Agenda Spaanstalige Wereld


Fallas de Valencia

15-03-2020
Met dik een miljoen bezoekers is Fallas de Valencia één van de best bezochte feesten van Spanje. Met het oorverdovende knalvuurwerk en de uitzinnige straatfeesten is Fallas ook een van de luidruchtigste fiestas van Spanje. De naam van van dit populaire Valenciaans volksfeest verwijst naar enorme papier-maché sculpturen. In 2016 verwierf Fallas de status Werelderfgoed. 

Kleurrijke torenhoge poppen 

Gemaakt van papier-maché en piepschuim bereiken sommige fallas wel hoogtes van 25 meter! De casales (buurtverenigingen) zijn hier dan ook al maanden van te voren druk mee in de weer. Een speciale categorie fallas vormen de zogenaamde ninots. De ninot stelt een figuur voor die vaak gebruikt wordt om een prominent te bespotten. Op 15 en 16 maart worden de circa 400 fallas door heel Valencia geplaatst en met grote parades door de stad te geleid. Zonder scrupules worden deze arbeidsintensieve kleurrijke kunstwerken echt op 19 maart met vuurwerk in de fik gestoken. Gelukkig overleeft één ninot de verbranding! Gekozen door het publiek kan deze gelukkige vervolgens een jaar lang in Museo Fallero bewonderd worden. Natuurlijk kent Fallas de Valencia zijn eigen culinaire versnaperingen. Een typisch gerecht zijn buñuelos, beignets gevuld met zoete pompoen of chocola. Ook aardig om te weten: verschillende gerenommeerde restaurants pakken tijdens de feestweek culinair uit met speciale hommages aan het grootste feest van Valencia.  

Continue geknal en gefeest tijdens Fallas de Valencia

Al vanaf 1 maart worden de valencianos dagelijks om 14:00 uur opgeschrikt door een enorme lading boskruit, traditiegetrouw afgestoken op de Plaza del Ayuntamiento. Dit krachtige en luidruchtige vuurwerkfenomeen staat bekend als de Mascletá. Maar echt los gaat het vanaf 15 maart wanneer er een voortdurend geknal van vuurwerk klinkt bij de tientallen feesttenten verspreid over de stad. Tevens worden er dan elke avond vuurwerkshows gehouden in het Turiapark. Een daarvan is de vermaarde Nit del Foc (Nacht van het Vuur), gehouden op de laatste avond van Fallas, 18 maart. Verder zijn er tientallen verbenas (dansfeesten) en concerten door heel Valencia. Je hoeft sowieso niet op al te veel nachtrust te rekenen, 's nachts noch overdag, want reeds om 08:00 uur klinkt de bij feestgangers zo gehate despertá...een 'wekker' in de vorm van vuurwerk. De luidruchtige climax van het superfeest volgt op de laatste dag rond middernacht met het verbranden van de fallas: La Cremà.     

Een keer Fallas de Valencia meemaken? Combineer het met een Spaans lessen in Valencia, ook handig in verband met je accommodatie!  

Periode: 15 - 19 maart « december 2019 »
zonmaadinwoedonvrizat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring