Gelegen in het noordwesten van Tenerife was Puerto de la Cruz in de 19e eeuw de eerste toeristische stad van het eiland.  Tegenwoordig bedient Puerto de la Cruz dat gelukkig nog steeds een echte Canarische stad is, een gemêleerd reispubliek. De stranden, de boulevard, een in zee aangebracht zwemparadijs, het levendige oude centrum, de haven, de groengebieden in de bovenstad en Punta Brava zorgen voor de nodige variatie. En dan is er ook nog het dierenpark Loro Parque dat grote bekendheid geniet in Spanje. Uitkijkend op de Teide is Puerto de la Cruz ook een geschikte uitvalsbasis voor de hoogste berg van Spanje.

Eerste toeristische stad van Tenerife

Nu vormt het zuiden het toeristisch hart van Tenerife. Circa 80 procent van de reizigers strijkt daar neer. In de 19e eeuw begon het toerisme juist in het noorden. Toen in 1886 was Puerto de la Cruz de eerste stad waar de upper class in chique hotels, theehuizen en groengebieden neerstreek. Maar het zuiden van Tenerife bleek over nog betere weercondities te beschikken. Dat zorgde ervoor dat in de jaren 70 van de 20e eeuw de reisindustrie zich verplaatste. Toch lijkt het dat de toeristische historie van Puerto de la Cruz zijn sporen op een positieve manier heeft achtergelaten. Dat wil zeggen dat de stad een goede mix is geworden van toerisme en lokaal karakter. Wat verder opvalt is dat Puerto de la Cruz met zijn 30.000 inwoners nog heel uitgestrekt is. Je vindt er niet alleen een kilometerslange kustlijn, in oostelijke en westelijke richting, maar ook een historische kern en nog een interessant bovengedeelte.

Stranden, zwemparadijs en attractiepark

De stranden van Puerto de la Cruz strekken zich kilometers lang uit: van Playa Martiánez in oostelijke richting helemaal tot Playa Jardín in westelijke richting. Ga je de kant op Playa Martiánez dan loopt je aan tegen een drukbezochte boulevard die uitkijkt op bekendste attractie van Puerto de la Cruz: Lago Martiánez. Het zwembadcomplex annex zeemeer werd ontworpen door de architect César Manrique. Opgeleverd in 1971 werd het complex daarna nog een aantal keer onder handen genomen. Inmiddels kun je er zwemmen in zeven zwembaden die gevuld zijn met gefilterd zeewater of vanuit een aangename strandbar of ligbed relaxen. In Punta Brava vind je het grootste attractiepark van de Canarische Eilanden dat zich elk jaar verder uitbreidt. Dolfijnen, krokodillen, reuzenschildpadden, gorilla's, je gaat het er allemaal vinden.   

Het centrum en de haven van Puerto de la Cruz

Het oude centrum en de nabijgelegen haven vormen het kloppend hart van Puerto de la Cruz. De pleinen Plaza de Catedral en het grotere Plaza del Charco. Aan het Plaza de Catedral strijkt de bekoorlijke Iglesia de Nuestra Señora de la Peña de Francia en een paar fijne historische hotels. Iets verderop richting Plaza del Charco vinden we nog een 17e eeuwse kerk. Terug naar de eerste kerk waar op de avond een aangename sfeer heerst met aangename livemuziek. Die oude kern van Puerto de la Cruz zorgt voor een perfect evenwicht met de meer toeristische zones van Puerto de la Cruz. 

Bovengedeelte en Punta Brava

Wie goed in zijn tijd zit neemt ook een kijkje in het hogergelegen gedeelte van Puerto de la Cruz. Het is daar met verschillende bezienswaardige groene plekken fijn toeven. Je vindt er bijvoorbeeld een grote Botanische tuin met een fraaie verzameling exotische planten en bomen: Jardín Botánica. Ooit in de 18e eeuw gesticht op koninklijk bevel om tropische planten naar Spaans grondgebied te halen. Op Tenerife waar ze moesten acclimatiseren bleken ze goed te aarden in tegenstelling tot de hoftuin in Madrid waar ze voor bedoeld waren. 








Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring