Agenda Spaanstalige Wereld


Fallas de Valencia

15-03-2022
Met dik een miljoen bezoekers is Fallas de Valencia één van de best bezochte feesten van Spanje. Met het oorverdovende knalvuurwerk en de uitzinnige straatfeesten is Fallas ook een van de luidruchtigste fiestas van Spanje. De naam van van dit populaire Valenciaans volksfeest verwijst naar enorme papier-maché sculpturen die traditiegetrouw op 19 maart in de fik gaan. In 2016 verwierf Fallas de Werelderfgoed status.  In 2021 vinden de Fallas eenmalig plaats in september. 

Kleurrijke torenhoge poppen 

Gemaakt van papier-maché en piepschuim bereiken sommige fallas wel hoogtes van 25 meter! De casales (buurtverenigingen) zijn hier dan ook al maanden van te voren druk mee in de weer. Een speciale categorie fallas vormen de zogenaamde ninots. De ninot stelt een figuur voor die vaak gebruikt wordt om een prominent te bespotten. Op 15 en 16 maart worden de circa 400 fallas door heel Valencia geplaatst en met grote parades door de stad te geleid. Zonder scrupules worden deze arbeidsintensieve kleurrijke kunstwerken echt op 19 maart met vuurwerk in de fik gestoken. Gelukkig overleeft één ninot de verbranding! Gekozen door het publiek kan deze gelukkige vervolgens een jaar lang in Museo Fallero bewonderd worden. Natuurlijk kent Fallas de Valencia zijn eigen culinaire versnaperingen. Een typisch gerecht zijn buñuelos, beignets gevuld met zoete pompoen of chocola. Ook aardig om te weten: verschillende gerenommeerde restaurants pakken tijdens de feestweek culinair uit met speciale hommages aan het grootste feest van Valencia.  

Continue geknal en gefeest tijdens Fallas de Valencia

Al vanaf 1 maart worden de valencianos dagelijks om 14:00 uur opgeschrikt door een enorme lading boskruit, traditiegetrouw afgestoken op de Plaza del Ayuntamiento. Dit krachtige en luidruchtige vuurwerkfenomeen staat bekend als de Mascletá. Maar echt los gaat het vanaf 15 maart wanneer er een voortdurend geknal van vuurwerk klinkt bij de tientallen feesttenten verspreid over de stad. Tevens worden er dan elke avond vuurwerkshows gehouden in het Turiapark. Een daarvan is de vermaarde Nit del Foc (Nacht van het Vuur), gehouden op de laatste avond van Fallas, 18 maart. Verder zijn er tientallen verbenas (dansfeesten) en concerten door heel Valencia. Je hoeft sowieso niet op al te veel nachtrust te rekenen, 's nachts noch overdag, want reeds om 08:00 uur klinkt de bij feestgangers zo gehate despertá...een 'wekker' in de vorm van vuurwerk. De luidruchtige climax van het superfeest volgt op de laatste dag rond middernacht met het verbranden van de fallas: La Cremà.     

In aanloop naar de fallas en de sierlijke Fallas kostuums 


In aanloop naar de Fallas worden in de wijken van Valencia talrijke straatfeesten georganiseerd door verenigingen. Het gaat dan helemaal los, maar dan met een veel lokaler karakter dan de climax gedurende 15-19 maart. Misschien daarom nog wel leuker om bij te wonen dan de massafeesten, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Falles de Valencia, de Valenciaanse benaming, staat bol met tradities. Vrouwen en meisjes steken zich in bijzonder sierlijke en kostbare kostuums gebaseerd op de klederdracht die in een ver verleden in de rijstvelden gedragen werd. Niet minder fraai dan de kostuums zijn de attritubuten in de vorm van juwelen, broches, oorbellen en kleurrijke schoenen. En natuurlijk mag een competitie niet ontbreken waarbij tradities en mode hand in hand gaan. De Valenciaanse vrouwen en meisjes strijden voor twee prestigieuze titels: fallera mayor en fallera infantil. 
Fallas de Valencia meemaken? Combineer dit megafeest dan met Spaanse lessen in Valencia - ook handig voor je accommodatie!  

Periode: 15 - 19 maart 

 
« januari 2022 »
zonmaadinwoedonvrizat
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring