Mallorca is een zeer populaire én veelzijdige toeristenbestemming. Het grootste eiland van de Balearen stelt de reiziger in staat om in korte tijd te genieten van stranden, bergen, pittoreske dorpjes, watersporten en een levendig uitgaansleven. Daarbij worden veel doelgroepen bediend: bergbeklimmers, zeilers, geschiedenis- en cultuurfanaten, sport- en natuurliefhebbers en jonge feestvierders. En laten we ook de zonnige metropool Palma niet vergeten, een aanrader voor een zonnige city trip.


 

Palma

Palma is met afstand de grootste stad van Mallorca en je kunt er met gemak een week vertoeven. De hoofdstad van Mallorca is een zeer mediterrane en artistieke stad. Palma kent een mooi combi van historische bezienswaardigheden, musea, stranden, shop- en uitgaansmogelijkheden. De metropool kan vanuit toeristisch oogpunt simpelweg verdeeld worden in het oude centrum en het jachthavengebied. Het historisch centrum wordt gedomineerd door de kathedraal, maar het leent de moeite om ook andere delen van het uitgestrekte centrum op te zoeken waar veel minder toeristen komen. Wie loopt in de richting van de jachthaven kan ook de bergen inlopen richting Castell de Bellver, een kasteel waarin een interessant museum huist. En Palma is dankzij haar infrastructuur en voorzieningen handig als uitvalsbasis voor excursies naar andere delen van het eiland.

Zuidelijk Mallorca

Mallorca is goed voor 550 kilometer aan stranden en de populairste daarvan vinden we in het zuidelijk deel van Mallorca. Grenzend aan Palma ligt Playa de Mallorca, het middelpunt van een strook met drukbezochte badplaatsen. Andere bekende stranden zijn Platja de Palma en Palma Nova. Jonge stappers zijn vooral te vinden in de toeristenplaats El Arenal en Magaluf. Gelukkig zijn er in het zuiden van Mallorca ook natuurlijke en geïsoleerde stranden voorhanden. Ses Covetes en Es Trenc zijn hiervan voorbeelden. De duinsystemen zijn hier intact en je kunt er prachtige glinsterende kleuren verwachten dankzij het zand op de zeebodem. In de omgeving vinden we ook kleinere stranden als Colonia de Sant Jordi en Cap de Ses Salines. In het Mondrago gebied vinden we verschillende pittoreske baaien gevuld met zand, rotsen en pijnbomen.


Westelijk Mallorca

Voor verborgen baaien kun je ook koers zetten naar het westelijk deel van Mallorca, hoewel er hier maar weinig echte stranden voorhanden zijn om neer te strijken. Een van de uitzonderingen is Cala de Deia, een klein kiezelstrand met helder water geflankeerd door groene heuvels. De meeste toeristen bezoeken westelijk Mallorca voor een uitstapje naar Sóller, een charmant mediterraans dorpje met smalle steegjes en aangename terrassen en cafés. Niet minder beroemd is de houten trein die over een oude spoorlijn vanuit Palma voert naar Sóller dwars door idyllisch landschap. Mis ook zeker niet het nabijgelegen Port de Sóller, een niet te versmaden badplaatsje waar het fijn flaneren is. Iets noordelijker vinden we het gehucht Fornalutz, ooit uitgeroepen tot mooiste dorp van Spanje. Bezoek de Mirador de Ses Barques voor een voortreffelijk uitzicht op de Baai van Sóller. Interessante uitstapjes in westelijk Mallorca vormen ook Valldemossa en Deià.  In het openluchtmuseum Valldemossa vormt het klooster waar Chopin verbleef een grote attractie. Deía is een fijn dorpje in de Serra vallei die altijd veel kunstenaars aantrok. Een bekende bezienswaardigheid vormt het graf van de Engelse schrijver Robert Graves. Wie van een stevige wandeling houdt kan langs de kust via de hoofdweg door het gebergte wandelen naar Port de Sóller.


Oostelijk Mallorca

Het landschap van het oosten van Mallorca wordt gekenmerkt door een reeks van kleine stranden en prachtige baaien die Spanjaarden calas noemen. Gelegen nabij het zuidelijkste puntje van Mallorca bevindt zich Cala de S'Almunia, met haar piepkleine strand en kristalheldere water een van de juweeltjes. 65 km noordelijker vinden we Cala Mesquida waar de duinen een bijzondere schoonheid vormen. Of bezoek natuurpark Llevant in het oosten van Mallorca voor onbedorven prachtstranden als Aubarca.  Noordelijk Mallorca

De noordkust heeft veel lange en brede stranden in petto, net als fascinerende badplaatsen. De Baai van Alcúdia is zeer geschikt voor watersporten als surfen, duiken, zeilen en waterskiën. Alcúdia zelf is een veelzijdige badplaats met een schitterend strand. Je kunt er heerlijk wandelen in de historische binnenstad, winkelen of genieten van het uitgaansleven. Gelegen aan de voet van de oostelijke grens van het Tramuntana-gebergte was Pollença altijd een enclave van vissers en schilders. Tot de ingrediënten behoren mintgroene baaien, de kliffen van Cavall Bernat, en niet te missen, een sprong van Cape Formento! Met haar 18e en 19e eeuwse huizen van okerkleurige steen wordt ze wel de meeste Italiaanse stad van Mallorca genoemd. 67 km westelijker vinden we Port des Canonge gesitueerd naast de stad Banyalbufar, eveneens in de Tramuntana. Een rustig rotsachtig strand met een paar boothuizen die de donkere, diepe en koele wateren flankeren, dat is wat je hier kunt verwachten. Wandelen op Mallorca? Het noordwesten van Mallorca geldt als een wandelparadijs. Zoals Monasterio de Lluc, met haar beeld van de Zwarte Madonna tevens een bedevaartsoord. Dit gebied geldt ook als een ideaal vertrekpunt voor wandelingen die voeren over 700 jaar oude pelgrimswegen dwars door de Sierra de Tramuntana.

Midden Mallorca


Naast haar vele stranden heeft Mallorca ook een boeiend binnenland in petto. Inca is de derde stad van Mallorca en zijn kronkelige straatjes zijn van Arabische oorsprong. Inca staat verder bekend om zijn markt en lederwaren. Ook Sineu is bekend om zijn markt die op woensdagochtend wordt gehouden.  


Sportieve activiteiten op Mallorca

Voor de actieve, sportieve reiziger heeft Mallorca van alles in huis. Zo beschikt Mallorca over meer dan 50 havens en jachthavens die plaats bieden aan ruim 20.000 ligplaatsen. En dit betekent ook een groot aanbod zeilscholen, duikcursussen en bootverhuur. En dankzij het zachte weer kan er praktisch elke dag in het jaar gezeild worden. Verder worden er op Mallorca verscheidene internationale regatta's en zeilevenementen gehouden. Verder biedt het eiland volop mogelijkheden om te kanoën, duiken en windsurfen. Goede windcondities kennen bijvoorbeeld het strand van Son Serra de Marina of de Baai van Pollenca in noordelijk Mallorca. Colonia de Sant Jordi vormt het nautische centrum van de zuidkust, terwijl de Baai van Palma 12 jachtclubs telt. In het westen zijn de kusten van Calvia en Andratx, met zes nautische centra aanraders, om te zeilen. 


Natuurschatten op en rondom Mallorca

Maar liefst 40 procent van Mallorca is beschermd gebied. Op natuurgebied springt de Serra de Tramuntana er uit, die zich uitstrekt van zuidwest naar noordoost Mallorca. De bergketen is rijk aan landschappen variërend van stenen gronden, bergtoppen, ravijnen tot kliffen die boven de zee uittorenen. Mallorca is ook het eiland van de grotten. Bekende grotten vormen Arta, Drac of Hams in Porto Christo. De amandelbomen die in bloei staan in januari en februari of de oude olijfbomen in de Serra de Tramunta vormen ook ware natuurattracties.  Ten zuiden van Mallorca vinden we de archipel Cabrera, het kleinste eiland van de Baleraren. De praktisch onbewoonde archipel telt eilanden en vormt een nationaal park.  
 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring