Teruel is een aantrekkelijke stad met uitzonderlijke mudéjararchitectuur. De dunst bevolkte provinciehoofdstad van Spanje gelegen in de regio Aragón kent een fijne ligging in de bergen. Met name in de zonnige maanden is het aangenaam toeven in Teruel. Maar let op, in de winter kan het steenkoud zijn in Teruel.

Toren in Teruel met mudejararchitectuur

Teruel Existe 

Met de slogan 'Teruel Existe' (Teruel bestaat) vroeg Teruel nog niet zo lang geleden wanhopig om aandacht. Het was de actiegroep, een burgerinitiatief, een doorn in het oog dat ze door de provincie achtergesteld werd en dat men de stad als het ware links liet liggen. Het zat ze bijvoorbeeld niet lekker dat Teruel niet aangesloten was op de AVE (terwijl we dit schrijven wordt de laatste hand gelegd aan de verbinding met de snelle trein). Wie door de stad loopt, zal zich maar weinig kunnen voorstellen bij deze slogan. Je hoeft maar een paar stappen te zetten en je bent direct verkocht dankzij de oogverblindende mudéjarmonumenten zoals je ze niet elders aantreft in Spanje. Maar ook de gemoedelijke sfeer waarin genoten kan worden van vermaarde lokale ham (met een eigen denominación de origen) en lokale wijnen maken een bezoek aan Teruel een aangename ervaring.  

Mudéjar architectuur

Wie oog in oog komt te staan met de betoverende mudéjarmonumenten zou zich kunnen afvragen waarom juist Teruel hierin baadt. En wat betekent mudéjar eigenlijk? De term mudéjar is feitelijk een verwijzing naar de moslims die in Spanje woonden na de reconquista. Juist in Teruel genoten de mudéjares na de reconquista in 1171 grote privileges, in tegenstelling tot veel andere gebieden in Spanje. In Teruel bouwden zij christelijke kerken in mudéjarstijl zoals dat overigens ook in een aantal andere Spaanse steden het geval was. Desalniettemin wordt Teruel als geen andere Spaanse stad gedomineerd door de mudéjarstijl, een samensmelting van christelijke en islamitische kenmerken. Tot de typische islamitische kenmerken behoort de decoratie in de vorm van geglazuurde keramische motieven die er in Teruel werkelijk van af spatten. Tot de in het oog springende mudéjarmonumenten behoren in het bijzonder de Torre del Salvador en de Torre de San Martín die op een steenworp afstand van elkaar zijn gelegen. 

Geliefden van Teruel

Aan Teruel is een onvervalst liefdesverhaal verbonden en het gaat ongeveer zo. In de 13e eeuw werden Diego de Marcilla en Isabel de Segura op jeugdige leeftijd verliefd op elkaar. Voor de familie van Isabel was Diego echter veel te arm. Maar hij liet het daar niet bij zitten. Hij beloofde Isabel fortuin te maken en na vijf jaar terug te keren. Zo geschiedde. Maar er was wel één probleem, Isabel was al getrouwd. Toen Juan Diego haar toch om een kus vroeg, weigerde ze. Hij zou ter plekke sterven aan een gebroken hart. Bij de uitvaartmis, een dag later, gaf Isabel alsnog de kus. Om vervolgens ook dood naast hem neer te vallen. Wie de smaak te pakken heeft van dit liefdesverhaal, kan dit in Teruel op verschillende manieren beleven. In de eerste plaats met een bezoek aan het mausoleum waar de twee geliefden innig naast elkaar liggen met hun handen verstrengeld bovenop hun graven. De Amantes de Teruel kunnen ook beleefd worden tijdens Bodas de Isabel de Seguro. Bij dit evenement in februari wordt het liefdesdrama namelijk vol passie nagespeeld. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring