Reizen Mallorca (Spanje)

Mallorca is niet alleen een toeristenmagneet, maar ook een zeer veelzijdige reisbestemming. Het grootste eiland van de Balearen stelt de reiziger in staat om in korte tijd te genieten van stranden, bergen, watersporten, pittoreske berg- en kustplaatsjes en de verrassende metropool Palma. Daarbij worden talrijke doelgroepen bediend variërerend van bergbeklimmers, zeilers, geschiedenis- en cultuurfanaten, sport- en natuurliefhebbers, citytrippers tot jonge feestvierders.

Stranden Mallorca

Palma: metropool van de Balearen

Palma is met afstand de belangrijkste en grootste stad van de Balearen en een bezoek aan de hoofdstad van Mallorca mag dan ook niet ontbreken. Als je maar weinig tijd hebt, beperk je dan tot het gebied rondom de kathedraal, de stadsmuren en de haven. Heb je wat meer tijd? Duik dan dieper de stad in waar je het echte Spanje kunt vinden ver weg van de massa's buitenlandse toeristen. Sterker nog, in de metropool Palma zou je makkelijk een week kunnen vertoeven met haar veelsoortige wijken, musea, historische gebouwen, winkelgebieden en uitgaansleven. Daarnaast is Palma tevens de beste uitvalsbasis voor tal van excursies op het eiland, niet zelden binnen een halfuur bereikbaar. 

Baai van Palma: de toeristenstranden

Aan beide kanten van Palma liggen populaire toeristische strandstroken. De eerste baai direct ten zuidwesten van Palma is Cala Majar, een rustig gebied in vergelijking wat daanra volgt. Een interessante bezienswaardigheid hier om te bezoeken voor kunstliefhebbers is Miró Mallorca Fundación, een cultureel centrum die je de wonderlijke kunst van Miró laat ontdekken. Wat verder ligt Genova dat vooral geroemd wordt vanwege haar goede restaurants. En dan hebben we ook nog het opmerkelijke klinkende Ses Illetes and Portals Nous dat is uitgerust met betrekkelijk smalle stranden die gelegen zijn aan pittoreske baaien. Daarna volgen de zeer toeristische stranden Palmanova en Magaluf en met name dat laatste strand is zeer in trek bij Engelse jongeren die er uitsluitend komen feesten. Ten oosten van Palma op 15 minuten rijden vinden we Ca'n Pastilla en met het toeristentreintje staan we ook zo in een van de de populairste badplaatsen van Mallorca: El Arenal, domein van met name Duitsers. Rustiger gaat het er aan toe in Cala Blava dat iets ten zuiden van El Arenal is gelegen.


West Mallorca: stranden, dorpjes en bergen

Het westen van Mallorca bestaat uit bergen en pittoreske berg- en badplaatsen. Niet zelden als mooiste bergdorpje aanagemerkt is Valldemossa, een openluchtmuseum dat helemaal afgestemd lijkt op reizigers. De topattractie van Valldemossa is de Real Cartuja y Palacio del Rey Sancho, dat in 1399 werd overgedragen aan de kartuizer monniken. Het klooster geniet ook bekendheid geniet omdat Frédéric Chopin hier met de eigenzinnige Franse schrijfster George Sand verbleef en hun cel in het klooster kan bezocht worden. 10 kilometer noordelijker waar de berg Teix de zee raakt vinden we Deià, een kunstenaarsdorp waar ook de Engelse schrijver Robert Graves neerstreek. 10 kilometer ten noordoosten in een vallei vinden we Sóller en als het even kan stap dan op de beroemde trein die vanuit Palma over een oude spoorlijn door een idyllisch landschap gaat. Naast de fraaie ligging zijn ook de sinaasappelen, de bijzondere gebouwen en atmosfeer redenen om Sóller te bezoeken wat ook per bus kan. Niet minder pittoresk is Port de Sóller dat vanuit Sóller met een speciale tram bereikbaar is. Port de Sóller is zeer pittoresk gelegen aan een natuurlijke haven. Als we verder omhoog kruipen dan komen we uit bij Monasterio de Lluc, een bedevaartsoord waar het beeld van de Zwarte Madonna staat. Verder is dit gebied en waar wandelparadijs waar je wandelingen kunt overnemen over 700 jaar oude pelgrimswegen die dwars door de Serra de Tramuntana voeren.

Midden Mallorca

Wie de toeristenstromen echt wilt vermijden trekt het binnenland van Mallorca in waar ook de bekendste wijngebieden op het eiland zijn te vinden. Inca is de derde grootste stad van Mallorca op 28 kilometer ten noordoosten van Palma, ook met de trein bereikbaar. Inca staat toeristisch vooral op de kaart vanwege haar lederwarenmarkt en oude centrum. 14 kilometer ten zuidwesten van Inca bevindt zich Santa Maria del Cami, een fraai, klein marktstadje in een van de prominente wijngebieden van Mallorca waar ook olijven en amandelen worden verbouwd, belangrijke exportproducten van Mallorca.  

Noorden Mallorca

Op 24 kilometer ten noordoosten van Inca bevindt zich het charmante Pollença dat ooit door de Romeinen werd gesticht. Met haar 18e en 19e eeuwse huizen met okerkleurige stenen staat ze te boek als de meest Italiaanse stad van Mallorca. Een grote attractie van Pollença vormt de lange trap met in totaal 365 treden. Pollença laat zich overigens goed combineren met Port de Pollença, een sfeerrijk kustplaatsje. 

Oosten Mallorca: stranden, natuur en grotten

In het oosten van Mallorca vind je veel natuur en een aantal van de fraaiste kusten op het eiland. Een interessant plaatsje is Artà dat ontstaan is in de 13e eeuw ten tijde van de Moren. Artà wordt gekenmerkt door steile weggetjes en trappen en middeleeuwse architectuur waaronder twee mooie kerken. Parc de la Península is een schitterend natuurpark op slechts 5 kilometer van Artà gelegen. Je kunt er mooie wandelingen maken door spectaculaire landschappen en wandelroutes volgen die voeren naar bekoorlijke stranden. Vogelspotters op hun beurt kunnen er inheemse vogels bewonderen. Porto Cristo is een kustplaatsje dat toeristisch vooral bekend staat om haar grotten. De bekendste grot is Cuevas del Drach dat behoort tot de grootste ondergrondse meren ter wereld. 


Watersportactiviteiten op Mallorca

Mallorca beschikt over ruim 50 havens en jachthavens die plaats bieden aan ruim 20.000 ligplaatsen. Mallorca waar verscheidene internationale regatta’s en zeilevenementen worden gehouden telt ook een groot aanbod zeilscholen, duikcursussen en mogelijkheden tot bootverhuur. Verder kun je op het eiland kanoën, duiken en windsurfen. Goede windcondities bieden bijvoorbeeld het strand van Son Serra de Marina en de Baai van Pollenca. Colonia de Sant Jordi geldt als het het nautische centrum van de zuidkust en de Baai van Palma telt 12 jachtclubs. In het westen van Mallorca zijn de kusten van Calvia en Andratx (goed voor 6 nautische centra) aanraders om te zeilen. 


Beschermde natuurgebieden op Mallorca

Maar liefst 40 procent van Mallorca is beschermd natuurgebied. Niet te missen is de Serra de Tramuntana, die zich uitstrekt van zuidwest naar noordoost Mallorca. De bergketen is rijk aan landschappen variërend van stenen gronden, bergtoppen, ravijnen tot kliffen die boven de zee uittorenen. Mallorca is ook het eiland van de grotten. Bekende voorbeelden hiervan vormen Arta, Drac en Hams in Porto Christo. Maar ook de amandelbomen die in januari en februari in bloei staan en de oude olijfbomen in de Serra de Tramunta zijn ware natuurattracties. Zeer bijzonder op natuurgebied is ook zeker de archipel Cabrera, het kleinste eiland van de Baleraren dat ten zuiden van Mallorca is gelegen. Deze praktisch onbewoonde archipel is in zijn geheel een nationaal park. 

 

 

 
 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Spanje