De hoofdstad van het trotse Prinsendom Asturië is nog steeds een goed bewaard geheim voor buitenlandse toeristen. Langzaam verandert dit, ook dankzij Woody Allen die jaren terug al een lofzang hield voor deze universiteitsstad. Maar wat heeft Oviedo in huis? Oviedo kent een charmant oud centrum bezaaid met wandelpromenades, pleinen en beelden. Niet weg te denken is de cider die een sterk onderdeel is van de lokale cultuur en bijna letterlijk door de straten van Oviedo lijkt te stromen. Bezienswaardig zijn ook de drie preromaanse kerken van Oviedo waarvan er twee bijzonder fraai in de groene heuvels zijn gelegen aan de rand van de stad. En last but not least, de nabijheid van de Groene Kust en de prachtige bergketen Picos de Europa waar tal van fraaie uitstapjes in het verschiet liggen. 


Pleinenstad Oviedo

De middeleeuwse stad Oviedo is een wirwar van smalle straatjes en vooral pleinen. In het compacte oude centrum eist Plaza Alfonso II de hoofdrol op. Aan dit weidse plein staat de laatgotische kathedraal en verschillende statige paleisjes waaronder de 15e eeuwse Casa de la Rúa, het oudste gebouw van Oviedo.  Meer Asturische paleisjes vind je aan het aangrenzende Plaza de Porlier waar het 18e eeuwse Palacio de Camposagrado de aandacht trekt. Een paar honderd meter in zuidelijke richting ligt Plaza de la Constitución. Aan het hoofdplein van de stad prijkt het 17e eeuwse gemeentehuis. Let ook op de poort waar pelgrims op weg naar Santiago de Compostela doorheen trekken. Daarnaast ligt het aantrekkelijke Plaza del Fontán die in de avonduren transformeert in een sfeervol ciderplein, maar daarover later meer. Sinds 1885 wordt er op dit plein markt gehouden, tegenwoordig op donderdag en in het weekend. Verder kun je ook nog Plaza de la Escandalera bezoeken, het geografische hart van de stad. Aan dit plein zetelt Teatro Campoamar (sinds 1892) waar de Premios Princesa de Asturias jaarlijks worden uitgereikt. En als je hier toch bent, bezoek dan ook het elegante stadspark Campo de San Francisco en Hotel de la Reconquista dat decoreerde in Vicky Christina Barcelona van Woody Allen.


Beeldenstad Oviedo

Met ruim 100 beelden is het welhaast onmogelijk om er niet tegen een aan te lopen. En zo kan het gebeuren dat je oog in oog komt te staan met Woody Allen, die zich heeft genesteld in de Calle Milicias Nacionales. En dan rijst de vraag waaraan deze Amerikaanse regisseur dit standbeeld heeft te danken? Het steekt ongeveer zo in elkaar: In 2002 won hij de Premio Príncipe de Asturias de las Artes (de 'Prins van Asturië-prijs') die wordt uitgereikt aan muzikanten, dansers, architecten en cineasten. Bij de uitreiking was hij lyrisch over Oviedo wat hij in 2008 nog eens dunnetjes overdeed met de zoete film Vicky Cristina Barcelona. Een ander beeld dat eruit springt is te vinden op de Plaza de Escandalera waar het pompeuze beeld La Maternidad prijkt van niemand minder dan de Colombiaanse kunstenaar Fernando de Botero. En wat te denken van het nabij gelegen beeld Culis Monumentalibus van Eduardo Urculo, in de volksmond beter bekend als El Culo)? Ook bekend maar minder controversieel is het standbeeld El Viajero (de reiziger) van Eduardo Urculo te vinden bij de kathedraal aan de Plaza de Porlier. 

Bovenal Ciderstad

Al die beelden en pleinen zijn natuurlijk leuk en aardig maar de ware attractie van Oviedo is toch echt de cider (sidra in het Spaans). Asturië heeft zijn eigen drankje en dat zul je in Oviedo weten ook. Wie voor het eerst Asturische cider vanaf grote hoogte ingeschonken ziet, zal raar en verwonderd opkijken. Hoe krijgen die streng kijkende obers dat zonder te morsen toch voor elkaar? Maar dit zal snel wennen want zodra de glazen leeg zijn, zijn diezelfde obers er als de kippen bij om de glazen volgens hetzelfde ritueel in te schenken. Er zit een gedachte achter, want zo krijgt de cider gemaakt van het sap van appels een sprankelende smaak. Wie voor het eerst ruikt en proeft aan een glaasje cider zal even door de zure appel heen moeten drinken, maar na een paar glaasjes ben je direct verkocht. Hoewel de cider in heel de stad in bars en restaurants geschonken wordt, is het oude centrum met zijn vele pleintjes en smalle straatjes de inspirerendste ciderzone. Dit geldt in het bijzonder voor de terrassen op het eerder genoemde Plaza del Fontán waar de cider zo rijkelijk vloeit dat zelfs de plaatselijke straathond beneveld lijkt.  

Preromaanse kerken van Oviedo

Tot de meest bezienswaardige gebouwen van Oviedo behoren de drie preromaanse kerken. De grootste daarvan (en van Spanje) is de San Julián de los Prados, gelegen iets buiten het centrum in de buurt van de universiteit. Kleiner maar veel fijner zijn de andere twee. Je vindt ze 4 kilometer ten noorden van Oviedo op de Monte Naranco. De eerste is Santa Maria del Naranco die in 848 gebouwd werd in opdracht van Ramiro I (koning van Asturië) en later in de 13e eeuw omgeturnd zou worden tot kerk. De slanke stijl, de pilaren, de karakteristieke gewelven en de ligging in het groene bergland maken deze kerk tot de fraaiste staaltjes preromaanse bouwkunst. Het oorspronkelijke idee was om een koninklijk paleis als onderdeel van een groter complex te bouwen waar ook het nabijgelegen San Miguel de Lillo deel van uit zou maken. Deze tweede kerk, eveneens een plaatje, is net als zijn buurman sinds 1985 Werelderfgoed.

Stranden en bergen rondom Oviedo

Vanuit Oviedo is het niet ver naar de Costa Verde. De Groene Kust herbergt robuuste stranden, kliffen en vissersdorpjes. Een mooi en toegankelijk strand om vanuit Oviedo te bezoeken is Playa de San Lorenzo. Langs dit uitgestrekte en brede stadsstrand van Gijon loopt een aantrekkelijke promenade waar het prettig flaneren is. Gijon is sowieso een fijne stad die verrast en waar toeristen, net als in Oviedo, nog schaars zijn. Ben je meer van de bergen? Dan zit je in Oviedo ook goed met de nabijgelegen Picos de Europa binnen handbereik. Bergwandelaars kunnen hun hart meer dan ophalen in deze toegankelijke en wonderschone bergketen die ook de aangrenzende regio Cantabrië bestrijkt.   

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring