Met een kleine 5 miljoen bezoekers is Gran Canaria het populairste Canarische Eiland. Gran Canaria staat met haar zachte klimaat vooral bekend om het toeristische strandleven in het zuiden van het eiland. Maar het ronde eiland heeft met haar kosmopolitische hoofdstad Las Palmas, inheemse vindplaatsen, bergen en cultuur aanzienlijk meer in huis.

zandduinen Gran Canaria
 

Stranden van Gran Canaria

Gran Canaria telt meer dan 60 kilometer strand dat voor een aanzienlijk deel bestaat uit wit zand. In het zuiden vinden we de toeristische zones die grofweg lopen tussen Puerto de Magan en Tarajalillo. Daar bevinden zich de bekende zandstranden van Playa del Inglés en de iconische duinen van Maspalomas. In het noorden bij de hoofdstad springt Las Canteras er uit, een fraai stadsstrand van ruim 4 kilometer wit strand dat wordt beschermd door een natuurlijk klif. Voor windsurfen ga je naar het oosten van Gran Canaria waar we Playa de Vargas  (de kust bij Agüimas) . 

Watersportparadijs Gran Canaria

Gran Canaria heeft bovengemiddeld veel in huis op watersportgebied. Het noorden van Gran Canaria is met golven tot wel 5 meter hoog gemaakt om te surfen. De golven kennen hun eigen kenmerken. Zo staat El Confital bekend om haar golven die van de rechterkant komen, terwijl ze bij noordwestelijk gelegen Galdar van beide kanten komen. Voor windsurfen trek je naar het zuiden en oosten van Gran Canaria. Bedenk dat Gran Canaria samen met Hawaï het mekka vormt van windsurfen. Zo vormen Pozo Izquirdo en Vargas bekende wedstrijdplaatsen waar praktisch het hele jaar door getraind kan worden. Gran Canaria kent verder verscheidene sporthavens en duikscholen. Voorbeelden van bekende duiklocaties zijn Baja de la Isleta en Canteras (omgeving hoofdstad) en Baja de Pasito Blanco (in het zuiden) en Sardina del Norte en Caleta Baja (in het noorden).

De gevarieerde natuur van Gran Canaria

Maar liefst 43 procent van Gran Canaria is beschermd gebied. Iedereen kent natuurlijk de duinen van Maspalomas. Dit beschermde natuurgebied van 400 hectaren herbergt 17 kilometer aan eindeloze duinen. Gran Canaria biedt ook hogere bergen. Het hoogste punt vormt de Pico de las Nieves (1949 meter) die tevens precieze middelpunt van Gran Canaria vormt. Bij goed weer kijk je hier vanaf de mirador niet alleen uit over het hele eiland maar ook op de omringende eilanden.  

Steden en dorpen van Gran Canaria

Met bijna 400 duizend inwoners is Las Palmas de zevende stad van Spanje en met afstand de grootste stad van Gran Canaria. Las Palmas is ook de veelzijdigste stad van de Canarische Eilanden en heeft bijvoorbeeld op culinair vlak veel in huis. Las Palmas was van oudsher een belangrijk knooppunt van de handelsroutes en het historisch centrum vormt daar nog een mooie herinnering aan. Op 13 kilometer ten zuiden van de hoofdstad vinden we Telde. De tweede grootste stad is uitgerust met een fraai historisch centrum. Op 20 kilometer ten zuidwesten van Las Palmas bevindt zich Teror. Met haar basiliek geldt de bedevaartsoort als een van de mooiste plaatsen van Gran Canaria. Ook Agüimes (hier zetelde de kerk) aan de oostkust kent een fraaie oude kern dat het Bisschoppelijk paleis herbergt. Gáldar, aan de noordkant van het eiland, geldt als een van de mooiste dorpen van Gran Canaria. Interessant om te weten is dat Gáldar ooit voor de komst van de Spanjaarden de residentie vormde voor de inheemse koningen. In het noordwesten vinden we Puerto de las Nieves, een heerlijke plek om vis te eten ver weg van de toeristengebieden. 

  

 


Reisbestemmingen Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring