilometer noordelijker gelegen Denia heeft! 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring