slider1
Reisinformatie en praktische tips voor je vakantie naar Latijns-Amerika vind je hier.

Reizen in Latijns-Amerika

Van Argentinië tot aan Mexico, de 20 Spaanstalige landen in Latijns-Amerika zijn een schatkamer voor avontuurlijke reizigers. Of je nu gaat voor exotische zandstranden, spectaculaire natuurparken, outdoor activiteiten, koloniale steden of inheemse tempels: voor iedereen is wel iets interessants te vinden. Maar waar moet je beginnen en wat mag je niet missen? Hieronder vind je een aantal hoogtepunten uit een reusachtig aanbod verdeeld over Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. 

Reizen in Zuid-Amerika

In Argentinië is het lastig kiezen: ga je naar Patagonië in het zuiden, de Iguazú watervallen in het noorden of het centraal gelegen Buenos Aires. Gelukkig sta je met binnenlandse vluchten vrij snel en voordelig in de verschillende uithoeken van het grootste Spaanstalige land, ruim 74 keer Nederland! Naast Argentinië ligt een al net zo groot en divers land. Het zeer langgerekte Chili - ruim 4200 kilimeter! - is een land van gletsjers, vulkanen, woestijnen en een eindeloze kust. Van alle natuurparken die Zuid-Amerika telt, wordt het Chileense Torres del Paine met zijn gletsjers, meren en watervallen het meest bezocht. Ten noordoosten van Argentinië ligt het bescheiden Uruguay. Het is nog een relatief onbekend vakantieland, hoewel dit rap aan het veranderen is. Een van de troeven van dit progressieve land is zijn ongerepte kuststrook (lopend tot en met de Braziaanse grens) waaraan tal van eigenzinnige badplaatjes liggen. Ten noorden van Chili vinden we Peru. Dit land herbergt de bekendste attractie van heel Zuid-Amerika: Machu Picchu. Als je geïnteresseerd bent in de Incas, bezoek dan ook zeker de voormalige Incahoofdstad Cusco. Naast veel inheemse cultuur biedt Peru ook prachtige koloniale steden waaronder Cusco en Arequipa, het Titicacameer (Peru deelt dit meer met Bolivia), de Colca Canyons, Amazonegebied en de mysterieuze Nazcalijnen. En wist je dat Peru op culinair vlak dé kampioen is van het Zuid-Amerikaans continent? Ecuador wordt wel Zuid-Amerika in het klein genoemd, want op een voor Zuid-Amerikaanse begrippen kleine oppervlakte vind je stranden, vulkanen, koloniale steden, de Amazone en de Galapagoseilanden. Het minst toeristische land van Zuid-Amerika is vermoedelijk Paraguay, maar daarom is het land met zijn Chaco landschap voor sommige avonturiers juist weer extra interessant. De bekendste Paraguayaanse bezienswaardigheid zijn de jezuïetenruines nabij Trinidad. Eén van de meest inheemse landen van Zuid-Amerika is Bolivia. De zoutvlaktes van Uyuni, het Titicacameer of de koloniale trekpleister Sucre zijn maar een paar redenen om af te reizen naar het Land van de Andes. In het overwegend tropische noorden van Zuid-Amerika vinden we Venezuela dat vooral op natuurgebied uitblinkt. De bekendste natuurattractie van Venezuela is de Salto Angel (of Angel Falls), de grootste waterval ter wereld. Helaas is Venezuela al een aantal jaren onstabiel en onveilig. Het buurland Colombia is zo mogelijk nog gevarieerder want naast natuurschoon vind je er ook verscheidene boeiende metropolen waaronder Bogotá, Medellín, Cali en de Caribische droombestemming Cartagena.    


