Reizen Tarifa (Spanje)

Tarifa is gelegen in het zuidelijkste puntje van Spanje. Op slechts veertien kilometer van Marokko vormde het ooit een Arabisch bolwerk op het Iberisch Schiereiland. Tegenwoordig is Tarifa de bekendste (kite)surfhotspot van Europa dankzij de ligging aan de Straat van Gibraltar. De kleine strandplaats biedt een aantal voortreffelijke stranden die worden gerekend tot de langste van de provincie Cádiz. Maar de kustlijn van Tarifa heeft nog meer in petto. Zo is de Straat van Gibraltar zeer geschikt voor het spotten van walvissen, dolfijnen en vogels. De zuidelijkste stad van Europa kent bovendien zeer milde winters.

Boulevard Tarifa
 

Moorse roots en een beroemde legende

De naam Tarifa is afgeleid van Tarik ibn Marik die in 710 de eerste Moorse inval op het schiereiland aanvoerde. In 1294 vond de Reconquista plaats onder leiding van Alfonso Pérez de Guzmán. Aan deze herovering is een beroemde gebeurtenis verbonden. De Moren wisten op een bepaald moment de stad te omsingelen en zelfs de zoon van de Guzmán gevangen te nemen. De Guzmán die belast was met de verdediging van de stad, verschanste zich in een fort. Hij wenste zich echter onder geen beding over te geven - zelfs niet toen er gedreigd werd om zijn negenjarige zoon te doden. Tarifa bleef behouden, maar hij betaalde hiervoor een hoge prijs, want zijn zoon werd inderdaad gedood. De Guzmán kreeg al snel de bijnaam El Bueno (De Goede), dat is toegevoegd aan de naam van het fort: Castillo de Guzmán el Bueno.
Castillo de Guzman El Bueno bepaalt nog steeds het stadsbeeld van Tarifa. Ook een symbolische plek waar je letterlijk en figuurlijk niet om heen kan, is de Puerta de Jerez. Achter deze toegangspoort ligt het compacte oude centrum verborgen. Hoewel de poort werd gebouwd na de verovering, dateert de oude stad uit de Moorse periode. Wie 's avonds op doordeweekse dagen door de smalle Moorse straatjes slentert langs karakteristieke witte huisjes en theehuisjes zal zich in Moors Spanje wanen. In de weekenden heerst er een heel andere sfeer. Diezelfde pittoreske smalle straatjes worden dan bevolkt door een internationale (surf)crowd die de dag afsluit in een van de gezellige kroegjes.   

Stranden Tarifa

 

Stranden, duinen en surfgenot 

Tarifa ligt aan de Costa de la Luz waar de Middellandse Zee overgaat in de Atlantische Oceaan. Hierdoor kan het flink waaien aan de royale stranden wat zo zijn voor- en nadelen kent. Vanaf Tarifa kun je naar een aantal stranden lopen. Playa Chica ligt het dichtst bij het oude centrum. Daarna volgt het bredere en meer uitgestrektere Playa de los Lances. De ligging en de unieke surfgolven maken Tarifa en zijn omgeving een waar surfparadijs. Aan surfaccommodaties is bepaald geen gebrek. Je vindt volop campings en hostels die zijn gelegen aan de strand van Tarifa en aan de weg naar Cádiz. Ook in de hoofdstraat van Tarifa die bezaaid is met surfwinkels is het surfen wat de klok slaat. Maar waar vindt het surfgeweld nu precies plaats? Veel surfers en windsurfers zijn te vinden aan het strand Punta Paloma dat bij de Baai van Valdevaqueros ligt. Kitesurfers trekken vooral naar het eerdergenoemde Playa de los Lances niet al te ver van het oude centrum. Ook handig om te weten: het surfhoofdseizoen loopt van april tot oktober

Walvissen, dolfijnen en vogels spotten

Wie van wandelen en natuur houdt, loopt van Tarifa helemaal door naar Playa de Valdevaqueros, een imposant strand dat is uitgerust met kolossale zandduinen. Naast stranden heeft Tarifa voor natuurliefhebbers nog veel meer in petto. Aan en rondom de stranden bevinden zich bergen, parken en natuurreservaten. En de kustlijn van Tarifa behoort zelfs tot de beste plekken van Europa om walvissen en dolfijnen te spotten. De Straat van Gibraltar, de smalle doorgang tussen Spanje en Afrika, is het habitat van verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Als je voor de walvissen komt, dan maak je de meeste kans om ze in juli en augustus te spotten. Zwem je liever tussen de vissen? Ga dan duiken bij Isla de las Palomas en laat je verrassen door scheepswrakken, koralen en octopussen. Tarifa is ook een must voor vogelliefhebbers aangezien de stad op een route ligt waar meer dan 200 verschillende vogelsoorten oversteken waaronder ooievaars, aasgieren en dwergarenden. Je kunt de vogels bekijken vanaf de heuvels, in de bossen of op de stranden. 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Spanje