Dulce Ávila is wereldberoemd vanwege haar middeleeuwse stadsmuren die de gehele oude binnenstad omringen. Sinds 1985 een Unesco-stad dankzij haar uitgestrekte muren en talloze nationale monumenten. Gesitueerd op een hoogte van 1131 meter is Ávila de hoogstgelegen provinciehoofdstad van Spanje. Maar mysterieus Ávila is ook vermaard als geboortestad van de heilige Theresia die in Spanje zeer veel aanzien geniet. De beroemde stadsmuren van 
Ávila

Wie de stad nadert en de machtige ring van 88 torens en 9 poorten ziet oprijzen, begrijpt waarom Ávila zoveel bezoekers trekt. De 12e eeuwse muren van ruim 2,5 kilometer blijven een onweerstaanbaar plaatje. Voor de meeste bezoekers is Centro de Recepción de Visitantes het vertrekpunt voor de muur. Bij dit toeristenbureau arriveren de toeristenbussen, is allerhande informatie verkrijgbaar en kun je kaartjes verkrijgen om de muur te betreden. Dat wil zeggen als je bovenop de muur wilt lopen, want je kunt er ook voor kiezen om vanaf de buitenkant via een wandelpad langs de stadsmuren te lopen. Via deze laatste manier loop je rondom de gehele stadsmuur. Deze flinke wandeling van ruim drie kilometer voert naar verschillende stadspoorten die toegang verlenen tot de oude binnenstad.  

Kathedraal Avila vanuit hotel Palacio de los Veladas

Binnen de stadsmuren van Ávila

Achter de middeleeuwse muren ligt een alleraardigst centrum verborgen rijkelijk gevuld met romaanse architectuur, gotische kerken, kloosters, musea, sierlijke hotels en renaissancistische paleisen. Hetzelfde kan gezegd worden over de heerlijke lokale lekkernijen als ham, chocolade en gebakjes in het oude centrum waarvan met name de yemas (gemaakt van ei en suiker) in Spanje veel bekendheid genieten. Neem wat paleisjes en hotels betreft zeker een kijkje in Palacio de los Veladas dat pal naast de kathedraal is gelegen. Het is een prachtig voorbeeld van een renaissancistische paleis dat nu dienst doet als een viersterrenhotel. Het zal niet verbazen dat de formidabele patio een geliefde lunch- en dinerplek is. En als je daar toch bent, neem dan ook een kijkje in de strenge, gotische kathedraal waarvan het retabel en de kloostergalerij binnen speciale aandacht verdienen. Daarna is het tijd om jezelf te trakteren op yemas bij het nabijgelegen La Flor de Castillade aan de Plaza de José Tomé. 

Basílica de San Vicente in Avila

Volg de voetstappen van de heilige Theresia

Ávila is bovenal de stad van Teresa de Ávila (in het Nederlands: Theresia van Ávila). De heilige Theresia geldt als Spanjes beroemdste mysticus en als één van de meest invloedrijke vrouwen en hervormers van de katholieke kerk. Ruim 500 jaar geleden (in 1515) werd zij geboren in Ávila en precies op deze plek staat nu haar museum maar daarover later meer. Je zult het snel merken, Teresa is overal aanwezig in Ávila. Een van de 15 Teresaplekken in Ávila is Los Cuatro Postes, waaraan een beroemde annekdote is verbonden. Reeds op zevenjarige leeftijd wilde Teresa het martelaarschap bereiken en daarom liep ze met haar broertje weg van huis. Maar een oplettende oom stak hier op het allerlaatste moment een stokje voor. Deze iconische plek bevindt zich op een heuvel en is derhalve een regelrechte aanrader vanwege het magistrale uitzicht op de ommuurde stad. Een andere prominente Teresaplek is haar geboortehuis, dat nu Convento Santa Teresa is geheten. Dit informatieve museum toont een aantal interessante en opvallende relikwieën. Wat te denken van het zadel waarop ze Spanje doorkruiste én haar vinger met ring en al...
Op negentienjarige leeftijd werd Teresa non en van 1535 en 1574 zou ze in Convento de la Encarnación gaan wonen en werken. Dit was ook de periode dat Teresa haar eerste klooster stichtte: het buiten de stadsmuren gelegen Convento de San José. Teresa zou sterven op 4 oktober 1582 en haar feestdag vindt jaarlijks plaats op 15 oktober. Teresa wordt in Spanje vooral geprezen vanwege het hervormen van de Orde der Karmelieten, het stichten van tientallen kloosters en het schrijven van belangrijke mystieke werken. In Nederland had Teresa grote invloed op de in 1985 zalig verklaarde karmeliet Titus Brandsma. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring