Mallorca is een zeer populaire én tegelijkertijd veelzijdige toeristenbestemming. Het grootste eiland van de Balearen stelt de reiziger in staat om in korte tijd te genieten van stranden, bergen, pittoreske dorpjes, watersporten, gastronomie en een levendig uitgaansleven. Daarbij worden heel wat doelgroepen bediend waaronder fietsers, bergbeklimmers, zeilers, natuur- en cultuurliefhebbers, pensionados en jonge feestvierders. En niet te vergeten de zonnige en veelzijdige hoofdstad Palma, de grootste stad van de Balearen. En ja, Mallorca is een bovengemiddeld toeristische bestemming. Maar voor wie buiten de toeristische gebieden blijft, zal volop Spanje ervaren. 


Balearen metropool Palma

Palma is met afstand de grootste stad van Mallorca en de Balearen. De hoofdstad van Mallorca is een mediterrane en artistieke stad met een mooie combi van historische bezienswaardigheden, musea, stranden en shop- en uitgaansmogelijkheden. Palma zou je vanuit toeristisch oogpunt grofweg kunnen verdelen in twee gebieden. Het oude centrum geflankeerd door de gezichtsbepalende machtige kathedraal, La Seu. En het jachthavengebied dat westelijk is gelegen. Voor wie weinig tijd heeft concentreert zich op het gebied rondom de kathedraal van Palma. Zit je ruimer in je tijd dan is het een aanrader om ook de andere delen van het uitgestrekte centrum op te zoeken. Je treft er veel minder toeristen en je kunt er gastronomisch volop genieten van wat het eiland allemaal te bieden heeft. Wie wat meer tijd heeft en van wandelen houdt, loopt ook in de richting van de jachthaven. Al is het maar omdat je vandaar de bergen in kunt steken richting Castell de Bellver, een van de grootste bezienswaardigheden op Mallorca. Vanuit dit robuuste kasteel dat een boeiend museum huisvest, kijk je schitterend uit over de Palmabaai. En tenslotte is La Palma dankzij haar infrastructuur en voorzieningen ook de ideale uitvalsbasis voor uitstapjes naar zo'n beetje elk deel van het eiland.


Zuiden: stranden, familieresorts en feesten

Mallorca is goed voor maar liefst 550 kilometer aan stranden. De populairste daarvan vinden we in zuidelijk Mallorca. Playa de Mallorca, overdag een strandresort voor families en 's avonds een uitgaansgebied voor jongeren, bevindt zich iets ten oosten van de hoofdstad Palma. Playa de Mallorca bestrijkt een 6 km strand en een levendige boulevard die uitmondt in El Arenal, de drukste en bekendste badplaats van Mallorca. Jonge stappers zijn naast El Arenal ook volop te vinden in Magaluf, de roemruchte party plek van Mallorca. Maar naast het stappen zijn er in het zuiden van Mallorca ook genoeg andere dingen te ondenemen. Zoals de natuurlijke en geïsoleerde stranden van Ses Covetes en Es Trenc als we een flink stukje in oostelijke richting opschuiven. Met fraaie duinen en prachtige glinsterende zeekleuren (dankzij het zand op de zeebodem) krijg je hier een schitterend panaroma voorgeschoteld. In de omgeving vinden we ook nog kleinere charmante stranden als Colonia de Sant Jordi en Cap de Ses Salines. En ook in het Mondrago gebied vinden we verschillende pittoreske baaien uitgerust met fraaie rotsen en pijnbomen.Westen: baaien en prachtige dorpjes

Het westelijk deel van Mallorca herbergt een aantal prachtig verborgen baaien. Overigens grotendeels zonder stranden om je handdoek uit te vouwen. Een van de uitzonderingen daarop vormt Cala de Deià, uitgerust met een klein kiezelstrand met helder water en geflankeerd door groene heuvels. De bekendste bestemming van westelijk Mallorca is Sóller, een charmant mediterraans dorpje met smalle steegjes en aangename terrassen en cafés. Zeer geliefd is de houten trein die over een oude spoorlijn vanuit Palma naar Sóller voert, dwars door een idyllisch landschap. Als je er toch bent, mis dan evenmin het nabijgelegen Port de Sóller. Een fijne badplaatsje waar het prettig flaneren is langs de promenade. Iets noordelijker vinden we nog het gehucht Fornalutx, ooit uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje. Voor een totaaluitzicht op de Baai van Sóller is Mirador de Ses Barques een aanrader. Naast Sóller zijn ook zeker Valldemossa en Deià te missen. In het openluchtmuseum Valldemossa is het klooster waar Chopin verbleef uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Deía is een fijn dorpje in de Serra-vallei en een magneet voor kunstenaars. Een bekende bezienswaardigheid in Deía is het graf van de Engelse schrijver Robert Graves. Wie niet vies is van een stevige wandeling, kan vanuit Valldemossa helemaal doorwandelen naar Port de Sóller via de hoofdweg die voert langs de kust dwars door de bergen. Een attractie van formaat vormt ook het klooster bij Lluc verder noordelijk. Al 800 jaar een pelgrimsoord en een populair gebied bij wandelaars. 


Oosten: mooie, vaak rustige stranden

Het oosten van Mallorca is een aanrader voor liefhebbers van stranden en dan in het bijzonder de minder platgelopen stranden van Mallorca. Met bovengemiddeld veel wind kunnen ook watersporters volop aan hun trekken komen aan de oostkust van Mallorca. Het landschap van het oosten van Mallorca wordt gekenmerkt door een hele reeks van kleine stranden en prachtige baaien die Spanjaarden calas noemen. Gelegen nabij het zuidelijkste puntje van Mallorca bevindt zich Cala de S'Almunia. Met haar piepkleine strand en kristalheldere water zeker een van de juweeltjes van het eiland. 65 km noordelijker vinden we Cala Mesquida waar de duinen een bijzondere schoonheid vormen. Of bezoek natuurpark Llevant in het oosten van Mallorca voor onbedorven prachtstranden als Aubarca.  Noorden: spectaculaire kust en charmante dorpen

De noordkust van Mallorca met haar spectaculaire kust en natuur vormt een mooi contract met het toeristische zuiden. Voor fietsers, wandelaars en rustzoekers een must. Daarnaast vind je er gerieflijke badplaatsen en een aantal van de mooiste plaatsjes op Mallorca. Een aangename badplaats om neer te strijken is het welvarende Port de Pollença. De promenade langs het water is aantrekkelijk en er zijn genoeg toeristische voorzieningen, maar zonder het massatoerisme. Port de Pollença is bovengemiddeld geliefd bij fietsers die in bepaalde hotels bovengemiddeld vertegenwoordigd zijn. Een niet te missen attractie, bij voorkeur met de fiets, is Mirador de Es Colomer. Het is maar 4-5 km vanuit Port de Pollença maar het is tegelijkertijd een stevige klim die vooral met racefietsen en auto's wordt ingezet. Boven wacht je een eersteklas uitzicht op de Baai van Pollença. Met dezelfde fiets kun je ook het mooie Pollença bezoeken. Dit plaatsje is vooral vanwege zijn uitgestrekte trap die eindigt bij een kapel. Als we langs de kust oostelijk opschuiven arriveren we bij Port d'Alcúdia dat een slag toeristischer is dan haar badplaats. Als we een paar kilometer opschuiven dan arriveren we bij het ommuurde Alcúdia. Een zeer aangenaam stadje om door heen te slenteren die dankzij de huizen van okerkleurige steen wel de meest Italiaanse stad van Mallorca wordt genoemd. 

Binnenland Mallorca: rustieke bergdorpjes 

Het binnenland van Mallorca is een goed verborgen geheim. Mallorca staat natuurlijk bekend om haar stranden maar onderschat nooit het binnenland van een eiland. Hier ga je bijvoorbeeld heen voor de markten en bazaars. En dan zijn er ook nog de wijngaarden waar je kunt deelnemen aan wijnexcursies. Maar natuurlijk ga je vooral naar het binnenland voor de bergen en fascinerende landschappen. In dat kader is de kloof van Sal Lacroba een must. Bezoek in het binnenland van Mallorca ook Inca, de derde stad van Mallorca bekend om haar kronkelige straatjes die van Arabische oorsprong zijn. Maar Inca staat ook bekend om haar markt en lederwaren, andere typische Moorse erfenissen. Ook Sineu staat bekend om zijn markt, gehouden op woensdagochtend.  


Sportieve activiteiten op Mallorca

Voor de actieve, sportieve reiziger heeft Mallorca van alles in huis. Zo beschikt Mallorca over meer dan 50 havens en jachthavens die plaats bieden aan ruim 20.000 ligplaatsen. En dit betekent ook een groot aanbod zeilscholen, duikcursussen en bootverhuur. En dankzij het zachte weer kan er praktisch elke dag in het jaar gezeild worden. Verder worden er op Mallorca verscheidene internationale regatta's en zeilevenementen gehouden. Verder biedt het eiland volop mogelijkheden om te kanoën, duiken en windsurfen. Goede windcondities kennen bijvoorbeeld het strand van Son Serra de Marina of de Baai van Pollenca in noordelijk Mallorca. Colonia de Sant Jordi vormt het nautische centrum van de zuidkust en de Baai van Palma telt maar liefst 12 jachtclubs. In het westen zijn de kusten van Calvia en Andratx met zes nautische centra aanraders om te zeilen. 


Natuurschatten Mallorca

Maar liefst 40 procent van Mallorca is beschermd gebied. Op natuurgebied springt de Serra de Tramuntana er uit. Deze strekt zich helemaal uit van het zuidwesten tot het noordoosten van Mallorca. De bergketen is rijk aan landschappen variërend van stenen gronden, bergtoppen, ravijnen tot kliffen die boven de zee uittorenen. Mallorca is ook het eiland van de grotten. Bekende grotten vormen Arta, Drac of Hams in Porto Christo. De amandelbomen die in bloei staan in januari en februari of de oude olijfbomen in de Serra de Tramunta vormen ook ware natuurattracties. Ten zuiden van Mallorca vinden we ook nog de archipel Cabrera, het kleinste eiland van de Baleraren. De praktisch onbewoonde archipel telt verschillende eilanden die tezamen een nationaal park vormen.Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring