Tenerife is niet alleen het grootste eiland van de Canarische Eilanden, maar ze telt ook de meeste Spaanse eilandbewoners. Met afstand de bekendste natuurattractie van Tenerife is natuurlijk de Teide, de hoogte berg van Spanje. Op cultureel vlak staat het wereldberoemde carnaval van Santa Cruz de Tenerife met stip op één. Ben je op zoek naar het authentieke en nog niet overlopen deel van Tenerife? Wij helpen je alvast op weg met een selectie van de niet te missen steden en natuurgebieden.

Oriëntatie Tenerife

Voor de reiziger kan Tenerife simpelweg in twee stukken verdeeld worden: het zuiden en het noorden. In plaatsen als Las Américas staat het zuiden voor het grootschalige massatoerisme. Lopend van de uiterst noordoostelijke punt bij het Anagagebergte helemaal tot de Masakloof is het noorden authentieker. De zonzekerheid is de belangrijkste reden waarom het zuiden zo populair is geworden bij grote stromen toeristen. Maar maak je geen zorgen want het noorden heeft ook genoeg zon en voldoende toeristische voorzieningen. 

Tenerife telt verscheidene microklimaten. Dat maakt dat het weer op kleine afstanden behoorlijk kan verschillen. Zo is het in het hoger gelegen La Laguna algauw een graadje of zes frisser dan in de kustplaats El Puerto de la Cruz dat op nog geen 30 km verwijderd ligt. En in het Teidegebied waar de hoogste berg van Spanje zich bevindt, kun je maar beter voorbereid zijn op winterse én veranderlijke condities. Het centrale deel van Tenerife wordt voor een groot deel gedomineerd door dit nationale park Teide. Lagere temperaturen kun je ook verwachten in de veelbezochte bergplaats Vilaflor dat zich net onder het Nationaal Park Teide bevindt. 

Wie Tenerife wilt verkennen met de bus heeft een uitgebreid en goed functionerend bussysteem tot zijn beschikking. Daarmee reis je snel en voordelig het eiland rond. Wie een buskaart koopt en de routes online checkt kan makkelijk uit de voeten, ook zonder dat je een woord Spaans spreekt. Enkele plaatsen en gebieden zoals het Nationaal Park Teide of de bergplaats Villaflor vereisen meer planning, maar zijn met de guaguas eveneens bereikbaar. Maar eerlijk is eerlijk, wie alle uithoeken van het eiland wil aandoen, heeft met een auto de meeste opties.

Niet te missen steden en dorpen op Tenerife

Gelegen aan de noordelijke oostkust is Santa Cruz de Tenerife een van de twee hoofdsteden van de Canarische Eilanden archipel. Santa Cruz is een levendige en veelzijdige Canarische metropool van ruim 200.000 inwoners. Hoewel niet geliefd bij het grote publiek, heeft de hoofdstad van Tenerife qua cultuur, uitgaan en winkelen met afstand het meeste in huis op het eiland.

Op nog geen 10 kilometer van de hoofdstad van Tenerife bevindt zich zusterstad La Laguna. De tweede stad van Tenerife kent met een populatie van 155.000 nog verrassend veel inwoners. Deze levendige universiteitsstad die ook gastronomisch goed op de kaart staat, maakt deel uit van de Werelderfgoedlijst van Unesco dankzij haar historische oude kern.

Van het vrij frisse La Laguna sta je zo in het verrassende Puerto de la Cruz. Reeds in de 19e eeuw een toeristenstad gaan toerisme en authenticiteit hier hand in hand. Met 30.000 inwoners is Puerto de la Cruz nog behoorlijk uitgestrekt en levendig te noemen. Tot haar hoogtepunten behoren het zwemparadijs in de zee, de botanische tuin, het oude centrum en haar beroemde dierenpark, ooit begonnen als papegaai-park. 

Vanuit Puerto de la Cruz sta je zo in het verrukkelijke La Orotava. Schitterend gelegen aan de voet van de Teide zonder twijfel één van de aantrekkelijke stadjes van Tenerife. Hoogtepunten vormen het imposante paleis Liceo de Taoro, de tuinen van Jardín Victoria en de adelijke houten paleisjes. Ook de romantische kustplaats Garachico mag zich rekenen tot de mooiste stadjes van Tenerife. Ook geliefd bij een groot reispubliek is de eerdergenoemde bergplaats en kuuroord Villaflor, het hoogstgelegen dorp van Spanje.

De beste natuur 

Een selectie maken van de hoogtepunten op natuurgebied is nog niet zo makkelijk voor Tenerife. Vaststaat dat de Teide in enige vorm niet mag ontbreken. Bij de Teide denken wordt vaak direct gedacht aan het bestijgen van deze kolossale vulkaan, inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijk commercieel gebeuren. Wie nu de top wil bezoeken met de kabelbaan maakt alles kans als dit online voorafgaand aan het bezoek is geregeld. Maar niet minder imposant is het gelijknamige nationale park waar de hoogste berg van Spanje toe behoort. In een uniek vulkaanlandschap kunnen daar namelijk in alle soorten en maten prachtige wandelingen worden gemaakt. Niet minder spectaculair is een wandeling in de Mascakloof. Een inspannende wandeling die voert door de meeste ruige kloof van Tenerife om te eindigen bij de baai waar boten de wandelaars op afspraak naar Los Gigantes brengen. Een derde spectaculair natuurgebied dat niet onvermeld mag blijven is het groene Anagagebergte. Gelegen in het uiterste noordoosten van Tenerife is dit natuurgebied vooral bekend vanwege het oer laurierbos uitgesmeerd over de hoogst gelegen delen. In de omgeving van het natuurpark Parque Rural de Anaga, Unesco Biosfeerreservaat, bevinden zich ook nog schitterende stranden.Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring