Fallas de Valencia

19-03-2019
Met dik een miljoen bezoekers is Fallas de Valencia één van de best bezochte feesten van Spanje. Met het oorverdovende knalvuurwerk en de uitzinnige straatfeesten is Fallas ook een van de luidruchtigste fiestas van Spanje. De naam van van dit populaire Valenciaans volksfeest verwijst naar enorme papier-maché sculpturen. In 2016 verwierf Fallas de status Werelderfgoed. 

Torenhoge poppen 
De fallas - sommige met een hoogte van wel 25 meter - worden gemaakt van papier-maché en piepschuim. De casales (buurtverenigingen) zijn hier al maanden van te voren druk mee in de weer. Sommige fallas worden exclusief gebruikt om prominenten te bespotten, de zogenaamde ninot. Op 15 en 16 maart worden de poppen (circa 700 stuks!) door heel Valencia geplaatst om vervolgens met grote parades door de stad te worden geleid. Echter op 19 maart worden deze arbeidsintensieve kunstwerken zonder scrupules met vuurwerk in de fik gestoken. Maar gelukkig overleeft één ninot (gekozen door het publiek) de verbranding en kan deze hele jaar door in Museo Fallero en bekeken worden. Culinaire versnaperingen tijdens de Fallas? Chocolate con buñuelos (beignets gevuld met chocola) en de welbekende paella zijn bekende voorbeelden. Ook aardig om te weten: verschillende gerenommeerde restaurants pakken tijdens de feestweek culinair uit met speciale hommages aan het grootste feest van Valencia. 

Continue geknal en gefeest
Al vanaf 1 maart worden de valencianos dagelijks om 14:00 uur opgeschrikt door een enorme lading boskruit. Deze wordt traditiegetrouw afgestoken op de Plaza del Ayuntamiento. Dit krachtig en luidruchtige vuurwerkfenomeen staat bekend als de mascletá. Maar echt los gaat het vanaf 15 maart wanneer er een voortdurend geknal van vuurwerk klinkt bij de tientallen feesttenten verspreid over de stad. Verder worden er elke avond vuurwerkshows gehouden in het Turiapark. Een daarvan is de vermaarde Nit del Foc (Nacht van het Vuur), gehouden op de laatste avond, 18 maart. Verder zijn er tientallen verbenas (dansfeesten) en concerten door heel Valencia. Je hoeft sowieso niet op al te veel nachtrust te rekenen 's nachts noch overdag, want reeds om 08:00 uur klinkt de bij feestgangers zo gehate despertá...een 'wekker' in de vorm van vuurwerk. Op de laatste dag rond middernacht  is er de luidruchtige climax van het superfeest met het verbranden van de fallas, in het Valenciaans bekend als La Cremà.   

Een keer Las Fallas meemaken? Combineer het met een Spaans lessen in Valencia, ook handig in verband met je accommodatie. 
 
Periode: 15 - 19 maart 

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool

Kalender

« maart 2019 »
zonmaadinwoedonvrizat
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31