Reizen in Midden-Amerika

 Panama, ten noorden van Colombia, geniet vooral bekendheid vanwege het wereldberoemde Panamakanaal. Maar Panama biedt reizigers ook adembenemende archipels, bountystranden, groene jungles, inheemse cultuur en het florerende Panama-Stad, één van de modernste en welvarendste hoofdsteden van Latijns-Amerika. Een geheel andere omgeving tref je aan in Boquete. Dit rustige bergdorpje bevindt zich aan de voet van de Barúvulkaan in het noorden van Panama op maar 60 kilometer van Costa Rica. Al vele jaren trekt Costa Rica veel toeristen dankzij de rijke flora en fauna die zorgvuldig beschermd worden. Dit gebeurt met tientallen natuurparken die onder meer regenwouden, vulkanen en tropische droomstranden herbergen. Het land is ook een feest voor outdoorliefhebbers met in het binnenland volop  mogelijkheden tot raften. Met koloniale prachtsteden onderscheidt Nicaragua zich van Costa Rica. Granada springt er qua schoonheid uit. De koloniale stad bevindt zich aan het Meer van Nicaragua, eveneens een grote trekpleister. Tegelijkertijd biedt het nog vrij onbekende Nicaragua volop natuur én twee uitgestrekte kuststroken. Nicaragua grenst aan Honduras, een land waar de Baai-eilanden en de Maya-ruïnes van Copán belangrijke toeristische attracties vormen. Ten westen van Honduras aan de Stille Oceaan vinden we het kleinste en onbekendste Midden-Amerikaanse land, El Salvador. Ook dit land begint toeristisch uit zijn schulp te kruipen met zijn woeste surfstranden, natuurparken, vulkanen, kratermeren, Mayasteden en onontdekte gerieflijke stadjes. En dan Guatemala, misschien wel het allermooiste land van Midden-Amerika in verhouding tot de oppervlakte. De tempels van Tikal, het Meer van Atlitlán, de kleurrijke inheemse markten of het koloniale Antigua, het zijn stuk voor stuk hoogtepunten. Als we verder noordelijk opschuiven komen we uit in een ongekend grote en gevarieerde reisland Mexico. In het zuiden bevindt zich het toeristische schiereiland Yucatán waar het wereldberoemde Chichen Itzá is is gelegen. Op een paar uur van deze Mayastad vinden we het koloniale Mérida, de grootste stad van van Yucatán. De koloniale prachtsteden in Mexico zijn bijna niet te tellen: Oaxaca, Guanajuato en Puebla zijn maar een paar voorbeelden. En wat te denken van het reusachtige Mexico-Stad. De hoofdstad van Mexico kent een zeer uitgestrekt historisch centrum dat kolossale pleinen, kerken en stadsparken herbergt. Ander toeristische attracties in de Mexicaanse superstad vormen de eigenzinnige wijken Condesa en Roma, de musea met Azteekse overblijfselen en de beroemde muurschilderingen van de muralist Diego Rivera, om maar wat voorbeelden te noemen.

Reizen in het Caribisch gebied

Ongeveer 70 procent van de bevolking van de Caribische eilanden spreekt Spaans en op drie van de eilanden is Spaans de officiële taal. Een van die eilanden is het nostalgische Cuba. De cocktail van rumba, rum, sigaren, revolutie, stranden en de hartelijke bevolking is uniek en niet te weerstaan. Op stedengebied zijn het legendarische Havana en de koloniale parel Trinidad absolute hoogtepunten. Ook qua veiligheid blinkt Cuba uit wat het eiland ook zeer geschikt maakt voor vrouwelijke, individuele reizigers. Ten oosten van Cuba ligt de Dominicaanse Republiek. Dit land vormt samen met het Franstalige Haïti het eiland Hispanolia. Bij het grote publiek is de Dominicaanse Republiek vooral bekend als strand- en resortbestemming. Toch zou het zonde zijn als je alleen in je resort blijft hangen want er valt veel meer te zien en te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de hoofdstad Santo Domingo, de oudste stad van de Nieuwe Wereld. Of ontdek verborgen bountystranden en binnenlandse natuurattracties ver buiten de resortzones. Een bijzondere eend in de bijt is het verder oostelijke gelegen Puerto Rico. Dit eiland maakt via een ietwat ingewikkelde constructie deel uit van de VS wat maakt dat je er ook met Engels (in ieder geval in de hoofdstad) prima uit de voeten kunt. Puerto Rico is net als de andere eilanden bezaaid met adembenemende stranden waarvan de witte stranden van de Puerto Ricaanse eilandengroep Culebra niet gemist mogen worden. San Juan is de veelzijdige hoofdstad waarvan het perfect onderhouden historische centrum niet te versmaden is. Daarnaast kun je ook het moderne San Juan induiken met zijn splinternieuwe malls en flitsende nachtleven dat zich voor een deel afspeelt in exclusieve hotelclubs aan het strand. Maar ook natuurliefhebbers komen niets te kort op dit kleine eiland. Je kunt bijvoorbeeld het bergachtige binnenland intrekken of de regenwouden van El Yunque bezoeken in het noordoosten van Puerto Rico.  

 Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool