Alcal√° de Henares geniet faam als universiteitsstad √©n geboorteplaats van Miguel Cervantes, de bekendste Spaanse schrijver aller tijden. Op maar 31 kilometer van Madrid is Alcal√° een geliefd uitstapje vanuit de Spaanse hoofdstad. Goed voor een kleine 200.000 inwoners heeft Alcal√° talrijke historische bezienswaardigheden en de nodige levendigheid in petto. 

Universiteit van Alcal√°

In 1499 stichtte kardinaal Cisneros de universiteit van Alcal√° die al snel zou uitgroeien tot een prominent wetenschappelijk centrum. In de Spaanse Gouden Eeuw groeide de universiteit samen met die van Salamanca uit tot 's lands belangrijkste universiteit. Een van de beroemde studenten uit die tijd is de toneelschrijver F√©lix Lope de Vega (1562-1635), na Cervantes beschouwd als de belangrijkste schrijver van de Spaanse barok. Het oudste gedeelte van de universiteit van Alcal√° is bewaard gebleven en San Ildefonso vormt tegenwoordig een van de twee grote trekpleisters van de stad. De universiteit van Alcal√° de Henares verhuisde in 1836 naar de Spaanse hoofdstad onder de naam Universidad Complutense de Madrid. De heropening vond plaats in 1977 toen een nieuwe universiteit in de oude gebouwen werd ondergebracht onder de naam Universidad de Alcal√°.  Cervantes in Alcal√°

De wereldberoemde auteur van Don Quichot (Spaans: Don Quijote) werd in Alcal√° geboren: Miguel de Cervantes. Ruim 400 jaar na zijn dood (1616) zal je dat onmogelijk ontgaan bij een verkenning van de stad. Wie een rondje Cervantes doet in Alcal√° Henares, begint bij zijn geboortehuis. Casa Natal de Cervantes vind je in de levendige, smalle hoofdstraat van Alcal√°, de Calle Mayor. Het huis is helemaal in de stijl van de tijd van Cervantes met originele meubels en teksten van de auteur. Het bescheiden museum presenteert ook tekeningen van Dal√≠ en Picasso. Maar de grootste attracties vormen de beelden van Don Quichot en Sancho Panzo buiten waar Spanjaarden maar al te graag mee op de foto gaan. Via de Calle Mayor lopen we verder naar de Plaza de Cervantes. Naast het toerismebureau vinden we hier Los Universos de Cervantes. Interessant omdat Cervantes hier werd gedoopt. 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring