Santillana del Mar wordt steevast aangeduid als een van de mooiste plaatsen van Spanje. Tegelijkertijd is het een dorp waar je in een halve middag klaar bent. In dit middeleeuwse openluchtmuseum zijn namelijk maar twee straten en de populatie bestaat hoofdzakelijk uit toeristen wat maakt dat authentieke bars en restaurants er dun bezaaid zijn. In plaats daarvan kun je je bezoek aan Santillana del Mar afsluiten in de nabijgelegen beroemde prehistorische grotten van Altamira die ook tot de gemeente behoren.

Dorp van drie leugens
Santillana del Mar suggereert 'heilig', 'vlak' en 'strand', maar niets van dit alles lijkt waar te zijn. Santillana del Mar ligt namelijk in een weiland en niet aan het strand en is niet vlak maar juist heuvelachtig. En heilig is het dorp ook al niet, hoewel je hier nog over kunt twisten, want de martelares Juliana de Nicomedia ligt er begraven. Zij werd in 304 onthoofd tijdens de Christusvervolging van de Romeinse keizer Diocletianus. Op 13 februari wordt ze geëerd in zowel de katholieke als de orthodoxe kerk, terwijl ze in de middeleeuwen in heel Europa vereerd werd, vooral in Nederland. Haar restanten liggen begraven in de bekendste bezienswaardigheid van Santillana del Mar, een romaanse kerk bekend als La Colegiata. Deze 12e eeuwse kerk trekt niet alleen veel toeristen, maar ook jonge stelletjes uit heel Spanje die er in het huwelijksbootje stappen.

In perfecte staat
De twee toeristische straten van Santillana del Mara zijn bezaaid met middeleeuwse kerken en stadspaleizen, een overblijfsel van de welvaart uit het verleden van de 15e tot en met de 18e eeuw. De gebouwen in goudkleurige stenen zijn in perfecte staat en de gemeente doet er werkelijk alles aan om dit zo te houden. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat Santillana del Mar letterlijk eet van de toeristen, hoofdzakelijk Spanjaarden overigens. Wie met de auto arriveert, dient zijn auto aan de rand van het dorp te zetten op een van de parkeerplaatsen. Vanaf daar kan naar het openluchtmuseum gelopen worden. Onderweg passeer je verschillende hotels waar geen gebrek aam is in Santillana del Mar. Toch vraag je je af waarom zoveel mensen juist hier willen overnachten. Het dorp laat zich namelijk in een halve dag bekijken - en nog belangrijker - een gezellig dorpsleven ontbreekt.  

Altamira grotten
De wereldberoemde Altamira grotten werden in 1879 door de dochter van een landeigenaar en markies ontdekt. Niet zomaar een ontdekking want het bleek te gaan om rotstekeningen afkomstig uit het stenentijdperk, 15.000 jaar oud. De laat-paleolithische rotstekeningen die tot de mooiste van de wereld worden gerekend, omvatten hoofdzakelijk dieren als herten, bizons en paarden. Daarnaast zijn er ook handafdrukken gevonden. Maar Marcelino Sanz de Sautuola, tevens een amateurarcheoloog, zou tot vijftien jaar na zijn dood moeten wachten voordat de ouderdom van de tekeningen door deskundigen werd erkend. Men dacht zelfs dat ze vervalst waren. Nadat in de jaren 60 en 70 in de vorige eeuw vastgesteld werd dat de grotten te lijden hadden van de stromen bezoekers werd besloten ze te sluiten. Om tegemoet te komen aan de grote vraag werd in 2001 een replica gebouwd door de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg, die nog opvallend veel bezoekers trok. Sinds 2014 is het weer mogelijk om de echte grotten te bezoeken hoewel dit door de onderzoekers niet wordt toegejuicht. 

  


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring