Toeristisch staat Almería vooral op de kaart vanwege het kolossale Moorse fort, één van de best bezochte monumenten van Andalusië. Almería is ook geliefd vanwege haar uitgestrekte zonnige stranden die zich zowel binnen als buiten de stadsgrenzen bevinden. Daarnaast kent de Andalusische havenstad een levendig stadscentrum waar het in de weekenden bruist van het leven. Culinair zijn de visrestaurants en tapasbars meer dan fijne pluspunten van de Spaanse gastronomische hoofdstad 2019. En last but not least, Almería telt de meeste zonuren van Spanje!


Moorse fort in Almeria

Het roemruchte verleden van Almería

Gesticht in 955 door Abd-ar-Rahman III van Córdoba groeide Almería uit tot de belangrijkste havenstad van Al-Andalus, het voormalige Moorse rijk op het Iberisch Schiereiland. Zo'n strategische en belangrijke havenstad moest natuurlijk goed beschermd worden. Dat gebeurde met het kolossale Alcazaba. Een bolwerk uitgerust met robuuste muren en torens dat ook huizen, pleinen en een moskee omvatte. Almería boerde in die tijd bijzonder goed met haar florerende haven en zijde-industrie. Ondertussen werd het fort voortdurend bestookt door zowel concurrerende Moorse kalifaten als christelijke legers. Toch zou het nog tot het einde van de 15e eeuw duren voordat de stad definitief werd ingenomen door de christelijke legers van het katholieke koningspaar. Daarna zou de toekomst er enige tijd somber uitzien voor Almería. De stad kreeg in de 16e niet alleen te kampen met heftige aardbevingen maar werd ook voortdurend geteisterd door aanvallen van Berberpiraten. Maar dat was nog niet alles. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, een aantal eeuwen later, werd de stad gebombardeerd door de Duitse marine die de troepen van Franco te hulp schoten. Bezoek Refugios de la Guerra Civil voor alle ins en outs van die tijd. Dit goed aangeschreven museum in hartje Almería laat je de voormalige schuilkelders met haar uitgestrekte gangenstelsel (met sirenegeluid en al) letterlijk ervaren.  


Rondje centrum Almería

De populairste bezienswaardigheid van Almería is zonder twijfel het Alcazaba. Te vinden bij de visserswijk La Chanca net iets buiten het stadscentrum, is ze de allergrootste in haar soort van Spanje. Tevens een mooi vertrekpunt voor je verkenning van Almería. Het dichtst bij de zee ligt het eerste gedeelte van het Alcazabacomplex dat veruit de meeste bezoekers trekt. Dit uitgestrekte deel herbergt tuinen, sierlijke irrigatiesystemen en miradores die uitkijken op de zee, de haven en de andere twee zones van het vestiging met haar zeer uitgestrekte verdedigingsmuren. Vanuit het Alcazaba dat door Europeanen gratis bezocht kan worden, sta je zo bij een ander 'fort' in de vorm van een kathedraal, eeuwen terug gebouwd als 'pirate-proof'. Bedenk dat in die tijd zeerovers aasden op Almería en een gebouw tegen een stootje moest kunnen. Vandaar dus deze robuuste kathedraal Het kathedraalsplein, het Plaza Vieja, is een fijne plek om neer te strijken op een van de zonovergoten terrassen. Sla er het dagelijkse leven gade en zie hoe de plaatselijke jeugd de kathedraal als doel gebruikt. Wie de smaak te pakken heeft, pakt door. 400 meter noordoostelijker vinden we het uitgaans- en winkelhart van de stad: Paseo de Almería. In deze hoofdstraat en het omringende gebied heerst zowel overdag als 's avonds een gezellige drukte. Leuk om te weten, Almería houdt jaarlijks in maart een smakelijke Ruta de Tapas waaraan tientallen bars en restaurants meedoen.   

Stranden van Almería


Via de flaneerpromenade Paseo de Almería en de daarop volgende Rambla de Belén lopen we naar de oostelijk gelegen stadsstranden van Almería. Terwijl we tegen het betonnen Parque de las Almadrabillas aanlopen, maken we een tussenstop bij een opvallende pier. Cable Inglés is een voormalig laadstation dat in verbinding staat met een spoorlijn. Begin 20e eeuw werd ze gebruikt door de afvoer van mineralen afkomstig uit de nabijgelegen mijnen, toentertijd een belangrijke inkomstenbron voor Almería. Cable Inglés geldt als een goed voorbeeld van ijzerarchitectuur (ontwerp Eiffel school) en werd in 1998 uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural. Vanaf de pier lopen we de strandpromenade Paseo Marítimo op waaraan verscheidene stranden liggen. Almeria beschikt over maar liefst 14 stranden die tezamen een lengte van 20 kilometer bestrijken. Populaire stadsstranden zijn o.m. San Miguel, Zapillo en Nueva Almería. Een fraai uitstapje in de provincie Almería? Bezoek Parque Natural de Cabo de Gata op een kleine 30 kilometer van de stad Almeria. Dit nationale park, een beschermd kustgebied van vulkanische oorsprong, herbergt tal van rustige en fotogenieke stranden.


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring