Op maar 14 kilometer verwijderd van Marokko is Tarifa de zuidelijkste stad van het Europese vasteland. Ooit een Arabisch bolwerk op het Iberisch Schiereiland, tegenwoordig de kitesurfhoofdstad van Europa met een spetterend nachtleven. De Straat van Gibraltar is niet alleen gemaakt voor surfen maar ook voor het spotten van walvissen, dolfijnen en een grote verscheidenheid aan vogels. De kleine kustplaats is gezegend met spectaculaire stranden, tevens de langste van de provincie Cádiz. Gezien haar zuidelijke ligging kent Tarifa zeer milde winters. 

Boulevard Tarifa
 

Moorse roots en een beroemde legende

De naam Tarifa is afgeleid van Tarik ibn Marik die in 710 de eerste Moorse inval op het schiereiland aanvoerde. In 1294 vond de Reconquista plaats onder leiding van Alfonso Pérez de Guzmán waaraan een bijzonder verhaal is verbonden. De Moren wisten de stad te omsingelen en de zoon van de Guzmán gevangen te nemen. Belast met de verdediging van de stad verschanste Guzmán zich in een fort. Toen zij dreigden met het doden van zijn negenjarige zoon wist hij niet van wijken. Tarifa bleef behouden maar Guzmán betaalde een hoge prijs, want zijn zoon werd inderdaad gedood. Guzmán kreeg al snel de bijnaam El Bueno. 'De Goede' is toegevoegd aan het fort: Castillo de Guzmán el Bueno. Vandaag de dag bepaalt het kasteel nog steeds het stadsbeeld van Tarifa. Al net zo'n symbolische plek is Puerta de Jerez waarachter het compacte oude centrum van Tarifa ligt verborgen. Hoewel de poort werd gebouwd na de verovering, stamt de oude stad uit de Moorse periode. Wie 's avonds op doordeweekse dagen door de smalle Moorse straatjes slentert langs karakteristieke witte huisjes en theehuisjes waant zich in Moors Spanje. In de weekenden is de sfeer heel anders wanneer deze zelfde pittoreske smalle straatjes worden bevolkt door een internationaal surfpubliek die het leven vieren in een van de gezellige kroegjes.   

Stranden Tarifa

 

Stranden, duinen en surfgenot 

Tarifa ligt aan de Costa de la Luz waar de Middellandse Zee overgaat in de Atlantische Oceaan. Hierdoor kan het flink waaien aan de royale stranden wat zo zijn voor- en nadelen heeft afhankelijk van waarvoor je naar het strand gaat natuurlijk. In Tarifa is het heerlijk om een lange strandwandeling te maken: van Playa Chica dat het dicht bij het centrum ligt, tot het bredere en meer uitgestrektere Playa de los Lances. De ligging en de unieke surfgolven maken Tarifa en zijn omgeving een waar surfparadijs. Aan surfaccommodaties is geen gebrek. Surfers kunnen verblijven op campings en hostels die zijn gelegen pal aan de stranden van Tarifa en aan de weg naar Cádiz. Ook in de hoofdstraat van Tarifa die bezaaid is met surfwinkels is het surfen wat de klok slaat. Maar waar vindt het surfgeweld nu precies plaats? Veel surfers en windsurfers zijn te vinden aan het strand Punta Paloma dat bij de Baai van Valdevaqueros ligt. Kitesurfers op hun beurt trekken naar het eerdergenoemde Playa de los Lances niet al te ver van het oude centrum van Tarifa. Goed om te weten: het surfhoofdseizoen loopt van april tot oktober.

Walvissen, dolfijnen en vogels spotten

Wie van wandelen en natuur houdt, loopt van Tarifa helemaal door naar Playa de Valdevaqueros, een groots strand dat is uitgerust met imponerende zandduinen. Naast stranden heeft Tarifa voor natuurliefhebbers nog veel meer in petto. Aan en rondom de stranden bevinden zich bergen, parken en natuurreservaten. De Straat van Gibraltar, de smalle doorgang tussen Spanje en Afrika, is het habitat van verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Dat maakt Tarifa tot de beste plekken van Europa om walvissen en dolfijnen te spotten waarvoor je het beste in de maanden juli en augustus kunt toeslaan met speciale zee-excursies. Zwem je liever tussen de vissen? Ga dan duiken bij Isla de las Palomas en laat je verrassen door scheepswrakken, koralen en octopussen. Tarifa is ook een must voor vogelliefhebbers. De kustplaats ligt namelijk op een route waar meer dan 200 verschillende vogelsoorten de oversteek maken. Je kunt de ooievaars, aasgieren, dwergarenden en tal van andere vogels bekijken vanuit de heuvels, bossen of simpel vanaf de stranden.  

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring