De naam is al bijzonder: Segovia. Deze historische vestingstad met 55.000 inwoners ligt op 90 kilometer ten noordwesten van Madrid aan de voet van de Sierra de Guadarrama op een hoogte van 1000 meter. De temperaturen liggen daarom lager dan in de hoofdstad wat maakt dat de madrileños er graag mogen verblijven tijdens de beruchte madrileense zomers. Naast de aantrekkelijke bergachtige omgeving zijn er twee prominente monumenten die je versteld zullen laten staan in Unescostad Segovia: het betoverende middeleeuwse kasteel en het uitgestrekte Romeinse aquaduct.

Het middeleeuwse kasteel Alcazar

Het kasteel van Segovia

Met zijn spitse torens en vorstelijke ligging op een rots heeft Alcázar de Segovia alles van een sprookjeskasteel en het behoeft weinig voorstellingsvermogen dat het kasteel van Assepoester van Walt Disney hierop geïnspireerd zou zijn. Het oorspronkelijke fort werd later omgebouwd tot een koninklijk paleis waar koningen als Alfonso X en Enrique IV met genoegen bivakkeerden. Weer later werd het kasteel een gevangenis waar edelen, met privileges, hun straf konden uitzitten. Achter de dikke muren liggen verschillende zalen verborgen met alle mogelijke pracht en praal die het bezoeken meer dan waard zijn. Maar voor het hoogtepunt van het Alcazar loop je via de smalle trappen naar het hoogste punt waar je een onvergetelijk uitzicht wacht op Segovia en zijn omgeving. Als je naar het Alcázar gaat, loop dan via de promenade parrallel aan de stadsmuren in de richting van de joodse wijk. Aan je linkerkant kijk je dan uit op het machtige gebergte van de Sierra de Guadarrama terwijl je aan je rechterkant pittoreske huizen passeert met een uitzicht om jaloers op te worden. 

Het oude centrum

Als je vanaf het kasteel een kilometer in oostelijke richting gaat, kom je uit in het oude hart van de stad. Aan het Plaza Mayor bevindt zich de Catedral de Santa María de Segovia, gezien haar elegantie en afmetingen wel 'De dame van de kathedralen' genoemd. De oospronkelijke kathedraal werd gebouwd tussen 1525 en 1577, maar tijdens de opstand van de comuneros tegen koning Karel I volledig verwoest. In de 16e eeuw werd de nieuwe kathedraal gebouwd die te boek staat als de laatste gotische kathedraal van Spanje in een tijd dat de renaissance-architectuur domineerde. Plaza Mayor is tevens een aangenaam plein om neer te strijken op een van de zonovergoten terrassen. En als je een carnivoor bent dan zit je goed in Segovia. Cochinillo asado (geroosterde speenvarken) en cordero asado (geroosterde lam) zijn namelijk dé culinaire specialiteiten. Het vlees is hier zo mals dat het niet zelden wordt aangesneden met een gebroken bord in plaats van een mes.Aquaduct

Als je vanaf het centrale plein in zuidoostelijke richting loopt, sta je in nog geen 10 minuten bij Plaza del Azoguejo. Aan dit plein waar toeristen en locals elkaar treffen, ligt het meest fotogenieke punt van het Acueducto de Segovia. Je kunt het aquaduct beklimmen via een grote trap waar je boven een fantastisch overzicht wacht over het middeleeuwse centrum van Segovia inclusief het uitgestrekte aquaduct. Het belangrijkste Romeinse bouwwerk van Spanje werd in de 2e eeuw gebouwd ten tijde van Trajano om water te kunnen transporteren uit de Río Fría naar het stadscentrum. Het kilometerslange bouwwerk werd opgetrokken uit zo'n 25.000 granieten stenen zonder dat de Romeinse ingenieurs ook maar enige cement tot hun beschikking hadden. Dat het aquaduct goed functioneerde, blijkt wel uit het feit dat het tot eind 19e eeuw in gebruik was.  


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring