Potes is een pittoresk bergdorp iets ten oosten van de magistrale Picos de Europa. Als laatste plaats voor de kabelbaan bij Fuente Dé is Potes een populaire bestemming om neer te strijken. Om de benen te strekken, een restaurantbezoek of als vertrekpunt voor wandeltochten in de niet te versmaden omringende berglandschappen.        

Torre del Infantado in Potes

Het pittoreske stadje Potes

Wie Potes tegemoet komt rijden, moet hier wel even stoppen. Het plaatsje ziet er namelijk appetijtelijk uit. Het gehucht Potes is de hoofdstad van het gewest Liébana in de regio Cantabria. Liébana geniet bekendheid vanwege de druiven die er worden verbouwd waarvan het lokale drankje orujo wordt gemaakt. Vanaf de rand van het dorp, want daar moet je je auto maar zien kwijt te raken, loop je langs een riviertje naar het bescheiden centrum. Onderweg passeer je bruggetjes en een robuuste verdedigingstoren genaamd Torre del Infantado. In de smalle straatjes zitten opvallend veel restaurants voor de omvang van Potes. Goed aangeschreven staan onder meer Casa Cayo en El Bodegón waar stevige kost uit de regio wordt geserveerd. Als je er iets bestelt van het huis (comida casera), dan kan het eigenlijk niet mis gaan.  

Van Potes naar Fuente Dé

Fuente Dé ligt in een rechte lijn op 23 kilometer ten westen van Potes. In werkelijkheid rijd je er zigzaggend heen dwars door een spectaculair berglandschap. Onderweg zou je de afslag kunnen pakken naar Monasterio de Santo Toribio de Liébana. Dit is een belangrijke kloosterkerk die in Spanje grote bekendheid geniet. Het oorspronkelijk 7e eeuwse complex is vernoemd naar de beroemde priester Beatus van Liébana. Hij schreef hier in de 8e eeuw het vooraanstaande 'Commentaar op de Openbaring'. Bezoekers komen ook af op het grootste overgebleven stuk van het originele kruis dat hier in de 8e eeuw naar toe zou zijn gebracht. Dit tezamen maakt het kloostercomplex maakt het één van de prominente plaatsen voor het christendom. Weer terug op de doodlopende weg naar Fuentes Dé.  De omgeving wordt alleen maar fraaier naarmate we de kabelbaan naderen. In de omgeving vinden we ook het uitstekend beoordeeld Hotel del Oso. Een hotel annex restaurant aan de voet van de Pico de Europa.    

Kabelbaan Fuente Dé

Fuente Dé, wat is dat eigenlijk? Eigenlijk is niet meer dan een gehucht van circa 7 (!) dat behoort tot de gemeente Camaleño. Wie arriveert, begrijpt dat het hier maar om een ding draait: de telefério. De kabelbaan schiet je zo in 3 minuten 753 meter de hoogte in. Vanuit de cabine is het uitzicht al gelijk adembenemend. Maar boven wordt dit nog overtroffen. Met eersteklasuitzichten op de pieken en dalen van de Picos de Europa, het imposantste gebergte van Spanje. Boven zul je je ogen alleen maar verder uitkijken, terwijl je wandelt door rotsmassa's en nieuwsgierige bergbokken je pad kruisen. Maar kijk ook omhoog naar de imponerende roofvogels die in de lucht hangen. Mirador del Cable is een geliefd uitzichtpunt dat uitkijkt op de zeer fotogenieke besneeuwde toppen van de Picos de Europa. Eigenlijk het enige wat dit sensationele uitstapje kan bederven, is de nevel en de drukte van het hoogteseizoen, maar daar ben je gelukkig voor een deel zelf bij. 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring