Een citytrip met zon, strand en cultuur? Dan kan Valencia de perfecte bestemming voor je zijn. De derde stad van Spanje onderscheidt zich met zijn bijzondere mix van historische en futuristische bouwwerken, stranden en beachclubs en eindeloze fietspaden. Valencia staat ook bekend als bakermat van het nationale gerecht paella en zowel aan het strand als in de binnenstad zijn fantastische paellarestaurants te vinden. Wie de partystad Valencia op z'n ruigst wil ervaren, bezoekt Las Fallas in maart. Het luidruchtigste feest van Spanje zet de Oost-Spaanse stad dan letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam.


Stad met grote ambities


Vreemd genoeg zou het lang duren voordat Valencia, gesticht door de Romeinen 138 voor Christus, toeristisch op de kaart werd gezet. Maar met de komst van Ciudad de las Artes y las Ciencias in 1998 ging het razendsnel. Inmiddels omvat de Stad van de Kunst en Wetenschap zeven futuristische gebouwen waarvan El Ágora uit 2009 de laatste aanwinst is. Ook op andere terreinen toonde Valencia grote ambities. Zo werd de America's Cup in 2007 naar Valencia gehaald, de eerste keer sinds 1851 dat een Europese haven dit enorme zeilfestijn organiseerde. Hiervoor werd in het havengebied in het oostelijk deel van Valencia een complete infrastructuur uit de grond gestampt. In datzelfde jaar werd ook nog eens de Formule I binnengesleept waarvoor binnen een jaar een compleet stratencircuit werd ontwikkeld. En wist je dat Valencia tegenwoordig dé fietsstad van Spanje is? Zo liggen er maar liefst 108 kilometer aan fietspaden en telt Valenbisi (een initiatief van de gemeente) 275 fietsstations verspreid over de stad die vooral handig zijn voor korte ritjes. 


El Carmen: historisch en toeristisch hart van Valencia


Het uitgestrekte oude centrum van Valencia is in het Valenciaans Ciutat Vella genaamd. Het meest levendige en oudste gedeelte daarvan is El Carmen dat grofweg is gelegen tussen de Mercado Central en het Turiapark. El Carmen is een heerlijke wijk waar historische gebouwen en kronkelstraatjes worden afgewisseld met originele winkeltjes en sfeervolle uitgaansplekken. Te beginnen met de historische bezienswaardigheden waarvan er genoeg zijn. Om er een paar te noemen. Plaza de la Virgen is het mooiste plein van de stad omzoomd met monumentale panden, terwijl aan de Plaza de la Reina de kathedraal van Valencia staat. Neem zeker een kijkje in de catedral want de Heilige Graal zou zich hier bevinden. Verplichte kost voor mensen die Valencia voor het eerst bezoeken is ook het beklimmen van de klokkentoren. Met 207 treden is het even doorstappen, maar de beloning boven mag er zijn met een weids uitzicht over de stad en de kustlijn. En laten we ook de 'Sixtijnse Kapel van Valencia' (Iglesia de San Nicolás) niet vergeten die prachtig is gerestaureerd. Voldoende cultuur gehapt? Ga dan over op shoppen of een smakelijke Valenciaanse lunch van tapas of paella in willekeurige volgorde. Echt tot leven komt El Carmen overigens pas in de avonduren wanneer de wijk transformeert in een gemêleerde uitgaanszone met voor ieder wat wils, van alternatief tot traditioneel en alles daartussenin. Is El Carmen je iets te druk? Wijk dan 's avonds uit naar de hipsterwijk Ruzafa dat ten zuidoosten van het oude centrum is gelegen. Het is niet voor niets dat Valencianen de drukte van het toeristische stadscentrum inruilen voor deze artistieke wijk die tot 1877 een apart dorpje was. Een van de uitgaansattracties hier is de Mercado Ruzafo, een markthal met tal van culinaire verrassingen. 


Turiapark: kilometerslang stadspark met tal van attracties


El Carmen grenst in noordelijke richting aan het Turiapark. Deze voormalige rivierbedding is getransformeerd tot een aantrekkelijk, kilometerslang recreatiegebied bezaaid met talrijke ontspanningsmogelijkheden als botanische tuinen, sportvelden, speelplaatsen, terrassen, fietspaden, bruggen, musea én futuristische gebouwen. Het is fascinerend om te bedenken dat in deze uitgestrekte wandel- en fietszone ooit schepen voeren en dat er een aantal ernstige overstromingen plaatsvonden. De meest dramatische daarvan was de overstroming van 1957 toen de straten van Valencia letterlijk twee meter onder water stonden. Aangezien het Turiapark loopt van de oude stad tot de haven - 10 kilometer lang - kun je er met gemak een dag doorbrengen, wandelend of fietsend. Wie overigens echt kilometers wilt maken op de fiets zou ook de spoorfietsroute Vía Verde de Ojos Negros kunnen overwegen. Met 160 kilometer zelfs de langste groene route van Spanje die de regio's Valencia en Aragón bestrijkt. Inhaken op de spoorfietsroute kan onder meer met de trein vanuit Valencia.Stad van de Kunsten en Wetenschapen


De bekendste toeristische attractie van Valencia is Ciudad de las Artes y las Ciencias, eveneens te vinden in het Turiapark. Het moderne aangezicht van de sinaasappelstad is van de hand van de wereldberoemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava die met deze futuristische bouwwerken het toen nog onbekende Valencia eigenhandig op de toeristische kaart zette. Vooral het Palau de les Arts Reina Sofia (Paleis van de Kunsten) is een ware eyecatcher. Dit uiterst spectaculaire operahuis met 14 verdiepingen werd geopend in 2005 en is daarmee het een na laatste gebouw dat toegevoegd werd aan aan de Stad van de Kunsten en Wetenschapen. Meer van de films? Bezoek dan het L'Hemisféric, een gebouw in de vorm van een oog dat een reusachtige IMAX-cinema herbergt. En wat te denken van het grootste aquarium van Europa? In de Oceanogràfic zijn 45.000 zeedieren te bewonderen waaronder pinguïns, dolfijnen en haaien die letterlijk boven je zwemmen. Geheel onomstreden is Santiago Calatrava overigens niet. Zo is hij berucht om zijn budgetoverschrijdingen en duiken er zo nu en dan gebreken op zoals het geval bij het Paleis van de Kunsten. Maar je kunt niet alles hebben natuurlijk.Paella op het strand 


Als je de Turia in zuidoostelijke richting uitloopt, dan mond je uit bij het strand. Een fantastische plek om je smaakpupillen in aanraking te brengen met de combinatie van vis, zeevruchten, schaaldieren en rijst, ofwel paella! Want direct aan het strand bevindt zich een hele reeks paellarestaurants waar dampende en overheerlijke paella op enorme schalen af- en aangevoerd wordt. Hét tijdstip om paella te eten is tijdens lunchtijd, meestal rond 14:00 uur. Drink er een prachtige regionale witte, rode of roséwijn bij en je beleeft een onvergetelijke culinaire ervaring. En waar kun je een stevige lunch beter later zakken dan op het strand? Het eerste stuk strand van Valencia is Playa las Arenas waar de paellarestaurants zich bevinden. Dit strand gaat al snel over in de Playa de Malvarrosa, het bekendste strand van de stad. Verderop liggen nog veel meer stranden in het verschiet die in totaal 15 kilometer strand bestrijken. De strook paellarestaurants aan de strandpromenade zijn overigens best toeristisch geworden en het is geen gekke strategie om ook andere gebieden, zoals de binnenstad, te overwegen voor een schaal niet te versmaden paella.


In het havengebied van Valencia: hippe beachclubs en jachthavens


In het oostelijk deel van Valencia vinden we Puerto de Valencia, de tweede zeehaven van Spanje als we uitgaan van het aantal verscheepte goederen. In het havengebied liggen een aantal interessante (uitgaans)attracties. Naast Playa de la Malvarrosa bevindt zich Marina Real Juan Carlos I, een sporthaven speciaal aangelegd voor de America's Cup. Een ware eyecatcher hier is het ultramoderne Veles e Vents dat tijdens de wereldberoemde zeilwedstrijd het kloppend hart vormde. Dit moderne gebouw werd in juni 2016 heropend en herbergt nu verschillende strakke restaurants en loungegedeeltes. Tegenover Veles e Vents vind je de spectaculaire Marina Beach Club; zeker even binnen kijken, want het gaat hier 's middags al los en je kunt er ook eten. In de sporthaven ligt ook Valencia Superyacht Marina, een jachthaven voor megajachten die één van de grootste ter wereld in zijn soort is. Wie serieuze stapplannen heeft, zou later op de avond een kijkje kunnen nemen in Las Animas Puerto, één van de meest trendy clubs van Valencia waar je zowel overdag aan het tropische zwembad tot in de vroege uurtjes met de nachtvlinders van Valencia een onvergetelijke tijd kunt hebben.

 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring