Toeristisch staat Almería vooral op de kaart vanwege het kolossale Alcazaba, het grootste Arabische fort van Europa. De nog niet overlopen stad van 200.000 inwoners beschikt over een levendige centrum waar de robuuste kathedraal de aandacht trekt. Daarnaast beschikt de havenstad over een strook stadsstranden. Culinair kan In het levendige stadscentrum volop genoten worden van de lokale tapascultuur. Excursies in de provincie zijn er ook genoeg te maken. Bezoek bijvoorbeeld de woestijnlandschappen die als decor dienden voor talrijke westerns. Evenmin te missen is het natuurgebied Cabo de Gata-Níjar met zijn wilde stranden. Last but not least telt het ongepolijste Almería de meeste zonuren van Spanje. 

Het roemruchte verleden van Almería

Almería werd in 955 gesticht in opdracht van de kalief van Córdoba, Abd al-Rahman III. In dat jaar werd ook aangevangen met de bouw van het Alcazaba als defensief bolwerk. Almería groeide gestaag uit tot de belangrijkste havenstad van Al-Andalus, het voormalige Moorse rijk op het Iberisch Schiereiland. Omdat Almería met zijn florerende haven en zijde-industrie welvarend was, werd ze voortdurend bestookt. Zowel door christelijke legers als concurrerende Moorse kalifaten. Uiteindelijk zou het tot het eind van de 15e eeuw duren voordat de stad definitief in christelijke handen kwam. Daarna zou de toekomst er voor Almería lange tijd somber uitzien. Zo werd de stad in de 16e eeuw bijna volledig verwoest door een aardbeving. Ook werd de havenstad voortdurend aangevallen door Berberpiraten. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog zou de stad ook nog eens bestookt worden met bombardementen van de Duitse marine die de troepen van Franco te hulp schoten. Hiervoor werden uitgestrekte schuilkelders gebouwd. Wie hier meer over wil weten bezoekt Refugios de la Guerra Civil waar je dreigende sfeer van die tijd kunt ervaren, met sirenegeluid en al.  


Alcazaba en omgeving

Het Alcazaba uit de 10e eeuw bevindt zich op een heuvel die royaal uitkijkt over de stad en kust. Het grootste defensieve Moorse bouwwerk van Spanje zou later nog uitgebreid en verfraaid worden met een fraai Moors paleis. Na de herovering voegde het Katholieke Koningspaar er ook nog een koninklijk paleis aan toe. Tijdens de aardbeving van 1522 werd het complex echter zwaar beschadigd waardoor veel pracht en praal verloren ging. Maar wat bewaard gebleven is nog steeds krachtig en indrukwekkend, waaronder de uitgestrekte vestigingmuren. Na een bezoek aan het Alcazaba (gratis voor Europeanen) liggen er in de nabije omgeving nog een aantal bezienswaardige plekken. Neem bijvoorbeeld een kijkje Albedina Barrio, dat direct naast het fort ligt. In deze wijk proef je nog een beetje de oude Moorse cultuur in de vorm van architectuur en theehuizen. Of beklim de San Cristóbal heuvel voor een totaaluitzicht over het Alcazaba, de stad en haar kust.  

Oude centrum Almería

Vanuit het Alcazaba sta je zo bij een ander prominent 'fort' in de vorm van een kathedraal. Eeuwen terug 'pirate-proof' gebouwd. Bedenk dat in die tijd zeerovers aasden op Almería en een gebouw dat tegen een stootje kan is dan mooi meegenomen. Bezoek ook het 200 meter westelijker gelegen Plaza Vieja. Een pittoresk plein met arcaden waaraan het stadhuis prijkt. Ga vervolgens naar het levendige Puerta de Purchena, waar het met name 's avonds levendig is. Je bent dan ook gelijk bij de meest bruisende verkeersader van Almería: Paseo de Almería, dat vanaf de zee omhoog kruipt met aan weerszijden mooie winkels en zaakjes. In en rondom deze hoofdstraat en het eerder genoemde Puerta de Purchena zijn volop goede restaurants en uitgaansplekken te vinden. Leuk om te weten, Almería houdt jaarlijks in maart een smakelijke Ruta de Tapas waaraan tientallen bars en restaurants meedoen.     

Stranden van Almería

Via de flaneerpromenade Paseo de Almería en de daarop volgende Rambla de Belén loop je naar de oostelijk gelegen stadsstranden van Almería. Het betonnen Parque de las Almadrabillas passerend zal je een opvallende pier niet ontgaan: Cable Inglés.  Dit voormalige laadstation dat in verbinding staat met een spoorlijn werd begin 20e eeuw gebruikt voor de afvoer van mineralen afkomstig uit de nabijgelegen mijnen. Toentertijd een zeer belangrijke inkomstenbron voor Almería. Uitgeroepen in 1998 tot Bien de Interés Cultural geldt Cable Inglés ok als een prominent voorbeeld van de ijzerarchitectuur. De architect maakt deel uit van de Eiffel school. Vanaf de pier lopen we de strandpromenade Paseo Marítimo op waaraan verscheidene stranden liggen. Almeria beschikt over maar liefst 14 stranden die tezamen een lengte van 20 kilometer bestrijken. Populaire stadsstranden zijn o.m. San Miguel, Zapillo en Nueva Almería. Een fraai uitstapje in de provincie Almería? Dan mag Parque Natural de Cabo de Gata op een kleine 30 kilometer van de stad Almeria zeker niet ontbreken. Dit nationale park, een beschermd kustgebied van vulkanische oorsprong, herbergt tal van fotogenieke, woestijnachtige stranden.Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring