slider1
Reisinformatie en praktische tips voor je vakantie naar Latijns-Amerika vind je hier.

Reizen in Latijns-Amerika

Van Argentinië tot aan Mexico, de 20 Spaanstalige landen in Latijns-Amerika zijn een ware schatkamer voor avontuurlijke reizigers. Of je nu gaat voor exotische zandstranden, spectaculaire natuurparken, outdoor activiteiten, koloniale steden of inheemse tempels: voor iedereen is wel iets interessants te vinden. Maar waar moet je beginnen en wat mag je niet missen? Op deze pagina presenteren we je een aantal hoogtepunten uit  Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. 

Reizen in Zuid-Amerika

In Argentinië is het lastig kiezen: ga je naar Patagonië in het zuiden, de Iguazú watervallen in het noorden of strijk je neer in het centraal gelegen Buenos Aires. Gelukkig sta je met binnenlandse vluchten snel en voordelig in de verschillende uithoeken van het grootste Spaanstalige land, ruim 74 keer Nederland! Naast Argentinië ligt een al net zo groot en divers land: Chili. Dit zeer langgerekte - ruim 4200 kilimeter! - is een land van gletsjers, vulkanen, woestijnen en een eindeloze kust. Van alle natuurparken die Zuid-Amerika telt, wordt het Torres del Paine met zijn gletsjers, meren en watervallen het meest bezocht. Ten noordoosten van Argentinië ligt het bescheiden Uruguay, een nog relatief onbekend vakantieland, hoewel dit rap aan het veranderen is. Een van de troeven van dit progressieve land is zijn ongerepte kuststrook (lopend tot en met de Braziliaanse grens) waaraan tal van eigenzinnige badplaatjes liggen. Ten noorden van Chili vinden we Peru dat de bekendste attractie van heel Zuid-Amerika herbergt: Machu Picchu. Een must voor geïnteresseerd in de inheemse Zuid-Amerikaannse culturen. Bezoek in dat ook zeker de voormalige Incahoofdstad Cusco waar tussen de koloniale bouwwerken ook nog een glimp van de rijke Incacultuur is te vinden. Naast inheemse cultuur heeft Peru ook prachtige koloniale steden in petto, zoals het aantrekkelijke Arequipa. Evenmin te misen in Peru zijn het Titicacameer (Peru deelt dit meer met Bolivia), de Colca Canyons, het Amazonegebied en de mysterieuze Nazcalijnen. En wist je dat Peru op culinair vlak dé kampioen van het Zuid-Amerikaans continent is? Ecuador wordt wel Zuid-Amerika in het klein genoemd. Want op een voor Zuid-Amerikaanse begrippen relatief kleine oppervlakte bevinden zich stranden, vulkanen, koloniale steden, de Amazone en de Galapagoseilanden. Het minst toeristische Spaanstalige land van Zuid-Amerika is Paraguay. Maar daarom is het land met zijn Chacolandschap voor sommige avonturiers juist weer extra interessant. De bekendste Paraguayaanse bezienswaardigheid zijn de jezuïetenruines nabij Trinidad. Eén van de meest inheemse landen van Zuid-Amerika is Bolivia. De zoutvlaktes van Uyuni, het Titicacameer of de koloniale trekpleister Sucre zijn stuk voor stuk redenen om af te reizen naar het Land van de Andes. In het overwegend tropische noorden van Zuid-Amerika vinden we Venezuela dat vooral op natuurgebied uitblinkt. De bekendste natuurattractie van Venezuela is de Salto Angel (of Angel Falls), de grootste waterval ter wereld. Helaas is Venezuela al een aantal jaren onstabiel en onveilig. Het buurland Colombia is zo mogelijk nog gevarieerder want naast natuurschoon vind je er ook verscheidene boeiende metropolen waaronder Bogotá, Medellín, Cali en de Caribische droombestemming Cartagena.    


Reizen in Midden-Amerika

Ten noorden van Colombia vinden we Panama dat vooral bekendheid geniet vanwege het wereldberoemde Panamakanaal. Maar Panama heeft ook adembenemende archipels met bountystranden, groene jungles, inheemse cultuur en het florerende en bruisende Panama-Stad in huis. Bezoek voor rust en outdooractiviteiten juist het bergdorpje Boquete. Aan de voet van de Barúvulkaan in het noorden van Panama ligt Boquete op slechts 60 kilometer van Costa Rica verwijderd. De tientallen nationale natuurparken herbergen fauna en flora als regenwouden, vulkanen en tropische droomstranden. Costa Rica is ook een feest voor outdoorliefhebbers die in het binnenland bijvoorbeeld kunnen gaan raften. Met koloniale prachtsteden weet Nicaragua zich van Costa Rica te onderscheiden en op dat gebied springt Granada er qua schoonheid uit. De koloniale stad bevindt zich aan het Meer van Nicaragua, eveneens een grote trekpleister van Nicaragua. Tegelijkertijd biedt het nog vrij onbekende Nicaragua net als haar buurland volop natuur én twee uitgestrekte kuststroken. Helaas moet opgemerkt worden dat Nicaragua momenteel serieuze veiligheidsproblemen kent. Nicaragua grenst aan Honduras, een land waar de Baai-eilanden en de Maya-ruïnes van Copán belangrijke toeristische attracties vormen. Ten westen van Honduras aan de Stille Oceaan vinden we het kleinste en onbekendste Midden-Amerikaanse land: El Salvador. Ook dit land begint toeristisch uit zijn schulp te kruipen met zijn woeste surfstranden, natuurparken, vulkanen, kratermeren, Mayasteden en onontdekte gerieflijke stadjes. En dan Guatemala, misschien wel het allermooiste land van Midden-Amerika in verhouding tot haar oppervlakte. De tempels van Tikal, het Meer van Atlitlán, de kleurrijke inheemse markten of het koloniale Antigua, het zijn stuk voor stuk hoogtepunten. Als we verder noordelijk opschuiven komen we uit in een ongekend groot en gevarieerd reisland: Mexico. Wie heeft niet gehoord van toeristische schiereiland Yucatán waar zich het wereldberoemde Chichen Itzá bevindt? Op een paar uur van deze Mayastad vinden we het koloniale Mérida, de grootste stad van van Yucatán. De koloniale prachtsteden in Mexico zijn bijna niet te tellen, maar probeer steden als Oaxaca, Puebla en Guanajuato zeker mee te pikken. En wat te denken van het reusachtige Mexico-Stad? De hoofdstad van Mexico kent een zeer uitgestrekt historisch centrum dat kolossale pleinen, ontelbare kerken en verscheidene grootse stadsparken herbergt. Ander toeristische attracties in de Mexicaanse superstad vormen de eigenzinnige wijken Condesa en Roma, de musea met Azteekse overblijfselen en de beroemde muurschilderingen van de muralist Diego Rivera.

Reizen in het Caribisch gebied

Ongeveer 70 procent van de bevolking van de Caribische eilanden spreekt Spaans en op drie van de eilanden is Spaans de officiële taal. Een van die eilanden is het nostalgische Cuba dat ten noordoosten van het Mexicaanse schiereiland Yucatán is gelegen. De cocktail van rumba, rum, sigaren, revolutie, stranden en de hartelijke bevolking is uniek en niet te weerstaan. Op stedengebied zijn het legendarische Havana en de koloniale parel Trinidad absolute hoogtepunten. Ook qua veiligheid blinkt Cuba uit wat het eiland ook zeer geschikt maakt voor individuele, vrouwelijke reizigers. Prachtstranden vind je op Cuba in alle soorten en maten waaronder het afgeschermde toeristenresort Varadero. Ten oosten van Cuba bevindt zich de Dominicaanse Republiek wat samen met het Franstalige Haïti het eiland Hispanolia vormt. Bij het grote publiek is de Dominicaanse Republiek vooral bekend als strand- en resortbestemming. Maar het zou zonde zijn als je alleen in je resort blijft hangen. Bezoek bijvoorbeeld de hoofdstad Santo Domingo, de oudste stad van de Nieuwe Wereld. Of ontdek verborgen bountystranden en binnenlandse natuurattracties ver buiten de resortzones. Een bijzondere eend in de bijt vormt het verder oostelijk gelegen Puerto Rico. Dit eiland maakt via een ietwat ingewikkelde constructie deel uit van de VS wat maakt dat je er ook met Engels (in ieder geval in de hoofdstad) prima uit de voeten kunt. Puerto Rico is net als de andere eilanden bezaaid met adembenemende stranden waarvan de witte stranden van de Puerto Ricaanse eilandengroep Culebra niet gemist mogen worden. San Juan is de veelzijdige hoofdstad waarvan het perfect onderhouden historische centrum niet te versmaden is. Daarnaast kun je ook het moderne San Juan induiken met zijn splinternieuwe malls en flitsende nachtleven dat zich voor een deel afspeelt in exclusieve hotelclubs aan het strand. Maar ook natuurliefhebbers komen niets te kort op dit kleine eiland met haar bergachtige binnenland en regenwoud El Yunque.  

 Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool