Aan de oevers van de Duero bevindt zich de kleinste provinciehoofdstad van de regio Castilië en León. Soria staat vooral bekend om zijn landelijke omgeving en rust waar al vele poëten zich door lieten inspireren. De stad telt ook de nodige monumenten waaronder romaanse gebouwen. In de landelijke omgeving van Soria bevinden zich de ruïnes van Numancia, ooit hartstochtelijk verdedigd door de Keltiberische bewoners.

Soria: stad van poëten

Opmerkelijk veel poëten streken neer in het landelijke Soria. En niet de minsten, zoals de uit Sevilla afkomstige Gustavo Adolfo Bécquer (1836-1870), één van de bekendste vertegenwoordigers van de Spaanse romantiek. Hij  trouwde een soriana en zou verschillende periodes doorbrengen in Soria. Zijn werk Rimas y Leyendas vormt niet alleen een belangrijk onderdeel van de Spaanse literatuur maar behoort ook tot de verplichte lesstof voor veel scholieren in de Spaanstalige landen. Een andere prominent was Antonio Machado (1875-1939), eveneens afkomstig uit Sevilla. De dichter en schrijver vertrok in 1907 naar Soria om daar als leraar Frans te gaan werken. Machado staat bekend om zijn minimalistische stijl en geldt als een van de vertegenwoordigers van de 'Generatie van 98', een literaire groep die begin 20e eeuw ontstond nadat het ooit zo machtige Spaanse imperium ten einde was gekomen. Zij stelden traditionele Spaanse waarden als kerk, militarisme en patriottisme ter discussie wat hen voor velen in die tijd radicaal maakten. De derde prominent is de in Santander geboren Gerardo Diego (1896-1987). In 1920 zou Diego in Soria literatuur gaan doceren. Vijf jaar later verkreeg hij de prestigieuze Premio Nacional de Literatura, een literatuurprijs die jaarlijks in Spanje door het Ministerie van Cultuur wordt uitgereikt.  


Ermita de Nuestra Senora del Miron in Soria

De monumenten van Soria

Zowel binnen als buiten de stad bevinden zich verschillende monumenten. Iets ten noorden van Soria vinden we de ruïnes van Numancia. Hoewel er weinig is overgebleven, genieten ze veel bekendheid vanwege de Keltiberische opstand tegen de Romeinen in 133 v.Chr.. Als je toch die kant opgaat, bezoek dan ook Museo Numantino waar de geschiedenis van de provincie Soria wordt verteld met veel aandacht voor de Keltisch-Iberische en Romeinse steden als Uxama. Bezoek binnen de stadsgrenzen ook zeker de romaanse kerken Iglesia de Santo Domingo en San Juan de Rabanera. Ook interessant is de Calle Aduana Vieja, vroeger het domein van de adel die goed boerde vanwege de wolwandel. Een paleisje uit die tijd is Palacio de los Ríos y Salcedo. Ook een aanrader in deze straat is Instituto Antonio Machado, vernoemd naar de gelijknamige beroemde schrijver die er zelf les gaf.  

Genieten van de natuur aan de Duero

Misschien wel de grootste troef van Soria, zijn natuur. Deze is zowel binnen als buiten de stad volop voorhanden. Binnen de stadsgrenzen is Alameda de Cervantes (lokaal vooral bekend als 'La Dehesa') een goed voorbeeld hiervan. De groene longen van het centrum herbergen een fraaie rozentuin (roselada). Op zeven kilometer buiten de stad is El Monte Valonsadero gelegen ,de plek waar de inwoners van Soria volop van het buitenleven genieten in de vorm van mooie landschappen maar ook oude rotsschilderingen. Voor mooie panorama's is ook Castillo de Soria een aanrader, dat op de heuvel Castillo staat nabij de Duerorivier. De laatste jaren wint ook het gebied aan deze rivier (bekend als Margenes del Duero) aan populariteit als natuur- en recreatiegebied. Je vindt aan de oevers van de Duero prachtige wandelroutes, speelplaatsen, musea en zeer fraai gelegen monumenten als Arcos de San Juan de Duero en San Saturio.  

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring