Spaanstalige Wereld Agenda

Semana Santa in Sevilla

13-04-2025


Gevierd de week voor Pasen herdenkt de beroemde Semana Santa in Sevilla het lijden, de dood en de herrijzenis van Christus. De Goede Week wordt gedomineerd door tientallen processies die onder een deken van wierook gestaag door de wijken van de Andalusische hoofdstad trekken. Met puntmutsen getooid voeren katholieke broederschappen de grote en zware constructies met beelden van Christus en Maria door de smalle en volgepakte straten van Sevilla. In het teken van de boetedoening nemen jong en oud, religieus en niet-religieus deel aan dit grootse religieuze spektakelstuk, de belangrijkste week van het jaar voor Spaanse katholieken.


Broederschappen en processies Semana Santa Sevilla

De tientallen broederschappen (cofradías) spelen een belangrijke rol tijdens Semana Santa in Sevilla. Deze broederschappen (in het Spaans ook hermandades genoemd) zijn met hun lange gewaden en puntmutsen (capirotes) onmogelijk te missen in de processies. Onder leiding van een aanvoerder (hermano mayor) begeleiden en dragen zij de constructies met heiligenbeelden (pasos) van goud en zilver door de volgepakte straten van Sevilla. Om dit te mogen doen, moet je lid zijn van de broederschap, wat als een bijzonder grote eer wordt beschouwd. Herkenbaar aan hun puntkap en pij hebben de broederschappen hun eigen heilige aangeduid met klinkende namen als 'Christus van de Bekering van de Goede Dief' of de 'Heilige Maagd van Genade en Geduld'. Vermaard is bijvoorbeeld de Hermandad de la Esperanza Macarena. Gesticht in 1595 telt deze broederschap ruim 12.000 leden wereldwijd. 

Programma Semana de Santa de Sevilla

Tijdens Semana Santa wordt in zeven dagen het Paasverhaal vertelt. Broederschappen dragen daarbij elke dag een ander hoofdstuk uit. Op Palmzondag is er een hoogmis die voorafgaan wordt door de Aartsbisschop van Sevilla. Negen koninklijke broederschappen houden dan een boeteprocessie. De daarop volgende dagen zijn er dagelijks zeven tot negen broederschappen die deelnemen aan de processies. Op donderdag kent de Goede Week zijn hoogtepunt als de oudste broederschappen hun mooiste 'pasos' door de straten van Sevilla voeren. Semana Santa eindigt op Paaszondag, een dag die helemaal in het teken staat van de herrijzenis. In de ochtend is er dan maar één processie die verzorgd wordt door de broederschap Hermandad del Resucitado. De processies vertrekken telkens van de kerk van de broederschap waar de beelden staan opgesteld. Wil je Semana Santa bezoeken? Dat is zeker een aanrader, en een unieke ervaring. Besef wel dat het geen fuif is zoals carnaval. Verwacht veel devotie met processies zich in een tergend langzaam tempo door de uitpuilende straatjes van Sevilla banen.

Andere Goede Week vieringen binnen en buiten Spanje 

Met tienduizenden toeristen is de Semana Santa van Sevilla de drukstbezochte Goede Week van Spanje. Maar naast Sevilla zijn er door heel Spanje aansprekende Semana Santa vieringen, zoals die van Córdoba, Granada, Málaga, Jerez de la Frontera, Madrid, Salamenca, Zamora en Tarazona. Elk met z'n eigen accenten. Zo onderscheidt Zamora zich door soberheid en met processies die zowel overdag als 's nachts worden gehouden. De Goede Week wordt ook intens beleefd in andere Spaanstalige landen. Voor Guatemala en Mexico staan bekend om hun Semana Santa die ook weer hun eigen inheemse accenten kennen. Culinair vertelt er ook genoeg te vertellen over Semana Santa. Onlosmakelijk verbonden aan de Goede Week in Spanje zijn torrijas. Wat dat is? Een zoet nagerecht dat zich nog het beste laat vergelijken met ons wentelteefje. In Guatemala zijn het hartige gerechten en zoetigheden als honing muffins en appelbeignets die Semana Santa kleuren.

Periode: zondag 13 april t/m zondag 20 april 2025

Altijd al Spaans wil leren? Bekijk verschillende bestemmingen en scholen in Spanje. 


terug naar agenda

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring