Geen stad in Spanje kent zoveel (taal)studenten als Salamanca. En dat merk je gelijk als je door de stad loopt, want je komt ze werkelijk overal tegen. Dit maakt dat het vrij bescheiden Salamanca een enorm bruisend studentenleven kent. Deze studentenambiance en het zuivere Spaans zorgen voor een grote toestroom van taalstudenten die de taalscholen voor het uitkiezen hebben. Maar ook als je niet komt om te studeren dan heeft Salamanca met zijn beroemde oude universiteit, mooie kathedralen en platereske kloosters enorm veel in huis. Om nog maar te zwijgen over de Plaza Mayor, het mooiste plein van Spanje. 

Plaza Mayor bij avond in Salamanca

Universiteit van Salamanca: oudste universiteit van Spanje

Een bekend tafereel bij de façade van de Universidad de Salamanca: groepen toeristen die aandachtig op zoek zijn naar iets, maar naar wat? Nee, het is ze niet te doen om de uitbundige schoonheid van de platereske voorgevel of de gedrukte medaillon van Fernando en Isabel, het Katholieke Koningspaar. Het is ze te doen om een kikker, bekend als rana de Salamanca. Want volgens de legende wacht je veel geluk als je de kikker, het stadssymbool, weet te spotten. Je zou bijna de universiteit zelf vergeten die in 1218 werd opgericht en daarmee de oudste van Spanje en de derde oudste universiteit van Europa is. Vanaf de 13e eeuw vormde deze prestigieuze universiteit gedurende vier eeuwen één van de belangrijkste universiteiten ter wereld. Verscheidene beroemde studenten, hoogleraren en prominenten als Christoffel Columbus, Hernan Cortés en Fray Luis de León deden de universiteit aan. Van deze laatste, een professor, monnik en poëet, staat een groot standbeeld op het plein tegenover de façade. In 1573 belandde hij in de gevangenis toen hij door de Inquisitie van ketterij werd beschuldigd. Na zijn vrijlating in 1578 pakte hij zijn college onverstoorbaar op met de zin 'Zoals we gisteren zeiden...'. Binnen kun je de zaal bezoeken waar hij theologie doceerde of neem een kijkje in de enorme universiteitsbibliotheek, één van de oudste van Europa. Naast de publieke universiteit, (circa 32.000 studenten) kent Salamanca nog een tweede universiteit: de Pauselijke Universiteit Salamanca (circa 8.500 studenten). 

Grote populatie (taal)studenten in Salamanca

Wie de straten van Salamanca afstruint, komt overal studenten tegen. Niet zo vreemd, want Salamanca telt ruim 40.000 studenten op nog geen 150.000 inwoners. Vooral in september wanneer de nieuwe studenten arriveren, bruist het van het leven in Salamanca. Met een goede mix van Spanjaarden en buitenlandse studenten en een uiterst levendig uitgaansleven valt er in Salamanca elke dag wel een feestje te vieren! En dan zijn er ook nog de duizenden taalstudenten afkomstig uit alle delen van de wereld. Met tientallen taalscholen en een marktaandeel van circa 16 procent van de Spaanse taalmarkt is Salamanca de onbetwiste hoofdstad als het gaat om Spaans leren. Maar wat maakt Salamanca nou zo'n sterk merk als het gaat om Spaans? Dat houdt ongetwijfeld verband met de rijke studententraditie, de gezellige studentensfeer, de schoonheid van het compacte centrum én het zuivere Spaans van Salamanca dat uiterst succesvol als marketingargument wordt ingezet. Helaas voor soortgelijke steden als Burgos en Valladolid waar het Spaans niet minder zuiver is. Salamanca geldt ook als de bakermat van de DELE examens. Wist je dat de Universiteit van Salamanca direct betrokken is bij het vervaardigen van deze officiële examens? De universiteit was overigens in 1929 haar tijd al ver vooruit toen ze als eerste Spaanse universiteit Spaans als buitenlandse taal aanbood.

Plein der pleinen: Plaza Mayor in Salamanca

Het Plaza Mayor is het kloppend hart van Salamanca in de meest letterlijke zin. Het meest imponerende plein van Spanje is voortdurend gevuld met salamentinos, (taal)studenten en toeristen. Het is al jaren gebruikelijk dat studenten midden op het plein plaatsnemen met drankjes en andere versnaperingen. Ook taalstudenten die nog even snel hun Spaans doornemen voordat ze naar de Spaanse les gaan, zul je er spotten. Het Plaza Mayor is ook een prachtplek om wat te drinken op een van de zonovergoten terrassen in een decor van zuilen en statige gebouwen. Nog fotogenieker en sfeervoller wordt het barokke plein overigens in de avonduren wanneer de plaza en de sierlijke gebouwen door de verlichting er het fraaist bij liggen. Ook is er 's avonds veel te beleven, want er zijn voortdurend evenementen en optredens. Hoe dat plein ooit ontstaan is? Het waren de architecten en broers Alberto en Nicolás Churriguera die in de 18e eeuw dit grootse plein ontwierpen. Een presentje van Philips V voor de steun van Salamanca tijdens de Spaanse successieoorlog waar Salamanca tot op de dag van vandaag de vruchten van plukt. 


Kathedraal Salamanca

Gouden Stad Salamanca

Het zal je ongetwijfeld opvallen dat veel gebouwen in Salamanca goudkleurig zijn. De bijzondere kleur laat zich verklaren door de steensoort (zandsteen) uit de Salamanca regio. Bij zonneschijn, en de zon schijnt nogal eens in Salamanca, ontstaat er een bijzondere gloed die als goud- of honingkleurig omschreven kan worden. Ook de bijzondere kathedraalcombinatie - een aaneengebouwde oude en nieuwe kathedraal met verschillende bouwstijlen - is gebouwd van deze steensoort. Salamanca staat naast zijn kathedralen ook bekend om zijn kloosters. De bekendste en fraaiste daarvan is de Convento de San Esteban. Het bezienswaardige klooster is uitgerust met een verfijnde platereske gevel terwijl binnen het barokke altaar en de schilderijen de aandacht trekken. Op een steenworpafstand bevindt zich een ander imposant klooster: Convento de las Dueñes. Pronkstukken hier zijn de kapitelen, de tuinen en de Moorse bogen. Dit alles tezamen heeft ongefwijfeld bijgedragen aan de Werelderfgoed status die de Gouden Stad in 1988 met trots draagt. 

Zilverroute en de groene omgeving van Salamanca

Salamanca ligt aan de Vía de la Plata. Deze Zilverroute werd tweeduizend jaar geleden door de Romeinen aangelegd om het noorden en het zuiden van westelijk Spanje met elkaar te verbinden. De route loopt helemaal van Astorga in het noorden tot en met Mérida in het zuiden. Salamanca, daar ongeveer tussenin gelegen, diende in de Romeinse tijd vooral als oversteekplaats voor de rivier Tormes. Aan de Zilverroute liggen tal van Romeinse bezienswaardigheden, zoals het beroemde Romeinse amfitheater van Mérida. Voor één daarvan hoef je Salamanca niet uit want binnen de stadsgrenzen bevindt zich de Puente Romana, die stamt uit de 1e eeuw. En als je toch bij de Romeinse brug bent bezoek dan ook het nabijgelegen art-nouveauhuis Casa Lis, niet te missen bij een bezoek aan Salamanca. Rondom de rivier en de Romeinse brug kun je al liggend in het groene gras heerlijk relaxen en genieten van het fraaie uitzicht op de oude stad. Gezien de centrale ligging van Salamanca kun je naast de Zilverrroute ook tal van andere interessante uitstapjes maken naar steden als Ávila, León of Madrid. Ook een uitstapje naar Portugal is zo gemaakt aangezien je al binnen een uur met de trein in het buurland staat. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring