Tenerife is niet alleen het grootste eiland van de Canarische Eilanden, maar telt ook de meeste Spaanse eilandbewoners. De grootte van het eiland staat ook garant voor enorm veel variatie op het gebied van steden, cultuur en natuur, net als een verscheidenheid aan klimaten. Met afstand de bekendste natuurattractie van Tenerife is de Teide, de hoogte berg van Spanje. Op cultureel vlak springt het wereldberoemde carnaval van Santa Cruz de Tenerife eruit. Wie gaat voor het authentieke deel van Tenerife gaat dat volop vinden in het noordelijk deel van het eiland. Wij helpen je op weg met een selectie van de beste plaatsen en natuurgebieden van Tenerife. 

Tenerife strand

Oriëntatie Tenerife

Voor de reiziger kan Tenerife simpelweg in twee stukken verdeeld worden. In het zuiden, in plaatsen als Las Américas, zit het grootschalige massatoerisme. Het noorden, dat loopt van de uiterste noordoostelijke punt bij het Anagagebergte tot de Masakloof, is veel lokaler en authentieker maar kent voldoende toeristische voorzieningen. De zonzekerheid is de belangrijkste reden waarom het zuiden in de loop van de tijd zo populair is geworden bij grote stromen toeristen. Maar maak je geen zorgen want het noorden heeft meer dan genoeg zon. 

Tenerife kent verscheidene microklimaten wat maakt dat het weer op kleine afstanden behoorlijk kan verschillen. Zo is het hoger gelegen La Laguna algauw een graadje of zes frisser dan de kustplaats El Puerto de la Cruz dat op nog geen 30 km verwijderd ligt. En in het Teidegebied waar de hoogste berg van Spanje zich bevindt, kun je maar beter voorbereid zijn op winterse en veranderlijke condities. Het centrale deel van Tenerife wordt voor een groot deel gedomineerd door het nationale park Teide. Een veelbezochte bergplaats op Tenerife dat onder dat onder het Nationaal Park Teide is gelegen is Vilaflor. Houd ook hier rekening met lagere temperaturen.

Wie Tenerife wil verkennen met de bus kan een uitgebreid en goed functionerend bussysteem verwachten waarmee je snel en voordelig het eiland kunt rondreizen. Wie een buskaart koopt en de routes online checkt kan makkelijk uit de voeten, ook zonder Spaans. Enkele plaatsen en gebieden zoals het Nationaal Park Teide of de bergplaats Villaflor vereisen meer planning, maar zijn met de guaguas eveneens bereikbaar. Maar eerlijk is eerlijk, wie alle uithoeken van het eiland wil aandoen, kan maar het beste een auto huren. 

Niet te missen steden en dorpen op Tenerife

Gelegen aan de noordelijke oostkust is Santa Cruz de Tenerife een van de twee hoofdsteden van de Canarische Eilanden archipel. Santa Cruz is een levendige en veelzijdige Canarische metropool van ruim 200.000 inwoners. Op het gebied van cultuur, uitgaan en winkelen heeft de hoofdstad van Tenerife met afstand het meeste in huis op het eiland.

Op nog geen 10 kilometer van de hoofdstad van Tenerife bevindt zich zusterstad La Laguna. De tweede stad van Tenerife kent met een populatie van 155.000 nog verrassend veel inwoners. Deze levendige universiteitsstad die ook gastronomisch goed op de kaart staat, maakt deel uit van de Werelderfgoedlijst van Unesco dankzij haar historische oude kern.

Van het vrij frisse La Laguna sta je zo in het verrassende Puerto de la Cruz dat al in de 19e eeuw een toeristenstad was. Toerisme en authenticiteit gaan hier hand in hand. Met  30.000 inwoners is Puerto de la Cruz behoorlijk uitgestrekt en levendig te noemen. Tot haar hoogtepunten behoren het zwemparadijs in de zee, de botanische tuin, het oude centrum en haar beroemde dierenpark, ooit begonnen als papegaai park. 

Vanuit Puerto de la Cruz sta je snel in het verrukkelijke La Orotava dat schitterend is gelegen aan de voet van de Teide. Zonder twijfel een van de aantrekkelijke stadjes van Tenerife. Hoogtepunten vormen het imposante paleis Liceo de Taoro, de tuinen van Jardín Victoria en de adelijke houten paleisjes. Ook de romantische kustplaats Garachico behoort tot de mooiste stadjes van Tenerife. Ook geliefd bij een groot reispubliek is de eerdergenoemde bergplaats en kuuroord Villaflor, het hoogstgelegen dorp van Spanje.

De beste natuur 

Een selectie maken van de hoogtepunten van Tenerife op natuurgebied is nog niet zo makkelijk. Vaststaat dat de Teide in enige vorm niet mag ontbreken. Bij de Teide denken mensen vaak aan het bestijgen van de kolossale vulkaan wat inmiddels is uitgegroeid tot een behoorlijk commercieel gebeuren. En wie nu naar boven wil met de kabelbaan moet dit online van te voren al geregeld hebben. Maar bij de Teide hoort ook het gelijknamige nationale park. Daar kunnen in alle soorten en maten bijzondere wandelingen gemaakt worden in een uniek vulkaanlandschap. Niet minder spectaculair wandelen is het in de Mascakloof. Een inspannende wandeling die voert door de meeste ruige kloof van Tenerife. De excursie eindigt bij de baai waar boten de wandelaars op afspraak naar Los Gigantes brengen. Een derde uiterst spectaculair natuurgebied is het groene Anagagebergte dat in het uiterste noordoosten van Tenerife is gelegen. Bijvoorbeeld bekend vanwege het oer laurierbos dat zich bevindt op de hoogst gelegen delen van het gebied. Maar in de omgeving van het natuurpark Parque Rural de Anaga, Unesco Biosfeerreservaat bevinden zich bijvoorbeeld ook schitterende stranden.Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring