Reizen Almería (Spanje)

Almería is minder gepolijst dan Granada of Sevilla maar wie er oog voor heeft, kan er genoeg interessants ontdekken. Toeristisch staat de stad vooral op de kaart vanwege het kolossale Moorse fort, één van de best bezochte monumenten van Andalusië. Almería is ook geliefd vanwege de verscheidene stranden die zich zowel binnen als buiten de stadsgrenzen bevinden. Daarnaast kent de Andalusische havenstad een levendig stadscentrum waar het vooral in de weekenden goed toeven is. Culinair zijn de visrestaurants en tapasbars pluspunten. En last but not least, Almería telt de meeste zonuren van Spanje!

Moorse fort in Almeria

Het roemruchte verleden van Almería

Almería werd in 955 gesticht door Abd-ar-Rahman III van Córdoba. Vanaf die tijd zou het uitgroeien tot de belangrijkste havenstad van Al-Andalus, het voormalige Moorse gebied op het Iberisch Schiereiland. Zo'n strategische en belangrijke havenstad moest natuurlijk goed beschermd worden en dat gebeurde met het Alcazaba. Dit bolwerk was niet alleen uitgerust met muren en torens maar omvatte ook huizen, pleinen en een moskee. Almería boerde goed in die tijd met zijn florerende haven en zijde-industrie, maar ondertussen kreeg het fort wel verschillende aanvallen te verduren van zowel concurrerende Moorse kalifaten als christelijke legers. Toch zou het nog tot het einde van de 15e eeuw duren voordat de stad definitief ingenomen werd door de legers van het katholieke koningspaar. Daarna zou de toekomst er lange tijd somber uitzien voor Almería. Zo kreeg de stad in de 16e eeuw te kampen met met verschillende heftige aardbevingen. Ook werd Almería voortdurend geteisterd door aanvallen van Berberpiraten. Maar dat was nog niet alles. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de stad gebombardeerd door de Duitse marine die de troepen van Franco te hulp schoten. Als je hier meer over wilt weten, bezoek dan zeker Refugios de la Guerra Civil, een museum in hartje centrum waar je een blik kunt werpen op de voormalige schuilkelders.  

Rondje centrum Almería

De populairste bezienswaardigheid van Almería is zonder twijfel het Alcazaba. Het Moorse fort is bij de visserswijk La Chanca gelegen net iets buiten het stadscentrum. Het Alcazaba, één van de allergrootste in zijn soort van Spanje, is een mooi vertrekpunt voor je verkenning van Almería. Het dichtst bij de zee ligt het eerste gedeelte van het complex dat veruit de meeste bezoekers trekt en overigens door Europeanen gratis bezocht kan worden. Dit uitgestrekte deel herbergt tuinen, sierlijke irrigatiesystemen en miradores die uitkijken op de zee, de haven en de andere twee gedeeltes van het complex waaronder de zeer uitgestrekte verdedigingsmuren. Vanuit het Alcazaba sta je zo bij een ander 'fort'. We hebben het dan over een bijzonder kathedraal die eeuwen terug werd gebouwd als  'piraten-proof'. Bedenk dat veel zeerovers aasten op Almería in die tijd en een gebouw dat tegen een stootje kan is dan wel zo prettig. Het kathedraalsplein, het Plaza Vieja, is een fijne plek om neer te strijken op een van de zonovergoten terrassen en dagelijkse leven gade te slaan. Wie de smaak te pakken heeft, gaat vervolgens 400 meter noordoostelijker waar zich het uitgaans- en winkelhart van de stad bevindt: de Paseo de Almería. In deze hoofdstraat en het omringende gebied heerst zowel overdag als 's avonds een gezellige drukte. Leuk om te weten, Almeria houdt jaarlijks in maart een Ruta de Tapaswaaraan tientallen bars en restaurants meedoen.   

Stranden van Almería

Via de flaneerpromenades Paseo de Almería en de daarop volgende Rambla de Belén lopen we naar de oostelijk gelegen stadsstranden van Almeria. Terwijl we tegen het betonnen Parque de las Almadrabillas aanlopen, maken we een tussenstop bij een opvallende pier: Cable Inglés. Dit voormalige laadstation dat in verbinding staat met een spoorlijn werd begin 20e eeuw gebruikt door de afvoer van mineralen afkomstig uit nabijgelegen mijnen, toendertijd een belangrijke inkomstenbron voor Almería. Cable Inglés wordt beschouwd wordt als een goed voorbeeld van ijzerarchitectuur (ontwerp Eiffel school) en werd in 1998 uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural. We lopen vanaf de pier nu de strandpromenade op die de Paseo Marítimo wordt genoemd en waaraan verscheidenen stranden liggen. Almeria beschikt over maar liefst 14 stranden die tezamen een lengte van 20 kilometer bestrijken. Populaire stadsstranden hier zijn San Miguel, Zapillo en Nueva Almería. Wie een fraai uitstapje wil maken in de provincie Almería zou Parque Natural de Cabo de Gata kunnen bezoeken op een kleine 30 kilometer van de stad Almeria. Dit nationale park, een beschermd kustgebied van vulkanische oorsprong, herbergt tal van bijzondere en rustige stranden.


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Spanje