Een citytrip met zon, strand en cultuur? Dan kan Valencia weleens de perfecte bestemming voor je zijn. De derde stad van Spanje onderscheidt zich met zijn bijzondere mix van historische en futuristische bouwwerken, stranden en beachclubs en eindeloze fietspaden. Verder is er ook een heel scala aan sportieve activiteiten die je kunt ondernemen. Valencia staat ook bekend als bakermat van het nationale gerecht paella waarvan je optimaal kunt genieten. Wie de partystad Valencia op z'n ruigst wil ervaren, bezoekt Las Fallas in maart. Het luidruchtigste feest van Spanje zet de Oost-Spaanse stad dan letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam.


Stad met grote ambities

Valencia werd gesticht door de Romeinen 138 voor Christus. Vreemd genoeg zou het lang duren voordat Valencia toeristisch op de kaart werd gezet. Maar met de komst van Ciudad de las Artes y las Ciencias in 1998 ging het razendsnel. Inmiddels omvat de Stad van de Kunst en Wetenschap zeven futuristische gebouwen waarvan El Ágora uit 2009 de laatste aanwinst is. Ook op andere terreinen toonde Valencia grote ambities. Zo werd de America's Cup in 2007 naar Valencia gehaald. Dat was de eerste keer sinds 1851 dat een Europese haven dit enorme zeilfestijn organiseerde. Hiervoor werd in het havengebied in het oostelijk deel van Valencia een complete infrastructuur uit de grond gestampt. In datzelfde jaar werd ook nog eens de Formule I binnengesleept waarvoor binnen een jaar een compleet stratencircuit werd ontwikkeld. En wist je dat Valencia tegenwoordig ook de fietsstad van Spanje is? Zo ligt er voor 108 kilometer aan fietspaden. En het fietssysteem Valenbisi is uitgerust met 275 fietsstations verspreid over de stad, vooral handig voor korte ritjes. 


El Carmen: historisch en toeristisch hart van Valencia

Ciutat Vella, zo heet het uitgestrekte oude centrum van Valencia in het Valenciaans. Gelegen tussen de Mercado Central en het Turiapark is El Carmen daarvan het meest levendige en oudste gedeelte. Een heerlijke wijk waar historische gebouwen en kronkelstraatjes worden afgewisseld met originele winkeltjes en sfeervolle uitgaansplekken. Historische bezienswaardigheden zijn er voldoende. Een daarvan is Plaza de la Virgen. Het mooiste plein van de stad wordt omzoomd met monumentale panden. Of de Kathedraal van Valencia die we vinden aan de Plaza de la Reina. Neem een kijkje binnen want de Heilige Graal zou zich hier bevinden. En verplichte kost voor mensen die Valencia voor het eerst bezoeken: het beklimmen van de klokkentoren. Met 207 treden is het even doorstappen, maar dan heb je ook een formidabel uitzicht over Valencia en haar kustlijn. Ook de 'Sixtijnse Kapel van Valencia' (Iglesia de San Nicolás) die prachtig is gerestaureerd mag niet onvermeld blijven! Voldoende cultuur gehapt? Ga dan over op shoppen. Of een smakelijke Valenciaanse lunch van tapas of paella. In willekeurige volgorde. Echt tot leven komt El Carmen in de avonduren. De wijk transformeert dan in een gemêleerde uitgaanszone met voor ieder wat wils: van alternatief tot traditioneel en alles daartussenin. Is El Carmen je iets te druk? Wijk dan 's avonds uit naar de hipsterwijk Ruzafa dat ten zuidoosten van het oude centrum is gelegen. Het is niet voor niets dat Valencianen de drukte van het toeristische stadscentrum inruilen voor deze artistieke wijk, in 1877 nog een dorpje. Hier vind je ook Mercado Ruzafa, een niet toeristische markthal met tal van verse producten en culinaire verrassingen. 


Turiapark: kilometerslang stadspark met tal van attracties

In noordelijke richting grenst de wijk El Carmen aan het Turiapark. Deze voormalige rivierbedding is getransformeerd tot een aantrekkelijk, kilometerslang recreatiegebied bezaaid met talrijke ontspanningsmogelijkheden: botanische tuinen, sportvelden, speelplaatsen, terrassen, fietspaden, bruggen, musea én futuristische gebouwen. Het is fascinerend om te bedenken dat in deze uitgestrekte wandel- en fietszone ooit schepen voeren. Ook vonden er een aantal ernstige overstromingen plaats. De meest dramatische daarvan was de overstroming van 1957.  De straten van Valencia stonden toen letterlijk twee meter onder water. Aangezien het Turiapark loopt van de oude stad tot de haven - 10 kilometer (!) lang - kun je er met gemak een dag doorbrengen, wandelend of fietsend. Wie overigens echt kilometers wil maken op de fiets zou ook de spoorfietsroute Vía Verde de Ojos Negros nog kunnen overwegen. Met 160 kilometer is ze zelfs de langste groene route van Spanje dwars door de regio's Valencia en Aragón. Inhaken op de spoorfietsroute kan onder meer met de trein vanuit Valencia.Stad van de Kunsten en Wetenschapen

De bekendste toeristische attractie van Valencia is zonder twijfel de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Eveneens te vinden in het Turiapark. Het moderne aangezicht van de sinaasappelstad is van de hand van de wereldberoemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava die met deze futuristische bouwwerken het toen nog onbekende Valencia eigenhandig op de toeristische kaart zette. Vooral het Palau de les Arts Reina Sofia (Paleis van de Kunsten) is een ware eyecatcher. Dit uiterst spectaculaire operahuis met 14 verdiepingen werd geopend in 2005 en is daarmee het een na laatste gebouw dat toegevoegd werd aan aan de Stad van de Kunsten en Wetenschappen. Meer van de films? Bezoek dan het L'Hemisféric. Een gebouw in de vorm van een oog dat een reusachtige IMAX-cinema herbergt. En wat te denken van het grootste aquarium van Europa? In de Oceanogràfic zijn 45.000 zeedieren te bewonderen waaronder pinguïns, dolfijnen en haaien die letterlijk boven je zwemmen. Geheel onomstreden is Santiago Calatrava overigens niet. Zo is hij berucht om zijn budgetoverschrijdingen en duiken er zo nu en dan gebreken op zoals het geval bij het Paleis van de Kunsten. Maar je kunt niet alles hebben natuurlijk.Paella op het strand 

Als je de Turia in zuidoostelijke richting uitloopt, dan mond je uit bij het strand. Een fantastische plek om je smaakpupillen in aanraking te brengen met de combinatie van vis, zeevruchten, schaaldieren en rijst: paella! Want direct aan het strand bevinden zich een strook paellarestaurants waar dampende en overheerlijke paella op enorme schalen af- en aangevoerd wordt. Paella eet je rond lunchtijd, meestal rond 14:00 uur. Drink er een prachtige regionale witte, rode of roséwijn bij en je beleeft een onvergetelijke culinaire Valencia ervaring. En waar kun je een stevige lunch beter later zakken dan op het strand? Het eerste stuk strand van Valencia is Playa las Arenas en daar vind je ook de meeste paellarestaurants. Dit strand gaat al snel over in de Playa de Malvarrosa, het bekendste strand van de stad. Verderop liggen nog veel meer stranden in het verschiet, goed voor 15 kilometer strand. Een tip. De strook paellarestaurants aan de strandpromenade zijn in de loop van de tijd best toeristisch geworden. Als alternatief kun je ook op zoek gaan naar een authentiek paellarestaurant in de binnenstad, voor een schaal niet te versmaden paella. 

Havengebied van Valencia: hippe beachclubs en jachthavens

In het oostelijk deel van Valencia vinden we Puerto de Valencia. Dat is de tweede zeehaven van Spanje als we uitgaan van het aantal verscheepte goederen. In het havengebied liggen een aantal interessante (uitgaans)attracties. Naast Playa de la Malvarrosa bevindt zich Marina Real Juan Carlos I. Deze sporthaven werd speciaal aangelegd voor de America's Cup. Een ware eyecatcher hier is het ultramoderne Veles e Vents dat tijdens de wereldberoemde zeilwedstrijd het kloppend hart vormde. Dit moderne gebouw werd in juni 2016 heropend en herbergt nu strakke restaurants en loungegedeeltes. Tegenover Veles e Vents vind je de spectaculaire Marina Beach Club. Zeker even binnen kijken. 's Middags gaat het hier al los en je kunt er ook eten. In de sporthaven vinden we ook Valencia Superyacht Marina. Een jachthaven voor megajachten, één van de grootste ter wereld in zijn soort. 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring