Het op twee uur van Madrid gelegen Trujillo wordt wel aangemerkt als de mooiste stad van Extremadura. Niet alleen vanwege het grootse Plaza Mayor, de grootse attractie van het bescheiden Trujillo. Maar ook vanwege het hoog op een heuvel gelegen robuuste kasteel, de paleizen en bovenal de smalle, elegante steegjes die via het centrale plein in verschillende richtingen omhoog kronkelen. Veel van de fraaie paleizen en herenhuizen die de stad rijk is, zijn het rechtstreekse gevolg van haar vele conquistadores. Een daarvan is de roemruchte Francisco Pizarro.

Kasteel Trujillo in Extremadura 

Trujillo: stad van conquistadores

In het bescheiden Trujillo zijn opvallend veel conquistadores en militairen geboren. Sommigen daarvan keerden schatrijk terug uit Amerika en dat moest getoond worden in hun geboortestad. Die weelderige paleizen bepalen nog steeds het stadsgezicht van Trujillo. Tot de aansprekende figuren uit die tijd behoort Diego García de Paredes (1468-1533). In zijn tijd de bekendste Spaanse militair vanwege zijn uitzonderlijke fysieke kracht en ontelbare heldendaden. Deze eergevoelige vechtersbaas nam deel aan talrijke veldslagen, waaronder de Italiaanse oorlogen en de veldslagen tegen de Turken op de Donau. Een andere bekende conquistador uit Trujillo is Francisco de Orellana (1511-1546). Hij was de eerste Europeaan die de Amazone afvoer. Goed voor een afstand van 6000 kilometer! Maar met afstand de bekendste conquistador uit Trujillo is Francisco Pizarro (1476-1541). In 1532 versloeg deze meedogenloze veroveraar de Inca's. Daarmee schopte deze onwettige zoon van een hidalgo het tot onderkoning van Peru. Met een groot ruiterstandbeeld op de Plaza Mayor is Pizarro alom aanwezig in Trujillo.  

Trujillo's Plaza Mayor

Wie in het bescheiden Trujillo bivakkeert, kan onmogelijk om het levendige stadshart heen: de Plaza Mayor. Reeds sinds de 16e eeuw fungeert het rechthoekige, renaissance-plein als het hart van de stad. De vele paleizen die we nu zien, werden bijna allemaal gebouwd met geld van de conquistadores. Tegenwoordig wordt de Plaza Mayor gedomineerd door restaurants en terrassen onder de arcades aan het plein. Zowel overdag en vooral 's avonds bij een fraaie verlichting is het fijn toeven aan het hoofdplein. Begin mei, de voorbereidingen starten reeds in april, verandert het plein in een ware kaasmarkt als de beroemde Feria Nacional del Queso wordt gehouden. Een mooi zaakje aan de Plaza Mayor wat later op de dag? Neem een kijkje bij het veelzijdige Gloss Lounge Gin Club waar zowel de menu- als drankkaart pico bello in orde zijn.

Straatje in het oude centrum van Trujillo in Extremadura


Rondom en boven de Plaza Mayor 

Via de Plaza Mayor sta je snel in het bovengedeelte. Niet te missen bij een bezoek aan het bescheiden Trujillo. Ten noorden van het plein, een flink stuk bergopwaarts, vinden we op de top van de heuvel Cabeza del Zorro in een groengebied het robuuste 12e eeuwse Castillo de Trujillo. Oorspronkelijk een Moors fort. Vanaf de top wacht je een fraai uitzicht over de wijde omgeving, de Plaza Mayor en de nodige ooievaarsnesten die bij Trujillo horen. Het loont de moeite om vanaf het centrale plein ook andere richtingen in te slaan. Ga bijvoorbeeld in westelijke richting naar Puerta de Santiago, een van de 42 (!) stadspoorten die Trujillo rijk. Aan deze stadspoort is de oudste kerk van Trujillo gebouwd: Iglesia de Santiago. Nog geen 100 meter verder, net buiten de toegangspoort gelegen, vinden we de interessantste kerk van Trujillo: Santa María la Mayor. Een attractie op zichzelf vormen de smalle steegjes en hofjes, verrukkelijk om in de vroege ochtend af te struinen. 

 

Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring