Ronda wordt massaal bezocht vanwege zijn duizelingwekkende ravijn, Tajo de Ronda. Maar 's avonds als de dagjesmensen vertrokken zijn, blijkt Ronda ook een romantische stad te zijn met fraaie pleinen, steegjes en Andalusische gemoedelijkheid. En wist je dat Ronda een rijke traditie kent wat betreft wijn en in het bijzonder stierenvechten? 

Oude stad Ronda

Drie bruggen over een diepe kloof

Wie de 18e eeuwse Puente Nuevo oploopt en de ruim 100 meter diepe ravijn inkijkt, zal even moeten slikken. De schrik zal snel overgaan in verwondering als je de ligging van de stad op een kalkrots op je laat in werken en de huizen aangebouwd tegen de rand van het ravijn. De symbolische Puente Nuevo die over de Río Guadalevín loopt, verbindt de oude met de nieuwe stad. Maar Ronda kent nog twee bruggen die de Tajo de Ronda overspannen. Een daarvan is de buiten de stadsomwalling gelegen Puente Romano, ook bekend als Puente de San Miguel. Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat het om een Moorse brug, gebouwd op de restanten van een Romeinse brug, dat wel. Bij de Calle Santo Domingo vinden we de derde brug: Puente Viejo. In de omgeving van deze twee bruggen vinden we de toeristische attractie Baños Arabes. Het 13e eeuws Arabisch badhuiscomplex werd gebaseerd op het Romeinse systeem van koude, lauwe en hete baden.  

Ronda en het stierenvechten

Als we via de Puento Nuevo oversteken komen we uit in de wijk El Mercadillo, het nieuwe gedeelte van Ronda. Al snel loop je dan aan tegen een enorme Parador aan die uitkijkt op El Tajo. Een lokale Rondawijn laat zich op het aantrekkelijke terras aan de achterkant van het hotel goed smaken. Als we verder noordelijk gaan, komen we uit bij Plaza de Toros - één van de heilige gralen van het Spaanse stierenvechten. De stierenarena werd gebouwd door Martín Aldehuela, tevens de architect van het eerdergenoemde Puente Nuevo. Plaza de Toros de Ronda wordt door vriend en vijand geprezen om zijn schoonheid. Ronda geldt als de bakermat van het moderne stierenvechten. Daarmee wordt het bevechten van het stier op de grond bedoeld. In vroegere tijden gebeurde dit vanaf een paard. Deze nieuwe stijl werd ontwikkeld door Francisco Romero die door zijn kleinzoon Pedro Romero werd voortgezet. Aan deze laatste legendarische stierenvechter is in Ronda een feest gewijd dat in september wordt gehouden: Feria de Pedro Romero. 


 






Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring