Met een kleine 450.000 inwoners is het onbekende Murcia de zevende stad van Spanje. De universiteitsstad kent een aantrekkelijk centrum met een groot en kwalitatief aanbod restaurants en tapasbars. Gelegen in het zuidoosten van Spanje staat Murcia bovenal te boek als de 'Moestuin van Europa'. Die bijnaam dankt ze aan haar vruchtbare gronden rijk aan fruit- en groentesoorten die de stad aan alle kanten omringen. Hoewel niet gelegen in Andalusië, kent Murcia een onmiskenbare Andalusische touch en dat geldt ook voor haar klimaat. Overwinteraars en energietoeristen kunnen in het nog niet overlopen Murcia goede zaken doen met temperaturen die in de wintermaanden met regelmaat de twintig graden overschrijden.


Historisch centrum Murcia

Wie door het centrum van Murcia loopt, waant zich in een Andalusische stad met haar Moorse tuinen, warme ambiance en niet te vergeten het klimaat. Murcia, gesticht door de Moren in de 9e eeuw ligt dan ook tegen Andalusië aan. Op maar een uur rijden van Alicante liggen de temperaturen in Murcia al snel een graad of 5-8 hoger liggen dan in de populaire badplaats. Het sfeervolle centrum van Murcia concentreert zich rondom Plaza Belluga dat gedomineerd wordt door een prachtige barokke kathedraal. Een waar plaatje! Aan het kathedraalplein en rondom verschillende andere plazas liggen de levendige uitgaansstraten voor het oprapen. Een attractie van formaat midden in het stadshart is ook het Casino. Gevestigd in de Calle Trapería, een bekende en aantrekkelijke straat in Murcia. Net als de kathedraal is deze herenclub uit 1847 uitgerust met een weelderige voorgevel.  Binnen bevinden zich een aantal vertrekken met koninklijke allure. Dit geldt in het bijzonder voor haar schitterende Moorse patio (in de stijl van het Alhambra en het Alcázar in Sevilla) en de wonderschone danssalon. Gelegen nabij de Río Segura is La Glorieta een andere iconische plek in het centrum van Murcia is. Op dit uitgestrekte, smalle plein waaraan een aantal belangrijke gebouwen liggen, loopt een elegante tuin in Moorse stijl. Het zal je niet ontgaan dat Murcia de nodige bruggen telt die de bescheiden Río Seguro overbruggen. De oudste daarvan is de Puente de los Peligros die stamt uit 1742.

Murcia: Moestuin van Europa

Met haar ligging aan de Río Segura en het warme klimaat kent Murcia perfecte condities in huis voor het verbouwen van talrijke gewassen, het hele jaar door. Boeren kunnen dus het hele jaar door telen en oogsten. De befaamde huerta van Murcia (te vertalen als moestuin of groentetuin) gaat helemaal terug tot de tijd van de Romeinen die al irrigatiestelsels aanlegden en olijven en tarwe verbouwden. De Moren op hun beurt verfijnden het systeem en voegden andere soorten  als citrusvruchten en rijst toe. Na de Moorse periode werden de plantages opgedeeld in percelen waardoor een heel scala aan boomgaarden en moestuinen ontstond die nog steeds de omgeving van Murcia domineren. Bijzonder is ook de enorme verscheidenheid aan producten van Murcia waaronder pruimen, perziken, abrikozen, amandelen en peulvruchten. Hieronder onderscheidt Murcia zich van de monocultuur van Valencia die hoofdzakelijk drijft op sinaasappels. 

Kleine Zee

Vanuit Murcia kunnen verschillende boeiende uitstapjes ondernomen worden. Een bezoek aan de Mar Menor mag zeker niet ontbreken. Gescheiden van de Middellandse Zee door de strook Manga del Mar herbergt deze lagune stranden, eilanden, modderbaden en tal van watersportmogelijkheden. In de tijd van de Feniciërs en Moren was Europa's grootste binnenzee al een populaire zomerresidentie voor de vorsten. Aan de noordkant van Mar Menor vinden we ook Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar. In dit natuurpark liggen verschillende zoutmeren waar zout gewonnen wordt. Toeristen komen echter vooral af op de modderbaden die een positieve invloed zouden hebben op kwalen als reuma en eczeem. De ondiepe binnenzee (maximaal 7 meter diep) kent daarnaast ook een zeer aangename temperatuur die in de zomer zomaar kan oplopen tot een tropische 30 graden. Aan de zuidkant van Mar Menor, op 73 kilometer ten zuidoosten van Murcia, vinden we ook nog het pittoreske Cabo de Palos. Het gelijknamige dorp, van oorsprong een vissersplaats, is tegenwoordig een populaire culinaire bestemming vanwege zijn lokale rijst- en visspecialiteiten. In de omgeving bevindt zich een aantrekkelijke strandpromenade en een bekende vuurtoren: Faro de Cabo de Palos. Festivals van Murcia

De Heilige Week van Murcia wordt gerekend tot de beste Semana Santa vieringen van Spanje. Waarom? Dat houdt onder meer verband met Murcia's trots, Francisco Salzillo (1707-1783). Tijdens de Goede Week worden de welhaast levensechte heilige beelden van de Spaanse beeldhouwer in processie temidden van bloemen en nachtkandelaren door de stad gedragen. Salzillo die in Spanje de status geniet van beste beeldenmaker, maakte in zijn leven honderden beelden die als thematiek altijd religie hadden. En dat komt mooi van pas bij Semana Santa. Maar gelukkig kun je ook buiten de Heilige Week van zijn werk genieten in het goed aangeschreven Museo Salzillo. De Heilige Week wordt opgevolgd door een nog groter feest dat als geheel bekend staat als Fiestas de Primavera. Prominent onderdeel van het festijn is de Entierro de la Sardina die we kennen van het carnaval. Met een enorme optocht wordt het einde van het voorjaarsfeest van Murcia ingeluid. 

 Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring