Een van de hoogtepunten van de provincie Jaén is het mooie Unesco stadje Baeza, geliefd om haar unieke renaissancearchitectuur. Dat ze betrekkelijk weinig Moorse architectuur kent, houdt verband met het feit dat ze als eerste Andalusische stad op de Moren werd heroverd. Daarnaast heeft renaissancearchitect Andrés de Vandelvira een flinke stempel op het uiterlijk gedrukt van het schone Baeza. 

voormalige universiteit Baeza

Rijk verleden met strategische ligging

Baeza bevindt zich op grond dat sinds de Bronstijd constant bewoond is. In de middeleeuwen was Baeza een Moorse stad totdat Ferdinand III de stad in 1226 definitief heroverde op de Moren. In die tijd nam Baeza, gelegen op drie heuvels in een kleine vallei aan de Guadalquivir, een zeer belangrijke positie in tussen het christelijke Castilië en het machtige Moorse Al-Andalus. En juist daarom was Baeza toen een welhaast onneembaar bolwerk van stadsmuren en forten. Wie hier het fijne van wil weten, bezoekt Centro de Interpretación Torreón Puerta de Ubeda. Gevestigd in een voormalige toren van de Almohaden toont dit kleine informatiecentrum de nodige informatie over de uitgevochten veldslagen. De huidige renaissancearchitectuur is grotendeels terug te voeren op de 16e eeuw toen de Spaanse architect Andrés de Vandelvira er prachtige gebouwen ontwierp in opdracht van een aantal rijke families. In 2003 werd Baeza beloond voor zijn pracht en praal met een eervolle vermelding op de Unesco werelderfgoedlijst. 

Rondje oude stad Baeza

Een van de charmes van de Baeza is de compactheid van het fraaie oude centrum, wat maakt dat je haar met gemak in een halve dag kunt verkennen. Een rondje Baeza zou goed kunnen beginnen bij de promenade Paseo de la Constitución, maar niet voordat je bent neergestreken op het aangrenzende zonovergoten terras voor een koffie of misschien wel voor een ijsje van olijfolie. Vanaf de promenade sta je zo bij het toeristenbureau aan de Plaza del Pópulo. Daar kun je een plattegrond ophalen, hoewel je die niet echt nodig hebt in het bescheiden centrum van Baeza. Je staat ook zo bij de oude universiteit. Gesticht in 1538 behoort ze tot de oudste universiteiten van Spanje. Nu doet ze dienst als dependance van de nieuwe universiteit: Universidad Internacional de Andalucía. Vervolgens kun je verschillende aanlokkelijke schilderachtige straatjes inslaan. Wat verderop vinden we ook nog de kathedraal waar Andrés de Vandelvira in 1567 zijn stempel op drukte met het toevoegen van renaissance-elementen. Een dagje Baeza in stijl eindigen? Ga dan tafelen in een van de fijne restaurants van Baeza waar de beste streekgerechten en de allerbeste olijfolie hand in hand gaan.   


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring