Burgos staat vooral bekend om zijn uitzonderlijke gotische kathedraal waar de nationale held El Cid ligt begraven. Het traditionele Burgos staat ook te boek als de wieg van Castilië waaruit Spanje en het Spaans is ontstaan. Maar de centraal gelegen noordelijke stad heeft de laatste jaren ook nieuwe impulsen gekregen die vooral op het culinaire vlak liggen. Zo werd Burgos in 2013 gekozen tot culinaire hoofdstad van Spanje. 

Playa Mayor Burgos met op achtergrond de kathedraal

El Cid: Spanjes held
Burgos werd gesticht in 884 in de vroege periode van de Reconquista. Rodrigo Días de Vivar werd geboren in 1043 nabij Burgos. El Cid, een titel die hij zou verkrijgen vanwege zijn heldendaden als ridder, diende zowel Ferdinand I als zijn zoon Sancho II met veel succes. Na een machtsstrijd tussen de koningszonen Alfonso VI en Sancho II werd hij echter verbannen uit Castilië. Een verrassende wending, en niet helemaal te rijmen met zijn heldenstatus, was het overstappen naar de Moren. En daar zou het niet bij blijven, want later wisselde hij opnieuw van partij om Valencia in 1094 op diezelfde Moren te veroveren, één van zijn beroemdste daden. Terug naar Burgos. Een belangrijke periode voor de stad zou uitbreken tussen 1073 tot 1492 toen het de hoofdstad van Castilia y León werd. Op economisch vlak zou de wolhandel in de 15e en 16e eeuw de stad geen windeieren leggen. Een saillant detail: in 1936 vestigde generaal Franco zijn voorlopige regering in Burgos.

Gotische kathedraal
De op twee na grootste kathedraal van Spanje domineert letterlijk en figuurlijk Burgos. Vanuit zo'n beetje elke hoek van de stad duiken de spitse torens op. De bouw van deze voortreffelijke kathedraal ving aan in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië. Gedurende 300 jaar werkten de beste Europese architecten en kunstenaars er met man en macht aan. Dat maakt dat de kerk invloeden kent uit Frankrijk, Duitsland en de Lage Landen. Er werd begonnen met het schip en het kloosterhof, de torens en de zijkapellen volgden later. De gotische kerk kent vele aansprekende hoogtepunten. Hiertoe behoren het graf van El Cid (te vinden onder de centrale koepel), de Gouden Trap van Diego de Siloé en het graf van de maarschalk van Castilië. Bijzonder en elegant zijn ook de afgescheiden zijkapellen die je leiden naar het schip. De Santa Maríakathedraal, zowel de buitenkant als de binnenkant, is één van die religieuze bouwwerken in Spanje die je gezien moet hebben.

Gastronomische stad
Burgos staat al vele jaren bekend om zijn gastronomie dankzij klassiekers als Queso de Burgos (witte kaas), Morcilla de Burgos (bloedworst) en Olla Podrida (een populair stoofgerecht van vlees en bonen). Maar de gastronomie heeft de afgelopen jaren een culinaire opleving doorgemaakt toen een jonge generatie van talentvolle chef-koks aan de gang ging met oude klassiekers. Zo ontstonden nieuwe combinaties als bloedworstsaus met geroosterde pepers. Ongetwijfeld vanwege deze innovatieve creaties werd Burgos in 2013 uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje. 

Paseo del Espolon Burgos

Aan de pelgrimsroute
Burgos is ook een bekende halte op de Camino de Santiago. Al in 1200 werd speciaal voor de pelgrims een brug aangelegd over de rivier Arlanzón. De huidige pelgrimsroute loopt dwars door het centrum via de calle Fernán Gonzáles. Aan deze verkeersader bevinden zich verschillende kerken waaronder de kathedraal en de Iglesia de San Nicolás. Deze laatste kerk misstaat evenmin op deze route want het stamt uit 1408 en het herbergt een 15e eeuw imposant altaarstuk van de Spaanse architect en beeldhouwer Simón de Colonia.     


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring