Gijón is de grootste stad van de regio Asturië. Het is een aangename en tegelijkertijd onderschatte badplaats aan de Noord-Spaanse kust waar buitenlandse toeristen nog schaars zijn. Tot de bezienswaardigheden behoren de stranden en haar boulevards en de sfeervolle wijk Cimadevilla. 


Playa de San Lorenzo, stadsstrand van Gijón

Bij mooi weer is Playa de San Lorenzo de hoofdattractie van Gijón. Het is heerlijk flaneren over de uitgestrekte promenade die boven het standsstrand loopt. Onderweg loop je ongetwijfeld aan tegen de Escalerona, een strandtrap die ook te herkennen is aan de plaatselijke bejaarden die er elk zonnestraaltje opslurpen. Aan de bovenkant van de trap loopt de Jardines del Náutico, een lange groenstrook. Als je verder doorloopt in noordelijke richting dan vind je aan de linkerzijde de Torre de los Jove-Hevia y Capilla de San Lorenzo, een 17e eeuwse toren. Het vermelden waard omdat Gijón als gevolg van de Burgeroorlog niet veel oude gebouwen meer telt. Verder noordelijk vinden we de Plaza Mayor waar het Casa Consistorial staat, een van de meest symbolische gebouwen van de stad. In deze zone vind je ook veel ciderzaakjes.    

De oude wijk Cimadevilla

Via de promenade loop je vanzelf aan tegen Cimadevilla dat is gelegen op een smalle landengte. Het is een van de aardigste stukken van Gijón. Deze oude wijk wordt begrensd door de zee waar de Cerro de Santa Catalina zich bevindt. Deze heuvel kijkt uit op de uitgestrekte skyline van Gijón. Op de top staat in alle eenzaamheid het Elogio del Horizonte. Het in het oog springende beeldhouwwerk (in het Nederlands 'ode aan de horizon') is van de kunstenaar Eduardo Chillada waarvan een soortgelijk kunstwerk is te vinden in zijn geboorteplaats San Sebástian. Een stukje landinwaarts liggen een aantal aangename pleintjes met dito terrassen. In de wijk Cimadevilla is ook Museo Casa Natal de Jovellanos een aanrader, het geboortehuis van de prominentste burger van Gijón dat nu dienst doet als museum. Gaspar Melchor de Jovellanos heeft veel betekend voor de ontwikkeling van de stad. De 18e eeuwse schrijver en politicus werd gedoopt in de Iglesia de San Pedro Apóstol Mayor en begraven in de Capilla de los Remedios. De beide kerken ligt vlak bij het museum. 

Playa de Poniente, het tweede strand van Gijón

Als je de heuvel afloopt via de Puerto Deportivo dan loop je in de richting van het tweede en breedste strand van Gijón: Playa de Poniente. Neem onderweg een kijkje bij de Torre del Reloj in de Calle Recoletas. Hetzelfde geldt voor het Plaza del Marqués waar een imposant standbeeld staat van Pelayo, de eerste vorst van Asturië. Hij verjoeg de Arabieren die ook het meest noordelijk deel van Spanje in het vizier hadden. Bezienswaardig aan dit plein is ook het Palacio de Revillagigedo. Tussen het Plaza del Marqués en de Calle Trinidad liggen een aantal tuinen genaamd Jardines de la Reina. Als we nog wat verder opschuiven naar naar het westen dan vinden we Playa de Poniente. In deze omgeving bevindt zich ook het Acuario, een goed aangeschreven aquarium met een verscheidenheid aan vissoorten. 


 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring