Spaanstalige Wereld Agenda

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

17-02-2023
Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife is het tweede grootste carnaval ter wereld. Van alle carnavals in Spanje en Europa is Carnaval de Santa Cruz het meest swingend en Zuid-Amerikaans. Tijdens het carnaval barst de hoofdstad van Tenerife volledig uit zijn voegen met enorme straatevenementen. Het thema voor 2022 is science fiction.

Kenmerken Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife kent zijn eigen karakter met een aantal bijzondere tradities. Extravagante en kostbare kleding, net als opzwepende Caribische muziek zijn duidelijke Latijns-Amerikaanse invloeden die het carnaval kleuren. Typerend voor het carnaval van Santa Cruz is ook dat het zich grotendeels op straat afspeelt. Eten, drinken en vooral dansen. Het fijne klimaat van Tenerife en de veilige reputatie die het carnaval geniet, staan garant voor ideale condities voor een massaal straatfeest. Het carnaval laat zich onderverdelen in twee vieringen: het officiële carnaval en het massale straatcarnaval. Aan het officiële carnaval doen honderden groepen mee. Hier behoren de murgas, bekend om hun ironische en satirische teksten. Verder heb je de comparsas die de Braziliaanse invloeden als ritme, kleur en vrolijkheid representeren. Maar het carnaval van Santa Cruz wordt bovenal gemaakt door het vrolijke en swingende straatcarnava waaraan dagelijks veel duizenden mensen deelnemen. Gehuld in kleurrijke carnavalskleding en dansend op de Caribische ritmes van de lokale orkesten. Bijzonder daarbij zijn ook de karakters die de carnavalsvierders zichzelf aanmeten. Bekende voorbeelden zijn Fidel Castro, Miss Peggy en Charlot. Bij het Carnaval de Santa Cruz hoort ook elk jaar een ander thema. Zo stonden in 2016 de jaren 80 centraal en in 2020 de flirterige jaren 50.

Activiteiten Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife heeft zich sinds het begin in de 18e eeuw voortdurend ontwikkeld en doet dat nog steeds. Tegelijkertijd zijn er een aantal vaste activiteiten en tradities. Zo wordt op woensdag traditiegetrouw de carnavalskoningin (reina) gekozen. Een groots spektakel dat live op tv wordt uitgezonden. Maar de echte carnavalsfestiviteiten barsten los op vrijdag tijdens de grote openingsoptocht in de stad. Daarna volgen elke avond enorme feesten. De climax volgt op dinsdag met El Coso. Een enorme parade die voert langs de Avenida de Anaga. Met de Entierro de la Sardina wordt op woensdag het carnaval weer even traditioneel afgesloten. Dit fenomeen staat voor de symbolische begrafenis van de sardina. Daarmee wordt afscheid genomen van de genoegens van het leven voordat het vasten zijn intrede kan doen. Overladen met stalletjes, muziek en bovenal een uitzinnige feeststemming is Plaza de España het kloppend hart van Carnaval de Santa Cruz de Tenerife. Volg de laatste actuele informatie op de website van Carnaval de Santa Cruz

Periode: woensdag 17 februari - zondag 26 februari 

terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring