Op maar 14 kilometer verwijderd van Marokko is Tarifa de zuidelijkste stad van het Europese vasteland. Ooit een Arabisch bolwerk op het Iberisch Schiereiland, tegenwoordig de kitesurf hoofdstad van Europa met een goed nachtleven. De Straat van Gibraltar leent zich niet alleen voor surfen maar ook voor het spotten van walvissen, dolfijnen en een grote verscheidenheid aan vogels. De kleine kustplaats is tevens gezegend met spectaculaire stranden, die tot de langste van de provincie Cádiz horen. Gezien haar zuidelijke ligging kent Tarifa bovendien zeer milde winters. 

Boulevard Tarifa
 

Moorse roots en een beroemde legende

De naam Tarifa is afgeleid van Tarik ibn Marik. In 710 voerde hij de eerste Moorse inval op het schiereiland aan. In 1294 vond de Reconquista plaats onder leiding van Alfonso Pérez de Guzmán waaraan een bijzonder verhaal is verbonden. De Moren wisten de stad te omsingelen en de zoon van de Guzmán gevangen te nemen. Belast met de verdediging van de stad verschanste Guzmán zich in een fort. Toen zij dreigden met het doden van zijn negenjarige zoon wist hij niet van wijken. Tarifa bleef behouden maar Guzmán betaalde daarvoor een hoge prijs. Zijn zoon werd inderdaad gedood. Guzmán kreeg al snel de bijnaam El Bueno. 'De Goede' is ook toegevoegd aan het fort: Castillo de Guzmán el Bueno. Vandaag de dag bepaalt het kasteel nog steeds het stadsbeeld van Tarifa. Al net zo'n symbolische plek is Puerta de Jerez. Daarachter ligt het compacte oude centrum van Tarifa verborgen. Hoewel de poort werd gebouwd na de verovering, stamt de oude stad nog uit de Moorse periode. Wie 's avonds op doordeweekse dagen door de smalle Moorse straatjes slentert langs karakteristieke witte huisjes en theehuisjes waant zich dan ook in Moors Spanje. In de weekenden is de sfeer heel anders wanneer deze zelfde pittoreske smalle straatjes worden bevolkt door een internationaal surfpubliek die het leven vieren in een van de gemoedelijke kroegjes.   

Stranden Tarifa

 

Stranden, duinen en surfen 

Tarifa ligt aan de Costa de la Luz waar de Middellandse Zee overgaat in de Atlantische Oceaan. Hierdoor kan het flink waaien aan de royale stranden. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen afhankelijk van wat je op het strand gaat doen. In Tarifa is het heerlijk om een lange strandwandeling te maken. Je kunt dan beginnen bij Playa Chica dat het dicht bij het centrum is gelegen. Dan volgt het bredere en  uitgestrekte Playa de los Lances. De ligging en de unieke surfgolven maken Tarifa en zijn omgeving een waar surfparadijs. Aan surfaccommodaties is eveneens gebrek. Surfers kunnen verblijven op specialale surfcampings en in hostels die zijn gelegen pal aan de stranden van Tarifa en aan de weg naar Cádiz. Ook in de hoofdstraat van Tarifa s het surfen wat de klok slaat afgaande op de vele surfwinkels. Waar precies gesurft wordt? Veel surfers en windsurfers zijn te vinden aan het strand Punta Paloma bij de Baai van Valdevaqueros. Kitesurfers op hun beurt trekken naar het eerdergenoemde Playa de los Lances niet al te ver van het oude centrum van Tarifa. Goed om te weten: het surf hoofdseizoen loopt van april tot oktober.

Walvissen, dolfijnen en vogels spotten

Wie van wandelen en natuur houdt, loopt van Tarifa helemaal door naar Playa de Valdevaqueros. Dit grootse strand is uitgerust met imponerende zandduinen. Naast stranden heeft Tarifa voor natuurliefhebbers nog veel meer in petto. Aan en rondom de stranden bevinden zich bergen, parken en natuurreservaten. En de Straat van Gibraltar, de smalle doorgang tussen Spanje en Afrika, is het habitat van verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Dat maakt Tarifa tot de beste plekken van Europa om walvissen en dolfijnen te spotten. Hiervoor kun je het beste in de maanden juli en augustus toeslaan. Zwem je liever tussen de vissen? Ga dan duiken bij Isla de las Palomas en laat je verrassen door scheepswrakken, koralen en octopussen. Tarifa heeft ook voor vogelliefhebbers enorm veel in petto. De kustplaats ligt namelijk op een route waar meer dan 200 verschillende vogelsoorten de oversteek maken: ooievaars, aasgieren, dwergarenden en tal van andere vogels. Je kunt ze bekijken vanuit de heuvels, bossen of simpel vanaf de stranden.  

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring