Geen stad in Spanje kent zoveel (taal)studenten als Salamanca. En dat merk je gelijk als je door de stad loopt. Je komt ze werkelijk overal tegen. Dat maakt dat het vrij bescheiden Salamanca een enorm bruisend studentenleven kent. Deze studentenambiance en het naar verluid zeer zuivere Spaans zorgen voor een grote toestroom van taalstudenten. En in Salamanca heb je taalscholen voor het uitkiezen. Maar ook als je niet komt om te studeren dan heeft Salamanca met zijn beroemde oude universiteit, mooie kathedralen en platereske kloosters enorm veel in huis. Om nog maar te zwijgen over de Plaza Mayor, misschien wel het mooiste plein van Spanje. 

Plaza Mayor bij avond in Salamanca

Universiteit van Salamanca: oudste universiteit van Spanje

Een bekend tafereel bij de façade van de Universidad de Salamanca: groepen toeristen die aandachtig op zoek zijn naar iets, maar naar wat? Nee, het gaat ze niet om de uitbundige schoonheid van de platereske voorgevel of de gedrukte medaillon van Fernando en Isabel, het Katholieke Koningspaar. Het is ze te doen om een kikker, bekend als rana de Salamanca. Volgens de legende wacht je veel geluk als je dit stadssymbool weet te spotten en daar doe je wat moeite voor. Je zou bijna de universiteit zelf vergeten. Opgericht in 1218 is ze de oudste van Spanje en de derde oudste universiteit van Europa. Vanaf de 13e eeuw vormde deze prestigieuze universiteit gedurende vier eeuwen één van de belangrijkste universiteiten ter wereld. Verscheidene beroemde studenten, hoogleraren en prominenten deden de universiteit aan:  Christoffel Columbus, Hernan Cortés en Fray Luis de León, om er maar een paar te noemen. Van Fray Luis de León die een professor, monnik en poëet was staat een groot standbeeld op het plein tegenover de façade. In 1573 belandde hij in de gevangenis toen hij door de Inquisitie van ketterij werd beschuldigd. Na zijn vrijlating in 1578 pakte hij zijn college onverstoorbaar op met de zin 'Zoals we gisteren zeiden...'. Binnen kun je de zaal bezoeken waar hij theologie doceerde of een kijkje nemen in de enorme universiteitsbibliotheek, één van de oudste van Europa. Naast de publieke universiteit, (ongeveer 32.000 studenten) kent Salamanca overigens nog een tweede universiteit: de Pauselijke Universiteit Salamanca (zo'n 8.500 studenten). 

Grote populatie (taal)studenten in Salamanca

Wie de straten van Salamanca afstruint, komt werkelijk overal studenten tegen. Ook weer niet zo vreemd, want Salamanca telt zo'n 40.000 studenten op een inwonersaantal van een kleine 144.000 inwoners. Vooral in september wanneer de nieuwe studenten arriveren, bruist het van het leven in Salamanca. Met een goede mix van Spanjaarden en buitenlandse studenten valt in Salamanca dagelijks een goed feestje te vieren! En dan zijn er ook nog de duizenden taalstudenten uit alle delen van de wereld die neerstrijken in Salamanca. Met tientallen taalscholen en een marktaandeel van circa 16 procent van de Spaanse taalmarkt is Salamanca de onbetwiste hoofdstad als het gaat om Spaans leren. Maar wat maakt Salamanca nou zo'n sterk merk als het gaat om Spaans? Dat houdt verband met verschillende zaken: de rijke studententraditie, de gezellige studentensfeer, de schoonheid van het compacte centrum én het zuivere Spaans van Salamanca. Dit laatste wordt uiterst succesvol als marketingargument ingezet. In vergelijkbare steden als Burgos en Valladolid niet al te ver van Salamanca is het Spaans echt niet minder. Maar Salamanca geldt ook als de bakermat van de DELE examens. De Universiteit van Salamanca is zelfs rechtstreeks betrokken bij het vervaardigen van deze officiële examens voor buitenlanders.  De universiteit was overigens in 1929 haar tijd al ver vooruit toen ze als eerste Spaanse universiteit Spaans als buitenlandse taal aanbood.

Plein der pleinen: Plaza Mayor in Salamanca

Het Plaza Mayor is het kloppend hart van Salamanca in de meest letterlijke zin. Het meest imponerende plein van Spanje is voortdurend gevuld met salamentinos, (taal)studenten en toeristen. Niet zo gek dat studenten midden op het plein neerstrijken met drankjes en andere versnaperingen. Ook taalstudenten die nog even snel hun Spaans doornemen voordat ze naar de Spaanse les gaan, doen dat graag.  In een decor van zuilen en statige gebouwen is het Plaza Mayor met zijn zonovergoten terrassen dan ook een prachtplek om wat te drinken. Nog fotogenieker en sfeervoller wordt het barokke plein in de avonduren wanneer de sierlijke gebouwen er dankzij de verlichting er het fraaist bij liggen. Dat het plein vaak als decor dient voor evenementen en optredens laat zich raden. Hoe dat plein ooit ontstaan is? Het waren de architecten en broers Alberto en Nicolás Churriguera die in de 18e eeuw het grootse plein ontwierpen. Een presentje van Philips V voor de steun van Salamanca tijdens de Spaanse successieoorlog. Salamanca plukt daar tot op de dag van vandaag de vruchten van. 

Kathedraal Salamanca

Gouden Stad Salamanca

Het zal je ongetwijfeld opvallen dat veel gebouwen in Salamanca goudkleurig zijn. De bijzondere kleur laat zich verklaren door de steensoort;  zandsteen uit de Salamanca regio. Bij zonneschijn, en de zon schijnt vaak in Salamanca, ontstaat een bijzondere gloed die als goud- of honingkleurig omschreven kan worden. Ook de bijzondere kathedraal combinatie - een aan elkaar gebouwde oude en nieuwe kathedraal met verschillende bouwstijlen - is gebouwd van deze steensoort. Salamanca staat naast zijn kathedralen ook bekend om zijn kloosters. De bekendste en fraaiste daarvan is Convento de San Esteban. Uitgerust met een verfijnde platereske gevel vormen trekken ook het barokke altaar en de schilderijen de aandacht van dit bezienswaardige klooster. Op een steenworp afstand bevindt zich een ander imposant klooster: Convento de las Dueñas. Pronkstukken hier zijn de kapitelen, tuinen en de Moorse bogen. Dit alles tezamen heeft bijgedragen aan de Werelderfgoed status die de Gouden Stad sinds 1988 met trots draagt. 

Zilverroute en de groene omgeving van Salamanca

Salamanca ligt ook nog eens aan de Vía de la Plata. Een Zilverroute die tweeduizend jaar geleden werd aangelegd door de Romeinen om het noorden en het zuiden van westelijk Spanje met elkaar te verbinden. De route loopt van Astorga in het noorden helemaal door tot  Mérida in het zuiden. Salamanca, daar tussenin gelegen, diende in de Romeinse tijd vooral als oversteekplaats voor de rivier Tormes. Aan de Zilverroute bevinden zich verschillende Romeinse bezienswaardigheden. De beroemdste daarvan is ongetwijfeld Romeinse amfitheater van Mérida. Voor één Romeins monument hoef je Salamanca niet te verlaten, want binnen de stadsgrenzen bevindt zich Puente Romana die stamt uit de 1e eeuw. En als de Romeinse brug aandoet, bezoek dan ook het nabijgelegen in het oog springende art nouveau gebouwd Casa Lis. In het gebied van rivier en de Romeinse brug is het fijne relaxen in het groene gras uitkijkend op de fraaie oude stad. Gezien de centrale ligging van Salamanca kunnen  er naast de Zilverrroute nog tal van andere interessante uitstapjes gemaakt worden naar steden als ÁvilaValladolidLeón of Madrid. Ook een uitstapje naar Portugal is zo gemaakt aangezien je al binnen een uur met de trein in het buurland staat. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring