Mallorca is een zeer populaire én veelzijdige toeristenbestemming. Het grootste eiland van de Balearen stelt de reiziger in staat om in korte tijd te genieten van stranden, bergen, pittoreske dorpjes, watersporten en een levendig uitgaansleven. Daarbij worden veel doelgroepen bediend: bergbeklimmers, zeilers, geschiedenis- en cultuurfanaten, sport- en natuurliefhebbers en jonge feestvierders. En laten we ook de zonnige metropool Palma niet vergeten die als stedentrip niet zou misstaan. 

Stranden Mallorca
 

Stranden van Mallorca

Mallorca is goed voor 550 kilometer aan stranden. Platja de Palma, El Arenal, Palma Nova en de feeststranden van Magaluf behoren tot de bekendste stranden van Mallorca. Maar gelukkig zijn er ook natuurlijke en geïsoleerde stranden voorhanden. Voorbeelden van dit soort stranden in het zuiden van het eiland zijn Ses Covetes en Es Trenc. De duinsystemen zijn hier intact en je kunt er glinsterende kleuren verwachten dankzij het zand op de zeebodem. In de omgeving vinden we ook kleinere stranden als Colonia de Sant Jordi en Cap de Ses Salines. In het Mondrago gebied vinden we verschillende pittoreske, middelgrote baaien met zand, rotsen en pijnbomen. Voor verborgen baaien, zoals Cala de Deia, kun je ook koers zetten naar westelijk Mallorca. En dan is er ook nog Cala Mesquida in het oosten van Mallorca waar de duinen voor een bijzondere schoonheid zorgen. Het landschap van het oosten van Mallorca worden gekenmerkt door een reeks van kleine stranden waarvan sommige ware juwelen vormen zoals Cala de S'Allmunia. De Tramuntana kustlijn, in het westen van het eiland, omvat rustige, desolate stranden. Hetzelde geldt ook voor het noordelijker gelegen Port des Canonge waar maar een paar botenhuizen de donkere, diepe en altijd koele water flankeren. Of bezoek natuurpark Llevant in het oosten van Mallorca voor onbedorven prachtstranden als Aubarca . 


Sportieve activiteiten op Mallorca

Voor de actieve, sportieve reiziger heeft Mallorca van alles in huis. Zo beschikt Mallorca over meer dan 50 havens en jachthavens die plaats bieden aan ruim 20.000 ligplaatsen. En dit betekent ook een groot aanbod zeilscholen, duikcursussen en bootverhuur. En dankzij het zachte weer kan er praktisch elke dag in het jaar gezeild worden. Verder worden er op Mallorca verscheidene internationale regatta's en zeilevenementen gehouden. Verder biedt het eiland volop mogelijkheden om te kanoën, duiken en windsurfen. Goede windcondities kennen bijvoorbeeld het strand van Son Serra de Marina of de Baai van Pollenca. Colonia de Sant Jordi vormt het nautische centrum van de zuidkust, terwijl de Baai van Palma 12 jachtclubs telt. In het westen zijn de kusten van Calvia en Andratx met 6 nautische centra aanraders om te zeilen. Wandelen op Mallorca? Het noordwesten van Mallorca geldt als een wandelparadijs waar we Monasterio de Lluc vinden, een bedevaartsoord waar een beeld van de Zwarte Madonna staat. Dit gebied geldt ook als een ideaal vertrekpunt voor wandelingen die voeren over 700 jaar oude pelgrimswegen dwars door de Serra de Tramuntana.


Natuurschatten op en rondom Mallorca

Maar liefst 40 procent van Mallorca is beschermd gebied. Op natuurgebied springt de Serra de Tramuntana er uit, die zich uitstrekt van zuidwest naar noordoost Mallorca. De bergketen is rijk aan landschappen variërend van stenen gronden, bergtoppen, ravijnen tot kliffen die boven de zee uittorenen. Mallorca is ook het eiland van de grotten. Bekende grotten vormen Arta, Drac of Hams in Porto Christo. De amandelbomen die in bloei staan in januari en februari of de oude olijfbomen in de Serra de Tramunta vormen ook ware natuurattracties.  Ten zuiden van Mallorca vinden we de archipel Cabrera, het kleinste eiland van de Baleraren. De praktisch onbewoonde archipel telt eilanden en vormt een nationaal park. 

Steden en dorpen van Mallorca

Palma heeft op stedengebied met afstand het meest te bieden op Mallorca. De hoofdstad van het eiland is een zeer mediterrane en artistieke stad waar je een mooi combi van historie en moderne gemakken kunt verwachten. De metropool kan vanuit toeristisch oogpunt simpelweg onderverdeeld worden in het oude centrum en het jachthavengebied. Palma is ook de perfecte uitvalsbasis voor tal van uitstapjes op het eiland. In het noorden van Mallorca vinden we het charmante Sóller dat vooral bekendheid geniet vanwege de oude spoorlijn dat voert door een idyllisch landschap. Iets noordelijker vinden we het gehucht Fornalutz, ooit uitgeroepen tot mooiste dorp van Spanje. Bezoek hier ook de Mirador de Ses Barques die uitkijkt op de baai van Sóller. Of bezoek de meest Italiaanse stad van Mallorca, Pollença met haar 18e en 19e eeuwse huizen van okerkleurige stenen.

 
 

 


Reisbestemmingen Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring