Gijón? Gijón is de grootste stad van de regio Asturië. Het is een aangename en tegelijkertijd onderschatte badplaats aan de Noord-Spaanse kust waar buitenlandse toeristen nog schaars zijn. Tot de bezienswaardigheden behoren haar stranden, de boulevards en de sfeervolle Cimadevilla wijk. 


Playa de San Lorenzo, stadsstrand van Gijón

Bij mooi weer, en misschien ook wel bij minder weer, is Playa de San Lorenzo absoluut de hoofdattractie van Gijón. Het is heerlijk flaneren over de uitgestrekte promenade die boven het stadsstrand loopt. Onderweg loop je ongetwijfeld tegen de Escalerona aan, een niet te missen strandtrap waar de plaatselijke bejaarden elk zonnestraaltje lijken op te slurpen. Aan de bovenkant van de trap lopen de Jardines del Náutico, een lange groenstrook. Als we verder in noordelijke richting gaan dan verschijnt aan de linkerzijde de Torre de los Jove-Hevia y Capilla de San Lorenzo, een 17e eeuwse toren. Simpelweg het vermelden waard omdat Gijón als gevolg van de Burgeroorlog niet veel oude gebouwen meer telt. Verder noordelijk vinden we de Plaza Mayor en Casa Consistorial, een mooi gebouw waarin het stadhuis is gevestigd. In deze zone vind je ook veel ciderzaakjes, waar je je tegoed kunt doen aan hét ultieme drankje van Asturië.    

De oude wijk Cimadevilla

Via de promenade komen we ook terecht bij Cimadevilla. Gelegen op een smalle landengte begrensd door de zee is de oude wijk één van de aardigste stukken van Gijón. We vinden hier ook Cerro de Santa Catalina, een heuvel die magistraal uitkijkt op de uitgestrekte kust en skyline van Gijón. Op de top staat in alle eenzaamheid het iconische Elogio del Horizonte. De 'Ode aan de Horizon' is een beeldhouwwerk van de Spaans-Baskische Eduardo Chillida. Een soortgelijk kunstwerk van deze beroemde kunstenaar is te vinden in zijn geboorteplaats San Sebástian. Een stukje landinwaarts liggen een aantal aangename pleintjes met dito terrassen. In de wijk Cimadevilla is ook Museo Casa Natal de Jovellanos een aanrader. Het museum bevindt zich in het geboortehuis van de prominentste burger van Gijón: Gaspar Melchor de Jovellanos (1744-1811). Hij heeft enorm veel betekend voor de ontwikkeling van de stad en daar kun je van alles over te weten komen in dit museum. De 18e eeuwse schrijver en politicus werd gedoopt in Iglesia de San Pedro Apóstol Mayor en begraven in Capilla de los Remedios. Beide kerken bevinden zich nabij het museum. 

Playa de Poniente, het tweede strand van Gijón

Als je de heuvel afloopt via de Puerto Deportivo dan loop je in de richting van het tweede en breedste strand van Gijón: Playa de Poniente. Neem onderweg een kijkje bij Torre del Reloj in de Calle Recoletas, een klokkentoren gebouwd op de overblijfselen een oude Romeinse muur. Ook bij Plaza del Marqués neem je een break om het imposante standbeeld van Pelayo gade te slaan - de eerste vorst van Asturië. Hij verjoeg de moren die ook het meest noordelijk deel van Spanje in het vizier hadden. Bezienswaardig aan dit plein is ook het 18e eeuwse Palacio de Revillagigedo, een paleis die nu een thuisbasis vormt voor artistieke voorstellingen. Tussen het Plaza del Marqués en de Calle Trinidad liggen een aantal tuinen die bekend staan als Jardines de la Reina. Als we nog wat verder opschuiven in westelijke richting dan arriveren we vanzelf bij Playa de Poniente. In deze omgeving bevindt zich ook het Acuario de Gijón, een goed aangeschreven aquarium met een verscheidenheid aan vissoorten. 


 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring