Baeza is één van de hoogtepunten van de provincie Jaén. Dit mooie Unesco stadje is geliefd bij toeristen om zijn unieke renaissancearchitectuur. Dat Baeza betrekkelijk weinig Moorse architectuur kent, heeft te maken met het feit dat ze als eerste Andalusische stad op de Moren werd heroverd. Daarnaast heeft de renaissancearchitect Andrés de Vandelvira het uiterlijk van het schone Baeza voor een groot deel heeft vormgegeven. 

voormalige universiteit Baeza

Rijk verleden met strategische ligging

Baeza bevindt zich op grond dat sinds de Bronstijd constant bewoond is. In de middeleeuwen was Baeza een Moorse stad totdat Ferdinand III de stad in 1226 definitief heroverde op de Moren. In die tijd nam Baeza, gelegen op drie heuvels in een kleine vallei aan de Guadalquivir, een zeer belangrijke positie in tussen het christelijke Castilië en het machtige Moorse Al-Andaluz. En juist daarom was Baeza toen een welhaast onneembaar bolwerk van stadsmuren en forten. Wie hier het fijne van wil weten, zou zeker Centro de Interpretación Torreón Puerta de Ubeda moeten bezoeken. Dit kleine informatiecentrum is gevestigd in een voormalige toren van de Almohaden en toont de nodige informatie over de uitgevochten veldslagen. De huidige renaissancearchitectuur is grotendeels terug te voeren op de 16e eeuw toen de Spaanse architect Andrés de Vandelvira er prachtige gebouwen ontwierp in opdracht van een aantal rijke families. In 2003 werd Baeza beloond voor zijn pracht en praal met een eervolle vermelding op de Unesco werelderfgoedlijst. 

Rondje oude stad Baeza

Een van de charmes van de Baeza is de compactheid van het fraaie oude centrum wat maakt dat je Baeza met gemak in een halve dag kunt verkennen. Een rondje Baeza zou kunnen beginnen bij de promenade Paseo de la Constitución, maar niet voordat je bent neergestreken op het zonovergoten terras voor een koffie of misschien wel voor een ijsje van olijfolie - een goed begin is immers het halve werk. Vanaf de promenade sta je zo bij het toeristenbureau aan de Plaza del Pópulo waar je een plattegrond kunt ophalen hoewel je die niet echt nodig hebt in het bescheiden centrum van Baeza. Je staat ook zo bij de oude universiteit, ooit één van de eerste universiteiten van Spanje dat inmiddels dienst doet als dependence van een nieuwe universiteit genaamd Universidad Internacional de Andalucía. Vervolgens kun je tal van aanlokkelijke schilderachtige straatjes inslaan. Wat verderop vinden we de kathedraal waar Andrés de Vandelvira in 1567 zijn stempel op drukte door er renaissance-elementen aan toe te voegen. Een dagje Baeza in stijl eindigen? Ga tafelen in een van de fijne restaurants van Baeza waar streekgerechten en de allerbeste olijfolie hand in hand gaan.   

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring