Ávila is wereldberoemd vanwege haar middeleeuwse stadsmuren die de gehele oude binnenstad omringen. Sinds 1985 een Unesco-stad dankzij haar uitgestrekte muren en talloze nationale monumenten. Gesitueerd op een hoogte van 1131 meter is Ávila de hoogstgelegen provinciehoofdstad van Spanje. Maar mysterieus Ávila is ook vermaard als geboortestad van de heilige Theresia die in Spanje zeer veel aanzien geniet. De beroemde stadsmuren van 
Ávila

Wie de stad nadert en de machtige ring van 88 torens en 9 poorten ziet oprijzen, begrijpt waarom Ávila zoveel bezoekers trekt. De 12e eeuwse muren van ruim 2,5 kilometer blijven een onweerstaanbaar plaatje. Een logisch vertrekpunt voor de muur is Centro de Recepción de Visitantes. Bij het toeristenbureau arriveren de toeristenbussen, is informatie verkrijgbaar en kun je een kaartje ophalen om de muur te betreden. Dat wil zeggen als je bovenop de muur wilt lopen, want je kunt er ook voor kiezen om vanaf de buitenkant via een wandelpad langs de stadsmuren te lopen. Via deze laatste manier loop je rondom de gehele stadsmuur. Deze flinke wandeling van ruim drie kilometer voert naar verschillende stadspoorten die toegang verlenen tot de oude binnenstad.  

Kathedraal Avila vanuit hotel Palacio de los Veladas

Binnen de stadsmuren van Ávila

Achter de middeleeuwse muren ligt een fijn historisch centrum verborgen gevuld met romaanse architectuur, gotische kerken, kloosters, musea, sierlijke hotels en renaissancistische paleizen. Pal naast de kathedraal is Palacio de los Veladas gelegen dat tegenwoordig dienst doet als viersterrenhotel. Maar bovenal een prachtig voorbeeld van een renaissancistisch paleis. De formidabele patio is een geliefde lunch- en dinerplek met uitzicht op de kathedraal is. De streng ogende gotische kathedraal kent een fraai interieur waarvan het retabel en de kloostergalerij speciale aandacht verdienen. Binnen de stadsmuren wacht je ook een imposant culinair aanbod. Tot de lokale lekkernijen behoren ham, chocolade en gebakjes. Gemaakt van ei en suiker geniet vooral het gebakje yemas in heel Spanje bekendheid. Goed om jezelf na een rondje Ávila te trakteren op yemas. Mooie adresjes genoeg. Ga bijvoorbeeld naar La Flor de Castilla aan de Plaza de José Tomé. 

Basílica de San Vicente in Avila

Volg de voetstappen van de heilige Teresa

Ávila is bovenal de stad van Teresa de Ávila. De heilige Teresa geldt als Spanjes beroemdste mysticus en één van de invloedrijkste vrouwen en hervormers van de katholieke kerk. Teresa wordt in Spanje vooral geprezen vanwege het hervormen van de Orde der Karmelieten, het stichten van tientallen kloosters en het schrijven van belangrijke mystieke werken. In Nederland had Teresa grote invloed op de in 1985 zalig verklaarde karmeliet Titus Brandsma. Ruim 505 jaar geleden in 1515 werd ze geboren in Ávila. Precies op die plek staat nu haar museum maar daarover later meer. Met ruim 15 Teresaplekken is de mysticus alom aanwezig in Ávila. Een van die plekken is Los Cuatro Postes waaraan een beroemde anekdote is verbonden. Reeds op zevenjarige leeftijd wilde Teresa het martelaarschap bereiken. Daarom liep ze met haar broertje weg van huis, maar een oplettende oom stak hier net een stokje voor. Deze iconische plek bevindt zich op een heuvel en alleen vanwege het magistrale uitzicht op de ommuurde stad het bezoeken waard. Een andere prominente Teresalocatie is het eerdergenoemde geboortehuis, nu Convento Santa Teresa geheten. Het informatieve museum toont een aantal interessante en opvallende relikwieën. Wat te denken van haar vinger met ring en al? Op 19-jarige leeftijd werd Teresa non en van 1535 en 1574 zou ze in Convento de la Encarnación gaan wonen en werken. Dit was ook de periode dat ze haar eerste klooster stichtte. En dat was het buiten de stadsmuren gelegen Convento de San José. Teresa zou sterven op 4 oktober 1582, maar haar feestdag wordt jaarlijks gevierd op 15 oktober. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring