Valladolid is één van de grote historische steden van Spanje. Het katholieke koningspaar, Filips II, Columbus en Cervantes, allemaal hebben ze hun voetstappen gezet in de eerste hoofdstad van het Spaanse Koninkrijk. En wist je dat het klassieke Plaza Mayor in Valladolid als voorbeeld diende voor tal van Spaanse pleinen? Wat culinaire genieters zal bekoren is dat Valladolid een grote reputatie geniet op het gebied van wijnen en tapas. Valladolid is daarnaast ook een ideale locatie voor een taalcursus. In deze universiteitsstad met ruim 25.000 studenten zou volgens veel Spanjaarden zelfs het zuiverste Spaans klinken.

Veel historie en grote namen in Valladolid

Valladolid loopt over van de geschiedenis en de beroemde inwoners. Ferdinand en Isabel trouwden er in 1460. Dat was ze waarschijnlijk goed bevallen want het katholieke koningspaar riepen de stad na de Reconquista maar gelijk uit tot hoofdstad. Ook de alle beroemdste Spaanse schrijver woonde in Het eenvoudige huis waar Miguel de Cervantes van 1603 tot 1606 woonde en werkte is nu een toeristische attractie: Casa de Cervantes. En in Valladolid ligt nog meer schrijvershistorie. José Zorilla (bekend van Don Juan) werd er geboren en ook zijn huis kan bezocht worden: Casa de Zorilla. En dan is er nog een andere beroemdheid, Christoffel Columbus. Hij zou in 1506 overlijden Valladolid. In 1806 toen Valladolid al lange tijd geen rol van betekenis meer speelde, werd de Noord-Spaanse stad nog één keer opgeschud toen Napoleon er zijn hoofdkwartier vestigde. 

Valladolid verdeeld in zones

Ten oosten van de rivier Pisuerga vinden we het centrum van Valladolid dat is opgesplitst in een aantal zonas. In het zuidelijk deel bevindt zich zona 1 waar Plaza de Zorilla en het aangrenzende stadspark Campo Grande bezienswaardige plekken vormen. Als we in noordelijke richting opschuiven dan komen we uit in zona 2. Plaza de España, het geboortehuis van Cervantes en het emblematische Plaza Mayor zijn hier gelegen. Als we verder in noordwestelijke richting gaan dan arriveren we bij zona 3. Een opvallende verschijning hier aan de oevers van rivier is het stadsstrand Playa de las Moreras. In de aangrenzende zona 4 bevinden zich een aantal fraaie kerken. Een daarvan is Iglesia de San Pablo. In Spaans-Vlaamse stijl, de zogenaamde hispanoflamenco, is ze uitgerust met een prachtige façade. Tenslotte is er de noordoostelijke gelegen zona 5. Hier vinden we de Universiteit van Valladolid, een van de oudste universiteiten ter wereld. Steek de rivier over voor een impressie van het moderne en geïndustrialiseerde Valladolid.

Museumstad Valladolid

Valladolid telt verscheidene topmusea. Het grootste en bekendste museum van Valladolid is Museo Nacional de Escultura. Dit Nationaal Museum voor Beeldhouwkunst kent een van de beste collectie sculpturen ter wereld. Liefhebbers van hedendaagse kunst uit Spanje bezoeken Museo Patio Herreriano. Verder is er ook nog Museo de la Cienca. Dit wetenschapsmuseum is bijvoorbeeld erg leuk voor kinderen voor wie er verschillende activiteiten zijn. Vanwege zijn ligging aan de Pisuergarivier en zijn moderne karakter in het zuidwestelijk deel van de stad wordt ze wel het Guggenheim van Valladolid genoemd. 

Kathedraal Valladolid

Valladolid: wijn- en tapasstad 

Valladolid staat bekend om zijn goede tapas, vlees en wijn en viel op deze terreinen al regelmatig in de prijzen. Bijvoorbeeld de titel: 'beste tapas van Spanje'. Met deze traditie en reputatie is het goed voor te stellen dat juist in Valladolid jaarlijks in november het Concurso Nacional de Pinchos y Tapas wordt gehouden. Gelukkig kan in Valladolid het hele jaar door genoten worden van haar tapas en smakelijke streekgerechten. Een makkelijke plek om te beginnen is de Plaza Mayor waar het wemelt van de tapasbars. Valladolid staat ook bekend om een aantal traditionele vleesgerechten. Voorbeelden daarvan is het streekgerecht lechazo asado of cordero lecha: geroosterde lam op een special manier bereid in een houten oven. Valladolid is ook een walhalla voor wijnliefhebbers. Ze telt maar liefst 5 DO's (Denominaciones de Origen), waaronder de vermaarde wijnregio Ribera del Duero.  Voor wijnaficionados zou een bezoek aan Valladolid en de gelijknamige provincie dan ook niet compleet zijn zonder een bezoek aan een bodega of een fijn wijnlokaal. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring