Cáceres, hoofdstad van de gelijknamige provincie in noordelijk Extremadura, is de laatste jaren sterk in opkomst. Hoewel de aantrekkelijke middeleeuwse stad al sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst prijkt, staat Cáceres pas de laatste jaren in de spotlights dankzij aanbevelingen van de New York Times en The Guardian. Vooral de ommuurde bovenstad springt eruit met zijn paleizen, torens, poorten en ooievaarsnesten. Al net zo mooi is het culinaire aanbod restaurants en tapasbars waar je je smaakpapillen in aanraking kan laten komen met de vermaarde Extremadura keuken. 

Plaza Mayor in Caceres
 

Plaza Mayor en de ommuurde bovenstad

De oude stad van Cáceres laat zich verdelen in twee gedeeltes: het gebied rondom de Plaza Mayor en de hogergelegen bovenstad. Het Plaza Mayor is een langgerekt, levendig plein met terrassen, barretjes en winkelstraatjes waar de meeste sfeer is te vinden. Via de trappen van de Plaza Mayor loop je zo naar de robuuste Torre Bujaco die waakt over het centrale plein. Ciudad Monumental - de bovenstad - is rijkelijk gevuld met 15e en 16e eeuwse renaissancistische paleizen en poorten neergezet door conquistadores die hun fortuin vergaarden in de Nieuwe Wereld. Dat is niet anders voor het eerste plein waar je in de ommuurde bovenstad tegen aanloopt: Plaza de Santa María. Ten zuidwesten van dit plein vinden we Plaza de San Jorge waar de hogergelegen Iglesia de San Francisco Javier een bijzondere verschijning vormt. Als we het nog hoger opzoeken komen we uit bij het derde plein: Plaza de San Jorge.  

Culinair Cáceres

Misschien wel de belangrijkste reden om naar Cáceres af te reizen: de gastronomie. Extremadura staat bekend om zijn lokale gerechten als migas (oorspronkelijk armenvoedsel bestaande uit oud brood met restjes eten) en de onvolprezen Pata Negra (zwarte varkens exclusief gefokt op een dieet van eikels en kruiden). Wijnliefhebbers zullen glimlachen als ze op de wijnkaarten de mooiste wijnen uit Extremadura maar ook Riojas en Riberas del Dueros tegenkomen voor prijzen die maar niet boven de drie euro per glas geraken, hoe mooi is dat? De laatste jaren heeft Cáceres op restaurant- en tapasgebied veel naam maakt. Met afstand de beroemdste culinaire verschijning is Atrio, gevestigd in een prachtig paleis dat in de bovenstad is gelegen. Hier, tevens een hotel, kun je je laten overrompelen door het allerbeste wat de Extremadura keuken te bieden heeft. En ook hier mag de wijn niet onvermeld blijven aangezien de zeer omvangrijke wijnkaart van Atrio in 2015 is uitgeroepen tot de allerbeste ter wereld...vergeet daarom zeker geen kijkje te nemen in de imposante wijnkelder! Prijstechnisch is Atrio wel een vreemde eend in de bijt want menu's starten er vanaf 130 euro, een uitschieter in vergelijking met de vriendelijk geprijsde restaurants en tapasbars elders in de stad en de regio Extremadura.

 


Reisbestemmingen Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring