Met 438.246 inwoners is het onbekende Murcia de zevende stad van Spanje. De universiteitsstad kent een aantrekkelijk centrum waar tal van goede restaurants en tapas- en wijnbars zijn te vinden. Murcia staat te boek als 'Moestuin van Europa', een bijnaam die ze dankt aan haar vruchtbare gronden rijk aan fruit- en groentesoorten die gretig aftrek vinden in Europa. Gelegen in het zuidoosten van Spanje aan de oevers van de Segura werd de hoofdstad van de gelijknamige regio in de 9e eeuw gesticht door de Moren. Hoewel niet gelegen in Andalusië, kent Murcia een duidelijke Andalusische touch die je niet zal ontgaan bij een bezoek.Historisch centrum Murcia
Wie door het centrum van Murcia loopt, zal zich in een Andalusische stad wanen. De Moorse parken en tuinen, de ambiance en niet te vergeten het klimaat. Want wie van het nabijgelegen Alicante komt, zal merken dat de temperatuur hier een stukje hoger ligt. Het sfeervolle centrum van Murcia bevindt zich rondom de Plaza Belluga dat gedomineerd wordt door de sierlijke kathedraal. Aan het kathedraalplein liggen verscheidene levendige uitgaansstraatjes waar vooral in de weekenden veel te beleven valt. Bezienswaardig is ook het nabijgelegen Casino gevestigd in de Calle Trapería, een bekende straat in Murcia. Net als de kathedraal is deze herenclub uit 1847 uitgerust met een weelderige voorgevel. Maar dit is niet alles. Binnen bevinden zich namelijk een aantal vertrekken met koninklijke allure. Dit geldt in het bijzonder voor de schitterende Moorse patio (in de stijl van het Alhambra en het Alcázar in Sevilla) en de wonderschone danssalon. Een andere iconische plek in het centrum van Murcia is La Glorieta, gelegen aan de oevers van de Río Segura, Op dit uitgestrekte, smalle plein waaraan verscheidene belangrijke gebouwen liggen, loopt een elegante tuin in Moorse stijl. Murcia staat verder bekend om zijn vele bruggen. Deze puentes steken de bescheiden Río Segura over om het westelijk en oostelijk deel van de stad met elkaar te verbinden. De oudste daarvan is de Puente de los Peligros die stamt uit 1742.

Murcia: Moestuin van Europa
Met de ligging aan de Río Segura en het warme klimaat heeft de stad perfecte condities in huis voor het verbouwen van gewassen. De huerta, wat vertaald kan worden als moestuin of groentetuin, gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Zij legden al irrigatiestelsels aan en verbouwden in dit gebied olijven en tarwe. De Moren verfijnden het systeem en gingen ook andere soorten verbouwen als citrusvruchten en rijst. Na de Moorse periode werden de plantages opgedeeld in percelen waardoor een heel scala aan boomgaarden en moestuinen ontstond die nog steeds de omgeving van Murcia domineren. Een van de voordelen van het Murciagebied is dat de boeren het land het hele jaar door kunnen bebouwen en er kunnen oogsten. Bijzonder is ook de enorme verscheidenheid aan producten die er verbouwd worden waaronder pruimen, perziken, abrikozen, amandelen en peulvruchten. Hieronder onderscheidt Murcia zich van de monocultuur van Valencia die hoofdzakelijk drijft op sinaasappels. 

Kleine Zee
Vanuit Murcia kun je verschillende boeiende uitstapjes maken. Een bezoek aan de Mar Menor mag daarbij niet ontbreken. Deze lagune, gescheiden van de Middellandse Zee door de strook Manga del Mar, herbergt onder meer stranden, eilanden, modderbaden en tal van watersportmogelijkheden. Reeds in de tijd van Feniciërs en de Moren was Europa's grootste binnenzee al een populaire zomerresidentie voor de vorsten. Aan de noordkant van Mar Menor ligt het Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar. In dit natuurpark, inderdaad een mond vol, liggen verschillende zoutmeren waar zout gewonnen wordt. Toeristen komen echter vooral af op de modderbaden welke een positieve invloed zouden hebben op kwalen als reuma en eczeem. De ondiepe binnenzee (maximaal 7 meter diep) kent daarnaast ook een zeer aangename temperatuur die in de zomer kan oplopen tot een tropische 30 graden. Aan de zuidkant van Mar Menor, op 73 kilometer ten zuidoosten van Murcia, vinden we het pittoreske Cabo de Palos. Het gelijknamige dorp, van oorsprong een vissersplaats, is tegenwoordig een populaire culinaire bestemming vanwege zijn lokale rijst- en visspecialiteiten. In de omgeving bevindt zich een aantrekkelijke strandpromenade en een bekende vuurtoren, genaamd Faro de Cabo de PalosFestivals van Murcia
De Heilige Week van Murcia wordt gerekend tot de beste Semana Santa vieringen van Spanje. Tijdens de Goede Week worden de welhaast levensechte heilige beelden van Murcia's trots - Francisco Salzillo - uit de musea gehaald en in processie temidden van bloemen en nachtkandelaren door de stad gedragen. Salzillo (1707-1783) geniet in Spanje de status van beste beeldenmaker. De beeldhouwer maakte in zijn leven honderden beelden die als thematiek altijd religie hadden en dat komt natuurlijk mooi van pas bij de Semana Santa. Buiten de Heilige Week kun je zijn werk in Museo Salzillo bekijken, het gehele jaar door. Semana Santa wordt opgevolgd door een nog groter feest dat als geheel wordt aangeduid als Fiestas de Primavera. Een zeer spectaculaire feestdag hiervan is de Entierro de la Sardina waarmee via een enorme optocht het einde van het carnaval wordt ingeluid. 

 


 

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring