Barcelona is favoriet bij Nederlanders. En niet alleen voor Nederlanders, want de Catalaanse hoofdstad ontving in 2018 nog een kleine 16 miljoen toeristen ondanks een onstuimige periode. Alleen Gaudí's Sagrada Familía trekt jaarlijks al 4,5 miljoen bezoekers. De combinatie van cultuur, shoppen, uitgaan en strand maken Barcelona een voortreffelijke stedentrip. 


 
De Rambla en het oude stadscentrum
Het oude stadscentrum van Barcelona telt vele toeristentrekkers. De wereldberoemde Rambla behoeft weinig introductie. De drukbezochte wandelpromenade is bezaaid met uitgaansplekken, souvenirwinkeltjes, straatartiesten en grote stromen toeristen. Als je de drukte van de Rambla wilt ontlopen, duik dan in een van de kleine zijstraatjes. Deze voeren naar tal van leuke winkeltjes, cafés en (tapas)barretjes en brengen je ook naar de wijken El Raval en El Gòthic. In de gotische wijk vinden we naast de gotische kathedraal een aantal prachtige pleinen waaronder het door palmbomen omgeven Plaça Reial. Ook tal van interessante musea liggen in het verschiet waaronder het Museum voor Moderne Kunst en het Stadsmuseum. De twee genoemde wijken staan bekend om hun grote winkelaanbod; van bekende Spaanse winkelketens tot hippe boetiekjes. Hetzelfde geldt voor het restaurantaanbod; van de traditionele Catalaanse keuken tot een verscheidenheid aan internationale restaurants. Als je de Rambla helemaal uitloopt, dan kom je uit bij Barceloneta, het populaire stadsstrand van Barcelonca. De vier kilometer lange kust met haar boulevards, restaurants en strandtenten is ideaal om verkoeling en vertier te zoeken. Met de beste restaurants van de stad is Barceloneta tevens een aanrader voor liefhebbers van mediterrane visgerechten. Voor het nachtleven is het havengebied met haar hippe strandtenten en trendy nachtclubs een aanrader. 
 
Montjuïc: natuur, kunst en spektakel 
Tussen Plaça d'Espanya en de haven bevindt zich de groene heuvel Montjuïc, het bekende recreatie- en natuurgebied van Barcelona. Omringd door prachtige parken en tuinen waakt hier het indrukwekkende fort Castell de Montjuïc dat uitkijkt over zowel de stad als de haven. Om in je achterhoofd te houden, elke maandag, woensdag en vrijdag in de zomermaanden kan de vermaarde Montjuïc-openluchtbioscoop bezocht worden. Op de heuvel vind je ook het Olympisch stadion dat in 1992 de thuisbasis was voor de Olympische Zomerspelen die de stad zoveel goeds bracht. Daarnaast zijn er een aantal interessante musea gevestigd waaronder Museu Nacional d'Art de Catalunya (Nationaal Museum met veel romaanse kunst), Fundació Joan Miró (werk van de Catalaanse kunstenaar Miró) en de expositiehal CaixaFórum. Bezoek ook zeker het aan de voet van de heuvel gelegen Font Màgica. Van mei tot en met september biedt de 'magische fontein' (elke donderdag t/m zondag tussen 21:00 en 23:30) een 'Magic Fountain Show'. Dit woeste, kleurige spektakel waarbij het water van de fonteinen beweegt op de maat van de muziek is een must see.
 
 
L'Eixample en Gràcia: Gaudí's domein  
De beroemde Catalaanse architect Gaudí ontwierp verschillende gebouwen in de stad en waar je ook komt, zijn invloed is zichtbaar. Voor zijn beroemdste creaties zet je koers naar de wijken L'Eixample en Gràcia. Net voorbij Plaça de Catalunya, op de grens tussen L'Eixample en het oude stadscentrum bevinden zich de woonhuizen Casa Battló en Casa Milà. Deze opvallende bouwwerken zijn niet alleen door Gaudí ontworpen maar ook eigenhandig ingericht. Op ongeveer 20 minuten lopen van Casa Battló vinden we Gaudí's beroemdste en indrukwekkendste bouwwerk: Sagrada Familía. Sinds 1882 wordt met man en macht aan de kerk gewerkt. Maar het einde komt in zicht; in 2026 zou het architectonische meesterwerk van Antoni Gaudí voltooid moeten zijn. Ten noorden van het stadscentrum is Gràcia gelegen, een typisch Catalaanse wijk die zich onderscheidt vanwege zijn dorpse karakter en relaxte sfeer. Verwacht er hippe boetiekjes, leuke restaurants, cafés en sfeervolle pleintjes, net als couchsurfing. Maar Gràcia's grootste attractie vormt het kleurrijke Parc Guell, eveneens van Gaudí. In dit park vind je et voormalige woonhuis van de architect waarin nu een klein Gaudímuseum is gevestigd. 
 
 
Musea en kunst in Barcelona
Barcelona kent een groot museumaanbod waar kunstliefhebbers hun hart meer dan kunnen ophalen. Ben je geïnteresseerd in moderne kunst? Bezoek dan MACBA in de wijk El Raval. Of bezoek het Picasso Museum, één van de best bezochte musea van Barcelona. Wil je meer te weten komen over Barcelona en Catalonië? Bezoek dan Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) en het Museu de la Catedral, gewijd aan de historie en kunst van Barcelona. Maar er is nog zoveel meer op het museumgebied...het Archeologisch Museum, CosmoCaixa (wetenschapsmuseum), het Museo de Historia de Barcelona of het veelbezochte Museu Marítim (maritiem museum). Geld besparen? Op zondag tussen 15:00 en 20:00 uur betaal je bij een aantal musea geen entree. Verspreid over de stad telt Barcelona ook verscheidene expositiecentra en kunstgaleries waarvan Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) het bekendste voorbeeld is. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring