Gran Canaria is het populairste Canarische Eiland. Met haar zachte klimaat staat ze bekend om het toeristische strandleven dat zich vooral in het zuiden van het eiland afspeelt. Maar het ronde eiland heeft met haar kosmopolitische hoofdstad Las Palmas, inheemse vindplaatsen, bergen, koffie- en wijnregio's en pittoreske plaatsjes aanzienlijk meer in huis. En dit alles laat zich uitstekend over de weg verkennen, met een auto of gebruik makend van het uitgestrekte busnetwerk. 
 


Hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria

De eiland- en provinciestad Las Palmas de Gran Canaria is met 380.000 inwoners de zevende stad van Spanje en tevens de dichtstbevolkte stad van de Canarische eilanden. Arriverend in 1478 is Las Palmas de eerste overzeese stad die de Spanjaarden koloniseerden. Het koloniale verleden is volop te zien in het historisch centrum waar de kathedraal en het huis van Columbus bekende attracties vormen. De meeste toeristen verblijven echter in het havengebied in de omgeving van Playa de las Canteras. Een zeer gevarieerde strandstrook met ieder voor wat wils en waar volop genoten kan worden van het strandleven. Las Palmas is met zijn uitgebreide infrastructuur en voorzieningen een ideale uitvalsbasis voor zo'n beetje iedere uithoek van het ronde Canarische eiland.  

Noorden van Gran Canaria

Hoewel de grote massa's neerstrijken in het zuiden, is het noorden van Gran Canaria inclusief de hoofdstad eigenlijk het leukste gedeelte. Op 20 kilometer ten zuidwesten van Las Palmas bevindt zich Teror, een paar graden kouder dan Las Palmas. Met haar basiliek is de bedevaartsoort een van de mooiste plaatsen van Gran Canaria. Tot de hoogtepunten behoort de wijk San Francisco met haar kerken, kloosters en oude huizen. In Telde draai veelt om Onze-Lieve_Vrouw-Van De, zo ook het belangrijkste feest van het eiland. Om het af te maken is ook de mooiste kerk van het eiland aan haar gewijd: Basíclia de Nuestra Señora del Pilor. Op circa 47 km ten westen van de hoofdstad vinden we het charmante Gáldar, dat voor de komst van de Spanjaarden een van de twee residenties vormde voor de inheemse koningen. Het draai hier vooral om het centrale plein, Plaza de Santiago, waar we een fraaie kerk, goede restaurants en Cueva Pintada vinden, een gerestaureerd inheems dorp. Als we zuidelijk afdalen komen we uit bij Agaete, een gezellig plaatsje. Bezoek hier als het even kan ook de prachtige Valle de Agaete, het enige koffiegebied van Europa. 
Op 13 km ten zuiden van de hoofdstad vinden we de Telde. De tweede grootste stad van het eiland die op het eerste gezicht niet aantrekkelijk oogt, is uitgerust met een fraai historisch centrum. Ook Agüimes (eeuwenlang een kerkbastion) aan de oostkust kent een fraaie oude kern dat het Bisschoppelijk paleis herbergt. GIn het noordwesten vinden we Puerto de las Nieves, een heerlijke plek om vis te eten ver weg van de toeristengebieden. Het noorden van Gran Canaria is met golven tot wel 5 meter hoog gemaakt om te surfen. De golven kennen hun eigen kenmerken. Zo staat El Confital bekend om haar golven die van de rechterkant komen, terwijl ze bij noordwestelijk gelegen Galdar van beide kanten komen. 

Midden van Gran Canaria

Als je je wilt laten verrassen bezoek je bij een typische strandvakantie op Gran Canaria ook de bergen in het binnenland. Tejeda werd al eens gekozen tot een van de mooiste dorpen van Spanje. Tejeda kun je bijvoorbeeld combineren met een bezoek aan Teror. Maar onderschat niet de tijd, want je moet je een weg door de bergen banen en relatief kleine afstanden kunnen dan nog tijdsintensief zijn, zo ook op Gran Canaria. Maar het bescheiden Tejeda omgeven door spectaculaire rotsmassieven waaronder de unieke monoliet Roque Nublo is verbluffend. Bij een bezoek aan Tejeda hoort ook de 1509 meter hoge Cruz de Tejeda met haar spectaculaire uitzicht: op de noordkant van het eiland (met haar karakteristieke wolkendeken) en op de Roque Nublo aan de zuidkant. Let op de wolkenband die steeds zichtbaar is in het noorden. Het hoogste punt op Gran Canaria is de Pico de las Nieves (1949 meter), tevens het precieze middelpunt van Gran Canaria. Bij goed weer kijk je hier vanaf de mirador niet alleen uit over het hele eiland maar ook op de omringende eilanden. Mis hier evenmin de enorme erosiekrater. Wist je dat Gran Canaria zijn eigen Machu Picchu heeft? Dit is Roque Bentayga, ooit de residentie voor een oud-Canarische heerser. 

Zuiden van Gran Canaria

Iedereen kent natuurlijk de duinen van Maspalomas. Dit beschermde natuurgebied van 400 hectaren herbergt 17 kilometer aan eindeloze duinen Gran Canaria heeft bovengemiddeld veel in huis op watersportgebied.  Gran Canaria kent verder verscheidene sporthavens en duikscholen. Voorbeelden van bekende duiklocaties zijn Baja de la Isleta en Canteras (omgeving hoofdstad) en Baja de Pasito Blanco (in het zuiden) en Sardina del Norte en Caleta Baja (in het noorden).
  

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring