Reizen in El Salvador

El Salvador is waarschijnlijk de onbekendste Spaanstalige reisbestemming. Maar dit compacte Midden-Amerikaanse land doet er alles aan om dit te veranderen. Dat dit serieus genomen wordt, blijkt wel uit de toeristische routes die door de overheid zijn uitgestippeld. Toeristisch is El Salvador echter nog lang niet. Sterker nog, het lijkt wel alsof je als reiziger de ruige Pacifische kuststrook, de koloniale stadjes, de meren, vulkanen, nationale parken, koffiehaciendas en de vriendelijk bevolking nog helemaal voor jezelf hebt. Althans, zo voelt het.
 
San Salvador: 's lands zenuwcentrum
De hoofdstad van El Salvador is letterlijk en figuurlijk het centrum van het land. Vanuit San Salvador sta je binnen 4 uur in elke binnenlandse bestemming en dat kan al voor een paar dollar als je met een lokale bus reist. Het historisch centrum is opmerkelijk jong wat te maken heeft met een aantal verwoestende aardbevingen. Jong is bijvoorbeeld de kathedraal waarvan de bouw begon in 1956. Een andere opvallende verschijning in het oude centrum is Iglesia El Rosario. Deze moderne en originele kerk ziet er van buiten nog robuust uit, maar eenmaal binnen word je overvallen door de pracht en praal van de gekleurde glas-in-loodramen die zorgen voor een spectaculaire lichtinval. Voor wie geïnteresseerd is in het roerige verleden van de stad moet zeker Parque Cuscatlán bezoeken. In dit park bevindt zich het imposante Monumento a la Memoria y la Verdad waarop 25.000 slachtoffers van de burgeroorlog staan gegraveerd. Typerend voor San Salvador zijn ook de moderne zones waar malls en uitgaansplekken naar Amerikaans model domineren. Zo'n modern uitgaansgebied is het uitgestrekte Zona Rosa waar je het beste per taxi door heen kunt gaan. Natuurliefhebbers kunnen rondom San Salvador verschillende natuurattracties bezoeken als Parque Nacional El Boquerón of de Puerta del Diablo

Toeristische routes
Het Ministerie van Toerisme heeft 8 Rutas Turísticas samengesteld om toeristen een aantal handvaten te geven. Een daarvan is de Ruta Sol y Playa (Zon en Strand Route) die de west- en oostkust van El Salvador bestrijkt en bedoeld is voor surf- en strandliefhebbers. Liefhebbers van cultuur en landelijke rust zullen zich aangesproken voelen tot de Ruta Rural y Cultural (Landelijke en Culturele Route) waar de charmante cultuurstad Suchitoto deel van uitmaakt. Voor natuur- en rustzoekers is er de Ruta de las Flores (Route van de Bloemen). Natuurliefhebbers zouden ook de Ruta de las Cumbres (Route van de Bergtoppen) kunnen volgen die het niet te versmaden bergdorp Alegría (met de hoogste bergtop van El Savador) omvat. Interessant is ook de Ruta de Artsenal (Route van de Ambacht) die verscheidene aantrekkelijke ambachtsplaatsjes omvat. Wie geïnteresseerd is in de verscheurende burgeroorlog uit het verleden, zou de Ruta de la Paz (Route van de Vrede) kunnen volgen. Deze route leidt naar de indrukwekkende herdenkingsplaatsen Perquín en El Mozote in het geïsoleerde noorden. Verder is er (ten noordwesten van San Salvador) de Ruta de las Volcanes (Route van de Vulkanen) waar de Cerro Verde (een vulkaan van 2030 m) deel van uitmaakt. En tot slot is er de Ruta Arqueológica (Archeologische Route) die in westelijke richting gaat en archeologische vindplaatsen als Tazumal herbergt. 

Westelijke kuststrook: surfstranden en toeristische voorzieningen
De kuststrook ten zuidwesten van San Salvador beschikt over de beste toeristische voorzieningen en trekt dan ook de meeste buitenlandse toeristen aan. Op 35 km ten zuiden van de hoofdstad bevindt zich La Libertad, de populairste kustplaats voor de hoofdstedelingen. Het toeristische gedeelte van deze havenplaats wordt aangeduid als El Puerto de la Libertad. La Libertad staat verder bekend als de surfhoofdstad van El Salvador, beroemd om zijn 'point breaks'. Mede dankzij deze snelle en holle golven worden er bij Punta Roca regelmatig nationale en internationale surfwedstrijden georganiseerd. 8 km westelijker ligt El Tunco, de populairste badplaats aan de westkust voor buitenlandse toeristen. Wie hier een paar dagen neerstrijkt, zal snel begrijpen waarom, want het is een relaxt plaatsje met een gezellig strand- en uitgaansleven met vermaarde strandparties. Hoewel El Tunco feitelijk niet meer is dan een paar straatjes en een strand ontmoet je hier de meeste buitenlandse reizigers. Dit maakt El Tunco (voor Salvadoriaanse begrippen!) best toeristisch. Direct naast El Tunco ligt Playa Sunzal, al net zo'n relaxt surfplaatsje dat net als El Tunco geschikt is voor beginnende surfers. Als we een stuk westelijk opschuiven richting de Guatemalteekse grens dan komen we uit bij Barra de Santiago, geliefd om zijn stranden, zeeschildpadden en ecoresorts.   

Westen: koloniale steden, koffie, meren en nationale parken 
Wie naar dit deel van El Salvador afreist, komt vroeg of laat terecht in Santa Ana. De tweede stad van het land vormt een belangrijk verkeershub en voor toeristen is het een goede uitvalsbasis voor tal van interessante natuurexcursies. De grootste bezienswaardigheid van Santa Ana is het Parque Central waar de witte, gotische kathedraal de hoofdrol opeist. Op 19 km ten zuidwesten van de stad ligt de hoogste vulkaan van het land: Volcán de Santa Ana (2381 m). Op 18 km in zuidelijke richting ligt Lago de Coatepeque. Dit prachtige meer kent een oppervlakte van 25.3 km² en herbergt een eiland genaamd Isla del Cerro. Het is een aanrader om aan dit meer met schoon water (je kunt er zwemmen!) neer te strijken in één van de betaalbare accommodaties (de toeristische voorzieningen zijn er nog vrij beperkt). Op 38 km ten zuidwesten van Santa Ana ligt Juayúa, tezamen met zijn omgeving één van de hoogtepunten van El Salvador. Dit gerieflijke en culinaire stadje bevindt zich in de Sierra Apaneca-Ilamatepec, een belangrijke koffieregio. Je kunt vanuit Juayúa verschillende hikes ondernemen in het nabijgelegen Los Chorros de la Calera die leiden naar watervallen, warmwaterbronnen en kratermeren. Ten westen van Juayúa richting de Guatemalteekse grens, bevindt zich Parque Nacional El Imposible. Dit nationale park (5000 ha) herbergt een tropisch woud met daarin een verscheidenheid aan planten en dieren waaronder poema's, wilde zwijnen en adelaars. Vanaf de hoogste uitkijkpunten (tot max. 1425 m) kijk je uit op de Grote Oceaan. Het mooiste en meest geïsoleerde nationaal park van El Salvador ligt op 58 km ten noorden van Santa Ana. Parque Nacional Montecristo (1973 ha) maakt deel uit van Reserva de la Biosfera Trifinio dat ook Guatemala en Honduras bestrijkt. Santa Ana is tot slot ook een goede uitvalsbasis voor de mayaruïnes van Tazumal

Ten noorden van San Salvador: ambachtsplaatsen, bergen en meren
Op maar 56 km ten noorden van de hoofdstad ligt Suchitoto. De culturele hoofdstad van El Savador is één van 's lands grootste toeristische troeven. Suchitoto is een van de weinige Salvadoriaanse steden die (grotendeels) heel is gebleven tijdens de burgeroorlog. Suchitoto kent een charmant en aangenaam koloniaal centrum met keienstraten en leuke wijkjes, en er is een groot meer: Lago Suchitlán. Het is een aanrader om vanuit het hoger gelegen Suchitoto via achtereenvolgens de keienstraatjes en het woud af te dalen naar dit kunstmatige meer. Eenmaal aangekomen kun je boottochtjes maken of vanaf het terras genieten van het weidse uitzicht op het helderblauwe meer. Ten noorden en ten zuiden van Suchitoto liggen verscheidene kleurrijke dorpjes waar vaklieden de eeuwenoude ambachtelijke streektradities voortzetten. Ten zuidwesten, op ruim een uur rijden, liggen kleurrijke plaatjes als Ilobasco en San Sebastián. Wat verder weg (op 2 uur rijden in noordelijke richting) ligt in een bergachtige omgeving La Palma. In de handwerkstad worden in zo'n 100 werkplaatsen talrijke handwerkcreaties als beeldjes en oorbellen gemaakt. Typerend voor La Palma zijn ook de muurschilderingen in naïeve stijl van 's lands beroemdste artiest - Fernando Llort.  

Noordoosten: meren, bergen en guerilladorpjes
Misschien wel de meest gerieflijke plaats van El Savador: Alegría. Het bergstadje van nog geen 12.000 zielen is vooral bekend vanwege het nabijgelegen Laguna de Alegría. Dit prachtige smaragdgroene kratermeer is gevuld met helende zwavelzuren afkomstig uit een krater. Het wordt omringd door fotogenieke, groene heuvels. Alegría zelf kent een hele fijne atmosfeer wat zich concentreert rond het kleine, overzichtelijke centrale plein waaraan de meeste hotels en restaurants liggen. Elke avond is er een sfeervol marktje waar de lokale inwoners en een handjevol toeristen samenkomen. 113 km noordoostelijker ligt Perquín, bekend als hoofdstad van de Ruta de la Paz. Perquín bevindt zich in een bergachtige omgeving tegen de grens van Honduras aan. In de burgeroorlog was dit onherbergzame gebied een belangrijke uitvalsbasis voor de guerillastrijders. Wie meer te weten wil komen over de burgeroorlog (van 1980-1992) kan hierover van alles te weten komen in het Museo de la Revolución. Nog heftiger is het buurdorp El Mozote, waarschijnlijk het ultieme voorbeeld van de waanzin van de burgeroorlog. Hier werd in 1981 een compleet dorp systematisch uitgemoord door de regeringstroepen. Het Monument voor de Slachtoffers van El Mozote en het massagraf waarin de kinderen liggen, zal weinig bezoekers onberoerd laten. 

Oostkust: desolate stranden 
Nog weinig buitenlandse toeristen doen de oostkust aan. Toch liggen aan deze strook veel van de mooiste Salvadoriaanse stranden. Zo'n uitgestrekt strand is Playa del Sol, de favoriet van Salvadoriaanse families. Voor toeristen die per bus reizen is het gebied wat lastiger benaderbaar dan de westkust omdat er geen echte badplaatsen zijn en de hotels verspreid aan de autowegen liggen. Maar daar staat tegenover dat de meeste hotels en resorts zich direct aan het strand bevinden en beschikken over de nodige toeristische voorzieningen. Zoek je wat meer vertier, dan zou je kunnen afreizen naar het oostelijker gelegen Playa El Espino dat deel uitmaakt van het departement Usulután. Dit strand is met zijn 10 km een van de meest uitgestrekte stranden van El Savador. Houd rekening met eenvoudige toeristische voorzieningen die zijn afgestemd op Salvadoriaanse bezoekers. Als je een dagtrip plant en met de bus wilt gaan, houd dan de bustijden voor dit geïsoleerde gebied goed in de gaten. 

Feitjes
Grootte: 21.041 km² (0,56 keer Nederland)
Inwoners: 6.288.899
Hoofdstad: San Salvador

 
 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over El Salvador

Reisbestemmingen in El Salvador