Het Noord-Spaanse León was in de tijd van de Moren in de vroege middeleeuwen één van de weinige christelijke bolwerken op het Iberische schiereiland. De provinciehoofdstad in noordelijk Castilië en León herbergt een aantal van Spanjes grootste middeleeuwse bezienswaardigheden. Daarvan is de uitzonderlijke kathedraal het bekendste voorbeeld is. Tot de wapens van León behoren ook haar Semana Santa vieringen, gastronomie en de levendige binnenstad. León, in 2018 gastronomische hoofdstad van Spanje, kent zijn eigen tapascultuur die in Spanje grootse bekendheid geniet.

Kathedraal in Leon, Spanje

De middeleeuwse attracties van León

León werd ooit door de Romeinen gesticht als legerplaats. In de 10e eeuw werd de hoofdstad van Asturië, en van christelijk Spanje, overgeheveld van Oviedo naar León. Vanaf die tijd zou León een prominente rol gaan spelen bij de Reconquista en zich ontwikkelen tot een welvarende stad. De gotische kathedraal moest het belang van de stad illustreren. De 13e eeuwse kathedraal met een Frans uiterlijk weet nog steeds te imponeren, zowel overdag als 's avonds. Wat vanaf het plein direct de aandacht trekt, is het zandsteen waaruit het machtige gebouw is opgetrokken. Let voordat je naar binnen gaat ook goed op het snijwerk van het Laatste Oordeel. Al net zo imponerend als de buitenkant is de binnenkant. Hier stelen de kolossale glas-in-loodramen de show. Naast de kathedraal zijn er nog drie andere gebouwen in León die je niet mag missen. De eerste is de Koninklijke Pantheon. In het romaanse pantheon behorend tot de Basílica de San Isidoro, liggen 23 vorsten begraven en kunnen schitterende frescos bekeken worden. Het tweede niet te missen gebouw is Hostal de San Marcos, door Cees Nooteboom zelfs het mooiste hotel van Europa genoemd. In de middeleeuwen diende het gebouw als ziekenhuis voor pelgrims. En als derde gebouw is er Casa Botines in de 19e eeuw door Gaudí vervaardigd als eerbetoon aan de emblematische gebouwen van León.

Gezelligheid in Barrio Húmedo

Ten zuiden van de kathedraal vinden we Barrio Húmedo. De wijk vormt niet alleen het levendige uitgaanshart van de stad, maar geniet ook bekendheid in de Spaanse gastronomie vanwege zijn specifieke tapascultuur. 's Middags en 's avonds luidt hier het principe van para ir de cortos o de chatos. Dit fenomeen staat voor kleine glaasjes bier of wijn die per tapa genuttigd worden. Maar het wordt nog leuker: de tabernas serveren per glaasje een (gratis) tapa. Het gezelligste gedeelte van Barrio Húmedo is Plaza de San Martín en de zijstraatjes die uitkomen op het plein. León kent een aantal eigen typische streekgerechten. Cecina de León (gedroogd rundvlees) en Tapa de Morcilla (bloedworst maar dan in brij geserveerd) zijn hiervan bekende voorbeelden. Veel tapasbars hebben zich gespecialiseerd in bepaalde tapas. Zo heeft El Rebote zich toegelegd op croquetas, terwijl La Bicha bekend staat om zijn morcilla.   


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring