Potes is een pittoresk bergdorp iets ten oosten van de magistrale Picos de Europa. Potes is de laatste plaats op weg naar de Fuente Dé kabelbaan en wordt alleen daarom al veel bezocht. Om de benen te strekken, om neer te strijken in een van de restaurants of als vertrekpunt voor wandeltochten in de omringende prachtige berglandschappen.        

Torre del Infantado in Potes

Het pittoreske stadje Potes

Wie Potes tegemoet komt rijden, moet hier wel even stoppen, want het plaatsje ziet er appetijtelijk uit. Het gehucht Potes is de hoofdstad van het gewest Liébana in de regio Cantabria. Liébana geniet bekendheid vanwege de druiven die er worden verbouwd waarvan het lokale drankje orujo wordt gemaakt. Vanaf de rand van het dorp, want daar moet je je auto kwijt zien te raken, loop je langs een riviertje naar het bescheiden centrum. Onderweg passeer je bruggetjes en een robuuste verdedigingstoren genaamd Torre del Infantado. In de smalle straatjes zitten opvallend veel restaurants voor de omvang van Potes. Goed aangeschreven staan onder meer Casa Cayo en El Bodegón waar stevige kost uit de regio wordt geserveerd. Als je er iets bestelt van het huis, comida casera, dan kan het eigenlijk niet mis gaan.  

Van Potes naar Fuente Dé

Fuentes Dé ligt in een rechte lijn op 23 kilometer ten westen van Potes. In werkelijkheid rijd je er zigzaggend heen dwars door een spectaculair berglandschap. Onderweg zou je de afslag kunnen pakken naar Monasterio de Santo Toribio de Liébana, een belangrijke kloosterkerk die vooral in Spanje grote bekendheid geniet. Dit oorspronkelijke 7e eeuwse complex is vernoemd naar de beroemde priester Beatus van Liébana die hier in de 8e eeuw het vooraanstaande 'Commentaar op de Openbaring' schreef. Bezoekers komen ook af op het grootste overgebleven stuk van het originele kruis dat hier in de 8e eeuw naar toe zou zijn gebracht. Dit tezamen maakt dit relatief onbekende kloostercomplex één van de prominente plaatsen voor het christendom. Weer terug op de doodlopende weg naar Fuentes Dé wordt de omgeving fraaier naarmate de kabelbaan nadert. In deze omgeving vinden we ook Hotel del Oso, een hotel annex restaurant aan de voet van de Pico de Europa dat uitstekende beoordelingen ontvangt.    

Kabelbaan Fuente Dé

Fuente Dé, wat is dat eigenlijk? Fuente Dé is een gehucht van zo'n 7 (!) zielen en maakt deel uit van de gemeente Camaleño. Wie arriveert, begrijpt dat het hier maar om een ding draait: de teleférico. Deze kabelbaan schiet je in 3 minuten 753 meter de hoogte in. Vanuit de cabine is het uitzicht al gelijk adembenemend. Maar dit wordt nog overtroffen door het uitzicht boven waar je bij helder weer wordt getrakteerd op een eersteklasuitzicht op de pieken en dalen van de Picos de Europa, het imposantste gebergte van Spanje. Boven zul je je ogen nog verder uitkijken terwijl je wandelt door rotsmassa's en nieuwsgierige bergbokken je pad kruisen. Maar kijk ook omhoog naar de imponerende roofvogels die in de lucht hangen. Een geliefd uitzichtpunt is de Mirador del Cable dat uitkijkt op de zeer fotogenieke besneeuwde toppen van de Picos de Europa. Eigenlijk het enige wat dit sensationeele uitstapje enigszins kan bederven, is nevel en de drukte van het hoogteseizoen, maar gelukkig heb je dat laatste in eigen hand.

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring