Agenda Spaanstalige Wereld


Semana Santa in Sevilla

10-04-2022

De beroemde Semana Santa de Sevilla wordt gevierd de week voor Pasen en herdenkt het lijden, de dood en de herrijzenis van Christus. De Goede Week in Sevilla wordt gedomineerd door tientallen processies die onder een deken van wierook door de barrios trekken. Katholieke broederschappen met puntmutsen voeren de grote en vaak zware constructies met beelden van Christus en Maria door de smalle en volgepakte straten van Sevilla. Zowel jong als oud, religieus en niet-religieus nemen deel aan dit grootse religieuze feest dat in het teken staat van boetedoening.

Sevilla Semana Santa viering

Broederschappen en processies Semana Santa de Sevilla

De tientallen cofradías spelen een belangrijke rol tijdens de Semana Santa in Sevilla. Deze broederschappen (ook hermandades genoemd) zijn met hun lange gewaden en puntmutsen (capirotes) onmogelijk te missen in de processies. Zij begeleiden en dragen, onder leiding van een aanvoerder (hermano mayor), de pasos (constructies met heiligenbeelden van goud en zilver) door de volgepakte straten van Sevilla. Om dit te mogen doen, moet je lid zijn van de broederschap wat als een grote eer geldt. De broederschappen, herkenbaar aan hun puntkap en pij, hebben hun eigen heilige aangeduid met klinkende namen als 'Christus van de Bekering van de Goede Dief' of 'Heilige Maagd van Genade en Geduld'. Vermaard is de Hermandad de la Esperanza Macarena. Deze broederschap werd gesticht in 1595 en is goed voor zo'n 12.600 leden wereldwijd. 

Programma Semana de Santa de Sevilla

Tijdens de Semana Santa week wordt in 7 dagen het paasverhaal vertelt wat begint op Palmzondag met een hoogmis voorafgaan door de Aartsbisschop van Sevilla. Op diezelfde dag houden 9 koninklijke broederschappen een boeteprocessie. De daarop volgende dagen zijn er elke dag 7 tot 9 broederschappen die deelnemen aan de processies. Op donderdag kent de Goede Week zijn hoogtepunt als de oudste broederschappen hun mooiste pasos door de straten leiden. Semana Santa eindigt op Paaszondag wat in het teken staat van de herrijzenis. In de ochtend is er dan maar één processie die verzorgd wordt door de broederschap Hermandad del Resucitado. De processies tijdens de Semana Santa vertrekken van de kerk van de broederschap, waar de beelden staan opgesteld, naar de kathedraal. Houd rekening met processies die urenlang kunnen duren als gevolg van het tergend langzaam tempo waarmee ze zich door uitpuilende straatjes banen.  

Andere Goede Week vieringen binnen en buiten Spanje 

Met tienduizenden toeristen is de Semana Santa in Sevilla de drukstbezochte Goede Week van Spanje. Maar ook in Spaanse steden als Salamanca, Córdoba, Granada, Málaga en Jerez de la Frontera wordt Semana Santa, met eigen accenten, uitgebreid gevierd. En de Goede Week wordt ook intens beleefd buiten Spanje in landen als Guatemala en Mexico. Een culinair weetje tenslotte. Onlosmakelijk verbonden aan de Goede Week is torrijas, een zoet nagerecht dat zich nog het beste laat vergelijken met ons wentelteefje. 

Periode: zaterdag 10 april t/m zondag 17 april 2022
« juli 2021 »
zonmaadinwoedonvrizat
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring