Kasteel Trujillo in Extremadura

Vaak aangemerkt als de de mooiste stad van Extremadura, het op twee uur van Madrid gelegen. Trujillo. Niet alleen vanwege het grootse Plaza Mayor en het hoog op een heuvel gelegen robuuste kasteel maar bovenal dankzij de smalle, elegante steegjes die via het centrale plein in verschillende richtingen omhoog kronkelen. Veel van de fraaie paleizen en herenhuizen die de stad rijk is, zijn rechtstreeks het gevolg van de vele roemruchte conquistadores die uit Trujillo komen.
 

Trujillo: stad van conquistadores

In het bescheiden Trujillo zijn opvallend veel conquistadores en militairen geboren. Sommigen daarvan keerden schatrijk terug uit Amerika en lieten in hun geboortestad weelderige paleizen bouwen die nog steeds het stadsgezicht van Trujillo bepalen. Tot de meest aansprekende figuren behoort zeker Diego García de Paredes (1468-1533), in zijn tijd de bekendste Spaanse militair vanwege zijn uitzonderlijke fysieke kracht en ontelbare heldendaden. Hij nam deel aan talrijke veldslagen waaronder de Italiaanse oorlogen en de veldslagen tegen de Turken op de Donei. Een andere bekende veroveraar uit Trujillo was Francisco de Orellana (1511-1546), de eerste Europeaan die de Amazone afvoer, goed voor een afstand van 6000 kilometer. Maar met afstand de bekendste conquistador uit Trujillo is natuurlijk Francisco Pizarro (1476-1541). In 1532 versloeg deze meedogenloze veroveraar de Inca's en wist het vervolgens te schoppen tot onderkoning van Peru. Met een groot ruitersstandbeeld op de Plaza Mayor is Pizarro nog steeds prominent aanwezig in Trujillo. 

 

Trujillo's Plaza Mayor


Wie in het bescheiden Trujillo bivakkeert, kan onmogelijk om het levendige stadshart heen: Plaza Mayor. Sinds de 16e eeuw fungeert het rechthoekige, renaissantische plein als het hart van de stad. De vele paleizen die aan het plein prijken werden hoofdzakelijk gebouwd door de conquistadores. Tegenwoordig wordt de Plaza Mayor gedomineerd door restaurants en terrassen onder arcades waar het zowel overdag als 's avonds bij een fraaie verlichting aangenaam vertoeven is. Begin mei, de voorbereidingen starten al in april, verandert het plein in een ware kaasmarkt wanneer de beroemde Feria Nacional del Queso wordt gehouden, zeker leuk om mee te pakken. Een mooi zaakje aan de Plaza Mayor wat later op de dag? Neem dan zeker een kijkje bij het veelzijdige Gloss Lounge Gin Club waar zowel de menu- als drankkaart picobello in orde zijn, net als de goedlachse serveerster.  

Straatje in het oude centrum van Trujillo in Extremadura
 

Rondom en boven de Plaza Mayor 

Via de Plaza Mayor sta je snel in het bovengedeelte dat zeer de moeite waard is. Ten noorden van het plein, een flink stuk bergopwaarts, vinden we op de top van de heuvel Cabeza del Zorro in een groengebied het robuuste 12e eeuwse Castillo de Trujillo, oorspronkelijk een Moors fort. Vanaf de top heb je het allerbeste uitzicht over de wijde omgeving en de stad waaronder een eersteklas uitzicht op de Plaza Mayor en de vele ooievaartsnesten waar Trujillo bekend om staat. Maar het loont ook zeker de moeite om vanuit het centrale plein andere richtingen in te slaan, bijvoorbeeld in westelijke richting naar Puerta de Santiago, een van de 42 stadspoorten van Trujillo. Aan deze stadspoort is de oudste kerk van Trujillo gebouwd, Iglesia de Santiago. Nog geen 100 meter verder vinden we de interessantste kerk van Trujillo, Santa María la Mayor dat buiten de toegangspoort gelegen is. Niet minder interessant dan de kerken en de paleisjes zijn de smalle steegjes en hofjes, verrukkelijk om in de vroege ochtend af te struinen. 

 
 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring