Santiago de Compostela is al ruim duizend jaar een beroemd bedevaardsoord en de pelgrimsroute naar deze historische Galicische stad lijkt alleen maar populairder te worden. Inmiddels lopen jaarlijks tienduizenden pelgrims mee met de tocht die uitmondt bij de formidabele kathedraal van Santiago. Maar ook als je geen pelgrim bent, heeft de regenachtige stad veel te bieden. Santiago kent een prachtig middeleeuwse binnenstad met kerken en kloosters en een levendige atmosfeer dankzij de vele pelgrims, de toeristen en de grote populatie studenten. Ook culinair staat de stad er goed op met zijn zeevruchten en schuimende witte wijn.

kathedraal van Santiago de Compostela 
Bedevaartsoord met wonderlijke geschiedenis
Al sinds de middeleeuwen komen pelgrims naar Santiago de Compostela en dit heeft alles te maken met de apostel Jacobus die in de stad begraven zou zijn. Volgens de legende is Jacobus na de kruiziging van Jezus naar het noorden van Spanje gereisd om het evangelie te verkondigen. Nadat hij in Jeruzalem werd onthoofd, werd zijn lichaam in een boot naar de westkust van Spanje gebracht en daar begraven. Pas in 813 ontdekte een monnik met behulp van een ster het graf. Maar de legende gaat nog verder. Zo zou de heilige Jacobus te paard zijn opgedoken bij de slag van Clavijo in 844 en eigenhandig 60.000 Moren hebben gedood wat hem de bijnaam Matamores (morendoder) opleverde. Mede door dit soort legendes had Santiago zich in 1058 ontwikkeld tot een belangrijk bedevaartsoord dat toen al reizigers trok uit Duitsland, Frankrijk en Engeland. En dat leidde ook tot de allereerste reisgids opgetekend door de Franse monnik Aymeric Picaud tijdens zijn reis naar Santiago rond 1140.  

Ayuntamiento Santiago de Compostela
 
Betoverend historisch centrum
Het oude centrum van Santiago de Compostela is vanwege verschillende redenen niet te weerstaan. Om te beginnen is er het bijzondere grijze graniet waaruit de meeste historische gebouwen zijn opgebouwd. De vele regen, ook daarin onderscheidt Santiago zich nadrukkelijk van andere Spaanse steden, zorgt voor een speciale gloed op de gebouwen die vooral 's avonds een geheimzinnige sfeer oplevert. Maar ook de constante stroom van opgewekte pelgrims geven de stad een prettige ambiance waarin je maar al te graag wilt toeven. En daar komen nog de vele studenten bij die zorgen voor nog meer dynamiek. Toch voelt Santiago bepaald niet als een toeristische bestemming die door hordes toeristen wordt overlopen. Het historische centrum dat qua perfectie en liefelijkheid doet denken aan Brugge, is autovrij en perfect bewandelbaar. Wat de stad ook overzichtelijk maakt, is dat de meeste bezienswaardigheden zich concenteren rondom de allergrootste attractie van de stad: de kathedraal. Gezelligheid vind je in de straten Rúa do Franco en de Rúa da Raiña waar je je tegoed kunt doen aan lokale lekkernijen als zeevruchten en de vermaarde witte wijn uit de regio. 

Kathedraal en kloosters
Alle wegen in Santiago de Compostela leiden naar de kathedraal. En terecht, want wie voor het eerst oog in oog komt te staan met de imposante façade aan de Plaza del Obradoiro is gelijk verkocht. Het grootse bouwwerk werd gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw en nog steeds is een groot deel hiervan in tact. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Pórtica da Gloria, de oorspronkelijke entree, nu gelegen achter de huidige toegangsdeuren. Eenmaal binnen heb je de attracties voor het uitzoeken. De allerbekendste daarvan is het graf van de heilige Jacobus dat zich bevindt onder het altaar. Zeer bekend is ook het reusachtige wierookvat - de Botafumeiro. Dit gevaarte van 53 kilo wordt tijdens hoofdmissen met een snelheid van 70 kilometer per uur boven het altaar heen en weer geslingerd en voor zover bekend zijn daar nog geen doden bij gevallen. Tot de schatten van Santiago mogen ook een aantal kolossale kloosters gerekend worden. De bekendste hiervan is Monasterio de San Pelayo de Antealtares die stamt uit de 9e eeuw. Om nog meer gevoel te krijgen bij het kloosterleven zou je er eigenlijk in één moeten overnachten, en dat kan! Bijvoorbeeld in het authentieke en Spartaanse Seminario Mayor. Een zuster zal je begeleiden naar je 'cel' in een eindeloos doolfhof van gangen en vertrekken. Een onvergetelijke ervaring, maar houd wel rekening met de avondklok als je 's avonds nog op stap gaat!

Een optocht door het oude centrum van Santiago de Compostela
 
Prestigieuze universiteit
Universidad de Santiago de Compostela (USC) is één van de grootste universiteiten van Spanje. De prestigieuze universiteit werd opgericht in 1495 en behoort daarmee tot de oudste universiteiten ter wereld. Een prominent en belangrijk figuur in de geschiedenis van de universiteit is aartsbisschop Alonso III de Fonseca (1475-1534). Deze zeer erudiete man, bevriend met onze eigen Erasmus, legde de basis voor de universiteit. Wat het aantal studenten betreft, vooral de laatste decenia van de 20e eeuw groeide dit gestaag wat zorgde voor een piek van ruim 45.000 studenten aan het eind van de jaren 90. Nu zijn dit er circa 42.000, nog steeds een aanzienlijk deel op een populatie van 96.041 inwoners. Als je het gezellige studentenleven van Santiago de Santiago wilt induiken, ga dan naar Zona Nueva, gelegen rondom het oude centrum.  
 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring