Valladolid is één van de grote historische steden van Spanje. Het katholieke koningspaar, Filips II, Columbus en Cervantes, allemaal hebben ze hun voetstappen gezet in de eerste hoofdstad van het Spaanse Koninkrijk. En wist je dat het klassieke Plaza Mayor in Valladolid als voorbeeld diende voor tal van Spaanse pleinen? Wat culinaire genieters zal bekoren is dat Valladolid een grote reputatie geniet op het gebied van wijnen en tapas. Valladolid is daarnaast ook een ideale locatie voor een taalcursus. In deze universiteitsstad met ruim 25.000 studenten zou volgens veel Spanjaarden zelfs het zuiverste Spaans klinken.

Veel historie en grote namen in Valladolid

Valladolid loopt over van de geschiedenis en de beroemde inwoners. Ferdinand en Isabel trouwden er in 1460. Dat was ze waarschijnlijk goed bevallen want het katholieke koningspaar riepen de stad na de Reconquista uit tot hoofdstad. Verder zou niemand minder dan Miguel de Cervantes in Valladolid wonen. Het eenvoudige huis waarin hij woonde en werkte van 1603 tot 1606 is nu een toeristische attractie genaamd Casa de Cervantes. En nog meer schrijvershistorie. José Zorilla (bekend van Don Juan) werd er geboren en ook hij heeft een huis wat bezocht kan worden: Casa de Zorrilla. Een andere beroemdheid, Christoffel Columbus, overleed in 1506 in Valladolid. In 1806 toen Valladolid al enige tijd geen rol van betekenis meer speelde, werd de Noord-Spaanse stad nog één keer opgeschud toen Napoleon er zijn hoofdkwartier vestigde. 

Valladolid verdeeld in zones

Ten oosten van de rivier Pisuerga vinden we het centrum van Valladolid dat is opgesplitst in een aantal zonas. In het zuidelijk deel hiervan bevindt zich zona 1. Hier vormen Plaza de Zorilla en het aangrenzende stadspark Campo Grande bezienswaardige plekken. Als we in noordelijke richting opschuiven dan komen we uit in zona 2 waar Plaza de España, het geboortehuis van Cervantes en het emblematische Plaza Mayor zijn gelegen. Als we verder in noordwestelijke richting gaan dan geraken we in zona 3. Een opvallende verschijning hier aan de oevers van rivier is het stadsstrand Playa de las Moreras. In de aangrenzende zona 4 vinden we een aantal fraaie kerken. Een daarvan is Iglesia de San Pablo in Spaans-Vlaamse stijl, de zogenaamde hispanoflamenco, uitgerust met een prachtige façade. Tenslotte is er de noordoostelijke gelegen zona 5 waar de Universiteit van Valladolid deel van uitmaakt. Steek de rivier over voor een impressie van het moderne en geïndustraliseerde Valladolid.

Museumstad Valladolid

Naast de bovengenoemde musea telt Valladolid nog verscheidenen andere musea. Het grootste museum is Museo Nacional de Escultura waar je met gemak een middag kunt vullen. Dit Nationaal Museum voor Beeldhouwkunst is grotendeels gericht op religieus houtsnijwerk vanaf de 13e eeuw. Als tegenhanger kun je ook Museo Patio Herreriano bezoeken waar honderden werken worden getoond van hedendaagse kunst uit Spanje. Of bezoek Museo de Valladolid. In dit museum zijn er twee smaken: archeologie en schone kunsten. Weer van een heel andere orde is Museo de la Ciencia. Dit wetenschapsmuseum gelegen in het zuidwestelijk deel van de stad wordt vanwege zijn ligging aan de Pisuergarivier en zijn moderne karakter wel het Guggenheim van Valladolid genoemd. 

Kathedraal Valladolid

Valladolid: wijn- en tapasstad 

Valladolid staat bekend om zijn goede tapas, vlees en wijn en viel op deze terreinen al regelmatig in de prijzen. Bijvoorbeeld de titel: 'beste tapas van Spanje'. Met deze traditie en reputatie is het goed voor te stellen dat juist in Valladolid jaarlijks in november het Concurso Nacional de Pinchos y Tapas wordt gehouden. Maar gelukkig kan in Valladolid het hele jaar door genoten worden van tapas en smakelijke streekgerechten. Een makkelijke plek om te beginnen is de Plaza Mayor waar het wemelt van de tapasbars. Valladolid staat ook bekend om een aantal traditionele vleesgerechten. Hiertoe behoort het streekgerecht lechazo asado (ook bekend als 'cordero lechal'), geroosterde lam dat speciaal bereid wordt in een houten oven. Valladolid is ook een walhalla voor wijnliefhebbers dankzij de 5 denominaciones de origen waaronder de vermaarde wijnregio Ribera del Duero. Voor wijn-aficionados zou een bezoek aan Valladolid en de gelijknamige provincie dan ook niet compleet zijn zonder een bezoek aan een bodega of een fijn wijnlokaal. 

 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring