Hoofdstad van de gelijknamige provincie in noordelijk Extremadura is Cáceres een niet te missen parel. Hoewel de aantrekkelijke middeleeuwse stad al sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst prijkt, staat Cáceres pas de laatste jaren in de spotlights. Dit dankzij aanbevelingen van New York Times, The Guardian en Time magazine. De ommuurde bovenstad met haar paleizen, torens, poorten en ooievaarsnesten maken Cáceres dan ook een ware middeleeuwse belevenis. Al net zo mooi is het culinaire aanbod aan restaurants en tapasbars van het adelijke Cáceres. Daar komen je smaakpapillen in aanraking met de vermaarde Extremadura keuken. 

Plaza Mayor in Caceres
 

Plaza Mayor en de ommuurde bovenstad

Uitgeroepen tot Werelderfgoed herbergt Cáceres een van de best bewaarde historische centra van Europa. De oude stad van Cáceres laat zich verdelen in twee gedeeltes: het gebied rondom de Plaza Mayor en de hogergelegen bovenstad. Ooit aangebracht als een extra verdedigingswerk waar de bewoners van de stad zich konden verschansen bij aanvallen. Het Plaza Mayor is een langgerekt, levendig plein met terrassen, barretjes en winkelstraatjes waar de meeste sfeer te vinden is. Het epicentrum ook van verschillende festiviteiten en feesten. Zoals het theaterfestival of Womad, ooit door Peter Gabriel opgezet. Via de trappen van de Plaza Mayor loop je zo naar de robuuste Torre Bujaco die de oude stad bewaakt. De bovenstad is rijkelijk gevuld met 15e en 16e eeuwse renaissancistische paleizen en poorten neergezet door conquistadores die hun fortuin vergaarden in de Nieuwe Wereld. Dat is niet anders voor het eerste plein waar je in de ommuurde bovenstad tegen aanloopt: Plaza de Santa María. Ten zuidwesten van dit plein vinden we Plaza de San Jorge waar de hogergelegen Iglesia de San Francisco Javier met zijn markante torens een bijzondere verschijning vormt. Als we het nog hoger opzoeken komen we uit bij het derde plein: Plaza de San Jorge. Wie voldoende tijd heeft, bezoekt ook het nieuwe gedeelte van Cáceres. Om te winkelen of bijvoorbeeld voor een hapje en drankje zonder toeristen.

Culinair Cáceres

Naast de middeleeuwse pracht en praal is gastronomie een andere belangrijke reden om af te reizen naar Cáceres. De gastronomie van Cáceres staat garant voor breed pallet aan lokale Extremadura gerechten. De bekendste daarvan is ongetwijfeld Migas. Met oud brood gevuld met restjes eten was het oorspronkelijk een gerecht voor de armen. Of wat te denken de onvolprezen Pata Negra op basis van zwarte varkens exclusief gefokt op een dieet van eikels en kruiden? Wijnliefhebbers zullen glimlachen als ze in Cáceres op de wijnkaarten prachtwijnen uit Extremadura, Riojas en Riberas del Dueros tegenkomen voor prijzen die maar niet boven de drie euro per glas willen geraken. Hoe mooi is dat? De laatste jaren heeft Cáceres op restaurant- en tapasgebied veel naam weten te maken. Met afstand de beroemdste culinaire verschijning van Cáceres is Atrio, goed voor twee Michelinsterren. Gevestigd in een prachtig paleis dat in de bovenstad is gelegen kun je je hier laten overrompelen door het allerbeste wat de Extremadura keuken in huis heeft. En ook hier mag de wijn niet onvermeld blijven aangezien de zeer omvangrijke wijnkaart van Atrio in 2015 werd uitgeroepen tot de allerbeste ter wereld...vergeet daarom zeker geen kijkje te nemen in de imposante wijnkelder! 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring