Spaanstalige Wereld Agenda

Semana Santa in Sevilla

01-04-2023


Gevierd de week voor Pasen herdenkt de beroemde Semana Santa de Sevilla het lijden, de dood en de herrijzenis van Christus. De Goede Week van Sevilla wordt gedomineerd door tientallen processies die onder een deken van wierook gestaag door de barrios trekken. Met puntmutsen getooid voeren katholieke broederschappen de grote en zware constructies met beelden van Christus en Maria door de smalle en volgepakte straten van Sevilla. In het teken van de boetedoening nemen zowel jong als oud, religieus en niet-religieus deel aan dit grootse religieuze spektakelstuk.


Broederschappen en processies Semana Santa de Sevilla

De tientallen cofradías spelen een belangrijke rol tijdens de Semana Santa in Sevilla. Deze broederschappen (ook hermandades genoemd) zijn met hun lange gewaden en puntmutsen (capirotes) onmogelijk te missen in de processies. Onder leiding van een aanvoerder (hermano mayor) begeleiden en dragen zij de constructies met heiligenbeelden van goud en zilver(pasos) door de volgepakte straten van Sevilla. Om dit te mogen doen, moet je lid zijn van de broederschap wat als een grote eer geldt. De broederschappen, herkenbaar aan hun puntkap en pij, hebben hun eigen heilige. Deze wordt aangeduid met klinkende namen als 'Christus van de Bekering van de Goede Dief' of 'Heilige Maagd van Genade en Geduld'. Vermaard is deHermandad de la Esperanza Macarena. Gesticht in 1595 is deze broederschap goed voor circa 12.600 leden wereldwijd. 

Programma Semana de Santa de Sevilla

Tijdens de Semana Santa week wordt in 7 dagen het paasverhaal vertelt. Dat begint op Palmzondag met een hoogmis voorafgaan door de Aartsbisschop van Sevilla. Op diezelfde dag houden negen koninklijke broederschappen een boeteprocessie. De daarop volgende dagen zijn er elke dag 7 tot 9 broederschappen die deelnemen aan de processies. Op donderdag kent de Goede Week zijn hoogtepunt als de oudste broederschappen hun mooiste pasos door de straten leiden. Semana Santa eindigt op Paaszondag wat in het teken staat van de herrijzenis. In de ochtend is er dan maar één processie die verzorgd wordt door de broederschap Hermandad del Resucitado. De processies tijdens de Semana Santa vertrekken van de kerk van de broederschap waar de beelden staan opgesteld, naar de kathedraal. Houd rekening met processies die urenlang kunnen duren als gevolg van het tergend langzaam tempo waarmee ze zich door uitpuilende straatjes banen.  

Andere Goede Week vieringen binnen en buiten Spanje 

Met tienduizenden toeristen is de Semana Santa in Sevilla de drukstbezochte Goede Week van Spanje. Maar ook in Spaanse steden als Salamanca, Córdoba, Granada, Málaga en Jerez de la Frontera wordt Semana Santa (met eigen accenten) uitgebreid gevierd. En de Goede Week wordt ook intens beleefd buiten Spanje in landen als Guatemala en Mexico. Een culinair weetje tenslotte. Onlosmakelijk verbonden aan de Goede Week is torrijas. Dit is een zoet nagerecht dat zich nog het beste laat vergelijken met ons wentelteefje. 

Periode: zondag 2 april t/m zondag 9 april 2023

Altijd al Spaans wil leren? Bekijk verschillende bestemmingen en scholen in Spanje. 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring