Zaragoza is met een kleine 700.000 inwoners de vijfde stad van Spanje. Tot de bekendste attracties van Zaragoza behoren de kathedraal, het aangrenzende Plaza del Pilar en natuurlijk Goya die er vele jaren actief zou zijn. Centraal gelegen tussen Madrid, Barcelona en Valencia is Zaragoza een ware hub te noemen. Maar in tegenstelling tot de toeristenmagneten loop je in de hoofdstad van de regio Aragón nog nauwelijks een toerist tegen het lijf wat Spanje-fans alleen maar zal bekoren.

Het plein Plaza del Pilar in Zaragoza

Plaza del Pilar: grootste plein van Europa

De meeste bezienswaardigheden van Zaragoza liggen aan de uitgestrekte Plaza del Pilar, naar verluid het grootste plein van Europa na Moskou. Met afstand de bekendste attractie is de kathedraal-basiliek Nuestra Señora del Pilar die al ver buiten Zaragoza opdoemt. Deze enorme kerk is gewijd aan de beschermheilige van Spanje. Maria (zij draagt in Zaragoza de titel Nuestra Señora del Pilar) zou uit de hemel op een zuil zijn neergedaald en de apostel Jacobus rond het jaar 40 gevraagd hebben een heiligdom te bouwen. Dat dit serieus werd genomen, blijkt wel uit de grote stroom pelgrims die dagelijks naar de kerk trekken om de zuil te kussen. Op 12 oktober (de dag van de Hispanidad, de belangrijkste feestdag van Spanje) reizen tienduizenden Spanjaarden van heinde en verre naar Zaragoza om voor Maria een bloemenhulde te leggen. Naast de basiliek staat nog een kathedraal, La Seo. De oude kathedraal van Zaragoza oogt van buiten minder spectaculair maar doet qua interieur en architectuurstijlen (romaans, gotisch, barrok en mudéjar) zeker niet onder voor zijn grote buurman. 


Trots van Zaragoza: Francisco de Goya

Goya vinden we op verschillende plekken in de stad. Naast de hierboven beschreven basiliek vinden we Goya aan de Plaza del Pilar waar een standbeeld hem eert. Hoewel de trots van Aragona niet in Zaragoza werd geboren (hij werd geboren in het plaatsje Fuendetodos 44 kilometer zuidwestelijker in het jaar 1746), zou hij er wel zijn opleiding volgen en zijn beroemde frescos vervaardigen die prijken boven in de basiliek. Een verplichte Goyastop in Zaragoza is Museo Goya in de Calle de Espoz y Mina. Want het museum toont een aanzienlijk deel van Goya's schetsen verdeeld naar verschillende thema's. Neem ook een kijkje in het eveneens goed aangeschreven Museo de Zaragoza waar verschillende meesterwerken van hem bekeken kunnen worden. Na dit cultuurgeweld laat een drankje zich goed smaken de uitgaanswijk van Zaragoza, El Tubo, dat zich bevindt zich op 240 meter ten zuidwesten van het eerdergenoemde Museo Goya. 

Bijzondere attracties binnen en buiten het centrum van Zaragoza

Buiten het historisch centrum van Zaragoza bevinden zich een aantal originele attracties. Iets buiten het centrum vinden we Aljafería, een stukje Islamitisch Zaragoza dat wordt gerekend tot het beste wat Noord-Spanje op Moors gebied in petto heeft. Sterker nog, het paleis werd gebouwd in de 11e eeuw en is daarmee het oudste bewaard gebleven Moorse paleis van Spanje. Na de reconquista zouden ook de Katholieke Koningen hun intrek nemen. Als we 6 kilometer zuidelijker gaan, dan komen we uit bij een heel andere attractie van formaat: Puerto Venecia, het grootste shopping center van Europa! Bij slecht weer (het klimaat is grillig in Zaragoza), dan kun je hier met gemak een dag zoet. Ben je niet zo van het eindeloos shoppen dan kun je ook gaan EMOZ, dat na Japan geldt als het belangrijkste origamimuseum. Zoek je een leuk uitstapje met de kinderen? Bezoek dan Acuario de Zaragoza, het grootste rivieraquarium van Europa gelegen op het expo-terrein aan de Ebro ten noordwesten van het centrum. 
 


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring